el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Primera Division: Σε νέα εποχή

Η εποχή μετά τον Ινιέστα

Στην πρώτη χρονιά με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στο τιμόνι, η Μπαρτσελόνα μπορεί να μην εντυπωσίασε με το θέαμα που παρουσίασε στο αγωνιστικό χώρο, αλλά χάρη στην αποτελεσματικότητά έφτασε σχετικά εύκολα στα νταμπλ. Το μόνο μελανό σημείο για τους «μπλαουγκράνα», ήταν η πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και ο αποκλεισμός από τη Ρόμα στα προημιτελικά λόγω και του τρόπου με τον οποίο ήρθε. Στο κομμάτι των μεταγραφών, ο πρώην κόουτς του Ολυμπιακού κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Αντρές Ινιέστα, που πλέον συνεχίζει στην Ιαπωνία. Για να καλυφθεί το κενό του αρχηγού, αποκτήθηκε ο Χιλιανός Αρτούρο Βιδάλ από την Μπάγερν, όπως και ο πολλά υποσχόμενος νεαρός Βραζιλιάνος Αρτούρ από την Γκρέμιο. Αρκετές λύσεις στον Βάσκο τεχνικό αναμένεται να δώσει ο Βραζιλιάνος Μάλκομ που αφήχθη στη Βαρκελώνη από την Μπορντό.

 

Η χρονιά των… αλλαγών

Στα τέλη Μαΐου η Ρεάλ κατέκτησε το τρίτο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στα ισάριθμα τελευταία χρόνια και όλα έδειχναν να βαίνουν καλώς. Λίγες μέρες αργότερα ο «πρωτομάστορας» της επιτυχίας, Ζινεντίν Ζιντάν, ανακοίνωσε την αποχώρησή του, ενώ μετά τη λήξη του Μουντιάλ έφυγε για χάρη της Γιουβέντους και ο σούπερ σταρ των Μαδριλένων, Κριστιάνο Ρονάλντο. Παραμονές της πρεμιέρας του Μουντιάλ, ο τότε τεχνικός της Εθνικής Ισπανίας, Ζουλιέν Λοπετέγι, ανακοινώθηκε ως αντικαταστάτης του Ζιζού από τη διοίκηση της ομάδας προκαλώντας πολλά… σχόλια στην Ιβηρική χώρα. Αναφορικά τώρα με εκείνον που θα μπει στα… παπούτσια του CR7, η λύση μάλλον θα δοθεί εκ των έσω. Μέχρι αυτή τη στιγμή η απόκτηση του τερματοφύλακα Τιμπό Κουρτουά από την Τσέλσι αποτελεί την κυριότερη μεταγραφική επιτυχία της «Βασίλισσας», που αναζητά αγωνιωδώς έναν παίκτη για να… τραβήξει κουπί στην επίθεση.

 

Η σταθερά του Τσόλο

Πάμε να δούμε τι περιμένουμε φέτος και από την έτερη… μεγάλη της Μαδρίτης, την Ατλέτικο που την Τετάρτη αντιμετωπίζει στο Ταλίν τη συμπολίτισσα Ρεάλ για τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Ολοκλήρωσε την περσινή χρονιά στη δεύτερη θέση, με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ να αποτελεί το κυριότερο επίτευγμα των «ροχιμπλάνκος». Το σίριαλ του καλοκαιριού είχε να κάνει με Αντουάν Γκριζμάν που παρέμεινε στις τάξεις της ομάδας και επιτρέπει στον Σιμεόνε να… κοιμάται ήσυχος. Η απόκτηση του εξτρέμ Λεμάρ από τη Μονακό κόστισε 65 εκατομμύρια για να κάνει τη διαφορά στην αριστερή πλευρά, ενώ ο Κολομβιανός Αρίας ήρθε από την Αϊντχόφεν για να καλύψει το κενό του Βρσάλικο (Ιντερ) στα δεξιά της άμυνας. Στη Μαδρίτη θα συνεχίσει την καριέρα του και ο φορ Κάλινιτς, για να δώσει ανάσες στον βασικό Ντιέγκο Κόστα.

 

Ξανά στο προσκήνιο

Μία από τις ομάδες που αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον είναι και η Βαλένθια. Μετά από κάποια χρόνια στην… αφάνεια, πέρσι επέστρεψε στο προσκήνιο παίζοντας μάλιστα εξαιρετικό ποδόσφαιρο υπό τις οδηγίες του Μαρθελίνο. Κατέλαβε την τέταρτη θέση που την στέλνει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έχει πραγματοποιήσει αρκετά καλές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Ξεχωρίζει ο νεαρός στόπερ Ντιακαμπί που ήρθε με 7 εκατομμύρια από τη Λυών, ενώ και η προσθήκη του Μίτσι Μπατσουαγί (δανεικός φορ από την Τσέλσι) μοιάζει εξαιρετική. Από τον περσινό βασικό κορμό, έχασε τον πολύτιμο Γέδες (δανεικός από την Παρί), αν και οι «νυχτερίδες» κάνουν προσπάθειες για να τον κάνουν δικό τους με κανονική μεταγραφή.

Οι λοιπές Ευρωπαίες

Πίσω από τις τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ, Βιγιαρεάλ Μπέτις και Σεβίλλη ήταν εκείνες που ακολούθησαν, ολοκληρώνοντας την επτάδα των Ευρωπαίων.

Ο Χαβιέ Καγιέχα ανέλαβε τις τύχες του «κίτρινου υποβρυχίου» στα μέσα της περσινής σεζόν και η δουλειά του άφησε ικανοποιημένους τους υπευθύνους. Παραμένει έτσι στο πόστο του, με στόχο για ακόμη μία χρονιά την έξοδο στην Ευρώπη και μία αξιοπρεπή πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ. Επέστρεψε ο μέσος Σάντι Καθόρλα, που αποτελεί παίκτη – σύμβολο της ομάδας, ενώ και ο Μεξικανός Μιγκέλ Λαγιούν (ήρθε από την Πόρτο) μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις.

Από τις ευχάριστες εκπλήξεις της περασμένης σεζόν η Μπέτις. Επαιξε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν εντυπωσιακό ποδόσφαιρο με τον Κίκε Σετιέν στον πάγκο και έχει τα φόντα να κάνει ξανά το ίδιο. Πολύ χρήσιμη η προσθήκη του χαφ Ουίλιαμ Καρβάλιο από την Σπόρτινγκ, όπως και του Ιάπωνα εξτρέμ Ινούι που έδειξε πολύ καλά στοιχεία στο Μουντιάλ. Στα των… αποχωρήσεων, πούλησε τον μέσο Φαμπιαν Ρουίς στη Νάπολι και έβαλε στα ταμεία της 30 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα ερωτηματικά της σεζόν η έτερη της Ανδαλουσίας, Σεβίλλη. Μετά την περσινή αστάθεια στην άκρη του πάγκου, ο Πάμπλο Μετσίν ήρθε από τη Χιρόνα με στόχο να… ριζώσει εκεί. Επέστρεψε ο χαφ Αλέξ Βιδάλ από την Μπαρτσελόνα, ενώ για την κορυφή της επίθεσης ήρθε ο Πορτογάλος Αντρέ Σίλβα από τη Μίλαν με τη μορφή δανεισμού.

Η ανάκαμψη των Βάσκων

Οσον αφορά στις κινήσεις των υπόλοιπων ομάδων, η πώληση του τερματοφύλακα Κέπα στην Τσέλσι γέμισε ρευστό (80 εκατομμύρια) τα ταμεία της Αθλέτικ Μπιλμπάο, με τον αριστερό μπακ Γιούρι Μπερτσίτσε να επιστρέφει στη Λα Λίγκα για χάρη των Βάσκων (από την Παρί). Μετά την απογοητευτική πορεία και την 16η θέση της περσινής σεζόν, οφείλουν άλλωστε να παρουσιάσουν καλύτερο πρόσωπο με τον Εντουάρντο Μπερίτσο πλέον στον πάγκο.

Σε ανάλογο μοτίβο και η έτερη βασκική ομάδα, Σοσιεδάδ, που επίσης δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο την περασμένη χρονιά. Μετά από πέντε χρόνια στον πάγκο της Λεγκανές ο Ασιέρ Γκαριτάνο μεταπήδησε στον πάγκο της, με στόχο να την επαναφέρει στον δρόμο των επιτυχιών. Ξεχωρίζει η μεταγραφή του μέσου Μικέλ Μερίνο από τη Νιούκαστλ αντί 12 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η πώληση του μπακ Οντριοθόλα έφερε στην ομάδα 25 εκατομμύρια.

Ηρθαν για να μείνουν (;)

Στη μάχη των χαμηλών στρωμάτων, Βαγιεκάνο, Ουέσκα και Βαγιαδολίδ ήταν οι τρεις ομάδες που πήραν το εισιτήριο της ανόδου. Η πρώτη με όπλο την πολύ «καυτή» έδρα της και το ειδικό βάρος που έχει η φανέλα της μοιάζει ικανή να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στην αντίπερα όχθη, οι άλλες δύο δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο στο μεταγραφικό κομμάτι και θα πρέπει να κάνουν υπέρβαση ώστε να μην κινδυνεύσουν με υποβιβασμό.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ