el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ρολάν Γκαρός 2020: Φουλ για τα προημιτελικά ο Τσιτσιπάς

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς φτάνει για δεύτερη διαδοχική χρονιά στον τέταρτο γύρο του Ρολάν Γκαρός και φέτος έχει την ευκαιρία να προκριθεί για πρώτη φορά στα προημιτελικά εφόσον κερδίσει τον Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ τη Δευτέρα (5/10).

Ο Στέφανος πέρυσι σταμάτησε στους «16» γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τον Σταν Βάβρινκα σε ένα επικό ματς, που κρίθηκε στα πέντε σετ και κράτησε καθηλωμένους όλους τους φίλους του τένις.

Φέτος τα δεδομένα στο Παρίσι είναι τελείως διαφορετικά, τα γήπεδα είναι άδεια λόγω κορονοϊού, το τουρνουά διεξάγεται υπό τελείως διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αφού έχει μεταφερθεί ημερολογιακά το φθινόπωρο, παρόλα αυτά ο Τσιτσιπάς μετά τη δύσκολη πρόκριση στον πρώτο γύρο φαίνεται πως έχει αρχίσει να βρίσκει το ρυθμό του.

Ολο το Ρολάν Γκαρός παίζει σε live streaming* στη Novibet

Η πορεία του Στέφανου μέσα στο 2020

Ο Στέφανος έκλεισε εντυπωσιακά το 2019 με την κατάκτηση των ATP Finals απέναντι στον Ντόμινικ Τιμ και έστειλε μήνυμα ότι το 2020 θα είναι η σεζόν της απογείωσης.

Δυστυχώς η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά για τον Ελληνα πρωταθλητή αφού στο Αυστραλιανό Οπεν αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από τον Μίλος Ράονιτς με 3-0 σετ. Εν συνεχεία ωστόσο υπερασπίστηκε τον τίτλο του χωρίς να χάσει σετ στη Μασσαλία (ATP 250) κερδίζοντας στον τελικό τον Οζέρ-Αλιασίμ και μέσα στον Φεβρουάριο έφτασε και στον τελικό του Ντουμπάι (ATP 500), όπου ηττήθηκε από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αμέσως μετά ήρθε ο κορονοϊός και όλα ασφαλώς πήγαν πίσω. Ο Τσιτσιπάς επέστρεψε στη δράση τον Αύγουστο, φτάνοντας ως τα ημιτελικά του Σινσινάτι (ATP 1000) και αμέσως μετά ρίχθηκε στη μάχη του Αμερικανικού Οπεν, όπου αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο από τον Μπόρνα Τσόριτς με 3-2 σετ.

rublevtsitsipas_novibetgrΗ μετάβαση από το σκληρό στο χώμα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, διότι τον Σεπτέμβριο ο Στέφανος ηττήθηκε στη Ρώμη (ATP 1000) στο πρώτο του ματς από τον Ιταλό Γιανίκ Σίνερ. Ο Ελληνας πρωταθλητής ανέβασε στροφές στο Αμβούργο (ATP 500): απέκλεισε κατά σειρά τους Εβανς, Κουέβας, Λάγιοβιτς, Γκαρίν και προχώρησε μέχρι τον τελικό, όπου ηττήθηκε από τον Αντρέι Ρούμπλεφ, τον οποίο ενδέχεται να συναντήσει στους «8» του Ρολάν Γκαρός, εφόσον αποκλείσει τον Ντιμιτρόφ.

Συγκεντρωτικά, ο Τσιτσιπάς, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης και φιγουράρει στο Νο.5 του ταμπλό στο γαλλικό Οπεν, έχει ρεκόρ 23-9 το 2020 σε 32 ματς, μετράει έναν τίτλο και δύο τελικούς. Στο χώμα το ρεκόρ του φέτος είναι 7-2.

Πήρε το μάθημα από τον Μουνάρ

Ο Στέφανος έχει αποκλείσει κατά σειρά τους Μουνάρ, Κουέβας και Μπέντενε στο φετινό Ρολάν Γκαρός.

Το πρώτο παιχνίδι με τον Μουνάρ αποδείχθηκε απρόσμενα δύσκολα, αφού ο Ελληνας πρωταθλητής αναγκάστηκε να κάνει ανατροπή από το 2-0 για να προκριθεί. Ο Τσιτσιπάς ξεκίνησε πολύ άσχημα το παιχνίδι, έκανε πολλά αβίαστα λάθη και εκνευρίστηκε από το αμυντικό στιλ του Ισπανού, ο οποίος δεν άφηνε καμία μπάλα να πάει χαμένη. Παρότι όμως βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, βρήκε την αυτοκυριαρχία του, έλεγξε το θυμό του και μετά το εμφατικό 6-1 στο τρίτο σετ έφτασε στο 3-2 κερδίζοντας δύσκολα με 6-4 τόσο το τέταρτο όσο και το πέμπτο σετ.

tsitsipas_novibetgrΟ Τσιτσιπάς έχοντας πάρει το μάθημά του από τον πρώτο γύρο δεν έκανε τα ίδια λάθη κόντρα στον Κουέβας. Παρότι ο Ουρουγουανός είναι πάντα υπολογίσιμο μέγεθος στο χώμα, η νίκη ήρθε εύκολα (6-1, 6-4, 6-2) μέσα σε μία ώρα και 28 λεπτά, με τον Στέφανο να πραγματοποιεί μία πειθαρχημένη εμφάνιση.

Στον τρίτο γύρο ο Μπέντενε φάνηκε από το πρώτο σετ ότι δεν θα αποτελούσε υψηλό εμπόδιο για το Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης, καλώντας μάλιστα πολύ γρήγορα ιατρικό τάιμ-αουτ. Ο αγώνας κύλησε ομαλά για τον Στέφανο, ο οποίος είχε 10 άσους και 28 winners (!) πριν τελικά ο Σλοβένος αποχωρήσει στο τρίτο σετ λόγω τραυματισμού.

Αυτός είναι ο Ντιμιτρόφ

Το ματς με τον Ντιμιτρόφ στον τέταρτο γύρο αναμένεται να είναι από τα χαϊλάιτς του φετινού Ρολάν Γκαρός. Μία γνήσια μάχη μεταξύ δύο παικτών του Τουρ, που παίζουν με το ένα χέρι το μπάκχαντ, κάτι πλέον που συναντάται όλο και πιο σπάνια.

Ο Βούλγαρος τενίστας είναι Νο.20 της παγκόσμιας κατάταξης και Νο.18 στο ταμπλό. Πέρασε δύσκολες στιγμές το καλοκαίρι όταν διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, όμως το ξεπέρασε και επέστρεψε δυνατός.

Μέσα στο 2020 έφτασε μέχρι τον 2ο γύρο σε Αυστραλία και Αμερική. Καλύτερές του εμφανίσεις ήταν η πορεία του ως τον ημιτελικό στο Ακαπούλκο (ATP 500) τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποκλείστηκε από τον Ναδάλ και ο προημιτελικός στη Ρώμη (ATP 1000) τον Σεπτέμβριο, όπου αποκλείστηκε από τον Σαποβάλοφ.

dimitrov_novibetgr

Ο Ντιμιτρόφ είναι ένας έμπειρος τενίστας, αγωνίζεται επαγγελματικά 13 χρόνια, προπονείται με τον Κρίστιαν Γκροχ και τον θρυλικό Αντρέ Αγκάσι, έχει κατακτήσει συνολικά οχτώ τίτλους και έχει στο ενεργητικό του τρεις ημιτελικούς σε Γκραν Σλαμ, το 2014 στο Γουίμπλεντον, το 2017 στην Αυστραλία και το 2019 στην Αμερική.

Σε επίπεδο Ρολάν Γκαρός, ο Βούλγαρος πρωταθλητής την προηγούμενη τριετία σταματούσε σταθερά στον τρίτο γύρο χάνοντας από τους Καρένιο Μπούστα, Βερντάσκο και Βάβρινκα αντίστοιχα. Φέτος όμως απέκλεισε κατά σειρά τους Μπαρέρ (3-0), Μαρτίν (3-0), Μπαένα (2-0, αποσύρθηκε ο αντίπαλος) και θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του στους «16» του γαλλικού Οπεν.

Γενικά δείχνει πως έχει αυτοπεποίθηση, έχει βρει καλή ισορροπία μεταξύ winners και λαθών και σίγουρα δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για τον Στέφανο. Μέσα στο 2020 το ρεκόρ του Ντιμιτρόφ είναι 15-8 και στο χώμα έχει 6-1.

Οι δύο αθλητές, που παρεμπιπτόντως ζουν αμφότεροι στο Μόντε Κάρλο, θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε επίσημο αγώνα του Τουρ, ωστόσο ο ένας γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι του άλλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τσιτσιπάς έχει αποδείξει πως μπορεί να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο και το ταμπλό φέτος του δίνει τη δυνατότητα να επαναλάβει τουλάχιστον το επίτευγμα του 2019, όταν είχε φτάσει στον ημιτελικό του αυστραλιανού Οπεν.

* Ισχύουν όροι & προύποθέσεις

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ