el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σεβίλλη vs Ιντερ: Η ανάλυση του τελικού

Σεβίλλη και Ιντερ θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ, στον τελικό της Παρασκευής (21/8, 22:00), με έπαθλο εκτός των άλλων και μία θέση στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας των ομίλων του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Διαβάστε την ανάλυση του μεγάλου αγώνα και τους 5+5 λόγους αισιοδοξίας για την καθεμία από τις δύο φιναλίστ.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε φέτος ολοκληρωτικά τα δεδομένα και για πρώτη φορά στα χρονικά των ευρωπαϊκών διοργανώσεων παρακολουθήσαμε αγώνες σε Final-8 φορμάτ, σε μία χώρα και χωρίς θεατές.

Παρά τις άδειες εξέδρες, οι αναμετρήσεις του Γιουρόπα Λιγκ, που διεξήχθησαν στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, πρόσφεραν απλόχερα θέαμα και σασπένς.

Ιντερ και Σεβίλλη έχουν διανύσει όλο τον δρόμο μέχρι τον τελικό της Παρασκευής (22:00) και ασφαλώς θα καταθέσουν το μέγιστο των δυνάμεων τους στον αγωνιστικό χώρο του «Ράιν-Ενεργκι» της Κολωνίας για το βαρύτιμο τρόπαιο.

europaleague_novibetgrΑλλωστε, αμφότερες γνωρίζουν πως η πρωταθλήτρια του Γιουρόπα Λιγκ, πέρα από το χρηματικό έπαθλο που δίνει η UEFA, κερδίζει επίσης το δικαίωμα να διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το κυριότερο μπαίνει στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ της ερχόμενης σεζόν. Αυξάνει δηλαδή τις πιθανότητές της για έναν βατό όμιλο την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Τόσο η Ιντερ όσο και η Σεβίλλη έχουν καλούς λόγους να πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν το φετινό Γιουρόπα Λιγκ. Πάνε να δούμε πέντε από αυτούς για κάθε ομάδα.

ΙΝΤΕΡ

inter_novibetgr

1 Ζεστάθηκε ο Μαρτίνες

Μετά την επανέναρξη της σεζόν ο Λαουτάρο Μαρτίνες δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Κάποιοι υποστήριξαν πως το μυαλό του έτρεχε περισσότερο στην πιθανή μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Η αλήθεια είναι πως από τα μέσα Ιουνίου, που ξεκίνησε ξανά η αγωνιστική δράση στην Ιταλία, ο Αργεντινός επιθετικός είχε σημειώσει μόλις τρία γκολ και γενικά ήταν σκιά του εαυτού του.

Ολα αυτά όμως μέχρι τον ημιτελικό κόντρα στη Σαχτάρ. Στην πιο κρίσιμη καμπή της διοργάνωσης, ο «Ελ Τόρο» επέστρεψε επιτέλους στις γεμάτες εμφανίσεις, υπενθυμίζοντας πως είναι ικανός να κρίνει μόνος του έναν αγώνα.

Στο επιβλητικό 5-0 κόντρα στην πρωταθλήτρια Ουκρανίας ήταν εκπληκτικός, πρέσαρε ασταμάτητα, έπαιρνε έξυπνες θέσεις και φυσικά ήταν λίρα εκατό στην τελική προσπάθεια. Ανοιξε το σκορ, πέτυχε δεύτερο τέρμα για το 3-0 και έδωσε την ασίστ για το 4-0.

Η εικόνα του Λαουτάρο Μαρτίνες απέναντι στη Σαχτάρ υπογραμμίζει γιατί η Μπαρτσελόνα βλέπει στο πρόσωπό του τον διάδοχο του Λουίς Σουάρες.

lukakumartinez_novibetgr

2 Τρομάζει κόσμο ο Λουκάκου

Η αθλητική ικανότητα του Ρομέλου Λουκάκου είναι απλά απίστευτη. Υπάρχουν στιγμές που η δύναμή του μοιάζει υπερφυσική απέναντι σε αντίπαλους αμυντικούς.

Ο Βέλγος στράικερ μπορεί να μην έκανε την καριέρα που άξιζε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορεί επίσης να υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και το πρώτο του κοντρόλ, το οποίο αρκετές φορές ακυρώνει τα φυσικά του προσόντα. Με τις εμφανίσεις του όμως τη εφετινή σεζόν επιβεβαιώνει απόλυτα γιατί ο Αντόνιο Κόντε τον ήθελε σαν τρελός στην Ιντερ το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Λουκάκου στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα των «νερατζούρι» έχει σημειώσει 33 γκολ και προφανώς είναι ο πρώτος σκόρερ της ιταλικής ομάδας. Βρίσκοντας δίχτυα δύο φορές απέναντι στη Σαχτάρ, συμπλήρωσε 10 σερί ματς σε επίπεδο Γιουρόπα Λιγκ που σκοράρει! Εξάλλου, με την Ιντερ σκοράρει επτά σερί παιχνίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

handanovic_novibetgr3 Εγγύηση ο Χαντάνοβιτς

Ο Σαμίρ Χαντάνοβιτς πλησιάζει τις 300 εμφανίσεις με τη φανέλα της Ιντερ και το κίνητρό του για τον τελικό με τη Σεβίλλη είναι πιο μεγάλο από ποτέ, αφού θα διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του.

Ο Σλοβένος γκολκίπερ μπορεί να έχει πατήσει τα 36, παρόλα αυτά η παρουσία του στην εστία των «νερατζούρι» αποτελεί εγγύηση. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στη δεκαετία έχει αναδειχθεί τρεις φορές (2011, 2013, 2019) κορυφαίος τερματοφύλακας της Serie A.

Ο Χαντάνοβιτς είναι και φέτος αναντικατάστατος, αγωνίζεται σαν σταρ και στον ημιτελικό με τη Σαχτάρ είχε μία καθοριστική επέμβαση σε κεφαλιά του Ζούνιορ Μοράες με το σκορ στο 1-0. Στα τελευταία εννιά επίσημα ματς έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του επτά φορές και έχει δεχθεί μόλις τρία γκολ.

barrella_novibetgr

4 Η επίδραση του Μπαρέλα

Ο Νικολό Μπαρέλα είναι από τα πιο υποσχόμενα πρότζεκτ του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μπορεί ο Μπρόζοβιτς και ο Γκαλιαρντίνι να προσφέρουν την ισορροπία στη μεσαία γραμμή της Ιντερ, ωστόσο αυτός που ανάβει τη φλόγα είναι ο 23χρονος άσος από την Κάλιαρι.

Ο Μπαρέλα πριν μετακομίσει στο Μιλάνο, είχε μπει στα ραντάρ της Τσέλσι και ο Μαουρίτσιο Σάρι είχε εισηγηθεί την απόκτησή του. Τελικά, ο διεθνής Ιταλός χαφ επέλεξε την Ιντερ και έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά όπλα του Αντόνιο Κόντε.

Θεωρείται ένας σύγχρονος box-to-box χαφ, σβέλτος, πιεστικός στην μπάλα, με ικανοποιητική ντρίμπλα και γλυκιά μεταβίβαση. Εχει άριστη αντίληψη του παιχνιδιού, μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις του άξονα με την ίδια ευχέρεια κι αν κάνεις το λάθος να πάρεις λίγο τα μάτια σου από πάνω του, είναι βέβαιο πως θα σου κάνει τη ζημιά.

Στον προημιτελικό με τη Λεβερκούζεν άνοιξε το σκορ με υπέροχο πλασέ, ενώ στον ημιτελικό με τη Σαχτάρ είχε ξανά καθοριστική συμβολή στο 1-0, αφού εκμεταλλεύτηκε το λάθος του Πιάτοφ και σέρβιρε στον Λαουτάρο Μαρτίνες.

conte_novibetgr5 Το άγγιγμα του Αντόνιο Κόντε

Δεν υπάρχει πιο παθιασμένος και πεισματάρης τεχνικός από τον Αντόνιο Κόντε. Είτε τον συμπαθής, είτε όχι, η καριέρα του δείχνει ότι όπου πηγαίνει πετυχαίνει.

Στην πρώτη του χρονιά στη Γιουβέντους κατέκτησε το Σκουντέτο. Στην πρώτη του χρονιά στην Τσέλσι κατέκτησε την Πρέμιερ. Δεν μπορεί τώρα να δεχθεί ότι θα κλείσει τη πρώτη του χρονιά στην Ιντερ χωρίς τίτλο.

Η αλήθεια είναι πως οι «νερατζούρι» πλήρωσαν αποκλειστικά τα δικά τους λάθη και δεν μπόρεσαν φέτος να απειλήσουν τη Γιουβέντους στο Καμπιονάτο, ωστόσο ο Κόντε έχει τώρα τη μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρώσει τη σεζόν με θετικό πρόσημο, κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της καριέρας του ως προπονητής.

ΣΕΒΙΛΛΗ

sevilla_novibetgr

1 Εχει την τεχνογνωσία

Οποιος βιάστηκε να ξεγράψει τη Σεβίλλη στο Γιουρόπα Λιγκ έκανε πολύ μεγάλο λάθος. Η Σεβίλλη έχει πάντα τον τρόπο της σε αυτή τη διοργάνωση και διαπρέπει.

Είναι χαρακτηριστικό πως από καταβολής του Κυπέλλου UEFA, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Γιουρόπα Λιγκ έχει τις περισσότερες κατακτήσεις, μετρώντας πέντε τρόπαια, εκ των οποίων μάλιστα τα τρία συνεχόμενα την τριετία 2014-2016. Ακολουθούν με τρεις τίτλους οι Λίβερπουλ, Γιουβέντους, Ιντερ και Ατλέτικο.

Το εντυπωσιακό για τους Ανδαλουσιάνους είναι πως δεν έχουν χάσει κανέναν τελικό. Πέντε φορές έφτασαν στο παιχνίδι που έκρινε τον πρωταθλητή και στις πέντε επικράτησαν, κόντρα σε Μίντλεσμπρο, Εσπανιόλ, Μπενφίκα, Ντνιέπρ και Λίβερπουλ αντίστοιχα.

carloskounde_novibetgr

2 Αποκάλυψη οι δύο στόπερ της

Οι Ανδαλουσιάνοι διαχρονικά παρουσιάζουν επιθετικές ομάδες υψηλού τέμπο, όμως φέτος υπό τις οδηγίες του Χουλέν Λοπετέγι, είδαμε μία διαφορετική εκδοχή της Σεβίλλης, όπου αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές της οι δύο στόπερ.

Ντιέγκο Κάρλος και Κουντέ συνέθεσαν ένα άπταιστο δίδυμο που επέτρεψε στη Σεβίλλη να έχει την τρίτη καλύτερη άμυνα της Πριμέρα πίσω μόνο από τη Ρεάλ και την Ατλέτικο. Δυνατοί, ταχείς και το κυριότερο άνετοι με την μπάλα στα πόδια, βοηθούν τα μέγιστα στο κομμάτι της ανάπτυξης.

Ηδη ο 27χρονος Ντιέγκο Κάρλος βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα ομάδων όπως η Λίβερπουλ, η Αρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Φυσικά ο 21χρονος Κουντέ δεν πηγαίνει πίσω και όσο περνάει ο καιρός τόσο η τιμή πώλησής του θα μεγαλώνει.

Αυτή τη στιγμή η Σεβίλλη είναι πασιφανές πως έχει στην άμυνά της ένα μικρό χρυσορυχείο, αφού η αξία των δύο στόπερ της ξεπερνάει τα 65 εκατ. ευρώ!

reguilonnavas_novibetgr

3 Η κομβική συμμετοχή των δύο μπακ

Η Σεβίλλη στηρίζει πολύ μεγάλο κομμάτι της επιθετικής της ανάπτυξης στους δύο ακραίους της μπακ. Τόσο τα ανεβάσματα του Ρεγκιλόν, όσο και αυτά του Χεσούς Νάβας αποδεικνύονται κομβικά για τη λειτουργία της.

Ο δανεικός από τη Ρεάλ, Ρεγκιλόν, αναδείχθηκε φέτος ο καλύτερος αριστερός μπακ στο ισπανικό πρωτάθλημα και δεν είναι τυχαίο ότι προσέλκυσε βλέμματα ομάδων όπως η Τσέλσι και η Νάπολι. Με τις επελάσεις του μπορεί να γίνει πονοκέφαλος για οποιαδήποτε άμυνα. Στους «16» με τη Ρόμα πέτυχε ένα εκπληκτικό γκολ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρόκριση, ενώ στον ημιτελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έδωσε την ασίστ για το 1-1.

Από την άλλη, ο σαφώς πιο έμπειρος Χεσούς Νάβας, έχει εκπλήξει άπαντες με την ιδανική προσαρμογή του σε δεξιός μπακ. Περνώντας τα χρόνια, από κλασικός εξτρέμ έχει οπισθοχωρήσει σε ακραίος αμυντικός, όμως συνεχίζει να παίζει σε τοπ επίπεδο. Στο ματς μάλιστα με τη Γιουνάιτεντ ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά, δίνοντας γκολ πάρε-βάλε στον Ντε Γιονγκ για το 2-1.

banega_novibetgr

4 Ο τελευταίος χορός του Μπανέγα

Ο Εβερ Μπανέγα είναι μία εμβληματική φυσιογνωμία για τη Σεβίλλη και στον τελευταίο του χορό με τη φανέλα της θα ήθελε να συνδυάσει το «αντίο» με έναν ακόμη τίτλο.

Ο Αργεντινός μαέστρος αγωνίζεται στην ομάδα της Ανδαλουσίας από το καλοκαίρι του 2014, με μία παρένθεση μίας σεζόν στην Ιντερ, το 2016/17. Ο τελικός της Κολωνίας θα είναι το αποχαιρετιστήριο ματς για τον 32χρονο Αργεντινό, καθώς μετά τον αγώνα με τους «νερατζούρι» θα αποχωρήσει από τον σύλλογο.

Ο Μπανέγα συνδύασε το όνομά του με τη Σεβίλλη, κερδίζοντας δύο Γιουρόπα Λιγκ το 2015 και το 2016. Ακόμη και σήμερα παραμένει ο φύσει και θέσει αρχηγός της. Η επιρροή του στο παιχνίδι είναι αδιαμφισβήτητη, όπως βέβαια και η τεχνική του.

Για παράδειγμα στον προημιτελικό με τη Γουλβς, ξεδίπλωσε τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, μετρώντας τις περισσότερες επαφές με την μπάλα (139), τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες (103) και τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες στο αντίπαλο μισό (92). Επίσης, δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες (3) και φυσικά από τα δικά του πόδια προήλθε η ασίστ για το νικητήριο γκολ στο 88’ (1-0).

ocampos_novibetgr

5 Ο κύριος «τα κάνω όλα και συμφέρω»

Για χρόνια ο Λούκας Οκάμπος φαινόταν πως θα έμπαινε στη λίστα των παικτών, που ξεκινούν με μεγάλη προοπτική, αλλά χάνουν τον δρόμο τους στην πορεία. Η μεταγραφή του στη Σεβίλλη και κυρίως η συνεργασία του με τον Λοπετέγι έχουν αναδείξει το πολύπλευρο ταλέντο του.

Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός είναι ο κορυφαίος παίκτης φέτος των Σεβιγιάνων, κάνοντας πραγματικά τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Ντριμπλάρει, πρεσάρει, μαρκάρει, σκοράρει, μερικές φορές μοιάζει να βρίσκεται παντού στον αγωνιστικό χώρο και δίνει την εντύπωση ότι η Σεβίλλη παίζει με παίκτη παραπάνω.

Φέτος έχει πετύχει 17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και ειδικά στο παιχνίδι με τη Γουλβς μας εμφάνισε και μία ακόμη δυνατότητά του, αυτή να σκοράρει με το κεφάλι.

Η ταυτότητα του τελικού

eultrophy_novibetgr

Σεβίλλη

UEFA Ranking: 8

Θέση στο πρωτάθλημα: Τερμάτισε 4η, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στις 19 Ιουλίου.

Φόρμα: Είναι αήττητη 20 σερί επίσημα ματς (11-9-0), τελευταία της ήττα από τη Θέλτα στην Πριμέρα στις 9 Φεβρουαρίου!

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Πρώτευσε σε όμιλο με Κάραμπαγκ, ΑΠΟΕΛ και Ντουντελάνζ. Στους «32» απέκλεισε την Κλουζ με δύο ισοπαλίες (1-1, 0-0). Στους «16» κέρδισε τη Ρόμα 2-0 σε μονό ματς στο Ντούισμπουργκ. Στους «8» απέκλεισε τη Γουλβς με 1-0 επίσης στο Ντούισμπουργκ και στους «4» πέρασε με 2-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Κολωνία.

Προηγούμενες συμμετοχές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Πέντε, σε όλες κέρδισε.

Καλύτερο αποτέλεσμα στο Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ: Μετράει πέντε κατακτήσεις (2006, 2007, 2014, 2015, 2016).

Τι έκανε πέρυσι: Αποκλείστηκε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ από τη Σλάβια Πράγας με συνολικό σκορ 6-5.

Προϊστορία απέναντι σε ιταλικές ομάδες: Σε 13 ματς έχει απολογισμό 6-2-5 με γκολ 13-10.

Κορυφαίοι σκόρερ φέτος: Οκάμπος 17 γκολ, Μουνίρ 10 γκολ, Ντε Γιονγκ 8 γκολ.

Κορυφαίοι πασέρ φέτος: Μπανέγα 10 ασίστ, Χέσους Νάβας 9 ασίστ, Ρεγκιλόν και Οκάμπος από 5 ασίστ.

Περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος: Χέσους Νάβας (4.059), Ντιέγκο Κάρλος (3.875), Οκάμπος (3.503).

Πιθανή 11ΑΔΑ: Μπόνο, Χέσους Νάβας, Κουντέ, Ντιέγκο Κάρλος, Ρεγκιλόν, Ζοάν Ζορντάν, Φερνάντο, Μπανέγα, Σούσο, Εν-Νεσίρι, Οκάμπος.

Προπονητής: Χουλέν Λοπετέγι (Ισπανία), από το 2019 στον πάγκο της, 30-15-8 το ρεκόρ του.

Ιντερ

UEFA Ranking: 33

Θέση στο πρωτάθλημα: Τερμάτισε 2η, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της την 1η Αυγούστου.

Φόρμα: Είναι αήττητη στα τελευταία 11 επίσημα παιχνίδια της (8-3-0), τελευταία της ήττα το 1-2 από την Μπολόνια στη Serie A στις 5 Ιουλίου.

Πώς έφτασε μέχρι εδώ: Τερμάτισε τρίτη σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ πίσω από την Μπαρτσελόνα και την Ντόρτμουντ και μπροστά από τη Σπάρτα Πράγας. Στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ απέκλεισε τη Λουντογκόρετς με συνολικό σκορ 4-1. Στους «16» πέρασε τη Χετάφε με 2-0 σε μονό ματς στο Γκελζενκίρχεν. Στους «8» προκρίθηκε με 2-1 επί της Λεβερκούζεν στο Ντίσελντορφ και στους «4» απέκλεισε εμφατικά με 5-0 τη Σαχτάρ στην ίδια πόλη.

Προηγούμενες συμμετοχές σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης: Εννιά, κέρδισε στις έξι.

Καλύτερο αποτέλεσμα στο Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ: Τρεις κατακτήσεις, το 1991, το 1994 και το 1998.

Τι έκανε πέρυσι: Αποκλείστηκε στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ από την Αϊντραχτ με συνολικό σκορ 1-0.

Προϊστορία απέναντι σε ισπανικές ομάδες: Σε 43 ματς έχει απολογισμό 14-11-18 με 47-53 γκολ.

Κορυφαίοι σκόρερ φέτος: Λουκάκου 33 γκολ, Μαρτίνες 21 γκολ, Καντρέβα 7 γκολ.

Κορυφαίοι πασέρ φέτος: Αλέξις Σάντσες 10 ασίστ, Καντρέβα 9 ασίστ, Μπαρέλα 8 ασίστ.

Περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος: Χαντάνοβιτς (4.230), Λουκάκου (4.099), Ντε Φράι (3.816).

Πιθανή 11ΑΔΑ: Χαντάνοβιτς, Γκοδίν, Ντε Φράι, Μπαστόνι, Ντ’ Αμπρόσιο, Μπαρέλα, Μπρόζοβιτς, Γκαλιαρντίνι, Γιανγκ, Λουκάκου, Μαρτίνες.

Προπονητής: Αντόνιο Κόντε (Ιταλία), από το 2019 στον πάγκο της, 33-12-8 το ρεκόρ του.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ