el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θέμα: Οι σκληροί Eλληνες αμυντικοί

Διαβάστε για τις έξι περιπτώσεις Ελλήνων ποδοσφαιριστών που χαρακτηρίστηκαν από το δυνατό τους παιχνίδι.

Η άμυνα ήταν αυτή που έδωσε το Euro στη χώρα μας το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Eδώ και χρόνια, άλλωστε, η Ελλάδα φημίζεται για την υψηλή ποιότητα των κεντρικών της αμυντικών, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες του εξωτερικού. Κώστας Μανωλάς (Νάπολι) και Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ) είναι δύο από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.

Ο πρώτος σέντερ μπακ που είχε κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του ήταν ο Τραϊανός Δέλλας, ο οποίος στις αρχές του 2002 είχε ενταχθεί στην τότε πρωταθλήτρια Ιταλίας, Ρόμα. Ο «Κολοσσός», όπως είναι το προσωνύμιο που αποκόμισε στη διάρκεια της καριέρας του, είναι μία από τις περιπτώσεις των παικτών που χαρακτηρίστηκαν από τη δύναμη και τη σκληράδα στο παιχνίδι τους.

Ο μοναδικός που σημείωσε «ασημένιο γκολ»

Κατά τη διάρκεια του Euro 2004 ίσχυε ο κανονισμός του «ασημένιου γκολ». Με γκολ δηλαδή στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης, το ματς τελείωνε.

Το τέρμα του Τραϊανού Δέλλα στον ημιτελικό με την Τσεχία στο 105’ έδωσε τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό στην εθνική μας ομάδα.

Γκολ και φύγαμεε......για τελικό... - PeiraiasNews.gr

Αυτό είναι και το μοναδικό γκολ που έχει μπει στη χρονική διάρκεια που ίσχυε ο συγκεκριμένος κανονισμός από την ΟΥΕΦΑ.

Ο ύψους 1.96 Δέλλας, έκανε καριέρα σε Αγγλία και Ιταλία με τις φανέλες των Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Περούτζια και Ρόμα ενώ στην Ελλάδα συνέδεσε το όνομά του με Αρη (όπου άρχισε την καριέρα του) και ΑΕΚ (τρεις θητείες ως παίκτης και μία ως προπονητής).

Ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι αλλά και τρομερά δημιουργικός με τη μπάλα στα πόδια, χαρακτηρίστηκε από τη δύναμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αντιαθλητικός. Ολοκλήρωσε την καριέρα του βλέποντας 70 κίτρινες κάρτες και 8 κόκκινες (οι 5 απευθείας).

Στέλιος Μανωλάς: Ο «ογκόλιθος» της ΑΕΚ

Αγωνίστηκε στο σύνολο της καριέρας του στην ΑΕΚ (447 συμμετοχές στο πρωτάθλημα). Ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός της γενιάς του (πλέον 59 ετών).

Δυναμικός χαρακτήρας και πραγματικός «ογκόλιθος» στο κέντρο άμυνας. Είναι από τους παίκτες που συνέβαλαν στο να μεγαλώσει ποδοσφαιρικά η Ενωση, κατακτώντας μαζί της 5 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα Ελλάδος.

Υπήρχε δεδομένο ενδιαφέρον από ευρωπαϊκούς συλλόγους (Πόρτο και Μονακό), ο ίδιος όμως από επιλογή έμεινε για μία ζωή στην ΑΕΚ, όπου έκλεισε και την ποδοσφαιρική του καριέρα (1978 – 1998).

Είδε 79 κίτρινες κάρτες και 9 κόκκινες (οι 4 απευθείας).

Γιάννης Καλιτζάκης: Ενας «νίντζα» στην Ελλάδα

Ο αντίπαλος δεν θα περνούσε ποτέ. Αυτό ήταν το στοιχείο που χαρακτήρισε τον Γιάννη Καλιτζάκη στο σύνολο της ποδοσφαιρικής του καριέρας: ο δυναμισμός του.

Πέρασε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στον Παναθηναϊκό (1987–1997) ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει μόνο νίκες σε τελικούς Ελλάδος (6 με τον ΠΑΟ και 1 με την ΑΕΚ).

Είναι και ο μόνος Ελληνας που έχει αποβληθεί τρεις φορές σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Στην καριέρα του είδε 86 κίτρινες και 12 κόκκινες κάρτες (οι 6 απευθείας).

Θανάσης Κολιτσιδάκης: 100+ κίτρινες κάρτες

Κολιτσιδάκης: "Επενδυτής και σύγχρονο γήπεδο, αλλιώς δε θα δούμε ...Αποτελεσματικός, αλλά και σκληρός παίκτης, αγωνίστηκε σε Απόλλωνα Σμύρνης, Παναθηναϊκό και ΟΦΗ. Στη διάρκεια της καριέρας του είχε περισσότερες από 100 κίτρινες κάρτες (102) και αποβλήθηκε 8 φορές (οι 5 με απευθείας κόκκινη).

Φόρεσε 14 φορές το εθνόσημο, αγωνίστηκε και στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ και την αναμέτρηση με την Αργεντινή.

Με τον Παναθηναϊκό (1994-98) κατέκτησε και τα μοναδικά τρόπαια στην καριέρα του (2 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα).

Σωτήρης Κυργιάκος: Πρωταθλητής σε Ελλάδα και Σκωτία

Οι χειρονομίες που έγραψαν ιστορία (pics) | Superleague 1 ...
Αγωνίστηκε σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα). Και μόνο το γεγονός πως πραγματοποίησε 30 συμμετοχές με τη Λίβερπουλ στη διετή παρουσία του (2009-2011) δείχνει αρκετά για την αξία του.

Μετά την καθιέρωσή του στον Παναθηναϊκό (1998-2004) ανάγκασε τη Ρέιντζερς τον Ιανουάριο του 2005 να δαπανήσει 3.8 εκατομμύρια λίρες για να τον αποκτήσει. Κατέκτησε και με τις δύο το πρωτάθλημα.

Στο εξωτερικό, αγωνίστηκε ακόμα σε Αϊντραχτ, Βόλφσμπουργκ και Σάντερλαντ και στην Ελλάδα σε Αγιο Νικόλαο (δανεικός από ΠΑΟ) και ΑΕΚ.

Ο ύψους 1.93 κεντρικός αμυντικός ήταν τρομερά δυνατός στο ψηλό παιχνίδι και πολύ δυνατός στις ατομικές «μονομαχίες». Αποβλήθηκε 7 φορές (Οι 3 απευθείας) ενώ είδε και 69 κίτρινες κάρτες.

Γιώργος Ανατολάκης: Εγγύηση για μία μία 10ετία

Nomads με Ανατολάκη; | sportime.gr

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε στον Ολυμπιακό στα μέσα του 1996-97 προερχόμενος από τον Ηρακλή (1992-1997) και κατέκτησε με τους Πειραιώτες 10 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα.

Βασικός και αναντικατάστατος στους «ερυθρόλευκους», στους οποίους μέτρησε μεταξύ άλλων 52 αγώνες σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ανήκει στους αγαπημένους αμυντικούς που έπαιξαν στον Ολυμπιακο, ανίκητος στο ένας εναντίον ενός και στο ψηλό παιχνίδι, στοιχεία που κάλυπταν με το παραπάνω τη μοναδική του αδυναμία: πως δεν ήταν γρήγορος. Εκλεισε την καριέρα του το 2007-08 στον Ατρόμητο.

Είδε συνολικά 5 κόκκινες (μία απευθείας) και 93 φορές την κίτρινη κάρτα.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ