el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Super Bowl: Το κορυφαίο event στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη αθλητική βραδιά στις ΗΠΑ, είναι το Super Bowl. Ο τελικός των πλέι οφ στο Φούτμπολ. Μπορεί για τον περισσότερο φίλαθλο κόσμο το μπάσκετ και το ΝΒΑ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, για τους φιλάθλους στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Φυσικά, δεν είναι απλά ένας τελικός για τους Αμερικάνους. Πρόκειται άλλωστε για τηλεοπτικό υπερθέαμα με 4ωρη διάρκεια και αρκετά events κατά τη διάρκειά του. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο «US BANK STADIUM» της Μινεσότα. Το χωρητικότητας 66.665 θεατών στάδιο, άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2016, είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα φιλοξενήσει και αποτελεί έδρα των Μινεσότα Βίκινγκς.

Το ζευγάρι του τελικού

Το τρόπαιο του Super Bowl στον τελικό της 4ης Φεβρουαρίου θα διεκδικήσουν Νιου Ινκλαντ Πάτριοτς και Φιλαδέλφεια Ινγκλς. Οι Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς είναι οι εν ενεργεία πρωταθλητές και το φαβορί για τους περισσότερους ώστε να κάνουν το μπακ του μπακ και να κατακτήσουν ακόμα έναν τίτλο στην ιστορία τους.

Για να φτάσει έως εδώ και να διεκδικήσει τον τίτλο, η Νιου Ινγκλαντ τερμάτισε πρώτη στην περιφέρειά της (13 νίκες, 3 ήττες) και απέκλεισε έπειτα Τένεσι Τίτανς (35-14) και Τζάκσονβιλ Τζάγκουαρς (24-20). Τρίτη συμμετοχή στο Super Bowl για την Φιλαδέλφεια. Στις δύο προηγούμενες ηττήθηκε (το 1980 και το 2004), ωστόσο έχει τρεις κατακτήσεις NFL (η ονομασία του πρωταθλήματος) στην προ Super Bowl εποχή. Για να φτάσουν στον φετινό τελικό, οι Φιλαδέλφεια Ινγκλς τερμάτισαν πρώτοι στην περιφέρειά τους (13 νίκες, 3 ήττες) και απέκλεισαν έπειτα τους Ατλάντα Φάκονς (15-10) και Μινεσότα Βίκινγκς (38-7).

Συνδετικός κρίκος ο Τομ Μπρέιντι

Οι δύο ομάδες (Πάτριος και Ινγκλς) έχουν αναμετρηθεί και κατά το παρελθόν στον τελικό, το 2004, με τους Νιου Ινκλαντ Πάτριοτς να κατακτούν το τρόπαιο. Τις δύο ομάδες στις δύο αυτές εποχές δένει ο Τομ Μπρέιντρι που αγωνίζεται ως Quarterback. Ουσιαστικά, πρόκειται για τον πασαδόρο και παίκτη που επωμίζεται την οργάνωση της τακτικής που ακολουθεί η ομάδα στην επίθεση. Ο 40χρονος πλέον Μπρέιντρι, έχει μάλιστα κατακτήσει και τους πέντε τίτλους Super Bowl της καριέρας του με τους Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς και έχει αναδειχθεί 4 φορές ως πολυτιμότερης παίκτης του τελικού. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ζωντανό θρύλο του αθλήματος, με πολλές ατομικές διακρίσεις.

Ο ίδιος πάντως, αυτή τη στιγμή δεν σκέφτεται να σταματήσει την ενεργό δράση. Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες: «Γιατί όλοι θέλουν να σταματήσω; Δεν το καταλαβαίνω. Διασκεδάζω και η ομάδα πηγαίνει καλά. Ξέρω πως είμαι λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία από άλλους, αλλά αλήθεια το απολαμβάνω. Δεν σκέφτομαι να αποσυρθώ. Σκέφτομαι μόνο τον τελικό του Super Bowl και να κερδίσω το πιο σημαντικό ματς της χρονιάς».

Ο Μπρέιντι έγινε ντραφτ το 2000 επιλεγόμενος από τη Νιου Ινγκλαντ, ομάδα στην οποία αγωνίζεται από την αρχή της καριέρας του μέχρι σήμερα, ενώ φοίτησε στο κολλέγιο του Μίσιγκαν (1996-2000) με το οποίο κατέκτησε και το πρωτάθλημα (NCAA) του 1997.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως από το 2003, έχει καθιερωθεί  ο τελικός να διεξάγεται μήνα Φεβρουάριο. Σε αυτά τα χρόνια, ακόμα μία φορά ο τίτλος έχει κριθεί ίδια ημερομηνία (04/02), το 2007, με την Τάμπα Μπέι να επικρατεί 48-21 του Οκλαντ.

Με Πινκ και Τζάστιν Τίμπερλεϊκ

Μεταξύ των εκδηλώσεων της τελετής του μεγάλου τελικού, η ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν την έναρξη, αλλά και συναυλία στην ανάπαυλα της αναμέτρησης. Τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ θα ερμηνεύσει η τραγουδίστρια Πινκ, ενώ στη διάρκεια του ημιχρόνου, στη σκηνή θα βγει με τη σειρά του ο Τζάστικ Τίμπερλεϊκ. Και οι δύο έχουν βραβεία Γκράμι στη συλλογή τους.

Το άθλημα…

Στο πρωτάθλημα μετέχουν 32 ομάδες και κάθε μία δίνει από 16 ματς στην κανονική διάρκεια. Επειτα ακολουθούν τα πλέι οφ μέσω των οποίων προκύπτουν οι νικητές στις περιφέρειες (AFC και NFC). Οι νικητές αναμετρώνται στο Super Bowl.

Η διάρκεια του αγώνα είναι 60λεπτά και διεξάγονται τέσσερις περιόδου των 15 λεπτών. Υπάρχουν και τάιμ άουτ, με κάθε ομάδα να έχει στη διαθεσή της από τρία σε κάθε ημίχρονο. Κάθε ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες και τρία γκρουπ παικτών. Μια επίθεση 11 παιχτών η οποία κατεβάζει τη μπάλα στο γήπεδο και προσπαθεί να πετύχει touchdown. Όταν δεν έχει την κατοχή, στον αγωνιστικό χώρο παιρνούν οι 11 της άμυνας και έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν τον αντίπαλο. Παράλληλα, υπάρχουν και οι λεγόμενες Special Teams, παίκτες με εξειδίκευση σε όποιον τομέα χρειάζεται.

Η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, προβλέπεται και 15λεπτη παράταση. Μία ομάδα σκοράρει όταν μεταφέρει την μπάλα στο τέλος της περιοχής του αντιπάλου και μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους. Με touchdown (κουβάλημα με τα χέρια) και με kick (σουτ με τα πόδια). Εξι πόντους δίνει ο πρώτος τρόπος και τρεις ο δεύτερος. Όταν μία ομάδα ολοκληρώσει ακόμα ένα touchdown, εκτελεί κι ένα field goal (ελεύθερο σουτ) από κοντινή απόσταση, που μετράει για 1 έξτρα πόντο. Μπορεί να διεκδικήσει και δύο πόντους, αν αντί για ελεύθερο επιλέξει νέο touchdown.

Στόχος της ομάδας για να σκοράρει, είναι με λίγα λόγια  να μεταφέρει την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου και ένας παίχτης της να βρεθεί στο αντίπαλο end zone έχοντας κατοχή της μπάλας. Και για να το κάνει, έχει 4 ευκαιρίες να καλύψει κάθε φορά από 10 γιάρδες. Κάθε φορά που καλύπτει 10 γιάρδες, έχει 4 νέες ευκαιρίες για τις επόμενες 10 γιάρδες του γηπέδου. Για όσους μάλιστα έχουν παρακολουθήσει κάποιον αγώνα στην τηλεόραση, η ένδειξη 1&10 σημαίνει ότι η επίθεση είναι έτοιμη να παίξει το πρώτο down και η απόσταση που μένει για διανυθεί είναι 10 γιάρδες. Αν η φάση έχει κέρδος για την επίθεση πχ 4 γιάρδες, τότε η ένδειξη πριν την εκτέλεση του 2ου down θα είναι 2&6….

Όταν μία ομάδα ολοκληρώσει τις 4 προσπάθειες χωρίς να καλύψει τις 10 γιάρδες, η επίθεση τελειώνει.

Σε ότι αφορά τέλος τα ρόστερ των ομάδων, κάθε ομάδα έχει διαθέσιμους 46 παίκτες. Ο λόγος που ο αριθμός είναι τόσο μεγάλος, είναι το γεγονός πως υπάρχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση. Όταν μία ομάδα κάνει επίθεση, αγωνίζονται οι 11 της επίθεσης, στην άμυνα οι 11 της άμυνας. Σε ότι αφορά τις Special Teams, είναι συνθέσεις επιθετικών παιχτών που σχηματίζουν εξειδικευμένα Units για κάθε περίσταση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Kicker, Punter και Long Snapper, όπως είναι οι θέσεις των παικτών.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ