el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Super Bowl 2019: Το αθλητικό γεγονός των Η.Π.Α.

Όταν αναφερόμαστε στον αθλητισμό τις ΗΠΑ, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται το μυαλό στην Ελλάδα, είναι το ΝΒΑ. Το μπάσκετ, όσο περίεργο και αν ακούγεται, δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στις ΗΠΑ. Η πρώτη θέση στην προτίμηση του κοινού ανήκει στο Αμερικάνικο Φούτμπολ. Μάλιστα, ο μεγάλος τελικός του πρωταθλήματος, γνωστός και ως Super Bowl, είναι το αθλητικό γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση αλλά και ενδιαφέρον από το φίλαθλο κοινό των ΗΠΑ. Πριν και κατά τη διάρκεια του τελικού, υπάρχουν πολλά γεγονότα που διεξάγονται παράλληλα, με αποκορύφωμα το σόου στο ημίχρονο του τελικού. Στην ανάπαυλα του φετινού τελικού θα παραβρεθεί το μουσικό συγκρότημα Maroon5.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ για το Super Bowl, είναι το γεγονός πως τον τελικό του 2016, παρακολούθησαν 111.6 εκατομμύρια θεατές, κάτι που το καθιστά το νούμερο ένα τηλεοπτικό γεγονός ιστορικά (από το 2005 και μετά), αναφορικά με τα εγχώρια γεγονότα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο έβδομος τελικός του ΝΒΑ μεταξύ Κλίβελαντ Καβαλίερς – Γκόλντεν Στέιτ Ουόριος το 2016 και την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ομάδα του Λεμπρόν Τζέιμς.



Στο νεότευκτο και υπερσύγχρονο Mercedes-Benz Arena

 

Ο φετινός τελικός διεξάγεται ξημερώματα Κυριακής (03/02/2019) στις 01:30 μεταξύ των Νιου Ινκλαντ Πάτριοτς και των Λος Αντζελες Ραμς στην Ατλάντα και το χωρητικότητας 75.000 θεατών «Μερσέντες-Μπεντζ Στέντιουμ». Το στάδιο άνοιξε τις θύρες του τον Αύγουστο του 2017, είναι υπερσύγχρονο, ενεργειακό και το κόστος του ανήλθε στα 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται και από την ποδοσφαιρική ομάδα της Ατλάντα, η οποία κατέκτησε και το φετινό πρωτάθλημα της MLS.

Μάλιστα, στον τελικό με το Πόρτλαντ, τον Δεκέμβριο του 2018, βρέθηκαν στο στάδιο 73.019 θεατές, κάνοντας και σχετικό ρεκόρ.

Οι εκδηλώσεις για το Super Bowl θα αρχίσουν στο μεταξύ από την 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται περισσότερο από 1 εκατομμύριο κόσμου τις ημέρες αυτές στο γήπεδο και τα οφέλη που ενδέχεται νε έχει η τοπική οικονομία, είναι της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσωπο και φέτος ο Τομ Μπρέιντι

Ο γεννημένος τον Αύγουστο του 1977 πασαδόρος (quarterback) Τομ Μπρέιντι, θα ηγηθεί και φέτος της προσπάθειας των Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς. Ο 42χρονος, έχει κατακτήσει πέντε τίτλους Super Bowl στην καριέρα του, όλες με τα χρώματα της Νιου Ινγκλαντ και φέτος θα έχει ξανά τη δυνατότητα (μετά τον περσινό χαμένο τελικό), να μεγαλώσει τη συλλογή στην τροπαιοθήκη του. Είναι ο παίκτης με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του αθλήματος ενώ έχει αναδειχθεί ακόμα τέσσερις φορές MVP των τελικών και τρεις στην κανονική διάρκεια της σεζόν. Ακόμα, μετράει οκτώ σερί πρωταθλήματα στην Περιφέρεια, από την οποία εξασφάλισαν την παρουσία τους και στον φετινό τελικό οι Πάτριοτς.

Είναι ο τέταρτος τελικός την τελευταία 5ετία για τους Νιου Ινγκλαντ Πάτριοτς, που μετρούν συνολικά πέντε κατακτήσεις τροπαίου, όλες με τον Τομ Μπρέιντι ως quarterbrack και προπονητή τον Μπιλ Μπέλιτσικ. Το φετινό της σερί ήταν 11 νίκες και 5 ήττες, για μία ομάδα που άρχισε άσχημα τη σεζόν (2 ήττες στα 3 πρώτα ματς) αλλά ανέβασε έπειτα στροφές.  Είναι η 11η συμμετοχή της Νιου Ινγκλαντ σε τελικό και η ένατη για τον Μπρέιντι και τον Μπέλιτσικ.

Για δεύτερη φορά σε τελικό και πρώτη μετά το 1999 (όταν και το κατέκτησαν) θα βρεθούν οι Λος Αντζελες Ραμς, οι οποίοι έχουν σαν προπονητή τον 33χρονο Σον Μακβέι. Είναι ο νεαρότερος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία του αθλήματος ενώ θα γίνει και ο νεαρότερος ηλικιακά που θα βρεθεί σε Super Bowl. Οι Ραμς είχαν φετινό ρεκόρ 13-3.

 

Σαν quarterbrack αγωνίζεται ο Τζάρεντ Γκοφ, νούμερο 1 του ντραφτ το 2016. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι Λος Αντζελες Ραμς προκρίθηκαν με αμφιλεγόμενο τρόπο στον τελικό, αφού σύμφωνα με τους κανονισμούς ο τελικός Περιφέρειας με την Νέα Ορλεάνη έπρεπε να επαναληφθεί. Ειδικότερα, και ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο, έγινε για ένα non-call για αμυντικό pass interference των Ραμς. Εφόσον σφυριζόταν η παράβαση, η Νέα Ορλεάνη θα σκόραρε με field goal και θα εξασφάλιζε την πρόκριση. Υπήρχε ενδεχόμενο επανάληψης του αγώνα εφόσον κάτι τέτοιο ζητούσε ο κομισάριος της λίγκας, αλλά από τη στιγμή που δεν το έκανε, πέρασε στον μεγάλο τελικό η ομάδα από το Λος Αντζελες.

Μια συναρπαστική προσφορά για το Super Bowl, περιμένει όλους τους παίκτες της Novibet! 

 

Το άθλημα του Φούτμπολ


Σχεδόν 100 χρόνια ζωής συμπληρώνει επαγγελματικά το άθλημα του φούτμπολ στις ΗΠΑ. Το 1920 διεξήχθη το πρώτο πρωτάθλημα και από το 1967 ο τίτλος κρίνεται στον μεγάλο τελικό (super bowl). Σε ότι αφορά τη μορφή του πρωταθλήματος, σε αυτό μετέχουν 32 ομάδες. Προβλέπονται 16 αγώνες για κάθε μία στην κανονική διάρκεια και ακολουθούν τα πλέι οφ, δια μέσω των οποίων προκύπτουν οι νικητές στις περιφέρειες (AFC και NFC). Οι νικητές αναμετρούνται στο Super Bowl.

 

Κάθε αναμέτρηση έχει διάρκεια 60 λεπτών, χωρισμένη σε τέσσερις 15λεπτες περιόδους ενώ κάθε ομάδα διαθέτει από τρία τάιμ – άουτ σε κάθε ημίχρονο.

 

Κάθε ομάδα αποτελείται από 11 παίκτες και τρία γκρουπ παικτών. Μια επίθεση 11 παιχτών η οποία κατεβάζει τη μπάλα στο γήπεδο και προσπαθεί να πετύχει touchdown. Όταν δεν έχει την κατοχή, στον αγωνιστικό χώρο μπαίνει η 11άδα της άμυνας, με τους παίκτες  να έχουν ως μοναδικό στόχο να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των αντιπάλων. Έντεκα κάνουν επίθεση, άλλοι έντεκα παίζουν άμυνα. Ακόμα, υπάρχουν και οι λεγόμενες Special Teams, παίκτες με εξειδίκευση σε όποιον τομέα χρειάζεται στη διάρκεια του αγώνα.

 

Η ομάδα που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους πόντους κερδίζει ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, προβλέπεται και 15λεπτη παράταση. Μία ομάδα σκοράρει όταν μεταφέρει την μπάλα στο τέλος της περιοχής του αντιπάλου και μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους. Με touchdown (κουβάλημα με τα χέρια) και με kick (σουτ με τα πόδια). Έξι πόντους δίνει ο πρώτος τρόπος και τρεις ο δεύτερος. Όταν τώρα μία ομάδα ολοκληρώσει ένα touchdown, εκτελεί κι ένα field goal (ελεύθερο σουτ) από κοντινή απόσταση, που μετράει για 1 έξτρα πόντο. Μπορεί να διεκδικήσει και δύο πόντους, αν αντί για ελεύθερο επιλέξει νέο touchdown.

Ζητούμενο για κάθε ομάδα είναι γενικά να μεταφέρει την μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου και ένας παίχτης της να βρεθεί στο αντίπαλο end zone έχοντας κατοχή. Για να το κάνει πράξη, έχει 4 ευκαιρίες να καλύψει κάθε φορά από 10 γιάρδες. Κάθε φορά που καλύπτει 10 γιάρδες, έχει 4 νέες ευκαιρίες για τις επόμενες 10 γιάρδες του γηπέδου.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ