el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σούπερ Καπ Ισπανίας: Το τρόπαιο της δεύτερης ευκαιρίας

Το Σούπερ Καπ Ισπανίας έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ο φιναλίστ του τελικού Κυπέλλου και ο δεύτερος της βαθμολογίας από πέρσι, μαζί φυσικά με τον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο.

Διήμερο Κυπέλλου το προσεχές στην Ισπανία, καθώς Τετάρτη και Πέμπτη θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί του Σούπερ Καπ. Οι νικητές θα αναμετρηθούν την Κυριακή στον τελικό ενώ δεν προβλέπεται αγώνας για την τρίτη θέση.

Στο τουρνουά, το οποίο άλλαξε μορφή πέρσι με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων αντί για δύο, όπως προβλεπόταν από το 1982, μετέχουν οι δύο πρώτες της περσινής Πριμέρα Ντιβισιόν (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα) και οι δύο φιναλίστ του Κυπέλλου (Ρεάλ Σοσιεδάδ, Αθλέτικ Μπιλμπάο).

Αξιο αναφοράς το γεγονός πως και οι τέσσερις ομάδες στο παρελθόν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με την Μπαρτσελόνα να είναι και η πολυνίκης της διοργάνωσης, με 13 Σούπερ Καπ.

Από πέρσι, που άλλαξε μορφή ο θεσμός, η διοργανώτρια είχε συμφωνήσει το τουρνουά να γίνεται για τα επόμενα τρία χρόνια στη Σαουδική Αραβία, έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε έτος. Λόγω της πανδημίας με τον Covid-19 αποφασίστηκε το φετινό τουρνουά να διεξαχθεί στην Ισπανία.

Οι ημιτελικοί θα λάβουν χώρα σε Κόρδοβα και Μάλαγα ενώ ο τελικός στο «Εστάδιο ντε Λα Καρτούχα» της Σεβίλλης, το οποίο μεταξύ άλλων έχει χρησιμοποιήσει και η εθνική Ισπανίας. Ολα τα ματς του φετινού τουρνουά θα διεξαχθούν στο μεταξύ χωρίς την παρουσία θεατών.

Σοσιεδάδ – Μπαρτσελόνα: Στοχεύει στον 24ο τελικό 

Imago Images

Δεκατρείς φορές έχει κατακτήσει το Σούπερ Καπ η Μπαρτσελόνα ενώ έχει και δέκα χαμένους τελικούς. Ηταν παρούσα και στην περσινή διοργάνωση, αλλά αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Ατλέτικο Μαδρίτης (3-2). Μεταξύ των σκόρερ στον περσινό ημιτελικό ο Λιονέλ Μέσι, που έφτασε τα 14 τέρματα στη διοργάνωση και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία.

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό, η ομάδα του, θα αντιμετωπίσει ως τυπικά φιλοξενούμενη τη Ρεάλ Σοσιεδάδ στο «Νουέβο Αρκάνχελ» της Κόρδοβα.

Στη μοναδική παρουσία της στο Σούπερ Καπ, το 1982, η Ρεάλ Σοσιεδάδ το κατέκτησε, επικρατώντας σε διπλά ματς της Ρεάλ Μαδρίτης. Μεταξύ των παικτών  που είχαν αγωνιστεί ο Τσίκι Μπεγκιριστάιν, που είναι και το πρόσωπο που συνδέει τους Βάσκους με την Μπαρτσελόνα εν όψει του μεταξύ τους ημιτελικού.

Ο 56χρονος πλέον Μπεγκιριστάιν, κατέκτησε σαν παίκτης το Σούπερ Καπ και με τις δύο ομάδες (τρεις κατακτήσεις και τρεις χαμένοι τελικοί με τους Καταλανούς). Μάλιστα, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας διετέλεσε τεχνικός διευθυντής στην Μπαρτσελόνα (2003-10) ενώ από το 2012 βρίσκεται στη Μάντσεστερ Σίτι. Η παρουσία του στην Αγγλία ήταν και ένας ρόλος-κλειδί για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των «πολιτών» από τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι του πρώτου ημιτελικού, από πλευράς Σοσιεδάδ είναι εκτός οι σημαντικοί Νταβίντ Σίλβα (μεσοεπιθετικός) και Ελουστόνδο (στόπερ) ενώ από πλευράς Μπαρτσελόνα παραμένουν εκτός πλάνων οι Πικέ (στόπερ), Κοουτίνιο (μεσοεπιθετικός), Φάτι (εξτρέμ) και Σέρτζι Ρομπέρτο (μπακ).

Ρεάλ Μαδρίτης – Αθλέτικ Μπιλμπάο: Η πρώτη των Βάσκων

Imago Images

Δύο ιδρυτικά μέλη της Πριμέρα Ντιβισιόν (από το 1929) και δύο από τις τρεις συνολικά ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από τη μεγάλη κατηγορία. Η άλλη, είναι η Μπαρτσελόνα, την οποία πιθανόν να βρει η νικήτρια στον τελικό.

Η Μπιλμπάο συμμετέχει για πέμπτη φορά σε Σούπερ Καπ, με δύο κατακτήσεις και ισάριθμους χαμένους τελικούς, όμως θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη (22:00) στο «Λα Ροσαλέδα» της Μάλαγα για πρώτη φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Με σύμμαχο την παράδοση η «βασίλισσα» της Ευρώπης, καθώς δεν έχει ηττηθεί στα 8 πιο πρόσφατα ματς με τους Βάσκους (4-4-0 ανεξαρτήτως έδρας). Για το πρωτάθλημα, στις 15/12 η Ρεάλ επικράτησε ως γηπεδούχος με 3-1, με τον Καρίμ Μπενζεμά να σημειώνει τα δύο γκολ.

Η Μπιλμπάο είναι και η ομάδα απέναντι στην οποία έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ της καριέρας του, μαζί με τη Γρανάδα, ο 33χρονος Γάλλος επιθετικός. Σε 19 αναμετρήσεις με τους Βάσκους μετράει συγκεκριμένα 13 γκολ και 6 ασίστ.

Ο Μπενζεμά, τον οποίο πρόσφατα ο Ζινεντίν Ζιντάν χαρακτήρισε ως τον καλύτερο Γάλλο επιθετικό στην ιστορία, αναμένεται να ηγηθεί της επίθεσης και στον ημιτελικό της Πέμπτης. Ο Ζιντάν δεν υπολογίζει στους Γιόβιτς, Ροντρίγκο (επιθετικοί) και Ντάνι Καρβαχάλ (δεξιός μπακ).

Από πλευράς Μπιλμπάο, παραμένει εκτός πλάνων ο Ουνάι Λόπεθ (μέσος) ενώ αμφίβολοι είναι οι επίσης βασικοί, Γιούρι (μπακ) και Γιεράι Αλβαρεθ (στόπερ).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ