el
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τελικός Γιουρόπα Λιγκ: Ανάλυση και Παρουσίαση 26-05-2021

Ευρωπαϊκός τελικός στο Γκντανσκ της Πολωνίας μεταξύ Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το βράδυ της Τετάρτης (26/05, 22:00), παρουσία 9.500 θεατών. Για πρώτη φορά σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ η Βιγιαρεάλ, δεύτερη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εχοντας στην τεχνική ηγεσία έναν προπονητή που το όνομά του είναι συνυφασμένο με τη διοργάνωση, τον Ουνάι Εμερι, η Βιγιαρεάλ στοχεύει στη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της, διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Τρεις κατακτήσεις με τη Σεβίλλη και έναν χαμένο τελικό (τον περσινό) έχει στο βιογραφικό του ο Βάσκος προπονητής και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, μαζί τον Ιταλό Τζιοβάνι Τραπατόνι.

emery_novibetgr

Εως και το 2017, το Γιουρόπα Λιγκ ήταν το μοναδικό κύπελλο σε επίπεδο συλλόγων που έλειπε από την τροπαιοθήκη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με την κατάκτησή του, οι «κόκκινοι διάβολοι» έγιναν μία από τις λίγες ομάδες που έχουν σηκώσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια (Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ, Κυπελλούχων, Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ).

Γιουβέντους, Αγιαξ, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι, οι τέσσερις ομάδες που επίσης το έχουν καταφέρει.

villarrealutd_novibetgr

Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Αποδόσεις 26-05-2021

Ο τελικός έχει σαφές φαβορί σύμφωνα με τις αποδόσεις και αυτό είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σίγουρα το όνομα της αγγλικής ομάδας και όχι η μεταξύ τους παράδοση (τέσσερις ισοπαλίες, όλες 0-0, για τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ) έχει μετρήσει σημαντικά ως προς τη διαμόρφωση των αποδόσεων, όπως και η ποιότητα των παικτών που διαθέτει στο ρόστερ, με ενδεχόμενη νίκη της να προσφέρεται σε απόδοση 1.85 έναντι 3.55 της ισοπαλίας και 4.40 για νίκη της Βιγιαρεάλ.

Αντίστοιχα είναι διαμορφωμένες οι αποδόσεις και στις διαθέσιμες αγορές του ματς. Δες εδώ όλες τις αποδόσεις για τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ.

Το ενδεχόμενο να κατακτήσει το τρόπαιο στην παράταση η Βιγιαρεάλ προσφέρεται στο 18.50 ενώ η απλή κατάκτηση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μία από αυτές που προσφέρονται σε χαμηλή απόδοση (1.44).

Σε ό,τι αφορά τους σκόρερ, επικρατέστερος να βρει δίχτυα σύμφωνα με τις αποδόσεις είναι ο Εντινσον Καβάνι, με τον Ουρουγουανό να ψάχνει το πρώτο του Ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά τον περσινό χαμένο τελικό στο Τσάμπιονς Λιγκ με τα χρώματα της Παρί Σεν Ζερμέν.

Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ανάλυση 26-05-2021

Στην Αρένα Γκντανσκ ήταν προγραμματισμένος να γίνει και ο περσινός τελικός, πριν αποφασιστεί λόγω του Covid-19 η διεξαγωγή της διοργάνωσης με τη μορφή τουρνουά στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ενενήντα οκτώ χρόνια μετράει από την ίδρυσή της η Βιγιαρεάλ και στη συλλογή της, σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο έχει να επιδείξει μία κατάκτηση πρωταθλήματος 4ης Κατηγορίας το 1970 και μία δεύτερη θέση στην Πριμέρα Ντιβισιόν το 2007-08.

 

Φέτος μετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, έχοντας αποκλειστεί τρεις φορές σε ημιτελικά Γιουρόπα Λιγκ (2003-04, 2010-11, 2015-16) και μία σε ημιτελικά Τσάμπιονς Λιγκ (2005-06) ενώ έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα Ιντερτότο (2003, 2004).

Μιλάμε για ομάδα μιας πόλης 50.000 κατοίκων, με μόλις δύο δεκαετίες εμπειρίας στο ανώτερο επίπεδο

Η Βιγιαρεάλ έχει να επιδείξει τα περισσότερα ματς στο Γιουρόπα Λιγκ από κάθε άλλη ομάδα και τις περισσότερες νίκες (49 σε 88 ματς).

Μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στην Αγγλία και μία από τις πέντε στην Ευρώπη που έχουν κατακτήσει όλα τα ευρωπαϊκά τρόπαια είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σε αντίθεση με τη Βιγιαρεάλ, άρχισε τις φετινές της υποχρεώσεις από το Τσάμπιονς Λιγκ και προκρίθηκε στο Γιουρόπα ως τρίτη του ομίλου (με Παρί, Λειψία και Μπασάκσεχιρ).

Βιγιαρεάλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Παρουσίαση & Στατιστικά 26-05-2021

Για τελευταία φορά φέτος θα ισχύει αυτή η μορφή στη διοργάνωση στο Γιουρόπα Λιγκ, με 12 ομίλους. Από τη νέα περίοδο και λόγω της δημιουργίας του UEFA Conference League, θα μετέχουν 32 ομάδες, χωρισμένες σε 8 ομίλους των τεσσάρων.

Από έξι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιήσουν οι δύο ομάδες. Πέντε στην κανονική διάρκεια του αγώνα και μία επιπλέον, εφόσον το ματς οδηγηθεί στην παράταση. Με 23μελείς αποστολές στον τελικό. Φυσικά, θα υπάρχει και VAR.

Είναι ο 12ος τελικός από τότε που η διοργάνωση μετονομάστηκε σε Γιουρόπα Λιγκ. Στους 11 προηγούμενους τελικούς σημειώθηκαν 34 γκολ, κάτι που μεταφράζεται σε 3.09 γκολ ανά τελικό.

Τρίτος τελικός μεταξύ ομάδων από Ισπανία και Αγγλία. Στους δύο προηγούμενους τελικούς, πανηγύρισαν οι Ιβηρες: Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ 2-1 το 2010, Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-1 το 2016.

Συνολικά έχουν δοθεί 3 πέναλτι σε τελικούς Γιουρόπα Λιγκ και όλα, ήταν εύστοχα. Το 2014 ήταν η μοναδική φορά από τη στιγμή που μετονομάστηκε η διοργάνωση που ένας τελικός κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι (Σεβίλλη – Μπενφίκα) και το 2010 (Ατλέτικο – Φούλαμ) που κρίθηκε στη διαδικασία της παράτασης.

Μία νίκη και τρεις χαμένοι τελικοί για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι σε ομάδες από την Ισπανία. Γνώρισε ισάριθμες ήττες από την Μπαρτσελόνα στους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ το 2009 και 2011 ενώ ηττήθηκε από τη Ρεάλ το 2017 για το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Η νίκη της σημειώθηκε το 1991, απέναντι στην Μπαρτσελόνα για το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Βιγιαρεάλ: Απουσίες & Ενδεκάδα 26-05-2021

villarreal_novibetgr

Σε δύο διατάξεις έχει βασιστεί φέτος ο Ουνάι Εμερι στη Βιγιαρεάλ, επιλέγοντας τόσο το 4-4-2 όσο και το 4-3-3 ανάλογα με τον αντίπαλο.

Η προσεκτική τακτική και η κατοχή της μπάλας είναι δύο από τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν γενικά. Ακόμα ένα, είναι η εξαιρετική επιθετική της συμπεριφορά.

Πάου Τόρες (μπακ, στόπερ), Ραούλ Αλμπιόλ (στόπερ) και Ζεράρ Μορένο (φορ) είναι οι παίκτες-κλειδιά και αυτοί που μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Για τον τελικό, μοναδικός αμφίβολος είναι ο σημαντικός εξτρέμ Σάμου Τσουκουέζε. Μακροχρόνια λείπει ο έμπειρος μέσος Βιθέντε Ιμπόρα.

Πιθανή 11άδα (4-3-3): Ρούλι – Φόιτ, Αλμπιόλ, Πάου Τόρες, Πεντράθα – Καπού, Παρέχο, Τριγέρος – Πίνο (Μόι Γκόμεθ), Ζ. Μορένο, Μπάκα (Αλκάθερ).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Απουσίες & Ενδεκάδα 26-05-2021

manutd_novibetgr

Ενα πρόβλημα τραυματισμού, θα στερήσει εκτός απροόπτου τη συμμετοχή στον τελικό στον Αγγλο κεντρικό αμυντικό Χάρι Μαγκουάιρ, αρχηγό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τον Ιανουάριο του 2020.

Η Γιουνάιτεντ στηρίζει πολλά στη δημιουργία του Μπρούνο Φερνάντες και την εκτελεστική δεινότητα του Εντινσον Καβάνι, με εξίσου κομβικούς τους Πογκμπά και Ράσφορντ.

Πιθανή 11άδα (4-2-3-1): Ντε Χέα – Μπισάκα, Μπαϊγί, Λίντελοφ, Σο – ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ – Φερνάντες, Ράσφορντ, Πογκμπά – Καβάνι.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ