el
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τσιτσιπάς vs Τζόκοβιτς: Η ώρα της υπέρβασης

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός, στο μεγαλύτερο ματς της καριέρας του. Ο Ελληνας πρωταθλητής φτάνει για πρώτη φορά τόσο βαθιά στο Γαλλικό Οπεν και θα διεκδικήσει την παρθενική του πρόκριση σε έναν τελικό Γκραν Σλαμ.

Πριν δύο χρόνια ο Στέφανος κατέκτησε στη Στοκχόλμη τον πρώτο του τίτλο και στο φινάλε του 2018 αναδείχθηκε πρωταθλητής στα Next Gen ATP Finals, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι το μεγαλύτερο νέο ταλέντο του τένις.

Το 2019 μπήκε με φόρα από την προηγούμενη σεζόν και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν και στο τέλος του χρόνου κατέκτησε τον κορυφαίο τίτλο της καριέρας του. Αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Nitto ATP Finals κερδίζοντας στον τελικό τον σπουδαίο Ντόμινικ Τιμ και απέδειξε πως έχει τη στόφα μεγάλου τενίστα.

Το παράξενο 2020 με τη σημαντική διακοπή λόγω κορονοϊού δεν φρέναρε τον Στέφανο, ο οποίος συνεχίζει να αποδεικνύει την ανοδική του πορεία επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται πλέον και με τη βούλα στην ελίτ του παγκόσμιου τένις.

Στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του

tsitsipas_novibetgr

Η μεταμόρφωση του Τσιτσιπά από ένα πολλά υποσχόμενο ταλέντο σε έναν παίκτη κορυφής αποτελεί μία από τις πιο όμορφες ιστορίες στο χώρο του τένις την τελευταία τριετία.

Από το 2018 ο Στέφανος έχει φτάσει σε 12 τελικούς, κερδίζοντας πέντε τίτλους. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ότι μέσα σε αυτήν την τριετή πορεία ο Τσιτσιπάς έχει καταφέρει να κερδίσει και τα τρία ιερά τέρατα του τένις. Δύο φορές τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ισάριθμες τον Ρότζερ Φέντερερ και μία τον Ράφαελ Ναδάλ.

«Δεν είμαι πια ένας Next Gen παίκτης. Είμαι κανονικός ενήλικας… Από μικρός ονειρευόμουν μία διάκριση σε αυτό το Γκραν Σλαμ. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτή τη θέση. Ξέρω ότι κυνηγάω κάτι μεγάλο. Οι Big 3 βρίσκονται στο προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό. Αισθάνομαι όμως ότι τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια σε 5-6 χρόνια», σχολίασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς εν όψει του μεγάλου ημιτελικού με τον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο Στέφανος βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του και αυτό το επαλήθευσε και ο ίδιος ο Νόλε στις δηλώσεις του. «Είναι ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο. Παίζει το καλύτερο τένις της ζωής του εδώ και 12 μήνες. Αξια βρίσκεται τόσο ψηλά στο ράκινγκ», έβγαλε το καπέλο στον Ελληνα πρωταθλητή το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τσιτσιπάς έχασε τα πρώτα δύο σετ στον πρώτο γύρο κόντρα στον Ισπανό, Χάουμε Μουνάρ και εν συνεχεία κέρδισε 14 διαδοχικά! Εφτασε δηλαδή ως τα ημιτελικά χωρίς να χάσει κανένα σετ στους τέσσερις προηγούμενους γύρους.

Το Νο.6 της παγκόσμιας κατάταξης φιλοδοξεί τώρα να γίνει ο νεότερος φιναλίστ σε Γκραν Σλαμ από το 2009 και τον Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο, που είχε φτάσει τότε στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν.

Το παρελθόν με τον Τζόκοβιτς

tsitsipasdjokovic_novibetgr

Ο Τσιτσιπάς έχει αναμετρηθεί στο παρελθόν πέντε φορές με τον Τζόκοβιτς. Το 2018 στο Masters του Καναδά (ΑΤP 1000), σε σκληρή επιφάνεια, ο Στέφανος είχε κερδίσει στους «16» με 2-1 σετ.

Το 2019 οι δύο αθλητές αναμετρήθηκαν τρεις φορές. Πρώτα στο Masters της Ισπανίας (ATP 1000) σε χωμάτινη επιφάνεια, όπου ο Νόλε κέρδισε τον Στέφανο στον τελικό με 2-0 σετ. Ο Τσιτσιπάς πήρε τη ρεβάνς στη Σανγκάη (ATP 1000) επικρατώντας με 2-1 σετ στα προημιτελικά σε σκληρή επιφάνεια. Στο Masters του Παρισιού (ATP 1000) σε κλειστό γήπεδο και σκληρή επιφάνεια ο Τζόκοβιτς κέρδισε με 2-0 σετ και ισοφάρισε τον Στέφανο στις νίκες (2-2).

Φέτος, οι δύο τενίστες συναντήθηκαν ξανά σε σκληρή επιφάνεια, στον τελικό του Ντουμπάι, όπου ο Νόλε κατέκτησε τον τίτλο με 2-0 σετ και πήρε κεφάλι στις νίκες (3-2) έναντι του Στέφανου.

Στο κυνήγι του GOAT

djokovic_novibetgrΓια τον 33χρονο Σέρβο, ο οποίος στους προηγούμενους πέντε γύρους έχασε μόνο ένα σετ από τον Καρένιο-Μπούστα στους «8», ό,τι και να ειπωθεί είναι λίγο. Ενώ ο Στέφανος μάχεται για τον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του σε Γκραν Σλαμ, ο Τζόκοβιτς πρακτικά παλεύει για τον τίτλο του GOAT, του κορυφαίου όλων των εποχών στο τένις.

Ο Νόλε έχει κατακτήσει 17 τίτλους Γκραν Σλαμ, οχτώ στην Αυστραλία, πέντε στο Γουίμπλεντον, τρεις στις ΗΠΑ και έναν στο Ρολάν Γκαρός. Εφόσον κερδίσει φέτος το Γαλλικό Οπεν θα γίνει ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του επαγγελματικού τένις που κατακτάει και τα τέσσερα Γκραν Σλαμ πάνω από μία φορά. Επίτευγμα που δεν έχουν πετύχει ούτε ο Ναδάλ, ούτε ο Φέντερερ.

Από εκεί και πέρα, ο Τζόκοβιτς κυνηγάει τον 18ο τίτλο Γκραν Σλαμ της καριέρας του, θέλοντας να μειώσει τη διαφορά του από τον Φέντερερ, που έχει 20 και από τον Ναδάλ, που μετράει 19.

Στο παρελθόν έχει φτάσει τέσσερις φορές σε τελικό του Ρολάν Γκαρός. Το 2012 και το 2014 ηττήθηκε από τον Ναδάλ, το 2015 από τον Βάβρινκα και εν τέλει το 2016, όπου κατέκτησε τον μοναδικό του τίτλο στο χώμα του Παρισιού κόντρα στον Μάρεϊ. Εκτοτε, το Ρολάν Γκαρός είναι αποκλειστικά υπόθεση του Ναδάλ, ο οποίος μετράει τρεις σερί τίτλους από το 2017 και συνολικά 12!

Σε κάθε περίπτωση, ο Τζόκοβιτς την τελευταία πενταετία είναι ένα πραγματικό τέρας σταθερότητας. Από το 2015 και μετά ολοκληρώνει πάντα τη σεζόν στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης και στους προηγούμενους 13 ημιτελικούς Γκραν Σλαμ που έδωσε κέρδισε τους 12!

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο μοναδικός ημιτελικός Γκραν Σλαμ, που έχασε ο Νόλε εδώ και πέντε χρόνια, ήταν στο Ρολάν Γκαρός, πέρυσι από τον Ντόμινικ Τιμ σε ένα απίθανο ματς, το οποίο διήρκησε δύο μέρες. Αυτό ασφαλώς δίνει μία έξτρα ελπίδα στον Στέφανο, δεδομένου ότι ο Τζόκοβιτς μόνο στο χώμα μπορεί να εμφανίσει κάποια λίγα αδύναμα σημεία.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ