el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσιτσιπάς vs Ναδάλ: Πράξη όγδοη στη Μελβούρνη

Στέφανος Τσιτσιπάς και Ράφαελ Ναδάλ διασταυρώνουν τις ρακέτες τους στον προημιτελικό του Αυστραλιανού Οπεν.

Ο Ράφαελ Ναδάλ έχει βαλθεί να μείνει στην ιστορία ως ο GOAΤ του τένις, όμως ο Στέφανος εκπροσωπεί τη νέα γενιά παικτών, που έρχεται για να κυριαρχήσει και νιώθει πανέτοιμος να αμφισβητήσει τον θρυλικό Ματαδόρ.

Φρέσκος ο Τσιτσιπάς

tsitsipas_novibetgrΟ Τσιτσιπάς φτάνει σε προημιτελικό ενός Γκραν Σλαμ τρίτη φορά στην καριέρα του και δεύτερη στη Μελβούρνη, όπου παραδοσιακά νιώθει πολύ άνετα.

Στον πρώτο γύρο «καθάρισε» με συνοπτικές διαδικασίες 6-1, 6-2, 6-1 τον Γάλλο Σιμόν. Στον δεύτερο γύρο λύγισε με 3-2 σετ (6-7, 6-4, 6-1, 6-7, 6-4) τον Ελληνοαυστραλό Κοκκινάκη σε ένα ματς θρίλερ, όπου έδειξε χαρακτήρα και αντοχές στο πέμπτο σετ. Ακολούθησε η εύκολη πρόκριση με 3-0 (6-4, 6-1, 6-1) επί του Σουηδού Ιμερ και στον 4ο γύρο πέρασε άνευ αγώνος τον Μπερετίνι, ο οποίος αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού.

Η αναμέτρηση με τον Ιταλό, Νο.9 του ταμπλό, θα ήταν ένα πολύ γερό τεστ για τον Ελληνα πρωταθλητή πριν πέσει στα… δόντια του Ναδάλ. Τελικά, ο Τσιτσιπάς ξεπέρασε το συγκεκριμένο εμπόδιο χωρίς να χύσει στάλα ιδρώτα και αυτό σίγουρα έχει τα θετικά του, αφού στον προημιτελικό θα είναι ολόφρεσκος και με υψηλά αποθέματα ενέργειας, στοιχείο απαραίτητο για να αναμετρηθείς με τον «μαραθωνοδρόμο» Ναδάλ.

Ετοιμος να γράψει ιστορία ο Ναδάλ

nadal_novibetgrΣτον αντίποδα, ο Ναδάλ όπως αναμενόταν έφτασε διά περιπάτου ως τους «8». Δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής κανένα σετ, κερδίζοντας και τα τέσσερα ματς που έδωσε με 3-0.

Οι ευσεβείς πόθοι ότι ο πολύπειρος Φάμπιο Φονίνι (Νο. 16  του ταμπλό) θα μπορούσε έστω σε κάποιο σημείο να προβληματίσει τον Ισπανό τενίστα στη φάση των «16», διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Ο Ναδάλ κέρδισε πειστικά με 6-3, 6-4, 6-2 και επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε άριστη φόρμα.

Ο ΝαδΑλ κυνηγΑει μΕσα στο 2021 δΥο στΟχους: ΠρΩΤον να κατακτΗσει το ΑυστραλιανΟ Οπεν για να γΙνει ο πρΩτος Ανδρας τενΙστας στην Open Era, που κερδΙζει Ολα τα Γκραν Σλαμ τουλΑχιστον δΥο φορΕς (έχει κατακτΗσει το ΑυστραλιανΟ μΙα το 2009). ΔεΥτερον να φτΑσει συνολικΑ τα 21 Γκραν Σλαμ ξεπερνΩντας τον ΡΟτζερ ΦΕντερερ!

Αυτή τη στιγμή οι δύο θρυλικοί τενίστες έχουν έκαστος 20 και μοιράζονται την κορυφή των δύο πιο επιτυχημένων παικτών στην ιστορία του αθλήματος, όλα όμως δείχνουν ότι φέτος ο Ναδάλ θα προσπεράσει τον Ελβετό και θα θέσει γερή υποψηφιότητα για τον τίτλο του GOAT.

Ζητούμενο η σταθερότητα για τον Στέφανο

Ο Τσιτσιπάς βέβαια θα επιχειρήσει να… αναβάλλει τα σχέδια του Ναδάλ πετυχαίνοντας μία νίκη, που θα τον αλλάξει οριστικά επίπεδο. Θεωρητικά ο Στέφανος είναι από τους λίγους παίκτες που έχουν τα όπλα για να κοντράρουν τον Ράφα.

Το βασικό ζητούμενο για τον ίδιο είναι να βρει σταθερότητα στην απόδοσή του μέσα στα ίδια τα παιχνίδια. Πολλές φορές ο Ελληνας πρωταθλητής εμφανίζεται από σετ σε σετ άλλος παίκτης σε αγώνες που κρίνονται στα πέντε νικηφόρα.

Αν λοιπόν, ο Στέφανος καταφέρει να ελαχιστοποιήσει αυτές τις μεταπτώσεις πολύ σύντομα θα φτάσει σε σημείο να διεκδικεί και ο ίδιος Major τίτλους.

Τσιτσιπάς vs Ναδάλ πράξη όγδοη

tsitsinadal_novibetgrΤην περσινή ιδιαίτερη σεζόν λόγω κορονοϊού, ο Τσιτσιπάς έδωσε 43 αγώνες έχοντας ρεκόρ 29-14 και έναν κερδισμένο τίτλο στη Μασσαλία (250άρι). Εφτασε επίσης σε δύο τελικούς σε 500άρια τουρνουά (Ντουμπάι, Αμβούργο), ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν ο ημιτελικός στο Ρολάν Γκαρός, όπου πραγματοποίησε επική εμφάνιση πριν τελικά εξαντληθεί και χάσει με 3-2 σετ από τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Από την άλλη, ο Ναδάλ έκλεισε το 2019 με ρεκόρ 27-7 και δύο τίτλους. Ασφαλώς κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός κερδίζοντας στον τελικό τον Νόλε, ενώ πρώτευσε και στο Ακαπούλκο (500άρι).

Οι δυο τους έχουν συναντηθεί στο παρελθόν επτά φορές και ο Ναδάλ μετράει έξι νίκες. Τελευταία με 2-1 στα Nitto ATP Finals τον περασμένο Νοέμβριο, όπου ο Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο, που είχε κατακτήσει το 2019.

Η μοναδική νίκη του Τσιτσιπά επί του Ναδάλ ήρθε το 2019 με 2-1 σετ στον ημιτελικό της Μαδρίτης (1000άρι Masters) σε χωμάτινη επιφάνεια. Σε επίπεδο Γκραν Σλαμ έχουν αναμετρηθεί μία φορά, επίσης το 2019, στο Αυστραλιανό Οπεν, όταν ο Ισπανός τενίστας είχε κερδίσει τον εμφανώς τρακαρισμένο Τσιτσιπά με 3-0 (6-2, 6-4, 6-0) στον ημιτελικό.

* Ο νικητής στον ημιτελικό θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Ρούμπλεφ (Νο. 7 στο ταμπλό) – Μεντβέντερ (Νο. 4 ταμπλό).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ