el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

UEFA Nations League: Η νέα διοργάνωση και η «μάχη» της Ελλάδας

Στην προσπάθεια να βελτιώσει το προϊόν της και να αποφύγει τυχόν αδιάφορα ματς, δίνοντας παράλληλα επιπλέον κίνητρο στις Χώρες – Ομοσπονδίες, η UEFA προχώρησε στη διεξαγωγή του UEFA Nations League. Ουσιαστικά, πρόκειται για διοργάνωση που έρχεται να αντικαταστήσει τα φιλικά των εθνικών ομάδων. Θα συνεχίσουν να υφίστανται και οι φιλικοί αγώνες στη ζώνη της Ευρώπης, θα είναι όμως σαφώς λιγότεροι και θα μπορούν να κανονίζονται από ομάδες που δεν θα έχουν υποχρεώσεις στη νέα αυτή διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας από 4 ομίλους το κάθε ένα και συνολικά 55 Ομοσπονδίες – Χώρες, συμμετέχουν στη διοργάνωση. Σε αυτά τα ματς ισχύουν κανονικά οι νόμοι της ΟΥΕΦΑ όπως στις επίσημες διοργανώσεις. Υπάρχει αντιντόπινγκ κοντρόλ, τιμωρία μίας αγωνιστικής κάθε δύο κίτρινες κάρτες και απευθείας κόκκινη. Σε ότι αφορά τώρα το τρόπαιο, η ομάδα που θα φτάσει στην κατάκτησή του δεν θα πάρει ο αυθεντικό, αλλά ρέπλικα. Βέβαια ακόμα και αυτό το τρόπαιο για να βγει εκτός χώρας που το έχει κατακτήσει θα πρέπει να λάβει ειδική άδεια από την ΟΥΕΦΑ. Για κάθε νικητή ομίλου και της διοργάνωσης υπάρχει και οικονομικό ποσό που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, το ύψος του πάντως δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

Ο τρόπος διεξαγωγής

Τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας δεκάξι όμιλοι συνολικά, χωρισμένοι με 3 και 4 ομάδες. Δώδεκα ομάδες στην Α κατηγορία, 12 στην Β κατηγορία, 15 στην Γ κατηγορία και 16 στην Δ κατηγορία. Η κατάταξη τους, προέκυψε μέσω της επίσημης βαθμολογίας που διατηρεί η διοργανώτρια αρχή, υπολογίζοντας τα ματς μέχρι και την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη φέτος το καλοκαίρι στη Ρωσία.

Η εθνική μας ομάδα μετέχει στο Γ γκρουπ δυναμικότητας και βρίσκεται στον 2ο όμιλο, με αντιπάλους Ουγγαρία, Φινλανδία και Εσθονία. Προβλέπονται 6 αγωνιστικές (εντός και εκτός με κάθε αντίπαλο), από το Σάββατο 6 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 18 Νοεμβρίου.

Οι νικητές του κάθε ομίλου από κάθε γκρουπ, θα αναμετρηθούν στα ημιτελικά ενώ ο νικητής θα είναι αυτός που θα προκρίνεται στην τελική φάση του Euro 2020. Εδώ να σημειωθεί πως το Nations League σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την προκριματική φάση. Αυτή θα διεξαχθεί κανονικά. Εφόσον κάποια ομάδα προκριθεί μέσω της διαδικασίας των προκριματικών, στα τελικά των πλέι οφ στο Nations League θα συμμετάσχει η αμέσως επόμενη.

Προβλέπεται και άνοδος – υποβιβασμός στα γκρουπ δυναμικότητας. Οι χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή των ομίλων B, C, D ανεβαίνουν ενώ οι τελευταίες σε Α, B, C υποβιβάζονται.

Αρχή σε Εσθονία και Ουγγαρία
Σαββάτο 8 και Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 αρχίζει τις υποχρεώσεις της στο Γ Γκρουπ (Β όμιλος) του UEFA Nations League. Μία διοργάνωση την οποία η εθνική μας δεν πρόκειται να υποτιμήσει, όπως τονίστηκε διά μέσου των δηλώσεων του Γερμανού εκλέκτορα, Μίκαελ Σκίμπε, υπογραμμίζοντας πως στόχος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι η πρώτη θέση.

Οπως σημείωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου: «Είναι μία διοργάνωση η οποία δίνει μία δεύτερη ευκαιρία για την πρόκριση στην τελική φάση. Εμείς θέλουμε να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στον δεύτερο όμιλο, για να ανέβουμε στην δεύτερη κατηγορία, αλλά και να διεκδικήσουμε μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης την πρόκριση στην τελική φάση του Euro. Θέλουμε να τα πάμε καλά ώστε να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο».

Σε ότι αφορά τώρα το σκεπτικό του για τις κλήσεις στην εθνική ομάδα και αν παίζει πρωταρχικό ρόλο οι παίκτες να έχουν ενεργό ρόλο στις ομάδες τους, τόνισε: «Αυτή είναι η επιδίωξη, αλλά είχαμε παίκτες που δεν έπαιζαν τόσο πολύ. Είναι σημαντικό πως έχουμε περισσότερες επιλογές στην μεσοεπιθετική μας γραμμή. Είναι ευχάριστο να έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές σε αυτές τις θέσεις που έχουν χρόνο συμμετοχής αυτή τη στιγμή. Ένα παράδειγμα είναι ο Σάμαρης ο οποίος δεν αγωνίζεται με την ομάδα του αλλά είναι σημαντικός για εμάς. Ενα άλλο είναι ο Τοροσίδης που είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γιατί είναι ο αρχηγός».

«Είναι μια πολύ σημαντική διοργάνωση για μας. Εχουμε την ευκαιρία να περάσουμε απευθείας στο Euro 2020. Εχουμε δύο σημαντικά ματς, η ομάδα είναι σε καλή κατάσταση, έχουμε μια εβδομάδα δουλειάς, θα προπονηθούμε σκληρά και πιστεύω θα κερδίσουμε και τα δύο. Πιστεύω πως είμαστε το φαβορί, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουμε και στο γήπεδο. Κάθε ματς θα πρέπει να το κοιτάξουμε διαφορετικά. Δεν θα είναι εύκολα τα παιχνίδια. Τώρα έχουμε δύο εκτός έδρας ματς τα οποία πρέπει να τα κερδίσουμε και να μπούμε με το δεξί στη διοργάνωση. Το απόλυτο είναι σημαντικό, αλλά και οι τέσσερις βαθμοί δε θα ήταν άσχημοι. Στόχος πάντως είναι οι έξι βαθμοί», πρόσθεσε με τη σειρά ο του ο διεθνής επιθετικός, Τάσος Δώνης.

Η αποστολή της Ελλάδας

Κλήση σε 24 παίκτες έχει απευθύνει ο Μίκαελ Σκίμπε για τα δύο προσεχή ματς, με Εσθονία και Ουγγαρία, αμφότερα εκτός έδρας. Ο Γερμανός εκλέκτορας βλέπει αμφίβολη τη συμμετοχή του Μιχάλη Μπακάκη, καλώντας έτσι και τον Δημήτρη Κολοβέτσιο σε περίπτωση που ο πρώτος δεν ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Πρόβλημα αντιμετώπιζε και ο Κάρλος Ζέκα, το ξεπέρασε όμως και υπολογίζεται κανονικά από τον Μίκαελ Σκίμπε.

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος, μαζί με τον Ανδρεά Μπουχαλάκη, είναι και οι μόνοι παίκτες που έχουν κληθεί και δεν έχουν συμμετοχή με την εθνική ομάδα, με τον μέσο του Ολυμπιακού να εξαργυρώνει στο μεταξύ με την κλήση του τις πολύ καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί σε αυτό το πρώτο κομμάτι της σεζόν με την ομάδα του.

Τερματοφύλακες: Ορέστης Καρνέζης, Ανδρέας Γιαννιώτης, Βασίλης Μπάρκας. Αμυντικοί: Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Βασίλης Τοροσίδης, Κώστας Μανωλάς, Γιώργος Τζαβέλλας, Μιχάλης Μπακάκης, Μάριος Οικονόμου, Μπάμπης Λυκογιάννης, Δημήτρης Γιαννούλης, Δημήτρης Κολοβέτσιος. Μέσοι: Αλέξανδρος Τζιόλης, Κώστας Φορτούνης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, Κάρλος Ζέκα, Πέτρος Μάνταλος, Δημήτρης Πέλκας, Δημήτρης Κουρμπέλης, Ανδρέας Μπουχαλάκης. Επιθετικοί: Κώστας Μήτρογλου, Τάσος Μπακασέτας, Τάσος Δώνης, Ευθύμης Κουλούρης.

Το πρόγραμμα του ομίλου

1η αγωνιστική 08/09/2018
Φινλανδία – Ουγγαρία                     19:00
Εσθονία – Ελλάδα       21:45
2η αγωνιστική 11/09/2018
Ουγγαρία – Ελλάδα    21:45
Φινλανδία – Εσθονία                        21:45
3η αγωνιστική 12/10/2018
Ελλάδα – Ουγγαρία    21:45
Εσθονία – Φινλανδία                        21:45
4η αγωνιστική 15/10/2018
Φινλανδία – Ελλάδα  21:45
Εσθονία – Ουγγαρία  21:45
5η αγωνιστική 15/11/2018
Ελλάδα – Φινλανδία  21:45
Ουγγαρία – Εσθονία  21:45
6η αγωνιστική 18/11/2018
Ελλάδα – Εσθονία       21:45
Ουγγαρία – Φινλανδία                     21:45

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ