el
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

UEFA Nations League: Το τρόπαιο των εκατομμυρίων

Το UEFA Nations League δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τα διεθνή φιλικά και να δώσει κίνητρο σε παίκτες και ομάδες, αφού πλην του μεγάλου χρηματικού ποσού στις ομάδες της πρώτης 4άδας, δίνει και πρόκριση σε τέσσερις ομάδες στα τελικά του Euro 2020.

Το προσεχές πενθήμερο, θα διεξαχθούν οι τελικοί για την ανάδειξη του νικητή της διοργάνωσης, που θέσπισε από το 2018 η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στην 4άδα και θα διεκδικήσουν τον τίτλο είναι: Πορτογαλία, Αγγλία, Ολλανδία και Ελβετία. Τα ημιτελικά, που είναι νοκ-άουτ και διεξάγονται στην Πορτογαλία, θα διεξαχθούν Τετάρτη-Πέμπτη ενώ ο μικρός και ο μεγάλος τελικός είναι προγραμματισμένοι για την Κυριακή.

Στην τελική αυτή φάση της διοργάνωσης θα ισχύει το μέτρο του VAR, που εισήλθε στις μεγάλες διοργανώσεις με επιτυχία, στο πρόσφατο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Πορτογαλία – Ελβετία: Με Ρονάλντο, αλλά κόντρα παράδοση

Στο γήπεδο «Ντραγκάο» της Πόρτο, θα διεξαχθεί την Τετάρτη (5/6, 21:45) ο πρώτος ημιτελικός, μεταξύ Πορτογαλίας – Ελβετίας.

Οι φιλοξενούμενοι έχουν ως σύμμαχο την παράδοση, αφού σε σύνολο 22 αγώνων υπερτερούν σε νίκες (10 έναντι 7, με 5 ισοπαλίες) και στα γκολ (32-27). Τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες, ήταν για την προκριματική φάση του Μουντιάλ του 2018, με τις δύο ομάδες να κερδίζουν στην έδρα τους (2-0).

Η μοναδική φορά που έχουν αναμετρηθεί σε τελική φάση, αφορούσε το Euro 2008, με την Ελβετία να επικρατεί με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Μουράτ Γιακίν.

Διαθέσιμος για την τελική φάση είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που βρισκόταν εκτός πλάνων το προηγούμενο διάστημα (έχει αγωνιστεί στην εθνική μόλις σε δύο ματς μετά το Μουντιάλ του 2018), ενώ αντίθετα δεν υπολογίζεται από τον Φερνάντο Σάντος ο τιμωρημένος μέσος Ντανίλο.

Από πλευράς Ελβετίας, η κυριότερη απουσία αφορά τον επιθετικό της Σάλκε, Εμπολό.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

 Despite Cristiano Ronaldo scoring four goals in four games, Portugal had a disappointing World Cup

Τερματοφύλακες: Μπέτο (Γκέζτεπε), Σα (Ολυμπιακός), Ρουί Πατρίτσιο (Γουλβς).

Αμυντικοί: Ζοάο Κανσέλο (Γιουβέντους), Νέλσον Σεμέδο (Μπαρτσελόνα), Ζοσέ Φόντε (Λιλ), Πέπε (Πόρτο), Ρούμπεν Ντίας (Μπενφίκα), Ραφαέλ Γκερέιρο (Ντόρτμουντ), Μάριο Ρουί (Νάπολι).

Μέσοι: Ντανίλο (Πόρτο), Ρούμπεν Νέβες (Γουλβς), Γουίλιαμ Καρβάλιο (Μπέτις), Μπρούνο Φερνάντες (Σπόρτινγκ), Ζοάο Μουτίνιο (Γουλβς), Πίτσι (Μπενφίκα).

Επιθετικοί: Μπερνάντο Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι), Ζοάο Φέλιξ (Μπενφίκα), Γκονσάλο Γκέντες (Βαλένθια), Ράφα Σίλβα (Μπενφίκα), Κριστιάνο Ρονάλντο (Γιουβέντους), Ντιόγκο Ζότα (Γουλβς), Ντιέγκο Σόουζα (Μπράγκα).

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος

ΕΛΒΕΤΙΑ

Τερματοφύλακες: Ιβόν Μβογκό (Λειψία), Γιόνας Ομλιν (Βασιλεία), Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ).

Αμυντικοί: Μάνουελ Ακάντζι (Ντόρτμουντ), Λορίς Μπενίτο (Γιουνγκ Μπόις), Νίκο Ελβεντί (Γιουνγκ Μπόις), Μίκαελ Λανγκ (Γκλάντμπαχ), Κέβιν Μ’Μπαμπού (Γιουνγκ Μπόις), Φρανσουά Μπουμπαντζέ (Τουλούζ), Ρικάρντο Ροντρίγκες (Ντόρτμουντ), Φάμπιαν Σαρ (Νιουκάστλ).

Μέσοι: Εντμίλσον Φερνάντες (Φιορεντίνα), Ρέμο Φρόιλερ (Αταλάντα), Τζερντάν Σακίρι (Λίβερπουλ), Τζιμπρίλ Σο (Γιουνγκ Μπόις), Ρενάτο Στέφεν (Βόλφσμπουργκ), Γκράνιτ Τζάκα (Αρσεναλ), Ντενίς Ζακάρια (Γκλάντμπαχ), Στίβεν Ζούμπερ (Στουτγάρδη).

Επιθετικοί: Αλμπιάν Αγιέτι (Βασιλεία), Γιόσιπ Ντρίμιτς (Γκλάντμπαχ), Χάρις Σεφέροβιτς (Μπενφίκα), Νοά Οκαφόρ (Βασιλεία)

Προπονητής: Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς

Ολλανδία – Αγγλία: Απόλυτη ισορροπία

Για 22η φορά στην ιστορία τους θα τεθούν αντιμέτωπες στον ημιτελικό της Πέμπτης (6/6, 21:45) στο «Αφόνσο Ενρίκες», έδρα της Γκιμαράες, η Ολλανδία και η Αγγλία.

Αμφότερες δίνουν μεγάλη σημασία στη διοργάνωση και φυσικά στοχεύουν στην κατάκτηση του τροπαίου. Η Αγγλία θέλει να «χτίσει» πάνω στην εξαιρετική παρουσία που είχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και η Ολλανδία να δείξει με τη σειρά της πως αυτή η «φουρνιά» έχει μεγάλες προσδοκίες και υψηλή ποιότητα, διαθέτοντας άλλωστε στο ρόστερ της κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο αυτή την εποχή.

Από 6 νίκες για κάθε ομάδα και 9 ισοπαλίες δείχνει η παράδοση (30-26 τα γκολ υπέρ της Αγγλίας). Τελευταία φορά σε επίσημο επίπεδο, συναντήθηκαν το μακρινό 1996, με την Αγγλία να επικρατεί με 4-1 σε ματς για την πρώτη φάση της διοργάνωσης. Στο πιο πρόσφατο μεταξύ τους ματς, τον Μάρτιο του 2018 σε φιλικό, Ολλανδία – Αγγλία 0-1.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Image result for virgil van dijk nederland

Τερματοφύλακες: Μαρκο Μπιζότ (Αλκμααρ), Γιάσπερ Σίλεσεν (Μπαρτσελόνα), Κένεθ Βέρμεερ (Φέγενορντ).

Αμυντικοί: Νέιθαν Ακε (Μπόρνμουθ), Ντάλεϊ Μπλιντ (Αγιαξ), Στέφαν Ντε Βριλ (Ιντερ), Ντένζελ Ντάμφρις (Αϊντχόφεν), Ματάις Ντε Λιχτ (Αγιαξ), Χανς Χέτεμπορ (Αταλάντα), Πάτρικ Φαν Αανχολντ (Κρίσταλ Πάλας), Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ).

Μέσοι: Φρένκι Ντε Γιονγκ (Αγιαξ), Μάρτεν Ντε Ρουν (Αταλάντα), Ντάνι Πρόπερ (Μπράιτον), Κέβιν Στρότμαν (Μαρσέιγ), Ντόνι Ντε Μπεκ (Αγιαξ), Τόνι Βιλχένα (Φέγενορντ), Τζεορτζίνιο Βαϊνάλντουμ (Λίβερπουλ).

Επιθετικοί: Ράιαν Μπάμπελ (Φούλαμ), Στίβεν Μπέργκουιν (Αϊντχόφεν), Λουκ Ντε Γιονγκ (Αϊντχόφεν), Μέμφις Ντεπάι (Λυών), Κουίνσι Πρόμες (Σεβίλλη).

Προπονητής: Ρόναλντ Κούμαν.

ΑΓΓΛΙΑ

Image result for Χάρι Κέιν αγγλια

Τερματοφύλακες: Τζακ Μπούτλαντ (Στόουκ), Τομ Χίτον (Μπέρνλι), Τζόρνταν Πίκφορντ (Εβερτον).

Αμυντικοί: Τρεντ Αλεξάντερ-Αρνολντ (Λίβερπουλ), Μπεν Τσίλγουελ (Λέστερ), Τζο Γκόμεζ (Λίβερπουλ), Μάικλ Κιν (Εβερτον), Χάρι Μαγκουάιρ (Λέστερ), Ντάνι Ρόουζ (Τότεναμ), Τζον Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Κιέραν Τρίπιερ (Τότεναμ), Κάιλ Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι).

Μέσοι: Ντέλε Αλι (Τότεναμ), Ρος Μπάρκλεϊ (Τσέλσι), Φαμπιάν Ντελφ (Μάντσεστερ Σίτι), Ερικ Ντάιερ (Τότεναμ), Τζόρνταν Χέντερσον (Λίβερπουλ), Ντέκλαν Ράις (Γουέστ Χαμ), Τζέσι Λίνγκαρντ (Μάντσεστερ Γιουν.).

Επιθετικοί: Χάρι Κέιν (Τότεναμ), Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουν.), Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Μάντσεστερ Σίτι), Καλούμ Γουίλσον (Μπόρνμουθ).

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Πρόγραμμα και χρηματικά έπαθλα

Ημιτελικά
05/06 (21:45): Πορτογαλία – Ελβετία  
06/06 (21:45): Ολλανδία – Αγγλία

Οι νικητές των αγώνων θα αναμετρηθούν στον τελικό το βράδυ της Κυριακής (09/06, 21:00) ενώ την ίδια μέρα το μεσημέρι (16:00) θα πραγματοποιηθεί ο μικρός τελικός, μεταξύ των ηττημένων.

Νικητής: 10.5 εκατομμύρια ευρώ

Δεύτερη θέση: 9 εκατομμύρια ευρώ

Τρίτη θέση: 8 εκατομμύρια ευρώΤέταρτη θέση: 7 εκατομμύρια ευρώ

*** Συνολικά, μαζί με τα πριμ που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από την έναρξη του UEFA Nations League, το ποσό που θα διατεθεί από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανέρχεται σε 76.25 εκατομμύρια ευρώ.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ