To noviblog θυμάται δέκα θρυλικές μορφές της ΑΕΚ, που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους και έγραψαν με χρυσά γράμματα την ιστορία της Ενωσης.
Από τον Κώστα Νεστορίδη μέχρι τον Ντέμη Νικολαΐδη και από τον Θωμά Μαύρο μέχρι τον Στέλιο Μανωλά, διαβάστε το δικό μας top-10.
Στέλιος Σεραφείδης
Παρότι βλέπει τον κόσμο μόλις από τα 174 εκατοστά, ο Στέλιος Σεραφείδης είναι ο πιο εμβληματικός τερματοφύλακας στην ιστορία της ΑΕΚ. Οι φοβερές εκτινάξεις του και η ευλυγισία του, του χάρισαν το προσωνύμιο «γάτος»!
Εντάχθηκε στην Ενωση το 1951 και αγωνίστηκε για αυτήν πάνω από 20 χρόνια. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα τη σεζόν 1953/54 και έγραψε 323 συμμετοχές με την κιτρινόμαυρη φανέλα.
Στην καριέρα του με την ΑΕΚ κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971) και ισάριθμα Κύπελλα (1956, 1964, 1966).
Ταπεινός, σεμνός και εργατικός. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην ΑΕΚ. Με το που σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο ανέλαβε τα τμήματα υποδομής του συλλόγου και από τα χέρια του βγήκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως οι Στέλιος Μανωλάς, Γιώργος Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.
Συνέχισε να υπηρετεί τον σύλλογο για δεκαετίες σαν προπονητής τερματοφυλάκων, είτε στις ακαδημίες, είτε στην πρώτη ομάδα.
Χρήστος Αρδίζογλου
Αέρινος, απρόβλεπτος, εντυπωσιακός. Εμαθε την μπάλα στις αλάνες της Νέας Ιωνίας, του Γαλατσίου και του Περισσού.
Δεν έμπαινε σε καλούπι, μοίραζε όμως απλόχερα χαρά στον κόσμο με τις ντρίμπλες του. Ενας εξτρέμ, που έκανε το γήπεδο να μοιάζει μικρό, αφού κάλπαζε σαν άλογο. Πάντα με τις κάλτσες κάτω, δεν φοβόταν μην τον χτυπήσουν οι αντίπαλοι γιατί πολύ απλά δεν τον προλάβαιναν.
Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ για 11 ολόκληρα χρόνια (1974-85) και έγραψε πάνω από 260 συμμετοχές σημειώνοντας 62 γκολ. Κατέκτησε με την Ενωση δύο πρωταθλήματα (1978, 1979) και δύο Κύπελλα (1978, 1983).
Ηταν μάλιστα μέλος της εθνικής Ελλάδος που αγωνίστηκε στα τελικά του Euro 1980 και συμπεριλήφθηκε στη δεύτερη καλύτερη 11αδα της διοργάνωσης.
Ανδρέας Σταματιάδης
Ηγετική φυσιογνωμία της Ενωσης για δύο ολόκληρες δεκαετίες, το ’50 και το ’60, ορισμός του όρου «σημαία».
Περιφερειακός επιθετικός, με άψογη τεχνική κατάρτιση, καλή πάσα και έφεση στο σκοράρισμα. Το μεγάλο του προσόν όμως ήταν η ταχύτητα και για αυτό οι φίλοι της ΑΕΚ τον ξέρουν ως το «βέλος».
Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ σε 466 αγώνες, επίδοση που τον κατατάσσει στην 4η θέση όλων των εποχών για τον σύλλογο. Επίσης, σημείωσε 138 γκολ, όντας ο πέμπτος κορυφαίος σκόρερ της ομάδας.
Παντοτινά ΑΕΚτζής, μόλις κρέμασε τα παπούτσια του έγινε τεχνικός και υπηρέτησε την ομάδα τόσο ως βοηθός (δίπλα σε Φάντροκ, Πούσκας, Τσαϊκόφσκι) όσο και ως πρώτος προπονητής όποτε χρειάστηκε, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε για αρκετά χρόνια και στις ακαδημίες του συλλόγου.
Συνολικά μετράει οχτώ τίτλους με την ΑΕΚ, οι πέντε ως ποδοσφαιριστής (δύο πρωταθλήματα 1963, 1968, τρία Κύπελλα 1956, 1964, 1966), δύο ως βοηθός προπονητή (πρωτάθλημα 1978, Κύπελλο 1978) και έναν ως πρώτος προπονητής, το πρωτάθλημα του 1979.
Ντούσαν Μπάγεβιτς
Ο «Πρίγκιπας» θεωρείται ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα στην ιστορία της ΑΕΚ. Λατρεύτηκε και μισήθηκε από τους φίλους της Ενωσης όσο κανένας άλλος.
Όπως και να έχει όμως είναι μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες στην ιστορία του συλλόγου, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής.
Γεννήθηκε το 1948 στο Μόσταρ της Ερζεγοβίνης και ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της γενέτειράς του, τη Βελέζ. Το 1970 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Γιουγκοσλαβίας με 20 γκολ. Μέχρι το 1977 ήταν σταθερά μέλος της εθνικής ομάδας και μάλιστα συμμετείχε στο Μουντιάλ του 1974.
Στην ΑΕΚ ήρθε το 1977 σε ηλικία 29 ετών και μαζί με τον Θωμά Μαύρο συνέθεσαν το κορυφαίο επιθετικό δίδυμο στην ιστορία της Ενωσης.
Ο Μπάγεβιτς ήταν άριστος κεφαλοσφαιριστής, όμως παρά το ύψος του, είχε επίσης σπουδαία τεχνική κατάρτιση (κοντρόλ, σουτ, πάσα).
Την τετραετία που φόρεσε την κιτρινόμαυρη φανέλα, σημείωσε 91 γκολ σε 135 συμμετοχές. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής το 1980 με 25 γκολ και έφυγε το 1981 έχοντας ένα νταμπλ το 1978 και το πρωτάθλημα του 1979.
Επέστρεψε στον Δικέφαλο το 1988 ως προπονητής και έφτιαξε την πιο «σέξι» ΑΕΚ όλων των εποχών. Μέσα σε μία οχταετία η Ενωση κατέκτησε υπό τις οδηγίες του τέσσερα πρωταθλήματα (1989, 1992, 1993, 1994), ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Καπ και ένα Λιγκ Καπ.
Το 1996 ωστόσο αποφάσισε να συνεχίσει στον πάγκο του Ολυμπιακού, επιλογή που θεωρήθηκε προδοσία για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Εκτοτε οι σχέσεις του με το οπαδικό κίνημα της Ενωσης είναι ταραχώδεις.
Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο Μπάγεβιτς δήλωσε μεταμέλεια και γύρισε στη μεγάλη του αγάπη άλλες δύο φορές για ακόμη δύο προπονητικές θητείες, ενώ ανέλαβε και διοικητικό πόστο το 2013 στην προσπάθεια αναγέννησης της ομάδας μετά τον υποβιβασμό στη Γ’ Εθνική.
Στέλιος Μανωλάς
Ο κορυφαίος στόπερ στην ιστορία της ΑΕΚ μαζί με τον Λάκη Νικολάου και ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ναξιώτης στην καταγωγή, έκανε αισθητή την παρουσία του στις αλάνες του Γαλατσίου και από εκεί εντάχθηκε σε μικρή ηλικία στις ακαδημίες της ΑΕΚ, ως ανακάλυψη του Δημήτρη Καρούση.
Επαιξε με τα κιτρινόμαυρα 19 σεζόν από το 1979/80 μέχρι το 1997/98. Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών της ομάδας με 593, έχοντας μάλιστα σημειώσει και 47 γκολ!
Το 1993 έγινε ο πρώτος παίκτης της ΑΕΚ που συμμετείχε στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα και κατετάγη 26ος. Την επόμενη χρονιά ήταν μέλος της εθνικής μας ομάδας που έπαιξε για πρώτη φορά σε τελική φάση του Μουντιάλ.
Ψηλός, επιβλητικός, αγέρωχος, δυναμικός, γενναίος. Φορούσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και έβγαινε πάντα μπροστά στα δύσκολα. Τα τάκλιν του έχουν μείνει αξέχαστα και οι μονομαχίες του με τους αντίπαλους επιθετικούς αλησμόνητες.
Αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας και τρεις Κυπελλούχος ως ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ. Επίσης κατέκτησε ένα κύπελλο όντας υπηρεσιακός τεχνικός της Ενωσης το 2016.
Τόνι Σαβέβσκι
Ο μαέστρος, η ήρεμη δύναμη, ή απλά ο κορυφαίος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο Σαβέβσκι αγωνίστηκε από το 1980 ως το 1988 στην άσημη Βαρντάρ και τη μετέτρεψε σε πρωταγωνίστρια του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος.
Εχοντας φτάσει 25 ετών έψαχνε το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ήταν σε καμία περίπτωση η πρώτη του επιλογή, αφού το ποδοσφαιρικό του ταλέντο θα μπορούσε άνετα να σταθεί εκείνη την εποχή στο πανίσχυρο τότε Καμπιονάτο.
Τελικά, ο Σαβέβσκι κατέληξε το 1989 στην ΑΕΚ και παρότι αρχικά η μεταγραφή του δεν προκάλεσε ενθουσιασμό, έμελλε να εξελιχθεί στον ξένο παίκτη με τη μεγαλύτερη προσφορά στο σύλλογο.
Ακούραστος χαφ, κατάπινε αμέτρητα χιλιόμετρα και με το γλυκό του αριστερό πόδι πραγματικά ζωγράφιζε στο γήπεδο.
Τα λόγια του ήταν πάντα μετρημένα, αφού προτιμούσε να μιλάει με τις πράξεις του εντός αγωνιστικών χώρων. Χαμηλών τόνων και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν απασχόλησε ποτέ με την προσωπική του ζωή.
Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ μέχρι το 2001 και είναι ο τρίτος σε συμμετοχές παίκτης στην ιστορία της Ενωσης με 495 και τρίτος ξένος όλων των εποχών στην Ελλάδα πίσω μόνο από τους Κριστόφ Βαζέχα και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.
Σημείωσε 68 γκολ, ήταν μέλος της κορυφαίας ΑΕΚ όλων των εποχών στις αρχές των 90s και πανηγύρισε συνολικά επτά τίτλους (τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα).
Ντέμης Νικολαΐδης
Το 1996 ο Ολυμπιακός πίεζε ασφυκτικά για την απόκτησή του, η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» τα είχε βρει σε όλα με τον Απόλλωνα, ωστόσο ο Ντέμης ακολούθησε την καρδιά του και επέλεξε την ΑΕΚ.
Από τότε μέχρι και σήμερα, ο Νικολαΐδης είναι μία από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες, που έχουν φορέσει ποτέ τη φανέλα με τον Δικέφαλο και η επιρροή που άσκησε και ασκεί ακόμη, δεν μετριέται μόνο με τίτλους και γκολ.
Ο πανηγυρισμός του όταν πετύχαινε κάποιο γκολ, σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα της κατάμεστης σκεπαστής στο παλιό «Νίκος Γκούμας», είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες στην ιστορία της Ενωσης και περιγράφουν απόλυτα τον ψυχισμό ενός γνήσιου Ενωσίτη, όπως είναι ο Ντέμης.
Μπορεί να υστερούσε σε τεχνική κατάρτιση, ήταν όμως σωστό… αγρίμι. Εκρηκτικός, με τρομερή αίσθηση του γκολ, έπαιζε πάντα με υπέρμετρο πάθος και μέσα στην περιοχή ήταν «killer»!
Η ιστορία τον αδίκησε αφού με την ΑΕΚ δεν κατέκτησε κανένα πρωτάθλημα, παρά μόνο τρία Κύπελλα, ήπιε ωστόσο όλο το νέκταρ της επιτυχίας, όντας μέλος στην αξεπέραστη εθνική, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004.
Τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών για την ΑΕΚ με 176 γκολ και πρώτος σκόρερ της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα με 26.
Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ για πάνω από τέσσερα χρόνια. Επί των ημερών του, η Ενωση με περιορισμένα οικονομικά μέσα, διεκδίκησε δύο πρωταθλήματα από τον Ολυμπιακό, χάνοντας τον τίτλο το 2007/08 λόγω της περιβόητης υπόθεσης «Βάλνερ».
Κώστας Νεστορίδης
Ο Νέστορας, όπως τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι φίλοι της ΑΕΚ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους της ομάδας, που γιγάντωσαν το μεγαλείο της τη δεκαετία του ’50 και του ’60.
Από λούστρος με το κασελάκι του και πωλητής λαθραίων τσιγάρων στα στενά της Καλλιθέας, εξελίχθηκε στον απόλυτο σταρ της εποχής του.
Τώρα είναι 91 ετών και έχει υπογράψει «συμβόλαιο» με τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει αν δεν δει την ΑΕΚ να παίζει ξανά στη Νέα Φιλαδέλφεια
Από πιτσιρικάς, 14-15 ετών άρχισε να δείχνει το ταλέντο του. Αρχικά αγωνίστηκε στον Πανιώνιο, ώσπου μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το 1955. Ντεμπούτο με τα κιτρινόμαυρα έκανε όμως το 1957, διότι τον είχε καταγγείλει ο Πανιώνιος με συνέπεια να του επιβληθεί ποινή αποκλεισμού δύο ετών.
Ο Νεστορίδης ήταν ένας ταχύτατος επιθετικός, άλλαζε αστραπιαία κατεύθυνση και «ζάλιζε» τους αμυντικούς με το σπάσιμο της μέσης του. Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ της Α’ Εθνικής για πέντε σερί σεζόν από το 1959 μέχρι το 1963!
Το 1963 μάλιστα, οδήγησε την ΑΕΚ στον τίτλο έπειτα από 23 χρόνια, σκοράροντας με απευθείας κόρνερ στο μπαράζ με τον Παναθηναϊκό.
Συνολικά σημείωσε 226 γκολ σε 265 επίσημα ματς με την ΑΕΚ και είναι ο δεύτερος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ της ΑΕΚ, στο πρώτο της επίσημο ευρωπαϊκό ματς τη σεζόν 1963/64 κόντρα στη Μονακό για το Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Επί ελληνικού εδάφους σκόραρε 13 φορές με εκτέλεση κόρνερ! Επίσης είναι ένας από τους τρεις παίκτες στην ιστορία της ΑΕΚ που πέτυχε πέντε γκολ σε έναν αγώνα (το 1963 κόντρα στον Ηρακλή).
Αγωνίστηκε μέχρι το 1965 στην Ενωση, με την οποία πέρα από το πρωτάθλημα του 1963 κατέκτησε και ένα Κύπελλο το 1964.
Θωμάς Μαύρος
Η απόλυτη μηχανή των γκολ. Ο Ελληνας Γκερντ Μίλερ. Κάποιοι τον χαρακτήριζαν «φονιά», άλλοι απλά «Θεό». «Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός», ήταν ένα από τα συνθήματα που δονούσαν τη Νέα Φιλαδέλφεια τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 για χάρη του Θωμά Μαύρου.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τον Πανιώνιο και μεταγράφηκε στην ΑΕΚ το 1976. Την πρώτη του σεζόν στα κιτρινόμαυρα έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του κυπέλλου UEFA.
Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, τελευταία το 1990 έχοντας πλέον επιστρέφει στον Πανιώνιο.
Είναι ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στην Α’ Εθνική με 260 γκολ σε 501 ματς. Το 1979 ήταν ο δεύτερος σκόρερ της Ευρώπης με 31 γκολ.
Με τη φανέλα της ΑΕΚ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα, έχοντας αγαστή συνεργασία με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, αφού ο ένας συμπλήρωνε τον άλλον.
Ο Μαύρος αγαπήθηκε και αγαπιέται ακόμη από τους φίλους της ΑΕΚ σαν ιερό τοτέμ και είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 221 γκολ.
Μίμης Παπαϊωάννου
Λαϊκός ήρωας όλων των ΑΕΚτζήδων, μα και θρυλική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου τον αναγνώρισε ως τον κορυφαίο Ελληνα ποδοσφαιριστή του 20ού αιώνα.
Γεννημένος στην προσφυγική Νέα Νικομήδεια της Βέροιας το 1942. Με την ακτινοβολία του βοήθησε καταλυτικά ώστε να ενσωματωθούν και οι τελευταίοι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Πόλης, που αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως ξένοι στην Ελλάδα.
Το πηγαίο ταλέντο του κέντρισε μέχρι και το ενδιαφέρον της Ρεάλ, η οποία το 1965 πρόσφερε πάνω από 4 εκατ. δραχμές στην ΑΕΚ για να τον αποκτήσει και 750.000 δραχμές στον ποδοσφαιριστή, ποσά αστρονομικά για τα δεδομένα της χώρας τη δεκαετία του ’60.
Η ΑΕΚ φυσικά αρνήθηκε και ο Παπαϊωάννου χολωμένος με τη στάση της Ενωσης επιχείρησε να κάνει καριέρα στο τραγούδι συνοδεύοντας τον τεράστιο Στέλιο Καζαντζίδη, τη Μαρινέλα και τον Χρήστο Νικολόπουλο σε περιοδεία στη Γερμανία.
Τελικά, ο Παπαϊωάννου συνειδητοποίησε πως ο φυσικός του χώρος είναι το ποδόσφαιρο και μετά από μία σύντομη παρένθεση στο πάλκο επέστρεψε στην ΑΕΚ.
Με την Ενωση μεγαλούργησε, αφού την οδήγησε σε πέντε πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα. Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ της Α’ Εθνικής και ασφαλώς είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 291 γκολ και δεύτερος σε συμμετοχές (568).
Παράλληλα αξιοποίησε την αγάπη του για το τραγούδι ηχογραφώντας τον εμβληματικό ύμνο της ΑΕΚ.