el
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑΕΚ Μπάσκετ: Αφιέρωμα στην Μπασκετική Ομάδα της ΑΕΚ

Η ΚΑΕ ΑΕΚ είναι μία από τις δημοφιλέστερες και άκρως επιτυχημένες ομάδες καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα. Το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό επιτυχιών στο πέρασμα του χρόνου βοηθώντας αδιαμφισβήτητα στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας. Οι κιτρινόμαυροι έχουν να επιδείξουν 13 συνολικά τίτλους εντός συνόρων με 8 κατακτήσεις πρωταθλημάτων και 5 Κύπελλα Ελλάδος. Στην Ευρώπη η μπασκετική ΑΕΚ έχει δημιουργήσει τη δική της ιστορία κατακτώντας 3 τίτλους σε διάφορες διοργανώσεις. Τέλος την τροπαιοθήκη της κοσμεί ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο ως επιστέγασμα της προσπάθειας που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια στο Basketball Champions League.


ΑΕΚ BC

Η ΑΕΚ στο μπάσκετ γίνεται το 1968 η πρώτη ελληνική ομάδα που θα κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο. Μπροστά σε 80.000 κόσμο ο δικέφαλος θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Σλάβια Πράγας με 89-82 και θα σηκώσει στον ουρανό του Καλλιμάρμαρου Σταδίου το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης. Κορυφαίος αθλητής όλων των εποχών για την ΑΕΚ ο Γιώργος Αμερικάνος, προς τιμήν του οποίου οι άνθρωποι της ομάδας έχουν αποσύρει τη φανέλα με το Νο 10. Ακολουθούν πολλές ακόμα διακρίσεις για την Ένωση τις οποίες θα συναντήσουμε στην σύντομη ιστορική αναδρομή που ακολουθεί.

aek slavia 1968 novibet


Η Ιστορία της AEK BC

Το πλήρες όνομα του δικεφάλου είναι Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) αναδεικνύοντας τις ρίζες του συλλόγου. Αν και η απόφαση για την ίδρυση του συλλόγου είχε παρθεί απόν Απρίλιο του 1924 εντούτοις αυτή έγινε πραγματικότητα στις 30 Μαΐου του 1924. Περισσότερα από 40 τα ιδρυτικά μέλη για τον νεοσύστατο σύλλογο με τον Κωνσταντίνο Σπανούδη να αποτελεί τον πρώτο πρόεδρο της ΑΕΚ. Με την ίδρυση του συλλόγου δημιουργήθηκε και το τμήμα μπάσκετ της ΑΕΚ με πρωτεργάτες τους Δημόπουλο, αδερφούς Συμεωνίδη και τον Ευμένη Αθανασιάδη. Την ίδια σεζόν οι κίτρινοι αναδεικνύονται πρωταθλητές στο τουρνουά της ΧΑΝ Αθηνών. Παρά το ιδανικό ξεκίνημα για την ΑΕΚ η συνέχεια δεν είναι η αναμενόμενη και για περισσότερα από 20 χρόνια δεν θα πανηγυρίσουν κάποια διάκριση.

Την περίοδο μετά το τέλος του πολέμου η ΑΕΚ προσπαθεί να αναδιοργανώσει το τμήμα μπάσκετ. Συμμετέχει σε πρωταθλήματα της Αθήνας και καταφέρνει μέσα από αυτά να προκριθεί στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Το 1959 με παίκτη προπονητή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στέφεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ελλάδος. Στην ομάδα δημιουργείται παράλληλα γυναικείο τμήμα καλαθοσφαίρισης ωστόσο δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα τη διάλυσή του λίγο αργότερα.


1960-1970 Δεκαετία τίτλων για την ΑΕΚ στο Μπάσκετ

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τη σημαντικότερη δεκαετία στην ιστορία του συλλόγου. Τις σεζόν 1960 και 1961 η Ένωση κατακτά το πρωτάθλημα Αθηνών χωρίς όμως να καταφέρει να κάνει το ίδιο και σε Πανελλήνιο επίπεδο. Με τον Μίσσα Πανταζόπουλο στο τιμόνι της και ηγετική φυσιογνωμία τον Γιώργο Αμερικάνο, η ΑΕΚ θα ξεκινήσει μία τρελή κούρσα προς την κορυφή και την καταξίωση.

Την περίοδο 1962-63 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματά της στην Ελλάδα. Με την δημιουργία της Α΄ Εθνικής κατηγορίας ένα χρόνο αργότερα η ΑΕΚ θα κυριαρχήσει και με πρώτο σκόρερ τον Αντώνη Χρηστέα θα στεφθεί πρωταθλήτρια. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται για δύο ακόμα χρόνια ενώ την ίδια περίοδο οι κίτρινοι θα γίνουν οι πρώτη ελληνική ομάδα που θα πάρει πρόκριση σε Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το 1965-66 η Ένωση φτάνει στην κατάκτηση του 4ου σερί τίτλου της στο πρωτάθλημα και θα αγωνιστεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών που διεξάγεται στην Ιταλία. Μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου ο θάνατος το 1929 του Γιώργου Μόσχου από καρκίνο σε ηλικία μόλις 29 ετών. Με διάλλειμα ενός έτους η ΑΕΚ αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλήτρια Ελλάδος για τη σεζόν 1967-1968 και μάλιστα αήττητη. Η σεζόν υπήρξε σταθμός στην ιστορία όχι μόνο της ΑΕΚ αλλά ολόκληρου του ελληνικού

μπάσκετ. Κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης ανατρέποντας το εις βάρος της σκορ σε ένα κατάμεστο από κόσμο Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Η δεκαετία θα κλείσει με την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος (1969-1970) την 6η μέσα σε οκτώ χρόνια.

Ακολουθεί μία περίοδος όπου η ΑΕΚ στο μπάσκετ μένει μακριά από τίτλους. Έντεκα χρόνια χρειάστηκαν για να πανηγυρίσει η ΑΕΚ την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Κερτ Ράμπις στη σύνθεσή της. Παρά τα μεγάλα ονόματα που πέρασαν από την ομάδα τα επόμενα χρόνια ο αγωνιστικός κατήφορος δεν μπορεί να αποφευχθεί.

Το 1994 στο τιμόνι της διοίκησης βρίσκεται ο Γιάννης Φιλίππου ο οποίος προσπάθησε να αλλάξει το κακό κλίμα στις τάξεις της ομάδας. Πραγματοποιεί μία σειρά μεταγραφών με παίκτες αναγνωσμένης αξίας σε Ελλάδα και Αμερική ενώ στον πάγκο του δικεφάλου θα καθίσει ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο δικέφαλος θα φτάσει μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος αλλά θα καταλήξει δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό.

Την περίοδο 1997-1998 η ΑΕΚ με τους Μπάνε Πρέλιεβιτς και Γουίλι Άντερσον θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον τελικό της Ευρωλίγκας. Στα ημιτελικά ξεπέρασε το εμπόδιο της Μπενετόν Τρεβίζο όμως στον τελικό δεν στάθηκε το ίδιο τυχερή. Τελικό έπαιξε και στο Κύπελλο Ελλάδος την ίδια περίοδο όμως έχασε από τον Άρη. Η ΑΕΚ εντάσσει στο δυναμικό της νεαρούς αλλά πολύ ταλαντούχους παίκτες όπως οι Χατζής, Ντικούδης, Τσακαλίδης και Κακιούζης δημιουργώντας ένα πολύ ισχυρό σύνολο μαζί με τους έμπειρους Κορωνιό, Πρέλιεβιτς και Τζο Αρλάουσκας. Στον κιτρινόμαυρο πάγκο τη σεζόν 1999-2000 κάθεται ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και η ΑΕΚ θα πραγματοποιήσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό άλμα κατακτώντας το Κύπελλο Σαπόρτα.

aek saporta cup 2000 novibet

Το 2001 είναι η σεζόν για την επιστροφή στις εγχώριες επιτυχίες. Η ΑΕΚ χρίζεται κυπελλούχος Ελλάδος νικώντας τον Παναθηναϊκό με 66-64. Συμμετοχή και στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας σκοντάφτοντας ωστόσο στο τείχος της Ταουγκρές. Την επόμενη ακριβώς σεζόν η ΑΕΚ καταφέρνει με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο της να κατακτήσει μετά από 32 χρόνια το πρωτάθλημα Ελλάδος. Με μία επική ανατροπή κερδίζει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ και επιστρέφει από το 0-2 στην κατάκτηση της πρωτιάς.

Ακολουθούν δύσκολα χρόνια για την ΑΕΚ κυρίως σε διοικητικό επίπεδο που δεν επιτρέπουν διακρίσεις στο αγωνιστικό κομμάτι. Το 2011 η Ένωση θα υποβιβαστεί στην Α2 ενώ λίγο αργότερα θα αποφασιστεί η πτώση της ομάδας στην Β Εθνική κατηγορία με την προοπτική να σβηστούν τα συσσωρευμένα χρέη της ΚΑΕ. Από εκεί και μέσα σε δύο χρόνια η ΑΕΚ θα βρεθεί και πάλι στα σαλόνια της Α1 έχοντας αναμορφώσει πλήρως το ρόστερ της.

Η σεζόν 2017-18 θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών της καθώς η ομάδα πραγματοποιεί μία καλή παρουσία στο ελληνικό πρωτάθλημα και θα φτάσει στην κατάκτηση του FIBA Basketball Champions League. Στον τελικό θα κερδίσει τη Μονακό στο ΟΑΚΑ και θα στεφθεί κυπελλούχος Ευρώπης για δεύτερη φορά.

Τον Φεβρουάριο του 2019 θα αγωνιστεί στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και θα το κατακτήσει με αντίπαλο τη διοργανώτρια Φλαμένγκο. Γίνεται με τον τρόπο αυτό η 3η ελληνική ομάδα που θα τα καταφέρει πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

aek intercontinental 2018 novibet

Τελευταίος τίτλος για την ΑΕΚ στο μπάσκετ το Κύπελλο Ελλάδος τη σεζόν 2019-2020. Η ένωση επικρατεί του Προμηθέα Πατρών και φτάνει τις 5 κατακτήσεις στο θεσμό.

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα και τα ban της FIBA φέρνουν τον δικέφαλο σε δύσκολη θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τα μεγάλα ξένα ονόματα εγκαταλείπουν τον δικέφαλο που προσπαθεί κυρίως με Έλληνες παίκτες να δημιουργήσει από την αρχή ένα αξιόμαχο σύνολο. Λίγες οι προσθήκες σε Αμερικανούς παίκτες που ωστόσο θα καταφέρουν να κρατήσουν την ΑΕΚ μέσα στην 4αδα του ελληνικού πρωταθλήματος τις σεζόν 2020-2022. Με τον Ηλία Καντζούρη στο τιμόνι της τη σεζόν 2022-2023 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της Basket League όπου αποκλείστηκε από το δυνατό Περιστέρι.


Το Ρόστερ της ΑΕΚ BC

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Μάκης Αγγελόπουλος, παρά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογος συνεχίζει να επενδύει στην ομάδα κρατώντας τη σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς συλλόγους. Στην άκρη του πάγκου ο Ηλίας Καντζούρης με τη βοήθεια των συνεργατών του δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό ρόστερ που εκπροσωπεί τον δικέφαλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ας γνωρίσουμε το ρόστερ με το οποίο αγωνίζεται ο δικέφαλος τη σεζόν 2022-2023.

Point Guards: Δημήτρης Φλιώνης, Αντώνης Κόνιαρης, Βασίλης Ξανθόπουλος, Κώστας Παπαδάκης

Shouting Guards: Γιάνις Στρέλνιεκς, Μπρίντον Λεμάρ, Σωτήρης Γόγολος

Small Forward: Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, Κένι Ουίλιαμς, Ανδρέας Πετρόπουλος, Μωυσής Μητρέλος

Power Forward: Αϊζάια Μάιλς, Πιέρ Οριόλα, Κάμερον ΜακΓκριφ

Center: Ακίλ Μίτσελ, Αλεξάντερ Μάντσεν Δημήτρης Μαυροειδής, Κώστας Γόντικας

Στον πάγκο της ΑΕΚ τη σεζόν 2022-2023 βρίσκεται ο Ηλίας Καντζούρης με βοηθούς τους Γιάννη Σιούτη, Βαγγέλη Τσεπέλη και Νάκη Μουρατίδη.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ