el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑΕΚ: Οι δέκα καλύτεροι τερματοφύλακες στην ιστορία της

Με αφορμή τον «θόρυβο» στα social media (και όχι μόνο) για τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι και την ενδεχόμενη (;) μετακίνησή του στην ΑΕΚ, το Novibet Blog ετοίμασε ένα αφιέρωμα στους δέκα καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του συλλόγου.

Από τον Σιδηρόπουλο και τον Χρηστίδη, μέχρι τον Ατματζίδη και τον Σορεντίνο, οι δέκα γκολκίπερ που ακολουθούν άφησαν το στίγμα του στους «κιτρινόμαυρους», κατέκτησαν τρόπαια, «υπέγραψαν» μεγάλες στιγμές και αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους του συλλόγου.

Πάμε να τους δούμε…

ΗΛΙΑΣ ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ

Ίσως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία της ΑΕΚ. Ο «Πόντιος», όπως τον αποκαλούν οι φίλαθλοι της «Ένωσης», κατέγραψε 251 συμμετοχές με τα «κιτρινόμαυρα» και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ήταν πρωταγωνιστής, καθοριστικός και κομβικός. Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο της ΑΕΚ, τόσο λόγω της αγωνιστικής του εικόνας, όσο και για τις δηλώσεις του κατά καιρούς. Κατέκτησε εφτά κούπες (δύο πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ) με τη φανέλα των «κιτρινόμαυρων».

ΣΤΕΦΑΝΟ ΣΟΡΕΝΤΙΝΟ

Κατά γενική ομολογία ο καλύτερος ξένος τερματοφύλακας που υπερασπίστηκε τα γκολπόστ της ΑΕΚ. Ο Ιταλός έμεινε δύο χρόνια στην Αθήνα, αλλά αυτά ήταν αρκετά για να «μείνει» στη συνείδηση του κόσμου ως ένας εκπληκτικός τερματοφύλακας. Σε 64 ματς είχε 29 clean sheets και highlight ήταν η ιστορική βραδιά κόντρα στη Μίλαν, όταν και… κατέβασε ρολά στην σπουδαία νίκη επί της ΑΕΚ με 1-0.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Ένας από τους ελάχιστους Έλληνες που ήταν κάποτε… wonderkids στο Football Manager, ο Διονύσης Χιώτης ανήκει σίγουρα στο Top-10 των γκολκίπερ στην ιστορία της ΑΕΚ. Αν και έπεσε σε χρόνια που δεν ήταν σε καμία περίπτωση καλά για την «Ένωση», ο Χιώτης άφησε το στίγμα του και «έγραψε» εξαιρετικές εμφανίσεις, κυρίως στα ευρωπαϊκά ματς. Σε 133 συμμετοχές, ο Χιώτης θα μπορεί να περηφανεύεται πως ήταν μία από τις «κολώνες» στην αήττητη παρουσία της ΑΕΚ στο Champions League της περιόδου 2002-2003, ενώ κατέκτησε και ένα Κύπελλο με τους «κιτρινόμαυρους».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ

Εμβληματικός και σπουδαίος, ο Στέλιος Σεραφείδης υπηρέτησε την ΑΕΚ για περισσότερα από 20 χρόνια ως παίκτης και στη συνέχεια πέρασε από όλα τα πόστα για την αγαπημένη του ομάδα. Ο «γάτος», όπως τον φώναζαν οι φίλαθλοι της «Ένωσης», έφυγε από τη ζωή το 2022 σε ηλικία 86 ετών και δεν ήταν λίγοι αυτοί που τον θεωρούν ως σύμβολο για τον σύλλογο. Έπαιξε 243 φορές με τη φανέλα της ΑΕΚ και στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής στους «κιτρινόμαυρους», με τους οποίους κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα.

ΛΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΔΑΣ

Σε ηλικία 20 ετών αποκτήθηκε από την ΑΕΚ και για 12 χρόνια ήταν ένας από τους πυλώνες των «κιτρινόμαυρων». Ο Λάκης Στεργιούδας κατέγραψε 126 ματς κάτω από τα γκολπόστ του συλλόγου, ενώ έγινε «μόνιμος» την σεζόν 1976/1977, όταν η ΑΕΚ τρέλανε την Ευρώπη φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου UEFΑ. Επίσης, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα με τη φανέλα της ΑΕΚ.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Σε μία ιστορική συγκυρία, ο Νίκος Χρηστίδης ήταν εκεί και με τις δύο επεμβάσεις του στα πέναλτι κόντρα στην QPR (1977) έστειλε την ΑΕΚ στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου UEFA, παρά το γεγονός πως μπήκε ως αλλαγή στο 117’ της αναμέτρησης. Αγωνίστηκε στην «Ένωση» από το 1976 μέχρι το 1982 και κατέγραψε 63 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στη συνέχεια πέρασε και από τον πάγκο του συλλόγου, αντικαθιστώντας το Νίκο Αλέφαντο πίσω στο 1987.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Όπως και στην περίπτωση του Διονύση Χιώτη, ο Βασίλης Μπάρκας έπαιξε σε μία ΑΕΚ γεμάτη αστάθεια, όμως πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του με 80 συμμετοχές από το 2016 μέχρι το 2020. Κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2017-2018 ενώ έφερε στα ταμεία της «Ένωσης» περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ, όταν αποχώρησε για την Σέλτικ. Σίγουρα δεν… μνημονεύεται η παρουσία του, αλλά είναι επίσης δεδομένο πως ανήκει στο γκρουπ των δέκα κορυφαίων γκολκίπερ στην ιστορία του συλλόγου.

Κοιτώντας το «κουπόνι στοιχήματος» αυξάνεις τις επιλογές σου και βρίσκεις όλα τα διαθέσιμα παιχνίδια.

Οι καλύτερες τιμές αγοράς στο στοίχημα ποδόσφαιρο παίζουν στη Novibet με αμέτρητες επιλογές για όλα τα κορυφαία παιχνίδια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μόλις 69 ματς με τη φανέλα της ΑΕΚ, ο Γιώργος Σιδηρόπουλος κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, αφού το 1976 κράτησε ανέπαφη την εστία του για 700 συνεχή λεπτά. Αυτό ήταν και το ρεκόρ στη σχετική κατηγορία μέχρι να το «γκρεμίσει» ο Τάκης Οικονομόπουλος με 1088 λεπτά στον Παναθηναϊκό. Ο Σιδηρόπουλος, που έφυγε από τη ζωή το 2016, κατέκτησε το νταμπλ με την ΑΕΚ τη σεζόν 1977-1978.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΗΝΟΥ

O Αντώνης Μήνου υπηρέτησε την ΑΕΚ τόσο ως παίκτης, όσο και ω προπονητής. Από το 1988 μέχρι το 1993 έπαιξε σε 125 ματς με τη φανέλα της «Ένωσης» και ήταν βασικός στα πρωταθλήματα του 1989μ του 1992 και του 1993. Στη συνέχεια, ανέλαβε θέση στο επιτελείο της ΑΕΚ και πέρασε για λίγο από το πόστο του πρώτου προπονητή.

ΣΠΥΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο «Μίστερ Πρωτάθλημα 1989» ήταν καθοριστικός στην πρώτη κατάκτηση της κούπας στην Α’ Εθνική μετά από μία δεκαετία για την ΑΕΚ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς του έδωσε φανέλα βασικού και με τρεις επεμβάσεις σε πέναλτι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο σε ένα ιστορικό πρωτάθλημα για την «Ένωση». Ο Οικονομόπουλος έπαιξε μόνο στην ΑΕΚ, από το 1977 μέχρι και το 1996, έχοντας συνολικά 95 συμμετοχές συνυπάρχοντας με σπουδαίους τερματοφύλακες, όπως ο Χρηστίδης, ο Στεργιούδας, ο Μήνου και ο Ατζματζίδης.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ