el
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Οι 18 ομάδες που πήραν πρωτάθλημα αήττητες!

Διαβάστε το αφιέρωμα του noviblog για τις 18 ομάδες που πήραν το πρωτάθλημα αήττητες.

Ο ΠΑΟΚ με τη νίκη επί του Λεβαδειακού πανηγύρισε το τρίτο πρωτάθλημα της ιστορίας του επιστρέφοντας στην κορυφή έπειτα από 35 χρόνια. Την Κυριακή στα Γιάννινα, η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου έγινε μόλις η δεύτερη στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος που το κατακτά αήττητη.

Η πρώτη και μοναδική μέχρι πρότινος ήταν ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1963/64. Η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ είχε τότε τερματίσει σε πρωτάθλημα 16 ομάδων με 24 νίκες, 6 ισοπαλίες και γκολ 67-19. Μάζεψε 84 βαθμούς, 7 περισσότερους από τον δεύτερο Ολυμπιακό. Εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο την 28η αγωνιστική κερδίζοντας 4-0 τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο κι έδωσε μυθικές διαστάσεις σε εκείνο το επίτευγμα σφραγίζοντας το αήττητο μέσα στο Καραϊσκάκη με τη νίκη 1-0 επί των «ερυθρόλευκων» την τελευταία αγωνιστική.

Image result for αηττητο πρωταθλημα παναθηναικου

 

Πρώτοι σκόρερ στο 7ο τότε πρωτάθλημα στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Πανάκης με 15 γκολ, ο Παπουτσάκης με 12, ο Λουκανίδης με 7, ο Παναγιωτίδης με 6, ο Κομιανίδης με 6 και ο Δομάζος με 5. Ξεχώριζαν ασφαλώς και άλλες σπουδαίες μορφές όπως οι Οικονομόπουλος, Ανδρέου, Καμάρας, Σούρπης, Παπουλίδης, Παπαεμμανουήλ και φυσικά ο Πυτιχούτης, που είχε κάνει μάλιστα το γύρο του θριάμβου με την πράσινη σημαία μέσα στο φαληρικό στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έχει κατακτήσει αήττητος πρωτάθλημα, ωστόσο κατέχει το μεγαλύτερο αήττητο σερί στη χώρα με 58 διαδοχικά παιχνίδια από τον Οκτώβριο του 1972 μέχρι τον Απρίλιο του 1974. Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» του Λάκη Πετρόπουλου, είχαν χάσει την 3η αγωνιστική της σεζόν 1972/73 με 1-0 από τον ΠΑΟΚ και το σερί τους τερματίστηκε ξανά από τον Δικέφαλο του Βορρά την 28η αγωνιστική της σεζόν 1973/74 επίσης με ήττα 1-0, σε ένα πρωτάθλημα πάντως που ο Ολυμπιακός πέτυχε 102 γκολ, ρεκόρ το οποίο δεν έχει σπάσει μέχρι σήμερα. Τριαντάφυλλος (58 γκολ σε 80 ματς), Δεληκάρης, Κρητικόπουλος, Αργυρούδης, Γιούτσος, Λοσάντα, Βιέρα, Κελεσίδης, ήταν μερικοί από τους θρυλικούς παίκτες της εποχής του Νίκου Γουλανδρή.

Πάμε όμως να θυμηθούμε, με αφορμή το επικείμενο αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ, ποιες άλλες ομάδες στην Ευρώπη έχουν μείνει στην ιστορία για τον ίδιο λόγο.

Από την Πρέστον στην Αρσεναλ

Η Πρέστον καυχιέται όχι μόνο για το γεγονός ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Football League στην Αγγλία το 1888, αλλά και για την αήττητη κατάκτηση του πρώτου ιστορικά πρωταθλήματος στη χώρα, τη σεζόν 1888/89!

Η λίγκα τότε απαρτίζονταν από 12 μόλις ομάδες. Η Πρέστον σημείωσε 18 νίκες και 4 ισοπαλίες με γκολ 74-15 και τερμάτισε 11 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Αστον Βίλα. Συνολικά εκείνη τη σεζόν έμεινε 27 ματς αήττητη αφού έφτασε στο νταμπλ κερδίζοντας και πέντε παιχνίδια κυπέλλου. Αξιομνημόνευτη φυσικά η παρουσία του Τζον Γκούνταλ, που είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 20 γκολ.

Χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας αιώνας για να βρεθεί ομάδα να μιμηθεί το κατόρθωμα της Πρέστον. Αυτή ήταν η ακαταμάχητη Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, τη σεζόν 2003/04, με το πρωτάθλημα Αγγλίας να έχει πάρει πλέον το γνωστό φορμάτ της Πρέμιερ Λιγκ. Οι «κανονιέρηδες» εκείνη τη σεζόν άφησαν δεύτερη την Τσέλσι με 11 βαθμούς διαφορά έχοντας απολογισμό 26 νίκες και 12 ισοπαλίες! Μάλιστα κατέκτησαν και μαθηματικά τον τίτλο μέσα στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» απέναντι στην παραδοσιακή τους αντίπαλο Τότεναμ.

Η Αρσεναλ των Ανρί, Μπέργκαμπ, Πιρές, Λιούνγκμπεργκ, Βιεϊρά, Κάμπελ, Κόλο Τουρέ, Κόουλ, Κίον έφτασε την ίδια χρονιά ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου και του Λιγκ Καπ Αγγλίας και ως τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Την επόμενη σεζόν το σύνολο του Βενγκέρ διεύρυνε το αήττητο σερί στο πρωτάθλημα στα 49 παιχνίδια, πριν ηττηθεί από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι γίγαντες της Σκωτίας

Η Σέλτικ έγινε η πρώτη σκωτσέζικη ομάδα που κατακτά αήττητη το πρωτάθλημα τη σεζόν 1897/98. Η Ρέιντζερς απάντησε άμεσα ακριβώς την επόμενη χρονιά φτάνοντας στον τίτλο με 18 στις 18 νίκες, 76-18 γκολ και πρώτο σκόρερ τον Ρόμπερτ Χάμιλτον (25). Προκρίθηκε μάλιστα και στον τελικό κυπέλλου κερδίζοντας τέσσερα παιχνίδια, όμως εκεί οι Κέλτες της στέρησαν το νταμπλ.

Από το αήττητο πρωτάθλημα της Ρέιντζερς το 1899 πέρασαν 118 χρόνια μέχρι να βρεθεί εκ νέου μία ομάδα στη Σκωτία να ολοκληρώσει τη σεζόν χωρίς ήττα. Αυτή ήταν φυσικά η Σέλτικ του Μπρένταν Ρότζερς, που το 2017 μάζεψε 106 βαθμούς (34 νίκες, 4 ισοπαλίες), σκόραρε 106 γκολ κι έκανε επίσης το τρεμπλ σηκώνοντας τόσο το Κύπελλο όσο και το Λιγκ Καπ της Σκωτίας. Με πρωταγωνιστές τους Σινκλέρ (21 γκολ), Ντεμπελέ, Αρμστρονγκ, Γκρίφιθς η Σέλτικ έγραψε και ρεκόρ Ηνωμένου Βασιλείου μένοντας αήττητη 69 σερί παιχνίδια από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Στοιχειωμένα ρεκόρ στην Ισπανία

Μόλις δύο ομάδες έχουν καταφέρει στην Ισπανία να πανηγυρίσουν αήττητες το πρωτάθλημα και αυτό συνέβη προπολεμικά στις αρχές της δεκαετίας του ’30. Η πρώτη που το έκανε ήταν Αθλέτικ Μπιλμπάο το 1930, όταν η ισπανική λίγκα αποτελούταν από 10 μόλις ομάδες. Οι Βάσκοι, με προπονητή τότε τον Αγγλο Φρεντ Πέντλαντ και πρώτους σκόρερ τους Γκοροστίθα (20), Ουνάμουνο (15), Ιραγκόρι (13) πήραν τον τίτλο με 12 νίκες, 6 ισοπαλίες και γκολ 63-28. Μάλιστα σήκωσαν και το Κόπα ντελ Ρέι παρότι σε 10 αγώνες ηττήθηκαν δύο φορές.

Δύο χρόνια μετά, το 1932 ήταν η σειρά της Ρεάλ Μαδρίτης να στεφθεί πρωταθλήτρια αήττητη παίρνοντας τα σκήπτρα από την Αθλέτικ, που ακολούθησε στη δεύτερη θέση. Εκείνη την εποχή η Ρεάλ ήταν γνωστή ως Μαδρίτη CF και αυτό ήταν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Τα κατάφερε με απολογισμό 10 νίκες, 8 ισοπαλίες και μόλις 37 γκολ ενεργητικό, βασιζόμενη κυρίως στην εκπληκτική της άμυνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μοναδικός παίκτης της με διψήφιο αριθμό τερμάτων ήταν ο Ολιβάρες (11).

Image result for real madrid unbeaten 1932

 

Εκτοτε, καμία άλλη ομάδα στην Ισπανία δεν κατάφερε να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής αήττητη, ωστόσο η Μπαρτσελόνα έχει να λέει πως κατέχει το μεγαλύτερο σερί αγώνων (43) χωρίς ήττα, από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι τον Μάιο του 2018.

Η Μπενφίκα του Εουσέμπιο και η επανάσταση της Πόρτο

Η Μπενφίκα είναι η πρώτη ομάδα στην ιστορία της πορτογαλικής λίγκας που τερμάτισε δύο φορές χωρίς ήττα. Τα κατάφερε σε διάστημα μίας πενταετίας (1973-1978) ωστόσο κατέκτησε μόνο ένα πρωτάθλημα ούσα αήττητη, διότι το 1978 ο τίτλος κατέληξε στην Πόρτο, στην ισοβαθμία (διαφορά τερμάτων).

Image result for unbeaten benfica eusebio

 

Το 1973 οι «αετοί» της Λισαβόνας πέτυχαν 28 νίκες και 2 ισοπαλίες σε 30 αγώνες, σημειώνοντας ρεκόρ αποδοτικότητας (96,7 %). Φυσικά, σταρ εκείνης της ομάδας ήταν ο σπουδαίος Εουσέμπιο σημειώνοντας 40 γκολ σε 28 συμμετοχές! Με τον Εουσέμπιο ηγέτη η Μπενφίκα έγραψε και πανευρωπαϊκό ρεκόρ μεταξύ των σεζόν 1971/72 και 1972/73 πετυχαίνοντας 29 διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα Πορτογαλίας.

Την τελευταία 20ετία η Πόρτο έκανε τη δική της επανάσταση. Ανέπτυξε ένα πρότυπο δίκτυο εύρεσης παικτών από τη Λατινική Αμερική και ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα έφτιαχνε κάποια στιγμή μία ομάδα που θα είχε τη δυνατότητα να μιμηθεί την Μπενφίκα κατακτώντας και αυτή ένα αήττητο πρωτάθλημα.

Αυτό ήρθε τη σεζόν 2010/11 με τους «δράκους» (27-3-0) να αφήνουν πίσω τους την Μπενφίκα 21 ολόκληρους βαθμούς. Χουλκ με 23 γκολ, Φαλκάο με 16 και Βαρέλα με 10 συνέθεσαν μία τριπλέτα που τρομοκρατούσε τις αντίπαλες εστίες και οδήγησε την Πόρτο σε ένα σπουδαίο τρεμπλ αφού την ίδια χρονιά στην τροπαιοθήκη της μπήκαν τόσο το Γιουρόπα Λιγκ, όσο και το Κύπελλο Πορτογαλίας. Τότε γεννήθηκε και το άστρο του τεχνικού Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο οποίος όμως στη συνέχεια δεν ανταποκρίθηκε στις μεγάλες προσδοκίες που τον συνόδευαν.

Η Πόρτο από το 2010 έτρεξε αήττητο σερί 55 αγώνων, που είναι το μεγαλύτερο στην Πορτογαλία και επανέλαβε το επίτευγμα του αήττητου τίτλου το 2013 (24-6-0) αυτή τη φορά με προπονητή τον Βίτορ Περέιρα (μετέπειτα του Ολυμπιακού) και πρωταγωνιστές τους Τζάκσον Μαρτίνες (26 γκολ) και Χάμες Ροντρίγκες (10 γκολ).

Image result for porto unbeaten season

 

Το κατενάτσιο, οι ιπτάμενοι Ολλανδοί και η νέα δυναστεία

Το κατενάτσιο μπορεί να σε οδηγήσει στο αήττητο, όχι όμως και στον τίτλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περούτζια της σεζόν 1978/79, όταν έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα στα χρονικά που ολοκλήρωσε το Καμπιονάτο χωρίς ήττα, ωστόσο δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με απολογισμό 11-19-0 και μόλις 34 γκολ ενεργητικό σε 30 αγωνιστικές τερμάτισε τρίτη, πίσω από τη Μίλαν.

Ο πρώτος αήττητος τίτλος στην Ιταλία ήρθε τελικά το 1991/92 και βάφτηκε στα χρώματα των «ροσονέρι», όταν ακόμη στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας μετείχαν 18 ομάδες. Με τον Φάμπιο Καπέλο προπονητή, τους ιπτάμενους Ολλανδούς Φαν Μπάστεν (25 γκολ), Ράικαρντ, Γκούλιτ να μαγεύουν τα πλήθη και άξιους συμπαραστάτες τους σπουδαίους Μπαρέζι, Μαλντίνι, Αντσελότι, Ντοναντόνι, Σερένα, Σιμόνε, η Μίλαν άφησε δεύτερη τη Γιουβέντους στο -8 με 22 νίκες και 12 ισοπαλίες Η ομάδα του Καπέλο συνέχισε το σερί της και την ερχόμενη σεζόν χάνοντας εν τέλει έπειτα από 58 αγώνες πρωταθλήματος!

Image result for milan unbeaten season

 

Η Γιουβέντους, έχοντας ταλαιπωρηθεί από το σκάνδαλο «Καλτσιόπολις», επέστρεψε στη Serie A το 2008. Για μία τετραετία απέτυχε να κερδίσει κάποιο πρωτάθλημα, ωστόσο ήταν θέμα χρόνου να εγκαθιδρύσει μία νέα δυναστεία. Σε αυτό βοήθησε τα μέγιστα το νεότευκτο γήπεδό της, που της πρόσφερε έξτρα δυναμική.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 οι «μπιανκονέρι» εγκαινίασαν το Γιουβέντους Στάντιουμ και στο τέλος της σεζόν 2011/12 έγιναν μόλις η δεύτερη ιταλική ομάδα που φτάνει σε ένα αήττητο πρωτάθλημα. Με προπονητή τον Αντόνιο Κόντε, η Γιούβε σημείωσε 23 νίκες και 15 ισοπαλίες, μάζεψε 84 βαθμούς, δέχθηκε μόλις 20 γκολ και άφησε δεύτερη τη Μίλαν στο -4.

Το μόνο παιχνίδι που έχασε εκείνη τη σεζόν η Γιουβέντους ήταν ο τελικός Κυπέλλου από τη Νάπολι. Ο Μπουφόν κράτησε 21 φορές (!) απαραβίαστη την εστία του και είχε στο πλευρό του παίκτες όπως οι Ντελ Πιέρο, Πίρλο και Βιδάλ.

Η τριετία του Αγιαξ

Από τη λίστα των αήττητων πρωταθλητών δεν θα μπορούσε να λείπει ασφαλώς ο μεγάλος Αγιαξ της τριετίας 1994-96 όπου έγραψε αήττητο σερί 52 αγώνων και κατάκτησε τον τίτλο το 1995 με 27 νίκες, 7 ισοπαλίες και 106 γκολ ενεργητικό.

Εκείνη τη χρονιά κέρδισε επίσης το τέταρτο και τελευταίο μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό του πρωτάθλημα, έχοντας στις τάξεις του αστέρες όπως οι Λίτμανεν, Κλάιφερτ, Φαν ντερ Σαρ, Ντάνι Μπλιντ, Φρανκ Ντε Μπουρ, Ρόναλντ Ντε Μπουρ και Ντάβιντς.

Η κυριαρχία της Ντιναμό και η έκπληξη της Σαχτάρ

Η Ντιναμό Κιέβου είναι η μοναδική ομάδα της Ευρώπης που έχει κατακτήσει τρεις αήττητους τίτλους (2000, 2007, 2015) μέσα στη νέα χιλιετία. Το αντίπαλο δέος στην Ουκρανία, η Σαχτάρ Ντόνετσκ, έχει με τη σειρά της να επιδείξει το αήττητο πρωτάθλημα του 2002. Εκείνο το πρωτάθλημα ήταν το πρώτο από τα 11 της ιστορίας της και είχε εκληφθεί ως πολύ μεγάλη έκπληξη διότι ανατράπηκε μία 9ετής κυριαρχία της Ντιναμό.

Η ιστορική Ουνιόν Σεντ-Ζιλουά

Η Ουνιόν αγωνίζεται πλέον στη Β’ Κατηγορία του Βελγίου και προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επανέλθει σε πρωταγωνιστικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία. Η ομάδα των Βρυξελλών μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, εντούτοις θεωρείται από τις πιο ιστορικές της χώρας. Ιδρύθηκε το 1897 και απαριθμεί 11 πρωταθλήματα, όλα ωστόσο μέχρι το 1935. Μάλιστα τρία εξ αυτών ήρθαν χωρίς καμία ήττα, ενώ την τριετία 1933-1935 η Ουνιόν έτρεξε αήττητο σερί 60 αγώνων!

Η χρυσή γενιά της Στεάουα

Η Στεάουα ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της δεκαετίας του ’80. Υπό τις οδηγίες του Εμερικ Γένεϊ και μετέπειτα του Ανχελ Ιορντανέσκου, αλλά και παίκτες όπως οι Μπελοντέντιτσι, Μπόλονι, Λάκατους, Πιτούρτσα, Μπάλιντ, ο ρουμανικός σύλλογος κέρδισε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1986, έφτασε στα ημιτελικά το 1988 και ήταν φιναλίστ το 1989.

Για μία πενταετία η Στεάουα ήταν σταθερά στην κορυφή της Ρουμανίας ώσπου έχασε το πρωτάθλημα από την Ντιναμό το 1990. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να μείνει αήττητη 104 σερί ματς στο πρωτάθλημα και να κερδίσει όλα τα παιχνίδια της στο κύπελλο (15), σημειώνοντας το απόλυτο ευρωπαϊκό ρεκόρ με 119 διαδοχικές αναμετρήσεις χωρίς ήττα. Το σερί ξεκίνησε από το πρώτο ματς της σεζόν 1986/87 και σταμάτησε τον Σεπτέμβριο του 1989. Αυτό σημαίνει ότι η Στεάουα κατέκτησε τρία απανωτά αήττητα πρωταθλήματα.

Η έτερη μεγάλη δύναμη του Βουκουρεστίου, Ντιναμό, εκτός από τη χαρά που είχε όταν έβαλε στοπ στην κυριαρχία της Στεάουα απάντησε και με έναν αήττητο τίτλο το 1992 (21 νίκες, 13 ισοπαλίες) έχοντας ως προπονητή τον Φλορίν Χαλαγκιάν και πρώτο σκόρερ τον Γκερστενμάιερ (21 γκολ).

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ