el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αλέξανδρος Βεζένκοφ: O κορυφαίος παίκτης της σεζόν στη Euroleague!

Μερικές φορές, ένα κείμενο δεν είναι αρκετό για να περιγράψει στο 100% μία κατάσταση ή μία πραγματικότητα. Η απίστευτη χρονιά του Αλέξανδρου Βεζένκοφ δεν μπορεί να περιοριστεί σε έναν συγκεκριμένο αριθμό λέξεων, αφού μιλάμε για μία ιστορική και σπουδάια σεζόν, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Ο 27χρονος φόργουορντ κάνει πάρτι στα ματς της Euroleague, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το βραβείο του MVP και κατά πάσα πιθανότητα ετοιμάζεται για το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό το ΝΒΑ και το Σακραμέντο.

Όλη η δράση στη Novibet!


Η καριέρα του Βεζένκοφ

Η εκτόξευση της τελευταίας διετίας είναι σίγουρα τo highlight στην καριέρα του Βεζένκοφ, που έχει πάντως ζήσει μία «γεμάτη» παρουσία με αρκετά ups and downs από την πρώτη του εμφάνιση σε επαγγελματικό επίπεδο μέχρι και σήμερα.

Ο Βούλγαρος διεθνής – που διαθέτει επίσης κυπριακό και ελληνικό διαβατήριο – ξεκίνησε στον Άρη και εντυπωσίασε από νωρίς, καταφέρνοντας να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου νεαρού παίκτη στην Basket League το 2013.

Στη συνέχεια ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ομάδα της Θεσσαλονίκης (11.1 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ ανά ματς την σεζόν 2013/2014), κέρδισε ξανά τον τίτλο του κορυφαίου «μικρού» στο πρωτάθλημα και το μεγάλο «μπαμ» ήρθε την σεζόν 2014/2015.

Ο 20χρονος τότε Βεζένκοφ ήταν καταπληκτικός και κατάφερε να κερδίσει το βραβείο του MVP στην Basket League, μαζί με αυτά του πιο βελτιωμένου και το καλύτερου νεαρού παίκτη στο πρωτάθλημα! Τα νούμερά του ήταν καταπληκτικά (16.8 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ ανά ματς) και το άλμα για την Μπαρτσελόνα ήταν απλά το αναμενόμενο βήμα για το ταλέντο και την ποιότητά του.

Βαθμολογία Ευρωλίγκα

Παρά τις προσδοκίες και τη μεγάλη του προσπάθεια, ο Βούλγαρος δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει στους «Μπλαουγκράνα». Το όνομά του βρέθηκε δύο φορές στην καλύτερη πεντάδα των νεαρών στο ισπανικό πρωτάθλημα, αλλά η γενική του εικόνα δεν του επέτρεψε να καθιερωθεί και να πρωταγωνιστήσει στους Καταλανούς.

Τον Ιούλιο του 2018, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τον εμπιστευτεί και ο Βεζένκοφ επέστρεψε στην Ελλάδα θέλοντας να αποδείξει πολλά. Το πρώτο διάστημα ήταν δύσκολο και αρκετοί εξέφρασαν αμφιβολίες για την αξία του και για το αν μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, όμως η σκληρή δουλειά, η έλευση του Γιώργου Μπαρτζώκα και η μεγάλη βελτίωση του επέτρεψαν να κάνει ένα… θορυβώδες step up, που έχει κάνει κρότο στην Euroleague και στο ΝΒΑ.

Ο Βεζένκοφ, που μεταξύ άλλων ήταν ο MVP της Regular Season και των τελικών πέρσι στην Basket League, οδήγησε τον Ολυμπιακό στο Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης με 13.7 πόντους, 5.9 ριμπάουντ και 17.8 στο Ranking ανά παιχνίδι.

Αυτά τα νούμερα του έδωσαν μία θέση στη κορυφαία πεντάδα της σεζόν, μαζί με τους Σέιν Λάρκιν, Μάικ Τζέιμς, Νίκολα Μίροτιτς και Έντι Ταβάρες.


Στατιστικά Βεζένκοφ στην Euroleague

Ο Σάσα Βεζένκοφ κατάφερε να ανεβάσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη από την περσινή σεζόν και φέτος διανύει μία πραγματικά καταπληκτική χρονιά. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον τοποθέτησε στο κεντρικό «κάδρο» των αγωνιστικών του πλάνων και ο Βούλγαρος φόργουορντ εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς σε μία ομάδα που ούτως ή άλλως εντυπωσιάζει με την απόδοσή της και την επιθετική της λειτουργία.

Αγώνες Ευρωλίγκα 

Λίγο πριν το τέλος της Regular Season, ο Βεζένκοφ θεωρείται το μεγάλο φαβορί για το βραβείο του MVP στην Euroleague καταγράφοντας απίστευτα – για τα δεδομένα της Ευρώπης – στατιστικά.

Ο Σάσα είναι ο καλύτερος σκόρερ (18.2 πόντοι ανά ματς), ο κορυφαίος στα ριμπάουντ (7.3 μέσο όρο) και το «αφεντικό» στη λίστα του ranking (22.9 στο performance index rating), με ποσοστά που εύκολα θα μπορούσαμε να δούμε σε video game (65.5% στα δίποντα, 42.5% στα τρίποντα, 85.5% στις βολές).

Επιπρόσθετα, ο φόργουορντ του Ολυμπιακού έχει ήδη 14 παιχνίδια με 20+ πόντους στην Euroleague, καθώς και εφτά ματς με νταμπλ νταμπλ. Την ίδια ώρα, ο 27χρονος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις και εντός συνόρων, αφού μετρά 16.7 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 2 ασίστ ανά ματς στην Basket League, μαζί με 65.3% στα δίποντα, 47.4% στα τρίποντα και 73.9% στις βολές.

Με λίγα λόγια: Ο Βεζένκοφ παίζει φανταστικά, δεν αφήνει… τίποτα να πέσει κάτω, παίζει σταθερά ως ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και το μόνο που λείπει είναι να φτάσει μέχρι την κατάκτηση της Euroleague με τους Πειραιώτες. Εδώ φυσικά πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ολυμπιακός είναι πρώτος στη βαθμολογία, ενώ την τελευταία διετία έχει ξεφύγει αρκετά από τον Παναθηναϊκό στην Ελλάδα.


Το μέλλον του Βεζένκοφ

Το status του Βεζένκοφ απασχολεί τους φιλάθλους του Ολυμπιακού και σίγουρα η κατάσταση γύρω από το μέλλον του είναι αρκετά περίπλοκη.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Παρά τις φήμες που «παίζουν» από πέρσι στην αθλητική επικαιρότητα, ο Βούλγαρος φόργουορντ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό στις αρχές του έτους.

Η συμφωνία των δύο πλευρών έχει ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι του 2025 και οι Πειραιώτες έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο σε ό,τι και αν συμβεί μετά το τέλος της φετινής σεζόν.

Είναι πάντως δεδομένο ότι στο deal υπάρχει NBA out, το οποίο ενδέχεται να ενεργοποιηθεί άμεσα. Μετά την εκπληκτική παρουσία του στα γήπεδα της Euroleague, ο Βεζένκοφ βρίσκεται ψηλά στη λίστα των Κινγκς, που έχουν τα δικαιώματά του από το περσινό καλοκαίρι. Λίγα χρόνια πριν, το 2017, ο «Βέζε» επιλέχθηκε στο Draft από τους Νετς (νο57), όμως το Σακραμέντο αναμένεται να γίνει σύντομα το νέο σπίτι του 27χρονου φόργουορντ.

Πρόγραμμα Ευρωλίγκα

«Το να τον βλέπω να παίζει και να πετυχαίνει όλα αυτά στην Euroleague, είναι κάτι τρελό. Το πόσο αποτελεσματικός είναι στο παιχνίδι του. Θα ήταν υπέροχο να έρθει εδώ και να προστεθεί στην ομάδα μας. Πιστεύω πως θα ταίριαζε τέλεια. Δεν ντριμπλάρει πολύ και σουτάρει πολύ καλά. Στο ΝΒΑ, αν σουτάρεις καλά, υπάρχει μια θέση για σένα. Ειδικά όταν είσαι πάνω από δύο μέτρα. Τότε υπάρχουν πολλές θέσεις για σένα»: Τα λόγια του σούπερ σταρ των Κινγκς, ΝτεΆαρον Φοξ, είναι ενδεικτικά για την εκτίμηση που υπάρχει στο Σακραμέντο για τον Βεζένκοφ.

Φυσικά, μέλη της διοίκησης και του προπονητικού staff έχουν ταξιδέψει αρκετές φορές στην Ελλάδα για να τον δουν σε δράση και τα reports αναφέρουν ότι το καλοκαίρι θα γίνει σίγουρα κίνηση για την απόκτησή του.

Το μοναδικό ερώτημα είναι ένα: Θέλει ο Βεζένκοφ να κάνει τώρα το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ; Πέρσι αποφάσισε πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, όμως η αλήθεια είναι πως η φετινή σεζόν του αποτελεί μία εξαιρετική βάση για το step up και το συμβόλαιο στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Για την ώρα, το focus του έμπειρου φόργουορντ βρίσκεται μόνο στην ανάγκη να ολοκληρώσει τη σεζόν με τον Ολυμπιακό στην κορυφή. Οι Πειραιώτες έχουν τις προοπτικές για να σηκώσουν όλες τις κούπες – εντός κι εκτός συνόρων – και ο Βεζένκοφ θα είναι σίγουρα το βαρόμετρο στα καθοριστικά ματς που έρχονται.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ