el
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη: Ανάλυση, Ημερομηνίες, Σενάρια

Η χθεσινή (21/6) κλήρωση ήταν η αρχή για το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι των ελληνικών ομάδων. Ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης και ο Ολυμπιακός έβαλαν τους αντιπάλους τους σε πρόγραμμα, ενώ η ΑΕΚ περιμένει ακόμα, αφού ξεκινά από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Το Novibet Blog ετοίμασε έναν μικρό «χάρτη» για κάθε ομάδα, με όλα όσα πρέπει να ξέρετε σχετικά με τα προκριματικά σε Champions League, Europa League και Europa Conference League.


Παναθηναϊκός: Η κλήρωση έφερε χαμόγελα

Λίγες εβδομάδες μετά την οδυνηρή απώλεια του τίτλου στη Super League, ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είδε την κληρωτίδα να του… χαμογελά. Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν τη Ντνίπρο στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και μπροστά του είναι ανοικτός ο δρόμος για παρουσία – τουλάχιστον – στους ομίλους του Europa League!

Πιο συγκεκριμένα: Το «τριφύλλι», με πρόκριση επί των Ουκρανών, θα φτάσει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League. Με νίκη προφανώς προχωρά στα πλέι-οφ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όμως, σε περίπτωση που αποκλειστεί, αυτόματα κλείνει θέση στους ομίλους του Europa League!

Αυτό ισχύει και για τις 4 ομάδες του League Path που θα αποκλειστούν στον τρίτο προκριματικό.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο Παναθηναϊκός πρέπει να δώσει το μάξιμουμ της προσπάθειάς του κόντρα στους Ουκρανούς, οι οποίοι φιλοξενούνται – λόγω πολέμου – στη Σλοβακία. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στο ουδέτερο Κόζιτσε (25/26 Ιουλίου) και το δεύτερο στην «καυτή» Λεωφόρο (1/2 Αυγούστου).

Με λίγα και απλά λόγια: Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς εξασφαλίζει ομίλους, 15+ εκατομμύρια ευρώ και την ελπίδα για το Champions League με πρόκριση κόντρα στη Ντνίπρο.


Ολυμπιακός: Στο Europa League για κάτι καλό

Η περσινή, εφιαλτική σεζόν για τον Ολυμπιακό ολοκληρώθηκε με την κατάληψη της 3ης θέσης, κάτι που σημαίνει ότι οι Πειραιώτες θα μπουν στη μάχη της Ευρώπης μέσω του τρίτου προκριματικού στο Europa League.

H ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση τον ηττημένο από το ζευγάρι Σερβέτ – Γκενκ και η λογική λέει πως οι «ερυθρόλευκοι» προτιμούν τους Ελβετούς για την πρώτη στάση στον δρόμο μέχρι τους ομίλους.

Τα δύο παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 10 και στις 17 Αυγούστου και σε περίπτωση πρόκρισης, ο Ολυμπιακός θα κλείσει θέση στα πλέι-οφ του Europa League.


ΠΑΟΚ: Επικίνδυνη η Μπεϊτάρ, αλλά…

Έχοντας ακόμα στο μυαλό του την εκπληκτική πορεία της σεζόν 2021/2022, κατά την οποία έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Europa Conference League, o ΠΑΟΚ ετοιμάζεται για την φετινή του παρουσία στη διοργάνωση θέλοντας – τουλάχιστον – να εξασφαλίσει θέση στους ομίλους. Το έργο του δεν θα είναι εύκολο, αφού στον δεύτερο προκριματικό θα αντιμετωπίσει την Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

Οι Ισραηλινοί κατέκτησαν πέρσι το Κύπελλο στη χώρα τους, όμως στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 8η θέση και σίγουρα δεν διαθέτουν την ποιότητα και την εμπειρία του ΠΑΟΚ σε αυτό το επίπεδο. Όμως, οι ομάδες από το Ισραήλ έχουν πάντα το όπλο της έδρας τους και οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου καλείται να είναι απόλυτα σοβαρή και συγκεντρωμένη για να ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο της χρονιάς.

Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στην Τούμπα στις 27 Ιουλίου, ενώ η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου.


Άρης: Ερωτηματικά και αισιοδοξία

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει να… διώξει τα φαντάσματα των προηγούμενων ετών και φέτος φιλοδοξεί να πετύχει κάτι καλό στην Ευρώπη.

Σε πρώτη φάση, η ομάδα του Τόλη Τερζή θα αντιμετωπίσει το νικητή από το ζευγάρι Αραράτ – Εγνατία. Σίγουρα, ο Άρης θα έχει ρόλο ισχυρού φαβορί, τόσο κόντρα στους Αρμένιους, όσο και απέναντι στους Αλβανούς.

Αν προκριθεί , ο Άρης θα κλείσει θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa Conference League και θα βρεθεί πιο κοντά στην παρουσία του στους ομίλους της διοργάνωσης.


ΑΕΚ: Περιμένει και ετοιμάζεται

Η μοναδική ελληνική ομάδα χωρίς ενδιαφέρον στην κλήρωση των προκριματικών ήταν η ΑΕΚ. Η πρωταθλήτρια ξεκινά το ταξίδι στην Ευρώπη από τον τρίτο προκριματικό του Champions League και θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμα για να μάθει τον αντίπαλό της.

Τα πράγματα είναι απλά για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα: Με πρόκριση, θα παίξει στα πλέι-οφ του Champions League με φόντο τη φάση των ομίλων, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού θα μεταφερθεί στα πλέι-οφ του Europa League. Ακόμα και αν όλα πάνε στραβά στα προκριματικά, η ΑΕΚ έχει σίγουρη θέση στους ομίλους του Europa Conference League, όμως σίγουρα επιθυμεί κάτι παραπάνω από αυτό…

Οι αναμετρήσεις του Γ’ προκριματικού γύρου είναι προγραμματισμένες για τις 8/9 Αυγούστου και 15 Αυγούστου.

aek osfp novibet


Το… τρελό σενάριο με κερδισμένο Παναθηναϊκό και χαμένη την ΑΕΚ!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ένα παράδοξο στο «παζλ» και στη σύνδεση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, το οποίο δημιουργεί χαμόγελα στον Παναθηναϊκό και που ταυτόχρονα κρατά… πίσω την ΑΕΚ!

Αν ο Παναθηναϊκός ξεπεράσει το εμπόδιο της Ντνίπρο, τότε θα κλείσει θέση στον τρίτο προκριματικό του Champions League, εκεί που υπάρχει ήδη το όνομα της ΑΕΚ. Το «τριφύλλι» βρίσκεται στο League Path (δηλαδή στις ομάδες που παίζουν στη διοργάνωση με βάση τη θέση που τερμάτισαν στο πρωτάθλημά τους) και η «Ένωση» στο Champions Path, με την ταμπέλα της πρωταθλήτριας Ελλάδας.

aek novibet

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσημα η UEFA, πιθανός αποκλεισμός του Παναθηναϊκού θα τον οδηγήσει αυτόματα στους ομίλους του Europa League. Όμως, για την «Ένωση» δεν ισχύει το ίδιο, αφού στο ίδιο σενάριο θα παίξει στα πλέι-οφ του Europa League!

Έτσι, ο Παναθηναϊκός θα «προσπεράσει» έναν προκριματικό γύρο και θα βρει σίγουρη θέση σε ομίλους με μία μόλις πρόκριση. Αντίθετα, η ΑΕΚ (που έχει πάντως ως… back up την δεδομένη παρουσία της στα γκρουπ του Europa Conference League) θα χρειαστεί δύο έξτρα αγώνες για να κυνηγήσει το Europa League, αν φυσικά δεν καταφέρει να προκριθεί στα πλέι-οφ του Champions League.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ