el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο απόλυτος επιθετικός που σπάει τα κοντέρ!

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν έχει όριο ούτε τον ουρανό! Ο Νορβηγός επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι διαλύει τους αντιπάλους και τα ρεκόρ, δείχνοντας με κάθε τρόπο στο χορτάρι πως είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ του «σήμερα» και του «αύριο» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια όταν γίνεται αναφορά στον Έρλινγκ Χάαλαντ. Τις προηγούμενες δεκαετίες παρακολουθήσαμε στο χορτάρι τεράστιους επιθετικούς.

Ενδεικτικά, στα 70ς ήταν ο Γκερντ Μίλερ, στα 80ς o Μάρκο Φαν Μπάστεν, στα 90ς ο Ρονάλντο, στα 00ς ο Τιερί Ανρί, στα 10ς ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που εξύμνησαν τη «φανέλα με το Νο9» ανάμεσα σε πολλούς άλλους τρομερούς παίκτες και… εκτελεστές, που γνώριζαν κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπο για να βάλουν την μπάλα στα δίχτυα.

Πλέον όμως υπάρχει ο Χάαλαντ, ο οποίος μέσα σε ελάχιστες σεζόν έχει γράψει τη δική του ιστορία και το κυριότερο «υπόσχεται» ότι θα κάνει ακόμα περισσότερα, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ και τα κοντέρ, πάνω από όλους τους προαναφερθέντες!

Ο Νορβηγός επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι είναι μια μοναδική περίπτωση, ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο που δείχνει δίχως υπερβολή να μην έχει κανένα απολύτως ταβάνι.

Οι επιδόσεις του είναι τρομακτικές και ήδη ιστορικές, ωστόσο δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα από τον σούπερ σταρ των «πολιτών», που δεν σταματά να μας εκπλήσσει, έχοντας όλο το πακέτο: Τεχνική, δύναμη, αντίληψη, εκτελεστική δεινότητα!

Το φετινό Champions League εξελίσσεται σε… προσωπικό του σόου και όλοι μας αναμένουμε ανυπόμονα την κορύφωσή του, ενώ δεν πρόκειται να αφήσει και την Premier League!

 


Η καριέρα του Έρλινγκ Χάαλαντ

Τον Ιούλιο ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ συμπληρώνει τα 23 και σε ελάχιστα χρόνια καριέρας έχει καταφέρει να κάνει τους πάντες να μιλούν γι’ αυτόν.

Γεννήθηκε στο Λιντς στις 21/7/2000, καθώς ο πατέρας του, Αλφ Ίνγκε Χάαλαντ αγωνιζόταν τότε στα «παγώνια».

Η πορεία του άρχισε από την Μπρίνε, ομάδα β’ κατηγορίας της Νορβηγίας, όπου αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής και την ανδρική ομάδα, πριν μετακομίσει στη Μόλντε (2017).

Μέσα σε δύο χρόνια τράβηξε το βλέμμα της Ρεντ Μπουλ Σάλτζμπουργκ, μετακομίζοντας στην Αυστρία τον Ιανουάριο του 2019.

Εκεί ήταν η αφετηρία της εκτόξευσης και ειδικά στο πρώτο μισό της σεζόν 2019/2020, όπου τα χατ-τρικ γι’ αυτόν ήταν… σαν πρωινό.

Ανεξαρτήτως αντιπάλου και διοργάνωσης, ο θαυματουργός επιθετικός διέλυε κάθε άμυνα και τον Σεπτέμβριο του 2019 το όνομά του ακούστηκε με βροντερό τρόπο σε όλη την Ευρώπη, καθώς στο ντεμπούτο του στο Champions League σκόραρε χατ-τρικ στο 6-2 της Ρεντ Μπουλ επί της Γκενκ.

Πολλοί αναρωτήθηκαν «who is this Haaland», όπως είχε αναρωτηθεί το 2001 ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για τον Γιούρκα Σεϊταρίδη. Δίχτυα βρήκε και στα δύο επόμενα παιχνίδια του στη διοργάνωση κι έγινε ο πρώτος νεαρός ρούκι μετά τον Καρίμ Μπενζεμά με 3/3 στις πρώτες ευρωπαϊκές εμφανίσεις του.

Δεν έμεινε φυσικά σε αυτό το ρεκόρ, καθώς μπήκε στο κλαμπ των παικτών με 5/5 στις πρώτες του εμφανίσεις στο Champions League μαζί με Ντελ Πιέρο, Ρεμπρόφ, Νεϊμάρ, Κριστιάνο, Λεβαντόφσκι!

Όσο οι περισσότεροι χάζευαν το εκπληκτικό του ξεπέταγμα, η Ντόρτμουντ έψαξε και βρήκε τον τρόπο να τον φέρει στη Βεστφαλία και μάλιστα τα 20 εκατομμύρια που έδωσε τον Δεκέμβριο του 2019 έμοιαζαν και όντως ήταν πολύ λίγα για τη φλέβα χρυσού που απέκτησε!

Με τα κίτρινα της Ντόρτμουντ συνέχισε από εκεί που σταμάτησε με την Ρεντ Μπουλ Σάλτζμπουργκ και μάλιστα με 5 γκολ στις δύο πρώτες συμμετοχές του στην Bundesliga έγινε ο πρώτος παίκτης με αυτή την επίδοση στη γερμανική λίγκα.

Στο φινάλε της περιπετειώδους -λόγω της πανδημίας- σεζόν 2019/2020 είχε απολογισμό 44 γκολ σε 40 εμφανίσεις, δείχνοντας με εμφατικό τρόπο πως ήταν μόνο η αρχή.

Όπως ήταν μόνο η αρχή για τα σενάρια του… επόμενου σταθμού του. Εξαιτίας της παρουσίας του στη Γερμανία, πολλοί θεώρησαν πως η Μπάγερν θα μπορούσε να τον αποκτήσει, όπως έχει κάνει τόσες και τόσες φορές με σταρ που εμφανίζονται στην Bundesliga.

Η Ρεάλ τον είχε στα ραντάρ, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι έκανε τις απαραίτητες κινήσεις για να τον κάνει δικό της, πληρώνοντας 60 εκατομμύρια το καλοκαίρι που μας πέρασε, με τον Νορβηγό να αφήνει την Ντόρτμουντ με 86 γκολ σε 89 συμμετοχές με τους Βεστφαλούς!

Από την πλευρά του ο ίδιος εκπλήρωσε ουσιαστικά το πεπρωμένο του, καθώς τη φανέλα της Σίτι είχε φορέσει και ο πατέρας του.

Η αξία του Έρλινγκ Χάαλαντ στο Transfermark ανέρχεται στα 170 εκατομμύρια

 


Στατιστικά Έρλινγκ Χάαλαντ τη σεζόν 2022/2023

Με το «καλημέρα» της παρουσίας του στο Μάντσεστερ φάνηκε στο χορτάρι πόσο δίκιο είχε ο Πεπ Γκουαρδιόλα που τον ήθελε, για να έχει για πρώτη φορά κατά την παρουσία του στο «Etihad» έναν επιθετικό με τα χαρακτηριστικά και την αξία του.

Τα ρεκόρ είναι πολύ μικρά για να αποτελέσουν έστω πρόκληση για τον τρομερό Νορβηγό, που σκοράρει με ανελέητο ρυθμό.

Ήδη με 45 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις ως τον πρώτο προημιτελικό με την Μπάγερν (όπου φυσικά σκόραρε) έγινε ο παίκτης ομάδας της Premier League με τα περισσότερα γκολ σε μία σεζόν!

Στο πρωτάθλημα 30 γκολ, στο Champions League 11, στο Κύπελλο Αγγλίας 3 και στο Λιγκ Καπ 1 συνθέτουν ένα απίθανο ρεκόρ για τον 23χρονο φορ, ο οποίος ξεπέρασε πρώτα τον Κριστιάνο Ρονάλντο των 42 γκολ τη σεζόν 2007/2008 και τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ των 44 γκολ τη σεζόν 2002/2003, αμφότεροι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Το ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι πως τα 45 γκολ έχουν σημειωθεί σε μόλις 39 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ήτοι 1.15 γκολ ανά αγώνα!

Αυτά μεταξύ άλλων έχουν σημειωθεί με τον αριθμό ρεκόρ των 6 χατ-τρικ, ενώ η Λειψία… υπέφερε πιο πολύ από κάθε αντίπαλο, καθώς σκόραρε 5 φορές απέναντί της στον επαναληπτικό αγώνα των «16» του Champions League!

Όριο δεν είναι καν ο ουρανός για τον Χάαλαντ, για τον οποίο ακόμα και οι μεγαλύτεροι μαθηματικοί και στατιστικολόγοι δεν είναι δυνατό να υπολογίσουν τα πιθανά ρεκόρ που μπορεί να κάνει!

Τα ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο είναι μυθικά, αλλά ας έχουν το νου τους, καθώς ο Νορβηγός έρχεται με τέτοια φόρα ώστε να τα σπάσει όλα, ένα προς ένα!

Έρλινγκ Χάαλαντ 2022/2023

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΓΚΟΛ
Champions League 7 11
Premier League 27 30
FA Cup 2 3
EFL Cup 2 1
Community Shield 1
ΣΥΝΟΛΟ 39 45

 

 


Το μέλλον του Έρλινγκ Χάαλαντ

Ασφαλώς η Σίτι που έχει τη χαρά να διαθέτει τον κορυφαίο επιθετικό αυτή τη στιγμή στον πλανήτη, δε θέλει να τον χάσει τα επόμενα χρόνια, ώστε να γράψει τη δική του ιστορία με τους «πολίτες».

Το τρέχον συμβόλαιο του Νορβηγού με την ομάδα του Μάντσεστερ μετά τη μεταγραφή από τη Ντόρτμουντ είναι σε ισχύ ως το 2027, με τις πληροφορίες για τους επιμέρους όρους του deal να είναι πολλές και πολλές φορές… αντικρουόμενες.

Σε επίπεδο απολαβών, η συμφωνία προβλέπει 17.7 εκατομμύρια ανά έτος, ωστόσο τα αγγλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως αυτά τα ποσά είναι μόνο η… κορυφή του παγόβουνου, καθώς με τα μπόνους αυτά τα ποσά… εκτοξεύονται, μαζί με τις επιδόσεις του, καθώς τίποτα δε μοιάζει αδύνατο, εφόσον θελήσει να το πετύχει!

Μάλιστα η Daily Mail σε σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε πως με τα μπόνους ο Νορβηγός μπορεί να φτάσει τις 900.000 λίρες ανά εβδομάδα!

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο η ρήτρα αποχώρησής του από το Μάντσεστερ, καθώς κάθε καλοκαίρι υπάρχει διαφορετικό ποσό!

Όπως έχει αναφέρει η «Marca», το 2023 δεν υπάρχει κάποια ρήτρα, όμως το 2024 υπάρχει ρήτρα ύψους 200 εκατομμυρίων, ενώ το 2025 το ποσό πέφτει στα… 175 εκατομμύρια, με την ισπανική εφημερίδα να παρουσιάζει έτοιμη τη Ρεάλ να ανοίξει τα ταμεία της ώστε να ντύσει στα λευκά τον σούπερ σταρ των «πολιτών».

Οι Μαδριλένοι ήθελαν διακαώς τον Χάαλαντ πριν μετακομίσει στη Σίτι, όπως ήθελαν και τον Εμπαπέ, αλλά… ατύχησαν και στις δύο περιπτώσεις.

Σε περίπτωση που οι ρήτρες για τον πρώτο ισχύουν, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως οι «μερένχες» θα τον κυνηγήσουν.

Ωστόσο δεδομένη επιθυμία της Σίτι είναι να τον κρατήσει στο «Etihad» όσο περισσότερο γίνεται.

Ει δυνατόν να γίνει ο νέος Αγουέρο των «σίτιζενς». Ηδη έχει γράψει ιστορία με τα γαλάζια και μπορεί να γράψει ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά αν φέτος οδηγήσει την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ως το τέλος του δρόμου, στον τίτλο του Champions League!

Η ομάδα και ο ίδιος ο Χάαλαντ έχουν πατήσει σε πολλές κορυφές, αλλά το «Άγιο Δισκοπότηρο» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παραμένει απωθημένο.

Φέτος η ευκαιρία διεκδίκησης της μεγάλης κούπας είναι ζωντανή και το 2023 μπορεί να γραφτεί με χρυσά γράμματα.

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ