el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Εθνική ομάδα: Επόμενος Προπονητής, Στοίχημα

Το πατατράκ της Εθνικής ομάδας στην Τιφλίδα και ο αποκλεισμός από την τελική φάση του Euro 2024 φέρνει αλλαγή προπονητή στον πάγκο της «γαλανόλευκης».

Το συμβόλαιο του Γκουστάβο Πογέτ εκπνέει στις 31 Μαρτίου και καθώς η Εθνική αποκλείστηκε από τη Γεωργία, ο Ουρουγουανός προπονητής βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου μετά από δύο χρόνια στον πάγκο της.

Τα σενάρια διαδοχής για τον επόμενο προπονητή της Εθνικής ομάδας έχουν πάρει ήδη φωτιά και οι εξελίξεις τρέχουν στη διοίκηση της ΕΠΟ.

Αυτές αναμένεται να οριοθετηθούν το αργότερο μέχρι τις εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδία, τον ερχόμενο Ιούνιο, αφού τα επίσημα ματς της Εθνικής είναι προγραμματισμένα για τον Σεπτέμβριο στο Nations League.


Φαβορί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Πρώτο και μεγάλο φαβορί για να αναλάβει τον πάγκο της Εθνικής ομάδας είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος είναι ελεύθερος.

Ο Σέρβος προπονητής που τα Χριστούγεννα απολύθηκε -προς γενική έκπληξη- από τον πάγκο του Παναθηναϊκού συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα.

jovanovic novibet

Είναι άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και ξέρει το υλικό της «γαλανόλευκης». Επίσης, με την πρόσφατη θητεία του στον Παναθηναϊκό απέδειξε ότι μπορεί να δημιουργήσει μια ομάδα ικανή να πρωταγωνιστήσει και να διεκδικήσει μεγάλους στόχους.

Παράλληλα, αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι κοινά αποδεκτός από όλες τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το προφίλ ταιριάζει γάντι, αφού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέδειξε ότι λειτουργεί με αγωνιστικά κριτήρια, χαίρει σεβασμού και εκπέμπει σοβαρότητα.


Στη λίστα ο Φερνάντο Σάντος

Το όνομα του Φερνάντο Σάντος βρίσκεται ψηλά στη λίστα.

Ο Πορτογάλος προπονητής είχε άκρως επιτυχημένο πέρασμα από τον πάγκο της «γαλανόλευκης» από το 2010 μέχρι το 2014 και οδήγησε την Ελλάδα στην τελική φάση του Μουντιάλ, αλλά και στους «8» στο Euro 2012.

Μάλιστα, στο τότε Μουντιάλ της Βραζιλίας η Εθνική άγγιξε την πρόκριση στους «8», αφού αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα.

Αποτελεί μειονέκτημα το ότι ο Σάντος τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι ελεύθερος, αφού από τις αρχές Ιανουαρίου έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Μπεσίκτας.

Ωστόσο, ο 69χρονος τεχνικός με τη διοίκηση της ΕΠΟ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και ειδικά μετά την αποχώρησή του από την Εθνική Πολωνίας, στην οποία κατά γενική ομολογία απέτυχε, αναπτύχθηκε έντονη φημολογία ότι επικοινώνησαν σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο εξελίξιμος Λεωνίδας Βόκολος

Ο Λεωνίδας Βόκολος έχει παρουσιάσει εξαιρετικό έργο και αυτό δεν περνάει απαρατήρητο.

Ο 53χρονος προπονητής έχει περάσει στο παρελθόν από τα χαμηλότερα κλιμάκια της Εθνικής (U17, U19), ενώ από το 2011 έως το 2014 ήταν και βοηθός του Φερνάντο Σάντος στη «γαλανόλευκη».

Τα τελευταία χρόνια έχει ανεβάσει τις μετοχές του και το γεγονός ότι πήρε τη Λαμία από τα τάρταρα της βαθμολογίας και την οδήγησε στα play offs αποδεινύει του λόγου το αληθές.

Μάλιστα, για τον Βόκολο υπάρχει απεριόριστη εκτίμηση και εντός Εθνικής ομάδας και από τους Έλληνες της λίστας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιλογών.



Ο Γερμανός Τόμας Σάαφ

Ένα από τα ονόματα που έχουν προταθεί είναι αυτό του Τόμας Σάαφ. Ο Γερμανός προπονητής έπαιξε και στη μετά Σάντος εποχή, αλλά η περίπτωσή του δεν προχώρησε.

Αποτελεί κοινό μυστικό εντός της ΕΠΟ ότι η Εθνική (ξανα)θέλει τον Γερμανό της για να πετύχει.

Ο Σάαφ ως προπονητής έγραψε ιστορία στον πάγκο της Βέρντερ κατακτώντας ένα Πρωτάθλημα (2004) και 3 Κύπελλα Γερμανίας, ενώ συνυπήρξε και με τον Ότο Ρεχάγκελ στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας της Βρέμης.

Πάντως, το μεγαλύτερο αγκάθι σχετικά με τον Τόμας Σάαφ είναι ότι έχει να βρεθεί σε πάγκο ομάδας από το 2016.

Τότε ήταν στο Αννόβερο και στη συνέχεια πήρε ρόλο τεχνικού διευθυντή στη Βέρντερ, ενώ τώρα βρίσκεται στην Όλντενμπουργκ (ομάδα 4ης κατηγορίας) σε ρόλο στρατηγικού συμβούλου.


Το ελληνικό παρελθόν του Μανόλο Χιμένεθ

Από το φθινόπωρο ακούγεται το όνομα του Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Ισπανός κόουτες με αρκετές θητείες στον πάγκο της ΑΕΚ πετάει τη… σκούφια του για να δουλέψει στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την τωρινή διοίκηση της ΕΠΟ.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο timing δεν ευνοεί μια συνεργασία του Μανόλο με τη «γαλανόλευκη», διότι ο 60χρονος Ισπανός πριν 10 ημέρες ανέλαβε τη Σέρο Πορτένιο και μετακόμισε στην Παραγουάη.


Οι Έλληνες και ο Πέδρο Μαρτίνς  

Στη λίστα πλην του Βόκολου υπάρχουν και άλλοι Έλληνες προπονητές.

Οι Ουζουνίδης, Δώνης, Νιόπλιας, Δέλλας, Γκούμας, Νικοπολίδης έχουν διαπρέψει με τη φανέλα της Εθνικής ως ποδοσφαιριστές και θεωρούν μεγάλη πρόκληση να βρεθούν στο πάγκο της «γαλανόλευκης».

Επίσης, το όνομα του Πέδρο Μαρτίνς ακούγεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα.

Ο Πορτογάλος πρώην προπονητής του Ολυμπιακού με σπουδαία πορεία στους «ερυθρόλευκους» λατρεύει τη χώρα μας και διαθέτει αρκετά από τα στοιχεία για να οδηγήσει την Εθνική ομάδα στην επόμενη ημέρα.

Ο Μαρτίνς από τον Νοέμβριο του 2022 βρίσκεται στο Κατάρ και συγκεκριμένα στον πάγκο της Αλ Γκαράφα. Εκεί το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2024. Αυτό είναι υπέρ μια συνεργασίας, αλλά μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι το κασέ του έχει εκτοξευθεί στα ύψη διότι στο Κατάρ το χρήμα ρέει άφθονο.


Διαβάστε ακόμα

euro2024 gipeda novibet

EURO 2024: Γήπεδα, Πόλεις, Πρόγραμμα


Champions League 2024/2025: Το νέο format, όλες οι αλλαγές

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ