el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Euroleague: Ισοβαθμίες, πρόγραμμα και η μάχη για το Final Four

Η μεγάλη μάχη για τα πλέι-οφ και το τελικό βαθμολογικό πλασάρισμα στην κορυφαία και πιο ανταγωνιστική Euroleague όλων των εποχών κορυφώνεται.

Εκτός από την 1η και κυρίαρχη Ρεάλ και τις αδιάφορες Βιλερμπάν, Άλμπα, καθώς και τον Ερυθρό Αστέρα (11-20) που δεν προλαβαίνει τα play-in, όλες οι υπόλοιπες ομάδες… καίγονται για νίκες στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια έχοντας στόχους που περιλαμβάνουν κάθε βαθμολογικό επίπεδο.

Το blog της Novibet βάζει στο τραπέζι όλα τα δεδομένα για την τελική κατάταξη κάνοντας focus στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό.

Ποιο είναι το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών για τις δύο ομάδες; Τι ισχύει σε ενδεχόμενο ισοβαθμιών και ποια ματς έχουν «κυκλωθεί» ως «do or die»;


Παναθηναϊκός: Στο χέρι του η 2η θέση

Μετά τη τεράστια ανατροπή και την σπουδαία νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός (20-11) βρέθηκε σε άκρως πλεονεκτική θέση σχετικά με την κατάληψη της 2ης θέσης της Regular Season της Euroleague.

Αυτό συμβαίνει ότι το «τριφύλλι» των τεσσάρων νικών στα τελευταία πέντε παιχνίδια της Euroleague υπερισχύει στην ισοβαθμία με τη Μονακό και την Μπαρτσελόνα, που βρίσκονται ακριβώς στο ίδιο ρεκόρ. Οι λόγοι:

  • Ο Παναθηναϊκός μετρά 2/2 κόντρα στη Μονακό και 1-1 με την Μπαρτσελόνα.
  • Η Μονακό έχει το 2-0 κόντρα στην Μπαρτσελόνα.
  • Οπότε σε τριπλή ισοβαθμία ο Παναθηναϊκός (3-1) είναι πιο πάνω από τους Μονεγάσκους (2-2) και την Μπαρτσελόνα (1-3).

Είναι προφανές πως οι «πράσινοι» έχουν προβάδισμα και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Μονακό, ενώ το ίδιο ισχύει και αν τερματίσουν στο ίδιο ρεκόρ με την Μπαρτσελόνα: Μετά το 1-1 και την ίδια διαφορά στα δύο παιχνίδια (8π), το κριτήριο αφορά το Goal Average και εκεί ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να… μην κατέβει στα ματς που απομένουν με το εμφατικό +41 που έχει τώρα σε σχέση με τους Καταλανούς.

ataman panathinaikos novibet

Άρα,  με λίγα λόγια: Το απόλυτο των νικών (3Χ3) και το ενδεχόμενο ισοβαθμιών ευνοούν τον Παναθηναϊκό, που φυσικά… μπλέκει αν χάσει για παράδειγμα έστω ένα ματς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης «χάνουν» σε ενδεχόμενο ισοβαθμίας με τον Ολυμπιακό και την Φενέρμπαχτσε, που ακολουθούν με ρεκόρ 12-12. Βέβαια, οι δύο ομάδες παίζουν μεταξύ τους την 34η αγωνιστική, οπότε ουσιαστικά μόνο μία μπορεί να απειλήσει το «τριφύλλι».

Όμως, μην μπλέκουμε παραπάνω: Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κάνει το απόλυτο με Βίρτους Μπολόνια, Μπάγερν, Άλμπα και τερματίζει σίγουρα 2η. Οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς ίσως μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

αποδοση 1.75 ο παναθηναϊκοσ να παει στο Final 4


Ολυμπιακός: Θέλει το απόλυτο για το πλεονέκτημα, αλλά…

Η ήττα από την Εφές άλλαξε τα δεδομένα και το μομέντουμ στον Ολυμπιακό. Με βάση τα δεδομένα και τον… χαμό στην πρώτη εξάδα, οι Πειραιώτες γνωρίζουν πως το 3-0 είναι υποχρέωση για το πλεονέκτημα, ωστόσο δεν είναι αρκετό για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Ο Ολυμπιακός (19-12) βρίσκεται πιο πίσω από Παναθηναϊκό, Μονακό, Μπαρτσελόνα (20-11) και προφανώς θέλει κάποιο… στραβοπάτημα, φιλοδοξώντας να ισοβαθμήσει με το «τριφύλλι», έχοντας το πλεονέκτημα με 2/2 στα ματς της Regular Season. Άλλωστε, οι «ερυθρόλευκοι» δεν υπερισχύουν σε πιθανή ισοβαθμία με Μονακό (1-1, η διαφορά υπέρ της παρέας του Μάικ Τζέιμς), Μπαρτσελόνα (0-2), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρόγραμμά τους είναι αρκετά δύσκολο, αφού θα παίξουν εκτός έδρας με την Παρτιζάν, που… βλέπει τη συγκεκριμένη αναμέτρηση ως τελικό επιβίωσης και εντός έδρας σε ματς που θα κρίνει ίσως τα πάντα κόντρα στη Φενέρμπαχτσε.

Τα δεδομένα λοιπόν δείχνουν πως ο Ολυμπιακός έχει θέση αουτσάιντερ σχετικά με την πρώτη τετράδα, όμως, το θετικό για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του είναι πως δύσκολα θα υπάρξει σοβαρή απειλή αναφορικά με την παρουσία τους στα πλέι-οφ, αφού η Μακάμπι που ακολουθεί με ρεκόρ 18-13 δεν κέρδισε ούτε μία φορά φέτος τους Πειραιώτες.

Η… ίντριγκα στην προκειμένη περίπτωση λέει πως ο Ολυμπιακός και η Φενέρ θα μπορούν ίσως μέχρι και να επιλέξουν αντίπαλο στο μεταξύ τους παιχνίδι, όμως είναι προφανές πως μέχρι την τελευταία αγωνιστική της Regular Season μπορούν να ανατραπούν όλα…

αποδοση 1.90 ολυμπιακοσ να φτασει στο final 4


Euroleague: Πρόγραμμα και ισοβαθμίες

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ισοβαθμίες των δύο «αιώνιων» αντιπάλων και των Μονακό, Μπαρτσελόνα, Φενέρμπαχτσε, που συμπληρώνουν το γκρουπ «θανάτου» ανάμεσα στη 2η και την 6η θέση της Regular Season της Euroleague:

Παναθηναϊκός (20-11)

Παίζει με:

Βίρτους Μπολόνια (εκτός έδρας)
Μπάγερν (εκτός έδρας)
Άλμπα (εντός έδρας)

Ισοβαθμίες

Μονακό: 2-0
Μπαρτσελόνα: 1-1 (ίδια διαφορά, +42 στο GA)
Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά υπέρ της Φενέρμπαχτσε)
Ολυμπιακός: 0-2

Μονακό (20-11)

Παίζει με:

Βιλερμπάν (εκτός έδρας)
Ζαλγκίρις (εντός έδρας)
Μπάγερν (εντός έδρας)

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 0-2
– Μπαρτσελόνα: 2-0
– Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Ολυμπιακός: 1-1 (διαφορά Μονακό)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Μπαρτσελόνα (20-11)

Παίζει με:

Μπάγερν (εκτός έδρας)
Μακάμπι (εντός έδρας)
Βιλερμπάν (εκτός έδρας)

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 1-1 (ίδια διαφορά, +41 στο GA ο ΠΑΟ)
– Φενέρμπαχτσε: 1-1 (διαφορά Φενέρμπαχτσε)
– Μονακό: 0-2
– Ολυμπιακός: 2-0

Φενέρμπαχτσε (19-12)

Πρόγραμμα

Άλμπα (εντός έδρας)
Εφές (εντός έδρας)
Ολυμπιακός (εκτός έδρας)

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 1-1 (διαφορά υπέρ της)
– Μονακό: 1-1 (διαφορά υπέρ της)
– Μπαρτσελόνα: 1-1 (διαφορά υπέρ της)
– Ολυμπιακός: 1-0 (+2 στον Α’ Γύρο, 12/4 το δεύτερο ματς των δύο ομάδων)

Ολυμπιακός (19-12)

Παίζει με:

Παρτιζάν (εκτός έδρας)
Ερυθρός Αστέρας (εκτός έδρας)
Φενέρμπαχτσε (εντός έδρας)

Ισοβαθμίες

– Παναθηναϊκός: 2-0
– Μονακό: 1-1 (διαφορά Μονακό)
– Μπαρτσελόνα: 0-2
– Φενέρμπαχτσε: 0-1 (-2 στον Α’ Γύρο, 12/4 το δεύτερο ματς των δύο ομάδων)


Euroleague: Συμπεράσματα μπασκετικής λογικής

Με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να καταλήξουμε σε μερικά πρώιμα συμπεράσματα σχετικά με τη μάχη των πλέι-οφ και, φυσικά, για το επερχόμενο Final Four:

  • Ο Παναθηναϊκός κρατά την τύχη στα χέρια του και η 2η θέση θα του δώσει προβάδισμα για την πολυπόθητη επιστροφή στο Final Four. Οι «πράσινοι» θα παίξουν με τον 7ο (που θα προκύψει από τα Play in) και η Μακάμπι, που βρίσκεται τώρα σε αυτήν την θέση, δεν τρομάζει το σύνολο του Εργκίν Αταμάν.
  • O Ολυμπιακός χρειάζεται κάτι πέρα από τις δυνάμεις του για το πλεονέκτημα της έδρας, όμως είναι ξεκάθαρος πως χρειάζεται υπέρβαση και για το «3 στα 3». Η Παρτιζάν παίζει τη… ζωή της, αφού κινδυνεύει να μείνει εκτός δεκάδας, ενώ η ανεβασμένη Φενέρ ενδέχεται να έρθει στο ΣΕΦ την τελευταία αγωνιστική με το μαχαίρι στα δόντια.

  • Το πρόγραμμα των Μονακό και Μπαρτσελόνα είναι – το λιγότερο – ευνοϊκό για το απόλυτο μέχρι το τέλος της Regular Season. Παρόλα αυτά, οι δύο ομάδες έχουν δείξει σημάδια αστάθειας το τελευταίο διάστημα και ίσως «γράψουν» μία ήττα, που – υπό προϋποθέσεις – θα αποδειχτεί πολύ σημαντική για τις δύο ελληνικές ομάδες και κυρίως για τον Παναθηναϊκό.
  • Συνοψίζοντας, οι τρεις αγώνες είναι αρκετοί για να… ανατραπούν τα πάντα και οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι ακόμα ρευστή. Ωστόσο, μπορεί να πει κάποιος εύκολα πως ο Παναθηναϊκός που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μπορεί να κάνει το καθήκον του και να τερματίσει 2ος, ενώ και ο Ολυμπιακός έχει το know how για να πετύχει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Αν έρθει και το πλεονέκτημα, κανένας δεν θα πει όχι στον Πειραιά…

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ