el
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιώργος Παπαγιάννης: Η εκτόξευση στη Euroleague, η στασιμότητα και το μέλλον

Η περσινή χρονιά ήταν άκρως εντυπωσιακή. Απίστευτες εμφανίσεις, εξαιρετικά νούμερα, εικόνα ενός κυρίαρχου και δυνατού σέντερ που κάνει τη διαφορά στο παρκέ.

Φέτος, η παρουσία του δεν πιάνει αυτά τα στάνταρ, όμως ο Γιώργος Παπαγιάννης βρίσκεται σίγουρα στο γκρουπ των καλύτερων ψηλών της Euroleague και είναι δεδομένο πως το προφίλ του δεν περνά απαρατήρητο στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

Άλλωστε, το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο για τον αρχηγό του Παναθηναϊκού, ο οποίος αναμένεται να βγει στην αγορά ως free agent.

Όλη η δράση στη Novibet!


Η καριέρα του Παπαγιάννη

Δε χωρά καμία αμφιβολία: Ο Γιώργος Παπαγιάννης είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει το ελληνικό μπάσκετ στη θέση του σέντερ.

Ο διεθνής ψηλός πλησιάζει τα 26 χρόνια ζωής και θεωρητικά δεν έχει πιάσει ακόμα το prime της απόδοσής του, όμως εντάσσεται στην κατηγορία των έμπειρων παικτών της Euroleague. Ο «Big Papa» μετρά ήδη 148 συμμετοχές στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση και έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό.

Μάλιστα, μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης έχει αναλάβει και τον δύσκολο ρόλο του αρχηγού στους έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης, κάτι που απολαμβάνει ιδιαίτερα.

«Ήταν ένα παιδικό όνειρο, όμως, παράλληλα, υπάρχει και μεγάλη ευθύνη», δήλωσε νωρίτερα στη σεζόν, η οποία είναι η 7η για τον έμπειρο σέντερ με τα χρώματα του Παναθηναϊκού.

Για όσους δεν το θυμούνται, ο Παπαγιάννης έπαιξε στο «τριφύλλι» από το 2014 μέχρι το 2016, αφού πρώτα αγωνίστηκε με το Περιστέρι σε ηλικία 14 ετών (επίδοση -ρεκόρ στην Basket League) και η δεύτερη θητεία του στο ΟΑΚΑ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018.


Ο Παπαγιάννης στο ΝΒΑ

Μεσολάβησε φυσικά το ταξίδι για τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, που άρχισε με ρεκόρ: μέχρι και σήμερα, ο Παπαγιάννης είναι ο Έλληνας με την υψηλότερη θέση σε draft, αφού οι Σανς τον επέλεξαν στο νο13 της διαδικασίας.

Η ομάδα του Φίνιξ τον παραχώρησε με ανταλλαγή στους Κινγκς και το Σακραμέντο έγινε το σπίτι του Παπαγιάννη για περίπου 1,5 χρόνο. Έκανε ντεμπούτο στην κορυφαία λίγκα του κόσμου στις 5 Νοεμβρίου του 2016, παίζοντας μάλιστα απέναντι στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

O «Greek Freak» ενθουσιάστηκε με το πρώτο καλάθι του Παπαγιάννη και λίγο έλειψε να το πανηγυρίσει από τον απέναντι πάγκο…

Το όνειρο του ΝΒΑ δεν κράτησε πολύ για τον Παπαγιάννη. Μετά από αρκετά «πήγαινε-έλα» στην G-League και μία μικρή στάση στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, ο Έλληνας ψηλός επέστρεψε στη βάση του και από τότε βελτιώνεται συνεχώς, παίζοντας παράλληλα σημαντικό ρόλο στα αγωνιστικά πλάνα των «πράσινων».

Για την ιστορία, κατέγραψε 39 συμμετοχές στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, μαζί με 4.1 πόντους και 3.2 ριμπάουντ μέσο όρο σε 12.2 λεπτά συμμετοχής ανά ματς.


Στατιστικά Παπαγιάννη στη Euroleague

Ο 25χρονος αρχηγός του Παναθηναϊκού πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να εδραιωθεί στην κατηγορία των κορυφαίων ψηλών της Euroleague.

Οι πρώτες δύο χρόνιες του – μετά την επιστροφή από το ΝΒΑ – εντάχθηκαν στο στάδιο της προσαρμογής (4 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ μέσο όρο την σεζόν 2018/2019, 6.9 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ ανά ματς την σεζόν 2019/2020), όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ξεκάθαρο step up σε απόδοση, ρόλο, ευθύνες και αγωνιστική εικόνα.

Το αποκορύφωμα ήταν φυσικά η περσινή χρονιά, κατά την οποία ο Παπαγιάννης ήταν το μεγάλο κέρδος και η μοναδική ίσως αφορμή για χαμόγελα σε μία συνολικά κακή σεζόν για τον Παναθηναϊκό.

Παίζοντας με αυτοπεποίθηση και με νοοτροπία κυρίαρχου σέντερ, πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις και στο τέλος της σεζόν είδε το όνομά του στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Euroleague μαζί με τους Κώστα Σλούκα, Βασίλιε Μίσιτς, Βλάντιμιρ Λούσιτς και Σέιβον Σιλντς.

Για την ιστορία, ο «Big Papa» μέτρησε 10.3 πόντους, 8.2 ριμπάουντ, 1.7 τάπες μέσο όρο σε 29 παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, έχοντας παράλληλα το εντυπωσιακό 64,3% στα δίποντα και 73,7% στις βολές.

Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά: ο σοβαρός τραυματισμός του το καλοκαίρι, που τον άφησε εκτός προετοιμασίας για το Eurobasket, έκανε σίγουρα κακό στη παρουσία του Παπαγιάννη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο «Big Papa» πίεσε τον εαυτό του και έπαιξε με την Εθνική χωρίς να είναι στο 100% της σωματικής του κατάστασης, γεγονός που του άφησε κατάλοιπα και ενοχλήσεις σε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα της χρονιάς.

Βαθμολογία Ευρωλίγκα

Ακόμα κι έτσι πάντως, ο Παπαγιάννης είναι δεύτερος στην Ευρωλίγκα σε τάπες (1.2 ανά ματς, πίσω μόνο από τον Ταβάρες) και στο Top-5 των παικτών του Παναθηναϊκού στο ranking (10.2) «γράφοντας» επίσης 7.8 πόντους και 5.5 ριμπάουντ ανά ματς.

Επιπρόσθετα, τα ποσοστά του παραμένουν σε υψηλό επίπεδο (57% στα δίποντα, 70,4% στις βολές), ενώ έχει προσθέσει στο παιχνίδι του και το σουτ από το τρίποντο, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 41.4% (12/29).

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας σέντερ μετρά 11.4 πόντους, 5.9 ριμπάουντ, 1.7 μπλοκ, 1.4 ασιστ μέσο όρο στην Basket League και σίγουρα ξεχωρίζουν και εδώ τα υψηλά ποσοστά του σε δίποντα (74,5%), τρίποντα (56,5%) και βολές (69,2%).


Το μέλλον του Παπαγιάννη

«Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον Παπαγιάννη;». Αυτή είναι μία… κλασική ερώτηση το τελευταίο διάστημα και είναι σίγουρο πως θα ακούγεται όλο και πιο πολύ όσο πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν.

Βλέπετε, το συμβόλαιο του 25χρονου με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και ο Μεγαρίτης σέντερ αναμένεται να βγει στην αγορά ως free agent, εξετάζοντας όλες τις επιλογές του.

Αν και ακόμα είναι νωρίς και οι παίκτες του Παναθηναϊκού έχουν κάνει απόλυτο focus στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, στο τραπέζι υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα δεδομένα γύρω από το status του Παπαγιάννη.

Αγώνες Ευρωλίγκα 

Σε πρώτη φάση, θεωρείται σίγουρο πως οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον αρχηγό τους στο ρόστερ, θέλοντας να τον «δέσουν» με νέο, πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Ο Παπαγιάννης είναι «κολώνα» για τον Παναθηναϊκό και συμπληρώνει πολλά από τα «κουτάκια» που εξετάζονται πάντα στο «χτίσιμο» μίας ομάδας: παίκτης με μεγάλη ποιότητα και εμπειρία, αθλητής που γνωρίζει ακριβώς το DNA και τις απαιτήσεις του Παναθηναϊκού, Έλληνας και σημείο αναφοράς στα αποδυτήρια.

Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, ένας 25χρονος με χρόνια εμπειρίας στην Ευρωλίγκα και μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας μόλις λίγους μήνες πριν, καθώς και με παρουσία στο ΝΒΑ και στις μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική του ομάδα, περιλαμβάνει ένα άκρως ελκυστικό «πακέτο» για τις ομάδες με τα «βαριά» πορτοφόλια.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Euroleague έχει έλλειμμα στους ψηλούς και λίγες ομάδες μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι είναι 100% καλυμμένες με τους παίκτες τους στο «5».

Αποτελέσματα Ευρωλίγκα

Το γκρουπ με τους Έντι Ταβάρες, Γιαν Βέσελι, Ματίας Λεζόρ, Τζόναθαν Μότλεϊ περιλαμβάνει σίγουρα και τον Παπαγιάννη, ο οποίος θα «παίξει» σίγουρα για οποιαδήποτε ομάδα από το υψηλότερο ράφι στην Ευρωλίγκα που θα βγει στην αγορά για την απόκτηση σέντερ.

Μέχρι εδώ, όλα λογικά. Το μεγάλο «αλλά» αφορά τον παράγοντα ΝΒΑ.

Φαινομενικά, ο Παπαγιάννης έκανε το πέρασμά του στην κορυφαία λίγκα χωρίς να πετύχει, όμως αυτό ίσως «ζει» σταθερά στην πίσω μεριά του μυαλού του. Ο 25χρονος είναι σαφώς πολύ καλύτερος παίκτης σε σχέση με τότε και έχει προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι του που θα του επέτρεπαν να κερδίσει μία δεύτερη ευκαιρία, υπό διαφορετικές φυσικά συνθήκες.

Έχοντας έναν ρόλο back up σέντερ με την «ταμπέλα» του Stretch Five, ο Παπαγιάννης θα ήταν θεωρητικά μία καλή και οικονομική λύση για αρκετές ομάδες του ΝΒΑ, όμως, για την ώρα, κανένας δεν γνωρίζει αν ο ίδιος ο Έλληνας σέντερ θα ήθελε να ξαναδοκιμάσει στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Ωστόσο κανένας δεν θα μπορούσε κανένας να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο για τον Παπαγιάννη, ο οποίος θα παίξει σίγουρα σημαντικό ρόλο (και) στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν για τον Παναθηναϊκό, τόσο στα υπολειπόμενα ματς για τη Euroleague, όσο – κυρίως – για τη διεκδίκηση του τίτλου στην Basket League.

Πρόγραμμα Ευρωλίγκα

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ