el
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΝΒΑ: Top-5 τελικών (videos)

Λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι μεγάλες μάχες των Νάγκετς με τους Χιτ για το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή στο ΝΒΑ, το Novibet Blog θυμίζει τις πέντε κορυφαίες σειρές τελικών στην ιστορία του «μαγικού κόσμου».

Οι τελικοί του ΝΒΑ αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αθλητικά events παγκοσμίως και το θέαμα είναι πάντα συναρπαστικό στα παιχνίδια που κρίνουν τον τίτλο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Όμως, όπως είναι φυσικό, κάποιες χρονιές ήταν ξεχωριστές και κέρδισαν θέση στη λίστα με τα καλύτερα ματς που έχουμε δει σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ας ξεκινήσουμε!


Τελικoί 1984: Σέλτικς – Λέικερς (4-3)

Λάρι Μπερντ εναντίον Μάτζικ Τζόνσον. Showtime Λέικερς κόντρα στους σκληρούς της Βοστώνης. Ένα iconic ζευγάρι και μία φανταστική μάχη, που τελικά ολοκληρώθηκε με νικητές τους Σέλτικς. Η σειρά ήταν γεμάτη ντέρμπι, συγκλονιστικές στιγμές αλλά και ανατροπές: Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωταθλητές επέστρεψαν αρχικά από το 2-1 για το 3-2, προτού δουν τους Λέικερς να ισοφαρίζουν σε 3-3. Στο Game 7, όμως, ο Λάρι Μπερντ (20 πόντοι, 12 ριμπάουντ) και ο Ρόμπερτ Πάρις (16 ριμπάουντ) έκαναν τη διαφορά και οι «Κέλτες» κατέκτησαν τον τίτλο.


Τελικοί 1998: Μπουλς – Τζαζ (4-2)

Εδώ δεν μπορείς να πεις ή να γράψεις πολλά, αρκεί ένα όνομα: Μάικλ Τζόρνταν. Κόντρα σε μία εκπληκτική ομάδα, με σταρ τους Καρλ Μαλόουν και Τζον Στόκτον, ο «Air» έδειξε σε όλους γιατί είναι ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών. Στο Game 6 – και ενώ οι Τζαζ ήταν κοντά στη νίκη- ο Τζόρνταν «έγραψε» 45 πόντους, ενώ στο τελευταίο λεπτό είχε 6 πόντους με 2/2 σουτ, 2/2 βολές, 1 κλέψιμο και το σουτ της νίκης. Όλα αυτά με τον Σκότι Πίπεν να παίζει με τραυματισμό στην πλάτη, κάτι που δεν του επέτρεψε να πιάσει τα συνηθισμένα του στάνταρ.


Τελικοί 2010: Λέικερς – Σέλτικς (4-3)

Αγώνες που γαλούχησαν μία ολόκληρη γενιά στην μαγεία του ΝΒΑ. Ο σπουδαίος Κόμπε Μπράιαντ κόντρα στην Super Team των Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς, Ρέι Άλεν και Ραζόν Ρόντο σε εφτά απολαυστικά, «γεμάτα» και συναρπαστικά ματς. Οι Λέικερς χαμογέλασαν στο Game 7 και ο Κόμπε πήρε το βραβείο του MVP με 28,6 πόντους, 8 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ ανά παιχνίδι. Τρομερές εμφανίσεις και από τον Πάου Γκασόλ, ο οποίος ήταν καταπληκτικός απέναντι στον Γκαρνέτ.

nba finals novibet


Τελικοί 2013: Χιτ – Σπερς (4-3)

ΜΑΤΣΑΡΕΣ! Δύο διαφορετικές σχολές, ρόστερ με Hall Of Famers, ένα τεράστιο σουτ. Οι Σπερς ήταν ενδεχομένως η καλύτερη ομάδα σε μία συγκλονιστική σειρά, όμως οι Χιτ των Λεμπρόν, Γουέιντ, Μπος εκμεταλλεύτηκαν την απόφαση του Γκρεγκ Πόποβιτς να μην κάνει φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα του Game 6 και ένα μεγάλο τρίποντο του Ρέι Άλεν τους έδωσε αρχικά ανάσα και στη συνέχεια τον τίτλο. Πολλοί λένε ότι η φήμη και η μάχη του Λεμπρόν Τζέιμς για την θέση του GOAT σώθηκε από αυτό το σουτ και από αυτήν την σειρά.

nba finals novibet


Τελικοί 2016: Καβαλίερς – Γουόριορς 4-3

Ίσως η καλύτερη σειρά τελικών στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Καβαλίερς βρέθηκαν να χάνουν με 3-1 από μία ομάδα που «έγραψε» 73 νίκες (!) στη Regular Season, όμως έκαναν μία σπουδαία ανατροπή, που ολοκληρώθηκε στην έδρα των Γουόριορς με το καταπληκτικό Game 7 (93-89). Οι Λεμπρόν Τζέιμς και Κάιρι Ίρβινγκ κουβάλησαν μία ομάδα στις πλάτες τους και κέρδισαν σχεδόν μόνοι τους το εξαιρετικό γκρουπ των Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν. Η τάπα του «Βασιλιά» στον Ιγκουοντάλα έμεινε στην ιστορία ως το κορυφαίο μπλοκ ever και το κλάμα του Λεμπρόν στο τέλος μπήκε στα χρυσά βιβλία με τις πιο iconic στιγμές στο ΝΒΑ…

nba finals novibet


Bonus: Οι τελικοί του 2021 δεν είχαν την αίγλη και το σασπένς των αγώνων που προαναφέρθηκαν, ωστόσο αξίζει μία ειδική αναφορά στον δικό μας Γιάννη. Ο Αντετοκούνμπο οδήγησε τους Μπακς σε έναν ιστορικό τίτλο με μία καταπληκτική εμφάνιση στο Game 6: Οι 50 πόντοι του «Greek Freak» αποτελούν ρεκόρ στην λίγκα και, ταυτόχρονα, το καλύτερο στήριγμα στο επιχείρημα για την παρουσία του Γιάννη στην ελίτ των καλύτερων αθλητών που έπαιξαν ποτέ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ