el
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Νικήτας Αυγουλής NoviBlog Day 1 The Roadtrip

Final Four Βελιγράδι 2022

Ημέρα 1η

The road trip

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, κάθε φάιναλ φορ που έχω ταξιδέψει κι έχω καλύψει είχε τουλάχιστον μια ξεχωριστή – μοναδική εμπειρία που θα θυμάμαι… Οδικώς πάντως δεν έχω πάει σε κανένα από τα 16 που έχω βρεθεί, επομένως στο συγκεκριμένο φάιναλ φορ πριν καν αυτό ξεκινήσει έχω αρχίσει να συλλέγω εμπειρίες.

Πρώτη στάση μια ώρα πριν την Θεσσαλονίκη! Όχι το βανάκι είχε ακόμα πανάκριβο πετρέλαιο στο ντεπόζιτο, αυτό που είχε αδειάσει ήταν το στομάχι και μην βιαστείς να με κατηγορήσεις για κοιλιόδουλο και οι υπόλοιποι επτά συνοδοιπόροι την ίδια σκέψη με μένα είχαν. Φάγαμε λοιπόν “ελαφριά” (σ.σ. τρόπος του λέγειν) και συνεχίσαμε για τον Λευκό τον Πύργο.

Το γύρισμα εκεί είχε καλεσμένο ο Βλάντο Γιάνκοβιτς μας έκανε ανάλυση, όχι μόνο για το τι θα γίνει στο φάιναλ φορ (εκεί αν θες προβλέψεις να ακούς betradio), αλλά και που να πάμε τι να φάμε και τι να αποφύγουμε.

Ανοίγω παρένθεση και αγαπημένο μου ημερολόγιο σου λέω κάτι πολύ μα πολύ σοβαρό. Στο Βελιγράδι στις μέρες του φάιναλ φορ δεν χρειάζονται καμποϊλίκια και ηρωισμοί. Όταν κυκλοφορείτε μόνοι σας εκτός περιμέτρου Σταρκ Αρίνα και χωρίς παρουσία αστυνομίας, καλό θα είναι να μην έχετε πάνω σας διακριτικά ομάδας, σεμνά και ταπεινά εκεί δεν είναι ούτε Μαδρίτη ούτε Βερολίνο ούτε καν Παρίσι. Υπάρχει κίνδυνος και καλό είναι να είστε όλοι προσεκτικοί.

 

Πάμε πάλι στα δικά μας… Οδηγώντας λοιπόν με αρχικό προορισμό την Θεσσαλονίκη προσπαθούσα να σκεφτώ – οραματιστώ το φετινό φάιναλ φορ. Ηρέμησε, πρόσεχα στον δρόμο απλά παράλληλα σκεφτόμουν.

Πρώτη σκέψη: Σλούκας και Γιουλ που έχουν από μια οκτάδα φάιναλ φορ ο καθένας μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των δύο ημιτελικών; Φυσικά! Η εμπειρία από αυτά τα δύο νοκ άουτ παιχνίδια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, το έχει αποδείξει εξάλλου στο παρελθόν περίτρανα η περίπτωση “Βασίλης Σπανούλης” κι όχι μόνο. Σάρας, Διαμαντίδης κτλ κτλ.

Σκέψη δεύτερη: Μίτσιτς και Λάρκιν είναι τα κλειδιά της Έφες για την κορυφή όπως και πέρσι; Αναμφισβήτητα. Αν ο Ολυμπιακός βρει τρόπο να τους κόψει από την υπόλοιπη ομάδα ανεβάζει τις πιθανότητές του. Αυτό πάντως εν μέρει και σε ένα πολύ καλό επίπεδο το έχει προπονήσει κόντρα στον Μάικ Τζέιμς στα πλέι οφ με την ικανότατη Μονακό. Φυσικά άλλο δύο κι άλλο ο ένας. Μίτσιτς και Λάρκιν είναι τετραπέρατοι δημιουργικά κι αυτό ίσως είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από το να είχες να αντιμετωπίσεις έναν αρχισκόρερ όπως πχ ο Τζέιμς.

Σκέψη τρίτη: Μπορεί ο Φαλ να είναι παράγοντας Χ για τον Ολυμπιακό; Σύμφωνα με το δείγμα της φετινής σεζόν ο Γάλλος προσφέρει στον Ολυμπιακό ένα μοναδικό σημείο αναφοράς κοντά στο καλάθι. Αυτό είναι ντεφάκτο. Από την άλλη όμως, στερείται εμπειρίας σε αυτό το επίπεδο και δεν θα είναι έκπληξη αν αργήσει ή τελικά δεν βρει ρυθμό στο παιχνίδι με την Έφες.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός φέτος βοήθησε τον θηριώδη Σέντερ να προσθέσει στο παιχνίδι του την πάσα στην αδύνατη πλευρά, προκειμένου ακόμα κι αν τρέμει να βάλει καλάθι να είναι με άλλον τρόπο χρήσιμος έστω στο κομμάτι της δημιουργίας. Ο Ολυμπιακός έχει δύο καταπληκτικούς παίκτες αδύνατης πλευράς. Βεζένκοφ και Παπανικολάου, μερικές φορές κι ο Ντόρσεϊ μπορούν να φτιάξουν όμορφα πράγματα με close out επιθέσεις και να μετατρέψουν την ατολμία του Γάλλου σε όπλο.

Πάμε τώρα σε πολύ σοβαρά θέματα το βράδυ στην Θεσσαλονίκη θα φάμε εκπληκτικά! Γενικά στην Θεσσαλονίκη τρως εκπληκτικά κι αυτό το αναφέρω με μεγάλη χαρά αγαπημένο μου ημερολόγιο.

Η μέρα αύριο (Τρίτη) περιλαμβάνει αναχώρηση στις 9.30 το πρωί θα περάσουμε τα σύνορα στην Γευγελή και θα συνεχίσουμε περνώντας τα Νότια σύνορα της Σερβίας. Άλλες τρεις ώρες δρόμος και φτάσαμε Βελιγράδι.

Πρόκειται για μια μικρή… μεγαλούπολη. Το κέντρο είναι μαζεμένο όλα γίνονται στην Μιχάηλοβα, τον κεντρικό της πεζόδρομο που καταλήγει σε ένα καινούριο υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο. Για να φτάσεις εκεί διασχίζεις μια πασαρέλα με δεκάδες καφετέριες. Στο Βελιγράδι αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999, υπάρχουν ακόμα κτίρια που σου θυμίζουν εκείνες της μαύρες μέρες.

Το γήπεδο αναμένεται κατακόκκινο λένε πως περισσότερο από το 75% της Σταρκ Αρένα θα είναι με τον Ολυμπιακό, είτε με Έλληνες εκδρομείς (υπολογίζονται περί τους 10.000) είτε με Σέρβους που έχουν εξασφαλίσει εισιτήρια και θα είναι στο πλευρό της ελληνικής ομάδας. Γενικά θα είναι μια τεράστια οπαδική μετακίνηση, ιδιαίτερα σημαδιακή μετά την COVID περίοδο που περάσαμε.

Να μην ξεχάσω να συναντήσω εκεί τον Ζάρκο Πάσπαλιε, να ψάξω να βρω τον Ομπράντοβιτς, να πάω στον τάφο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, να επισκεφθώ το γήπεδο με το όνομα του Βασίλη Σπανούλη, να κάνω βόλτα στο φρούριο του Βελιγραδίου και να φάω στο εστιατόριο του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Αλήθεια εκεί θέλει πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ