el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Νίκολα Μιλουτίνοφ: To story της επιστροφής στον Ολυμπιακό

Την ώρα που όλοι περιμένουν την έκβαση των υποθέσεων του Σάσα Βεζένκοφ και του Κώστα Σλούκα, ο Ολυμπιακός πυροδότησε… βόμβα στην front line.

Οι Πειραιώτες έριξαν χρήματα στο τραπέζι και με «όπλο» το συναισθηματικό κομμάτι έφεραν ξανά στο ΣΕΦ τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Έχοντας αφήσει για λίγο το υψηλότερο επίπεδο, λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων από τις μεγάλες διοργανώσεις, ο «Μίλου» επιστρέφει στο top level με την ομάδα της καρδιάς του και θα δημιουργήσει – τουλάχιστον στα χαρτιά – ένα καταπληκτικό δίδυμο στο «5» με τον Μουσταφά Φαλ.


Νίκολα Μιλουτίνοφ: Έτσι γύρισε στον Ολυμπιακό

Ας το πάρουμε από την αρχή.

Ο Μιλουτίνοφ γνώριζε από την αρχή ότι θα βγει στην αγορά ως ελεύθερος το καλοκαίρι και ήταν ξεκάθαρο ότι πολλές ομάδες της Euroleague θα τον προσέγγιζαν. Μάλιστα, μία από αυτές, η Βίρτους Μπολόνια, κατέθεσε επίσημη πρόταση για την απόκτησή του, ενώ τα ρεπορτάζ σημείωσαν ότι και η Μονακό κάλεσε την πλευρά του Σέρβου σέντερ για να συνεργαστούν.

Ωστόσο, ο 28χρονος σέντερ είχε μόνο μία σκέψη στο μυαλό του. Ήθελε να γυρίσει σπίτι του.

Ο Μιλουτίνοφ ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές, γιόρτασε με τους φίλους του τις επιτυχίες της φετινής χρονιάς και μίλησε απευθείας με τους αδερφούς Αγγελόπουλους.

Το αρχικό οικονομικό χάσμα γεφυρώθηκε μέσα σε λίγες μέρες, ο Σέρβος αποφάσισε να απορρίψει άλλες, πιο «δυνατές» προτάσεις και η μεγάλη επιστροφή ολοκληρώθηκε χωρίς σίριαλ και χωρίς… δράματα.

«Για εμένα ο Ολυμπιακός είναι το σπίτι μου. Δεν ήξερα πως θα εξελισσόταν η καριέρα μου στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν ήξερα τι θα συναντούσα εκεί, αλλά ήμουν σίγουρος πως μια μέρα θα γυρνούσα στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Και είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα. Άλλαξαν πολλά αυτά τα τρία χρόνια, η ομάδα έκανε άλματα προόδου σε όλα τα επίπεδα. Δεν σταμάτησα ποτέ να μιλάω με ανθρώπους της ομάδας και παλιούς μου συμπαίκτες και μάθαινα τα πάντα. Και είμαι φοβερά χαρούμενος που η ομάδα βρίσκεται πλέον σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός είναι ο ιδανικός προορισμός για κάθε παίκτη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Μίλου» μετά την οριστικοποίηση του μεγάλου deal.


Ολυμπιακός: Η καριέρα του Μιλουτίνοφ

Μετά από το ξεκίνημα σε Χέμοφαρμ και Παρτιζάν, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έκανε το βήμα για το εξωτερικό και ο Ολυμπιακός αποφάσισε να επενδύσει το 2015 σε ένα άγουρο πεντάρι, που είχε πάντως μεγάλες προοπτικές.

Η αρχή ήταν δύσκολη: Μην ξεχνάμε ότι ο Σέρβος ήταν ένας 20χρονος ψηλός ύψους 2.13, που έπαιζε για πρώτη φορά στο εξωτερικό και στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης.

Όμως, με υπομονή και δουλειά, ο «Μίλου» ανέβηκε τα σκαλιά και τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε γρήγορα. Από το νεαρό παιδί με το potential, ο Σέρβος έγινε μία καλή λύση και στη συνέχεια απογειώθηκε, βρίσκοντας ξεκάθαρα θέση στο γκρουπ των καλύτερων ψηλών στην Ευρώπη.

Την τελευταία σεζόν του στον Ολυμπιακό, ο θηριώδης σέντερ μέτρησε 10,2 πόντους και 8,2 ριμπάουντ ανά ματς με 65,6% στα δίποντα και 76,5% στις βολές.

Περίπου ίδια ήταν και τα νούμερά του στη πρώτη χρονιά με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ, μετρώντας 9,8 πόντους, 8,6 ριμπάουντ μέσο όρο και 17,8 στο ranking.

Σε ό,τι αφορά τα επιτεύγματά του, ο Μιλουτίνοφ ήταν δύο σερί χρονιές (2020, 2021) ο κορυφαίος ριμπάουντερ της Euroleague και κατέκτησε πρωτάθλημα με όλες τις ομάδες του, εκτός από τη Χέμοφαρμ.


Ολυμπιακός: Τι έκανε πέρυσι ο Μιλουτίνοφ

Ο αποκλεισμός της ΤΣΣΚΑ από την Euroleague άφησε τον Μιλουτίνοφ μακριά από την κεντρική σκηνή της μπασκετικής Ευρώπης και εύλογα καταγράφονται ερωτήματα σχετικά με την αγωνιστική του κατάσταση και, κυρίως, για το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι άμεσα επιδραστικός στο υψηλό και άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο της Euroleague.

Βέβαια, η παρουσία του – κομβικού τα τελευταία χρόνια – Φαλ δημιουργεί ασφάλεια στον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ θετικό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο Σέρβος με την περσινή αγωνιστική του παρουσία.

Ο 28χρονος σέντερ κέρδισε το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη στη σεζόν που μας πέρασε στη VTB League και στην πλειοψηφία των αγώνων έκανε… πάρτι κάτω από τις ρακέτες, χωρίς πάντως να έχει απέναντί του τα «θηρία» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη δεύτερη παρουσία του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ας μιλήσουμε και με νούμερα:

  • Ο Μιλουτίνοφ μέτρησε 16,1 πόντους, 9,1 ριμπάουντ και 1,5 ασίστ ανά ματς στη Regular Season της VTB League.
  • Δεν υπήρξε ούτε ένα ματς στο οποίο να έμεινε κάτω από τους 10 πόντους.
  • Σημείωσε νταμπλ-νταμπλ σε 13 από τις 28 συμμετοχές του, λίγο δηλαδή πιο κάτω από το 50% των εμφανίσεών του.


Ολυμπιακός: Αναβάθμιση με Μιλουτίνοφ και τα ερωτηματικά

Σε ό,τι αφορά τον Ολυμπιακό, είναι ξεκάθαρο ότι τα ερωτηματικά με τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα θα καθορίσουν τις εξελίξεις και τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις.

Όμως, η έλευση του Νίκολα Μιλουτίνοφ έδωσε τεράστιο boost στο «5» και ο Νάιτζελ Ουίλιαμς – Γκος επέστρεψε για να κερδίσει 20-25 ποιοτικά λεπτά στην περιφέρεια.

Οι Τόμας Ουόκαπ, Κώστας Παπανικολάου, Μουσταφά Φαλ, Σακίλ ΜακΚίσικ και Γιαννούλης Λαρεντζάκης αποτελούν τον «κορμό» και ο οργανισμός του Ολυμπιακού μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον, ακόμα και αν χάσει τους δύο ηγέτες του.

Ήδη ακούγεται ότι ο Νίκολα Μίροτιτς βρίσκεται σε επικοινωνία με τους ανθρώπους της ομάδας και αυτό αρκεί για να κατανοήσει κάποιος ότι οι Πειραιώτες ετοιμάζουν δυνατό ρόστερ με… εκπλήξεις για τη νέα σεζόν.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ