el
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

ΝΒΑ: Τα φαβορί για τον τίτλο και οι μεγάλοι αντίπαλοι του Αντετοκούνμπο

Ήρθε η ώρα που όλοι περιμέναμε: Τα πλέι-οφ στο ΝΒΑ ξεκινούν και οι καλύτερες ομάδες του πλανήτη μπαίνουν στη μάχη για τον τίτλο. Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των φαβορί, όμως ξέρουν ότι στην ίδια θέση υπάρχουν αρκετές ακόμα ομάδες από την Ανατολή και τη Δύση, σε μία από τις πιο ισορροπημένες και «δύσκολες» για προγνωστικά χρονιές στην ιστορία της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη.

Το Blog της Novibet αναλύει όλα τα δεδομένα στην κούρσα του τίτλου και παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για μία συναρπαστική post season!

 


ΝΒΑ: Φαβορί οι Μπακς, αλλά…

H Regular Season ήταν απολαυστική και ήταν σίγουρα πολύ πιο δύσκολη από άλλες χρονιές. Καμία ομάδα δεν πέρασε το όριο των 60 νικών και 25 ομάδες ήταν σταθερά στο παιχνίδι για τα πλέι-οφ μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.

Τελικά, αυτή που ξεχώρισε ήταν η παρέα του Γιάννη: Οι Μιλγουόκι Μπακς «πάτησαν» σε μία φανταστική σεζόν από τον Έλληνα σούπερ σταρ (31,1 πόντοι, 11,8 ριμπάουντ, 5,7 ασίστ με 55,3% από το παρκέ), πήραν πάρα πολλά από το εξαιρετικό δίδυμο των Τζρου Χόλιντεϊ (19,3 πόντοι, 7,4 ασίστ, 5,1 ριμπάουντ, 1,2 κλεψίματα μέσο όρο) – Μπρουκ Λόπεζ (15,9 πόντοι, 6,7 ριμπάουντ, 37,4% από το τρίποντο), μοίρασαν σωστά τους ρόλους στο υπόλοιπο supporting cast και τερμάτισαν με το καλύτερο ρεκόρ (58-24).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι τα «Ελάφια» θα έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ και ότι ξεκινούν με μικρό προβάδισμα σε όσες σειρές παίξουν στη post season. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι Μπακς έχουν αποδεδειγμένα καλή έδρα (32-9 φέτος) και γιατί η Ανατολή είναι γεμάτη από καλές ομάδες, που πάνω-κάτω «ακουμπούν» στα ίδια ποιοτικά στάνταρ.

Αυτή την στιγμή, το Μιλγουόκι έχει δικαιολογημένα την ταμπέλα του πρώτου φαβορί για την θέση του κυρίαρχου στην Ανατολή (2.20), αλλά και για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (3.70).

Αν κάποιος μπορεί να τους σταματήσει στην περιφέρειά τους, τότε σίγουρα θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τη μεριά των Σέλτικς. Αν και έχασε την πρωτιά, η ομάδα της Βοστώνης παρουσίασε εξαιρετικό πρόσωπο σε όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου με… πρωτοπαλίκαρα τους Τζέισον Τέιτουμ (30,1 πόντοι, 8,8 ριμπάουντ, 4,6 ασίστ ανά ματς) και Τζέιλεν Μπράουν (26,6 πόντους, 6,9 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ μέσο όρο).

Οι δύο εκρηκτικοί φόργουορντ έχουν την ικανότητα να «σκοτώσουν» κάθε άμυνα στη καλή τους βραδιά και στο πλευρό τους έχουν μία μίξη με έμπειρους, ποιοτικούς και «διψασμένους» παίκτες (Σμαρτ, Χόρφορντ, Μπρόγκντον, Γουάιτ, Ρ. Γουίλιαμς, Γκ. Γουίλιαμς). Η άμυνα είναι επίσης ένα πολύ δυνατό στοιχείο για τους «Κέλτες» (4η καλύτερη φέτος με 111.4 πόντους παθητικό ανά ματς) και στα χαρτιά μοιάζουν ως η μοναδική ομάδα που μπορεί να βρει απαντήσεις απέναντι στους Μπακς και, κυρίως, απέναντι στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Στο 2.50 προσφέρει η Novibet την 1η θέση της Ανατολής για τους Σέλτικς, ενώ η κατάκτηση της κούπας από τον οργανισμό της Βοστώνης βρίσκεται στο 4.50.

Στην Ανατολή δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να δείχνει ικανή να φτάσει μέχρι τέλους, με τους Σίξερς των Τζοέλ Εμπίντ (back to back πρώτος σκόρερ με 33,1 πόντους ανά ματς) και Τζέιμς Χάρντεν (21 πόντοι, 10,7 ασίστ, 6,1 ριμπάουντ μ.ο) να έχουν σίγουρα πιθανότητες, αλλά όχι το βάθος και την ποιότητα των δύο κορυφαίων της περιφέρειας.

Έτσι, μεταφερόμαστε στη Δύση: Εκεί έκανε κουμάντο το Ντένβερ του καταπληκτικού Νίκολα Γιόκιτς (24,5 πόντοι, 11,8 ριμπάουντ, 9,8 ασίστ μέσο όρο), όμως το ερώτημα για τους σταθερότατους Νάγκετς είναι αν μπορούν να αντέξουν στη μάχη των πλέι-οφ και σε μία περιφέρεια που έχει δυνατές ομάδες σε όλες τις θέσεις. Η ομάδα του Μάικ Μαλόουν ενδέχεται να παίξει με έναν εκ των Τίμπεργουλβς, Πέλικανς, Θάντερ στον πρώτο γύρο και στη συνέχεια καλείται να περάσει από τα… θηρία.

Σε πρώτη φάση όμως, το ενδεχόμενο να δούμε τους Νάγκετς στον θρόνο του πρωταθλητή βρίσκεται σε απόδοση 11.00 στη Novibet, ενώ τα πεπραγμένα των προηγούμενων σεζόν αφήνουν τον οργανισμό του Ντένβερ στο νο3 σε ό,τι αφορά την 1η θέση στη Δύση (απόδοση 4.80 στη Novibet).

Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιότητα των Σανς και των Ουόριορς είναι ικανή για να τους δώσει σημαντικό προβάδισμα σε σειρές πλέι-οφ.

 

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Οι Σανς δεν εντυπωσίασαν στη Regular Season (45-37), όμως η απόκτηση του Κέβιν Ντουράντ αλλάζει φυσικά τα δεδομένα. Ο σούπερ σταρ ένωσε τις δυνάμεις του με τους Ντέβιν Μπούκερ, Κρις Πολ και ΝτεΆντρε Έιτον, δημιουργώντας πιθανότατα την πιο «γεμάτη» τετράδα στο γκρουπ των ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο «KD» αποτελεί factor σε όποια σειρά βρεθούν οι Σανς και ότι στη καλή του μέρα δεν.. βλέπει κανέναν, κάτι που ισχύει (σε λίγο μικρότερο βαθμό) και για τον Ντέβιν Μπούκερ, που ολοκλήρωσε την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με 27,8 πόντους ανά ματς.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντουράντ έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που μέτρησε 55%+ (56%), 40%+ (40,4%) και 90+ (91,9%) σε δίποντα, τρίποντα και βολές στη Regular Season.

Όσο για τους Γουόριορς; Ο Κλέι Τόμπσον το έθεσε στη σωστή του βάση: «Δεν βλέπω πως κάποια ομάδα μπορεί να μας κερδίσει σε σειρά εφτά αγώνων αν είμαστε όλοι μας υγιείς». Κάπου εκεί βρίσκεται και η μεγάλη αλήθεια για την ομάδα του Στιβ Κερ, που ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από τραυματισμούς και διάφορα θέματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Όμως, τώρα, οι περσινοί πρωταθλητές αναμένεται να παραταχθούν με πλήρη σύνθεση και είναι δεδομένο ότι κανένας στο ΝΒΑ δεν θέλει να παίξει απέναντι σε μία πεντάδα με τους Στεφ Κάρι (29,4 πόντοι, 6,3 ασίστ), Κλέι Τόμπσον (21,9 πόντοι), Άντριου Ουίγκινς (17,1 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ, 1,2 κλεψίματα), Ντρείμοντ Γκριν (8,5 πόντοι, 7,2 ριμπάουντ, 6,8 ασίστ), Κεβόν Λούνεϊ (7 πόντοι, 9,3 ριμπάουντ), η οποία ενισχύεται με παίκτης όπως ο Τζόρνταν Πουλ (20,4 πόντοι, 4,5 ασίστ), Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο (9,4 πόντοι, 4,5 ριμπάουντ, 3,5 ασίστ, 1,3 κλεψίματα) και Τζόναθαν Κουμίνγκα (9,9 πόντοι) από τον πάγκο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μιλάμε για την τελευταία μεγάλη δυναστεία του ΝΒΑ, που διαθέτει την εμπειρία, την ποιότητα και το know how για να φτάσει μέχρι τέλους, ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή συναντάμε στο 11.00 στη Novibet. Στο 4.30 η πιθανότητα κατάκτησης του τίτλου στη Δύση για τους «Πολεμιστές», οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, πλησιάζουν προς το τέλος μίας χρυσής εποχής.

 


ΝΒΑ: Υπάρχει χώρος για έκπληξη;

Αν μιλήσουμε για εκπλήξεις, τότε δεν πρέπει να πάμε μακριά: Ελάχιστοι περίμεναν πέρσι ότι οι Γουόριορς θα έφταναν στον τίτλο, ενώ κάτι αντίστοιχο αντιμετώπισαν οι Μπακς και οι Ράπτορς, το 2021 και το 2019, αντίστοιχα. Φέτος είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα ακλόνητο φαβορί και ότι πολλές ομάδες βρίσκονται, πάνω – κάτω, στο ίδιο επίπεδο.

Ναι, το γκρουπ των Μπακς, Σέλτικς, Νάγκετς, Σανς και Γουόριορς φαίνεται να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους υπόλοιπους, αλλά…

  • Ποιος μπορεί να αφήσει εκτός κουβέντας τους Γκρίζλις; Η ομάδα του Μέμφις έμοιαζε ασταμάτητη μέχρι την τιμωρία του Τζα Μοράντ, όμως τα νιάτα, η ενέργεια και η νοοτροπία της δημιουργούν ένα τρομακτικό «παζλ» για οποιονδήποτε αντίπαλο.
  • Ποιος αποκλείει τους εξαιρετικούς φέτος Σακραμέντο Κινγκς, που είχαν την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα (120,7 πόντοι μέσο όρο) με πρωταγωνιστές τους ΝτεΆαρον Φοξ και Ντομάντας Σαμπόνις;
  • Ποιος θα πει ότι οι Λέικερς δεν έχουν ελπίδες για την κούπα; Το δίδυμο των Λεμπρόν Τζέιμς – Άντονι Ντέιβις μπορεί να κυριαρχήσει κόντρα σε οποιαδήποτε ομάδα, το supporting cast (Ράσελ, Ριβς, Σρέντερ, Μπισλι, Χατσιμούρα, Βάντερμπιλτ) είναι επιτέλους ισχυρό και η ομάδα του Λος Άντζελες έδειξε το τελευταίο διάστημα ένα εξαιρετικό πρόσωπο.
  • Ποιος θα ξεχάσει τους Καβαλίερς του εξαιρετικού Ντόνοβαν Μίτσελ και ενός ρόστερ που περιλαμβάνει ακόμα τον Ντάριους Γκάρλαντ, τον Τζάρετ Άλεν, τον Έβαν Μόμπλεϊ, τον Κάρις ΛεΒέρτ, τον Τσέντι Οσμάν και τον Ρίκι Ρούμπιο;

Στη Novibet μπορείτε να κάνετε την δική σας επιλογή για την… έκπληξη του πρωταθλητή  στο ΝΒΑ: Για παράδειγμα, οι Κινγκς προσφέρονται σε απόδοση 51.00 και οι Λέικερς στο 18.00, ενώ, εκτός όλων των άλλων, μπορείτε να επιλέξετε τους νικητές στις σειρές των πλέι-οφ μέσα από τη πλούσια γκάμα αγορών της Novibet.


Αναλυτικά τα ζευγάρια των πλέι-οφ στο ΝΒΑ:

Ανατολή

Μιλγουόκι Μπακς (1) – Μαϊάμι Χιτ (8)
Μπόστον Σέλτικς (2) – Ατλάντα Χοκς (7)
Φιλαδέλφεια 76ερς (3) – Μπρούκλιν Νετς (6)
Κλίβελαντ Καβαλίερς (4) – Νιου Γιορκ Νικς (5)

Δύση

Ντένβερ Νάγκετς (1) – Μινεσότα Τίμπεργουλβς (8)
Μέμφις Γκρίζλις (2) – Λος Άντζελες Λέικερς (7)
Σακραμέντο Κινγκς (3) – Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (6)
Φίνιξ Σανς (4) – Λος Άντζελες Κλίπερς (5)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ