el
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι 10 καλύτερες ταινίες για ποδόσφαιρο

Το ποδόσφαιρο έχει αγαπηθεί από εκατομμύρια κόσμου στον πλανήτη και δικαίως θεωρείται ως ο βασιλιάς τον σπορ! Φίλαθλοι  συρρέουν μαζικά στα γήπεδα για ένα αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας ή στήνονται καρτερικά μπροστά στην τηλεόραση για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι!

Τα τελευταία χρόνια το ποδόσφαιρο έχει μπει στις ζωές μας και μέσω της έβδομής τέχνης. Αρκετοί παραγωγοί και σκηνοθέτες πήραν την απόφαση να ασχοληθούν με το θέμα του ποδοσφαίρου και η αλήθεια είναι ότι κατάφεραν να βγάλουν αρκετά καλά αποτελέσματα.

Η Novibet συγκέντρωσε τις δέκα καλύτερες ταινίες που έχουν θέμα το ποδόσφαιρο, παλαιότερες και νεότερες και σας τις παρουσιάζει, σε ένα μοναδικό αφιέρωμα!


Zidane: A 21st Century Portrait (2006)

Imdb rating: 6.3

 

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ο Γάλλος μάγεψε με την παρουσία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα, αρχικά με τη φανέλα της Γιουβέντους και στη συνέχεια με της Ρεάλ, όπου δημιούργησε και το μύθο του.

Το ίδιο ισχύει φυσικά και για την Εθνική Γαλλίας, της οποίας υπήρξε αναπόσπαστο στέλεχος επί σειρά ετών και βασικός πρωταγωνιστής για την κατάκτηση του Μουντιάλ το 1998 και του Euro το 2000.

Έτσι στις 23 Απριλίου του 2005, γυρίστηκε ένα ντοκιμαντέρ από τους σκηνοθέτες Ντάγκλας Γκόρντον και Φιλίπ Παρένο, αποκλειστικά πάνω στον «Ζιζού». Συγκεκριμένα στον αγώνα της Ρεάλ με τη Βιγιαρεάλ στήθηκαν 17 κάμερες στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» καταγράφοντας κάθε κίνηση στο γήπεδο του μεγάλου Γαλλοαλγερινού!

Βέβαια, το τέλος δεν ήταν αυτό που θα ήθελαν οι δύο σκηνοθέτες, αφού ο Ζιντάν είχε μία αψιμαχία με ένα αντίπαλό του, στη συνέχεια έχασε τη ψυχραιμία του και ο διαιτητής τον απέβαλε με απευθείας κόκκινη κάρτα!


Mean Machine (2001)

Imdb rating: 6.5

 

Μία ταινία με αρκετά μεγάλη απήχηση στον κόσμο είναι το Mean Machine του 2001. Ο Βίνι Τζόουνς, ο οποίος μάλιστα έχει παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη ζωή του, δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία και μας παρουσιάζει κι άλλες πτυχές του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα υποδύεται τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας σε μία φάση της καριέρας του, που δεν βρίσκεται στα καλύτερά της και γενικότερα είναι σε πτώση. Σε εκείνο το σημείο της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας κατηγορείται για στήσιμο ενός αγώνα. Επίσης έπειτα από μία βραδινή έξοδο σε μπαρ επιτίθεται σε δύο αστυνομικούς με συνέπεια να καταλήξει στη φυλακή.

Εκεί διοργάνωσε ένα αγώνα μεταξύ των κρατούμενων και των φυλάκων, ενώ ο ίδιος είναι και προπονητής της ομάδας των κρατούμενων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τερματοφύλακας των κρατούμενων, οι οποίοι μάλιστα νίκησαν στο τέλος, είναι ο Τζέισον Στέιθαμ.


Bend it like Beckham (2002)

Imdb rating: 6.6

 

Ήταν σίγουρα ένα πολύ ιδιαίτερο εγχείρημα, αλλά το κοινό φρόντισε να το αγκαλιάσει με την προβολή του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η ταινία «Κάντο όπως ο Μπέκαμ» δεν έχει φυσικά καμία σχέση με τον παλαίμαχο Άγγλο ποδοσφαιριστή, παρά μόνο την αναφορά του για τα ντελικάτα χτυπήματα φάουλ, με τα οποία έγινε γνωστός.

Συγκεκριμένα, εδώ έχουμε μία οικογένεια Ινδών μεταναστών που ζουν στην Αγγλία. Πρόκειται για μία οικογένεια με πολύ αυστηρές αρχές, αλλά την ίδια ώρα η μικρή κόρη έχει μία τρομερή έφεση στο ποδόσφαιρο. Είναι λοιπόν φυσικό ταλέντο και προσπαθεί να βρει το δρόμο της, μέσω της γυναικείας ομάδας στην οποία συμμετέχει, έχοντας φυσικά ως μεγάλο πρότυπο τον Ντέιβιντ Μπεκαμ!


Victory (1981)

Imdb rating: 6.7

 

Στα ελληνικά ο τίτλος της, αγαπημένης πολλών, ταινίας είναι η «Απόδραση των έντεκα». Ο πρωτότυπος τίτλος όμως στα Αγγλικά, δεν είναι «Escape to victory», όπως πολλοί θεωρούν, αλλά σκέτο «Victory», προς αποκατάσταση της αλήθειας!

Πρόκειται για μία παραγωγή στην οποία βλέπουμε τους Πελέ, Μπόμπι Μουρ, Οσβάλντο Αρντίλες, Καζίμιες Ντέινα, Πάουλ Φαν Χιμστ, Μάικ Σόμπερμπι, Χάλβαρ Τόρεσεν και Βέρνερ Ροθ! Τι άλλο να ζητήσεις δηλαδή; Επιπλέον συμμετέχουν ο σπουδαίος Άγγλος ηθοποιός Μάικλ Κέιν, αλλά και ο Σιλβέστερ Σταλόνε!

Η ταινία πραγματεύεται την προσπάθεια κάποιων αιχμαλώτων πολέμου από το Δεύτερο Παγκόσμιο, να αποδράσουν, η οποία στηρίζεται σε ένα φιλικό παιχνίδι. Οι ναζιστικές δυνάμεις ήθελαν το παιχνίδι για να κάνουν μία επίδειξη ισχύος, η οποία φυσικά θα λειτουργούσε και ως προπαγάνδα, αλλά πήρε μία εντελώς διαφορετική τροπή. Εκτός από τους ποδοσφαιριστές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, έλαβαν μέρος και αρκετά μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ίπσουιτς!


Goal! The Dream Begins (2005)

Imdb rating: 6.7

 

Το «Goal! The dream begins» αποτελεί το πρώτο μέρος από μία τριλογία με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Η αρχή έγινε με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε μία εξαιρετική ταινία. Η συνέχεια με το δεύτερο μέρος έμεινε σε αρκετά υψηλό επίπεδο και άφησε υποσχέσεις, οι οποίες όμως δεν εκπληρώθηκαν στο τρίτο μέρος, που ήταν μία πραγματική απογοήτευση!

Το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με ένα Μεξικανό νεαρό που ζει και προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά στο Λος Άντζελες. Σε ένα παιχνίδι της ομάδας του γίνεται αντιληπτός από ένα παλαίμαχο Άγγλο ποδοσφαιριστή. Ο τελευταίος τον πείθει να ταξιδέψει μαζί του στη Μεγάλη Βρετανία για να δοκιμαστεί από τη Νιουκάστλ.

Αν και συναντά πολλές δυσκολίες, εν τέλει καταφέρνει να βρει το δρόμο του μέχρι το αρχικό σχήμα, βοηθώντας την ομάδα να πάρει το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στο δεύτερο μέρος, μάλιστα, πήρε και μεταγραφή για τη Ρεάλ, όπου σε ένα ματς Champions League αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό! Στο τρίτο μέρος ο Σαντιάγκο Μουνιέζ, όπως λέγεται ο πρωταγωνιστής συμμετέχει με την ομάδα του στο Μουντιάλ του 2006.

Όλες οι ταινίες συνδύαζαν πραγματικά πλάνα από τους αγώνες, με πλάνα που τραβήχτηκαν από τους ηθοποιούς σε διάφορες τοποθεσίες.


Maradona by Kusturica (2008)

Imdb rating: 6.8

 

Ο Εμίρ Κουστουρίτσα γύρισε ένα ντοκιμαντέρ το 2008 για τον Ντιέγκο Μαραντόνα και θεωρείται από αρκετούς φίλους του ποδοσφαίρου ως την κορυφαία προσπάθεια κινηματογράφησης της ζωής του μεγάλου Αργεντινού. Ο Σέρβος πέρασε πάρα πολλές ώρες μαζί με τον Μαραντόνα, ώστε να αποκρυπτογραφήσει όσο το δυνατόν καλύτερο το μύθο του.

Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλές αναφορές, ότι ο Κουστουρίτσα δεν φώτισε όλες τις πλευρές της πολυτάραχης ζωής του «Ντιεγκίτο».

Το αποτέλεσμα θεωρείται, σε γενικές γραμμές, πολύ καλό, ακόμη και με τις γκρίζες… ζώνες που υπάρχουν. Μάλιστα ο Κοστουρίτσα άφησε και πάλι το στίγμα του σε μερικές σκηνές του ντοκιμαντέρ, όπως αυτή που ο Μαραντόνα παραχωρεί συνέντευξη σε ένα κακόφημο καμπαρέ του Μπουένος Άιρες και γύρω του υπάρχουν ημίγυμνες χορεύτριες!


Mike Bassett: England Manager (2001)

Imdb rating: 6.9

 

Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για το τηλεοπτικό τους χιούμορ, αλλά και τον αυτοσαρκασμό τους, κάτι που αποτυπώνεται με εξαιρετικό τρόπο στην ταινία «Mike Bassett: England Manager». Κατά τη διάρκεια των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας υπέστη ένα καρδιακό επεισόδιο.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει και αναζητείται ο αντικαταστάτης του. Σε μία αμφιλεγόμενη κίνηση, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αγγλίας κι αφού έχει λάβει αρνητικές απαντήσεις από όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής, δίνει το χρίσμα στον άσημο και σχετικά άγνωστο Μάικ Μπάσετ!

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και ο αγγλικός Τύπος θέλει να πάρει το… κεφάλι του Μπάσετ, αλλά έστω και δύσκολα τα «Τρία Λιοντάρια» καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση για την τελική φάση του Μουντιάλ.

Η ταινία είναι μία επιτομή του αγγλικού χιούμορ με πολύ γέλιο και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους!


Pele: Birth of a Legend (2016)

Imdb rating: 7.2

 

Εδώ έχουμε μία must see ταινία! Το «Pele: Birth of a Legend» αφηγείται όλη τη ζωή του Έντσον Αράντε Ντο Νασιμέντο, ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια και τις αντίξοες συνθήκες μέχρι την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Βραζιλία και την κορύφωση του μύθου του!

Η ταινία δεν άρεσε στους κριτικούς του κινηματογράφου, ο οποίοι θεώρησαν ότι δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να αγγίξει την πολιτικοκοινωνική διάσταση του φαινομένου που ακούει στο όνομα Πελέ. Επιπλέον, αναφέρουν ότι αδυνατεί να εμπνεύσει το κοινό, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο που παρουσιάζεται ο Πελέ ως μονοδιάστατο.

Ενδεχομένως να έχουν και δίκιο από τεχνικής πλευράς τουλάχιστον, αλλά για τους απλούς φιλάθλους είναι μία εξαιρετική προσπάθεια που διαδραματίζει με αρκετά καλό τρόπο τη ζωή του Βραζιλιάνου!


United (2011)

Imdb rating: 7.4

 

Μία από τις σημαντικότερες τραγωδίες που έχουν συμβεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι το αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 1958 στο Μόναχο. Η αγγλική ομάδα αναχώρησε με πτήση τσάρτερ των British Airways στις 6 Φεβρουαρίου το 1958 από το Βελιγράδι, μετά την ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό, αλλά στην προσπάθειά του να απογειωθεί και λόγω της χιονοθύελλας που επικρατούσε, συνετρίβη σε ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Συνέπεια ήταν να χάσουν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβαίνοντες.

Η ταινία αναφέρει όλη την ιστορία της συγκεκριμένης ομάδας και σίγουρα θα συγκινήσει πολύ όσους την παρακολουθήσουν…


The Damned United (2009)

Imdb rating: 7.5

 

Στην κορυφή της λίστας, βάσει και της βαθμολογίας από το Imdb, βρίσκεται το «The Damn United», όπου πρόκειται για την αληθινή ιστορία του μεγάλου Άγγλου προπονητή, Μπράιν Κλαφ.

Με τον Μάικλ Σιν να ερμηνεύει τον Κλαφ, αλλά και τον Τομ Χούπερ στην σκηνοθετική καρέκλα, η ταινία ήταν δεδομένη ότι θα πήγαινε καλά. Και όντως πήγε πολύ καλά, έχοντας μεγάλη απήχηση σε κοινό και κριτικούς.

Η ταινία αναφέρεται στις 44 μέρες που ο Μπράιν Κλαφ διετέλεσε ως προπονητής της Λιντς. Ο Βρετανός τεχνικός ήταν αρκετά εκκεντρικός και γνωστός για τον νευρικό χαρακτήρα του. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε μιλήσει με απαξιωτικά σχόλια για διάφορους ποδοσφαιριστές και άλλους προπονητές.

Αυτό είχε γίνει και στην περίπτωση των παικτών της Λιντς, γι’ αυτό άλλωστε και δεν στέριωσε στα «παγώνια», ενώ δεν τον ήθελε και εξαρχής η πλειονότητα των οπαδών της ομάδας.

Πάντως από τη σύντομη θητεία του Κλαφ στη Λιντς, αυτή που βγήκε κερδισμένη ήταν η Νότιγχαμ Φόρεστ, την οποία ανέλαβε αμέσως μετά κι έμελλε να γράψει το όνομά της με χρυσά γράμματα στις σελίδες του αγγλικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ