el
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι ομάδες που έχουν κατακτήσει το Treble

Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το Champions League και σε συνδυασμό με την κατάκτηση της Premier League και του F.A. Cup, πανηγύρισε το Treble! Το Novibet Blog θυμίζει τις ομάδες που έχουν κατακτήσει την ίδια σεζόν Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρωπαϊκό!

Τα πήρε όλα η ασυναγώνιστη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχοντας κυριαρχήσει εντός αγγλικών συνόρων, επιβεβαίωσε την κυριαρχία της και στην Ευρώπη!

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα με τη νίκη στον τελικό του Champions League ολοκλήρωσε την κορυφαία σεζόν στην ιστορία της, καθώς μετά την Premier League και το F.A. Cup, πήρε και την ευρωπαϊκή κούπα που τόσο ήθελε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, για να συνδυάσει αυτή την ιστορική στιγμή με το Treble, δηλαδή την κατάκτηση την ίδια σεζόν των τριών βασικών τίτλων, του εγχώριου Double και του Champions League!

Είναι η πρώτη φορά των «πολιτών», όμως όχι και του Γκουαρδιόλα, ο οποίος είχε πανηγυρίσει ξανά Treble, το 2009 με την Μπαρτσελόνα, στην παρθενική σεζόν του ως προπονητής και είναι ο μοναδικός με δύο Treble!

Ένα ιστορικό επίτευγμα για τον σπουδαίο Πεπ, με το Treble της Σίτι να είναι το 10ο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, από 8η διαφορετική ομάδα.

Το Novibet Blog θυμίζει ποιες ομάδες πανηγύρισαν το Treble, από τη Σέλτικ του 1967 ως τον θρίαμβο της Μάντσεστερ Σίτι το 2023.

Όλες οι αγορές για το Στοίχημα Ποδόσφαιρο


Σέλτικ 1966/1967

Ο όρος Treble χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1967 εξαιτίας της Σέλτικ. Οι «πράσινοι» της Γλασκώβης εκείνη τη σεζόν σάρωσαν, καθώς κέρδισαν όποιον τίτλο διεκδίκησαν και είναι η μοναδική ομάδα που δεν έμεινε στο Treble, με τους τρεις βασικούς τίτλους (Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρωπαϊκό), αλλά πήρε και το εγχώριο League Cup και το Glasgow Cup, πετυχαίνοντας το Quintuple!

Με χρονική σειρά η Σέλτικ κέρδισε το League Cup απέναντι στη Ρέιντζερς (1-0), το Glasgow Cup κόντρα στην Πάτρικ Θιστλ (4-0), το Κύπελλο κόντρα στην Αμπερντίν (2-0), ενώ πανηγύρισε το πρωτάθλημα με 58 βαθμούς, έναντι 55 της Ρέιντζερς.

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών η ομάδα της Γλασκώβης νίκησε την Ίντερ στον τελικό (2-1), για να γίνει η πρώτη βρετανική ομάδα που πήρε το βαρύτιμο τρόπαιο.


Άγιαξ 1971/1972

Η τέλεια ποδοσφαιρική μηχανή του Άγιαξ υπό τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς, αφού ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης το 1971 νικώντας τον Παναθηναϊκό στον τελικό, τη σεζόν 1971/1972 σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

Τα ηνία πέρασαν στον Στέφαν Κόβατς (πέρασε και από τον Παναθηναϊκό μερικά χρόνια αργότερα) που οδήγησε τον «Αίαντα» στην απόλυτη κορυφή, καθώς κατέκτησε και τα τρία τρόπαια. Το Κύπελλο κατακτήθηκε χάρη στο 3-2 στον τελικό επί της Χάγης, ενώ το πρωτάθλημα με 63 βαθμούς έναντι 55 της Φέγενορντ.

Όσο για το back to back Champions League που σφράγισε το Treble ήταν με το 2-0 στον τελικό επί της Ίντερ.


Αϊντχόβεν 1987/1988

Η δεύτερη ολλανδική ομάδα που κατέκτησε Treble ήταν η Αϊντχόβεν του Γκους Χίντινκ τη σεζόν 1987/1988.

Η PSV κυριάρχησε εντός συνόρων, κατακτώντας το Κύπελλο κόντρα στη Ρόντα (3-2 παράταση), αλλά και την Eredivisie για τρίτη σερί σεζόν, με 59 βαθμούς έναν 50 του Άγιαξ.

Η ιστορική χρονιά της ομάδας του Χίντινκ ολοκληρώθηκε με το Κύπελλο Πρωταθλητριών, σε έναν δραματικό τελικό στη Στουγκάρδη, όπου χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι (6-5)  για να λυθούν οι διαφορές με την Μπενφίκα, έπειτα από το 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση.


Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 1998/1999

Ο Άλεξ Φέργκιουσον έγινε… Σερ χάρη στα μυθικά επιτεύγματα της σεζόν 1998/1999 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έφτασαν στο απόγειο της δόξας τους με την «Τάξη του ‘92», η οποία πανηγύρισε στο Νησί το F.A. Cup με το 2-0 στον τελικό επί της Νιουκάστλ κι ενώ είχε προηγηθεί ο επικός νοκ άουτ ημιτελικός με την Άρσεναλ, με το γκολ-ποίημα του Ράιαν Γκιγκς στην παράταση (2-1).

Στην Premier League η μάχη ήταν δραματική, με την Γιουνάιτεντ να παίρνει τον τίτλο με 79 βαθμούς έναντι 78 της Άρσεναλ και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το Champions League.

Ο τελικός με την Μπάγερν στη Βαρκελώνη ήταν επικός, με τα γκολ Σέριγχαμ και Σόλσκιερ να χαρίζουν το τρόπαιο με 2-1 στην ομάδα του (μετέπειτα χρισθέντα από τη Βασίλισσα Ελισάβετ) Σερ Άλεξ και να σφραγίζουν το πρώτο Treble αγγλικής ομάδας.


Μπαρτσελόνα 2008/2009

Το 2008 ο Πεπ Γκουαρδιόλα ανέλαβε τα ηνία της Μπαρτσελόνα και στην πρώτη του σεζόν ως πρώτος προπονητής έγραψε ιστορία κατακτώντας τα πάντα στο πέρασμά του μέσα σε λίγους μήνες!

Η αρμάδα του Πεπ πανηγύρισε το Copa del Rey με 4-1 στον τελικό επί της Μπιλμπάο, ενώ η La Liga επέστρεψε στα χέρια της με εντυπωσιακό τρόπο (87 έναντι 78 βαθμών της Ρεάλ) με το 6-2 στη Μαδρίτη να μένει στην ιστορία.

Η επιβεβαίωση της καλύτερης ομάδας της σεζόν ήταν ο τελικός του Champions League στη Ρώμη απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς όποια ομάδα επικρατούσε θα έπαιρνε το Treble.

Το 2-0 έστεψε πρωταθλήτρια Ευρώπης την Μπάρτσα, με τους τρεις τίτλους να είναι η επιβεβαίωση του εκπληκτικού θεάματος που χάρισαν οι Καταλανοί εκείνη τη σεζόν και μάλιστα κέρδισαν και τα τρία Super Cups στην αρχή της επόμενης σεζόν (Super Copa, UEFA Super Cup, FIFA Club World Cup, κάνοντας το ανεπανάληπτο Sextuple!


Ίντερ 2009/2010

Η σπουδαιότερη σεζόν στην ιστορία της Ίντερ είχε τη σφραγίδα του Ζοσέ Μουρίνιο, με την ομάδα του Μιλάνου να σαρώνει τους τίτλους.

Εντός συνόρων οι «νερατζούρι» έφτασαν στο Double με νίκη στον τελικό του Coppa Italia επί της Ρόμα (1-0), ενώ στο πρωτάθλημα η κορυφή διασφαλίστηκε με 82 βαθμούς, έναντι 80 των «τζιαλορόσι».

Στο Champions League αφού ήρθε η μεγάλη πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στον τελικό του «Bernabeu» καθάρισε ο Ντιέγκο Μιλίτο, ο οποίος με δύο γκολ δρομολόγησε το 2-0 επί της Μπάγερν και τον τριπλό θρίαμβο στη σεζόν 2009/2010.


Μπάγερν Μονάχου 2012/2013

Ο Γιουπ Χάινκες μπορεί να ήταν με ημερομηνία λήξης στον πάγκο της Μπάγερν, ωστόσο την οδήγησε στον απόλυτο θρίαμβο τη σεζόν 2012/2013, με τέσσερις τίτλους.

Η αρχή έγινε με το γερμανικό Super Cup, με τους άλλους δύο εγχώριους τίτλους να έρχονται επιβλητικά.

Στην Bundesliga η επιστροφή στην κορυφή έπειτα από τρία χρόνια συνδυάστηκε με ρεκόρ πόντων (91) και διαφοράς από τη δεύτερη Ντόρτμουντ (+25), ενώ το Κύπελλο κατακτήθηκε με νίκη 3-2 στον τελικό επί της Στουτγκάρδης.

Το Champions League ήταν γερμανική υπόθεση, καθώς οι Βαυαροί συνάντησαν στον τελικό την Ντόρτμουντ και με το γκολ του Ρόμπεν στο 89’ επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 12 χρόνια.


Μπαρτσελόνα 2014/2015

Το δεύτερο Treble της Μπαρτσελόνα ήταν επίσης κομψοτέχνημα, όπως το πρώτο, αυτή τη φορά με τον Λουίς Ενρίκε στην τεχνική ηγεσία.

Οι Καταλανοί δεν είχαν αντίπαλο εντός συνόρων, επιστρέφοντας στην κορυφή της La Liga με 94 βαθμούς, έναντι 92 της Ρεάλ, ενώ στο Copa del Rey έκαμψε την αντίσταση της Μπιλμπάο στον τελικό (3-1).

Κερασάκι στην τούρτα το Champions League με το 3-1 επί της Γιουβέντους στο Βερολίνο, με τους «μπλαουγράνα» να γίνονται η πρώτη ομάδα με δύο Treble.


Μπάγερν Μονάχου 2019/2020

Η σεζόν του κορωνοϊού είχε κυρίαρχη την Μπάγερν, η οποία δεν έμεινε στο εγχώριο Double, αλλά το συνδύασε με την κορυφή της Ευρώπης και το δεύτερο Treble της ιστορίας της.

Η Bundesliga ήταν εύκολη υπόθεση για άλλη μία σεζόν με 82 βαθμούς αντί 69 της Ντόρτμουντ, ενώ το Κύπελλο με 4-2 στον τελικό επί της Λεβερκούζεν.

Το περιπετειώδες Champions League που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2020 μετά την πρώτη καραντίνα κατέληξε στην τροπαιοθήκη των Βαυαρών του Χάνσι Φλικ, με το 1-0 επί της Παρί στον τελικό της Λισαβόνας και ενώ είχε προηγηθεί το βροντερό 8-2 στον προημιτελικό επί της Μπαρτσελόνα.


Μάντσεστερ Σίτι 2022/2023

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα άγγιξε την τελειότητα τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, σαρώνοντας τους τίτλους.

Στην Premier League παρά το χάντικαπ στην κούρσα με την Άρσεναλ, η Σίτι έδειξε μεγάλη αντοχή και με ντεμαράζ στην τελική ευθεία πήρε τον τρίτο συνεχόμενο τίτλο με 89 βαθμούς έναντι 84 των «κανονιέρηδων», ενώ το εγχώριο Double έγινε δικό της με το 2-1 στον τελικό του F.A. Cup κόντρα στην συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ.

Ασφαλώς όμως αυτό που ήθελαν πολύ οι «πολίτες» και ο Γκουαρδιόλα ήταν το Champions League. Ένα γκολ του Ρόδρι ήταν αρκετό για το 1-0 επί της Ίντερ στην Πόλη και το πρώτο αστέρι στην ιστορία της Σίτι, αλλά και το απίθανο παράσημο για τον Πεπ, που έγινε ο πρώτος προπονητής με δύο Treble!

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ