el
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακός Μπάσκετ: Αφιέρωμα στην Μπασκετική ομάδα του Ολυμπιακού

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες και πιο επιτυχημένες ομάδες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός μπάσκετ δημιουργήθηκε ως τμήμα του συλλόγου «Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιά» και αριθμεί εκατομμύρια φιλάθλους σε όλη την επικράτεια. Χρώμα της ΚΑΕ το Κόκκινο-Άσπρο και έδρα της το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά.


Ολυμπιακός BC

Από τα highlights στην ιστορία του συλλόγου η παρουσία του στο τουρνουά McDonald’s Open το 1997 όπου οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν αντιμέτωποι στο παρκέ με τους θρυλικούς Chicago Bulls του Μάικλ Τζόρνταν. Το εισιτήριο συμμετοχής στο συγκεκριμένο τουρνουά κέρδισε χάρη στο Triple Crown που κατέκτησε εκείνη τη σεζόν. Είναι μάλιστα η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδος και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα την ίδια σεζόν (1997).

Το 2012 ο μπασκετικός Ολυμπιακός φτάνει στην κατάκτηση του 2ου τίτλου του στην Euroleague επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη με 62-61. Ιστορική ανατροπή για τους ερυθρόλευκους που επέστρεψαν από το -19 μέσα σε 12 λεπτά. Ακολουθεί ένας ακόμα ευρωπαϊκός τίτλος το 2013 στο Final Four του Λονδίνου με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ολυμπιακός επικρατεί της βασίλισσας με 100-88 κάνοντας μία ακόμα τεράστια ανατροπή καθώς βρέθηκε στην πρώτη περίοδο του τελικού να χάνει μέχρι και 17 πόντους. Με τους back to back τίτλους ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα και μαζί με την Μακάμπι Τελ Αβίβ οι μοναδικές που καταφέρνουν κάτι ανάλογο. Το 2013 ο Ολυμπιακός φτάνει και στην κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου που πραγματοποιείται στη Βραζιλία.

Η παρουσία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ ολοκληρώνεται τη σεζόν 2018-2019. Οι ερυθρόλευκοι αποχωρούν στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ορισμούς συγκεκριμένων διαιτητών στα συγκεκριμένα παιχνίδια και την γενικότερη αδιαφάνεια στους κύκλους της ΕΟΚ. Δεν πείθεται να κατέβει στους αγώνες του πρωταθλήματος κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο και βάσει των κανονισμών υποβιβάζεται στην A2 κατηγορία. Αποτέλεσμα της κίνησης αυτής είναι ο Ολυμπιακός να συμμετέχει με άλλη ομάδα στην Euroleague όπου υπάρχει εγγυημένο συμβόλαιο και με άλλη στις εγχώριες διοργανώσεις. Ένα νεανικό ρόστερ έχει αναλάβει να κουβαλήσει στις εγχώριες διοργανώσεις το βαρύ όνομα του Ολυμπιακού αποτελώντας τον Ολυμπιακό Β – Αναπτυξιακή Ομάδα.

Ωστόσο η Α2 δεν μπορεί να χωρέσει ένα μεγάλο σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός. Την περίοδο 2021-2022 ανεβαίνει και πάλι στην Basket League και βάζει πλώρη για την κορυφή. Καταφέρνει με την επάνοδό του να κάνει το τρεμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις κατακτώντας Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδος και Super Cup. Βρίσκεται σε καλό μομέντουμ και καταφέρνει μετά από μία εξαιρετική σεζόν να βρεθεί στο Final Four της Euroleague που διεξάγεται στο Βελιγράδι.


Η Ιστορία του Ολυμπιακού στο Μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός είναι μία από τις κορυφαίες ομάδες στην καλαθοσφαίριση με εκατομμύρια φίλους από άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας. Μία ένδοξη πορεία στο πέρασμα του χρόνου γεμάτη διακρίσεις και τίτλους συνοδεύει τον «δαφνοστεφανομένο» στο έμβλημα της ομάδας. Ας κάνουμε ένα σύντομο ιστορικό οδοιπορικό δίνοντας έμφαση σε ημερομηνίες ορόσημο για τους ερυθρόλευκους.


Ίδρυση του Ολυμπιακού στο μπάσκετ

Το 1931 αθλητές από το τμήμα πετοσφαίρισης του συλλόγου αποφασίζουν να προχωρήσουν στην ίδρυση του τμήματος μπάσκετ. Τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη του αθλήματος δεν είναι αυτή που περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας. Το 1937 καλούνται φίλοι του συλλόγου να δώσουν και πάλι πνοή στο τμήμα μπάσκετ και επιχειρείται να στηθεί η ομάδα από την αρχή. Έρχονται νέα πρόσωπα στο τεχνικό επιτελείο αλλά και παίκτες από την περιοχή του Πειραιά, στο σύνολό τους οπαδοί του Ολυμπιακού. Η γερμανική κατοχή βάζει φρένο στην δυναμική που πάει να αναπτύξει ο σύλλογος. Αμέσως μετά τη λήξη του Πολέμου ο Ολυμπιακός βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες με γενικό αρχηγό τον Γιάννη Κουτσουλέντη.


Πρώτος εγχώριος τίτλος του Ολυμπιακού

Με νίκη επί του Τρίτωνα ο Ολυμπιακός φτάνει στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Ελλάδος στην ιστορία του το 1949. Τα αδέρφια Σπανουδάκη, ο Αλέξανδρος Κουτσούκος, και ο Εμμανουήλ Χατζηνικολάου αποτελούν τους στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας με τον Αλέξανδρο Σπανουδάκη να χρίζεται πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Το δεύτερο πρωτάθλημα θα αργήσει 11 ολόκληρα χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι χρίζονται ξανά πρωταθλητές Ελλάδος το 1960 με πρωταγωνιστές και πάλι τα αδέρφια Σπανουδάκη. Με τον τίτλο αυτό ο Ολυμπιακός εξασφαλίζει τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του και καλείται να αντιμετωπίσει την τουρκική Γαλατασαράι.


Οι τίτλοι στη δεκαετία του 1970

Το αήττητο πρωτάθλημα του 1976 είναι σταθμός ορόσημο στην ιστορία του Ολυμπιακού στο μπάσκετ. Πληθώρα σημαντικών παικτών έχει βρεθεί στον Πειραιά και οδηγούν την ομάδα στο τρίτο της πρωτάθλημα και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου. Γιατζόγλου, Καστρινάκης, Διάκουλας, Μπαρλάς, Κοκορόγιαννης και πολλοί ακόμα υπό τις οδηγίες του Φαίδωνα Ματθαίου πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις και φέρνουν άνετα την ομάδα στην κορυφή της Ελλάδας. Την ίδια σεζόν ο Ολυμπιακός θα φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια συμμετέχει ο σπουδαίος τότε Τσάρλι Γιέλβερτον με συμμετοχές στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς.

Το 1977 οι Γιατζόγλου, Καστρινάκης ,Μελίνι και Διάκουλας πρωταγωνιστούν στην μεγαλύτερη νίκη των ερυθρόλευκων επί του Παναθηναϊκού με 110-68 και μάλιστα εκτός έδρας. Ο Ολυμπιακός χρίζεται και πάλι Κυπελλούχος Ελλάδος υπό τις οδηγίες του Κώστα Μουρούζη. Το 1978 ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ στην ιστορία του σε τρία χρόνια. Το 1979 η ομάδα φτάνει μέχρι την τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία. Η πορεία αυτή θα διακοπεί ένα χρόνο αργότερα με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος με τους Γιατζόγλου και Καστρινάκη να πρωταγωνιστούν μέσα στο γήπεδο υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρλά. Η επόμενη δεκαετία δεν έχει να προσφέρει πολλά στους ερυθρόλευκους και χαρακτηρίζεται από σημάδια ύφεσης και προβλημάτων.


Μία Δεκαετία κρίσης

Η επόμενη δεκαετία δεν έχει να προσφέρει τίποτα στους ερυθρόλευκους. Η ανανέωση που επιχειρείται δεν έχει αποτελέσματα και ο Ολυμπιακός δεν φτάνει στην κατάκτηση κάποιου τίτλου. Μεγάλο όνομα για την ομάδα εκείνη την περίοδο είναι ο Αργύρης Καμπούρης ενώ τα ονόματα που ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα όσο θα έπρεπε.


Ο Κόκκαλης στο τιμόνι του Ολυμπιακού

Ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει την προεδρία του Ολυμπιακού το 1991 και στον πάγκο της ομάδας προσλαμβάνεται ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η ομάδα μετακομίζει από το Παπαστράτειο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την ώρα που στον Πειραιά τα επόμενα χρόνια θα φτάνουν μεγάλα ονόματα όπως ο Ζάρκο Πάσπαλι, ο Ρόι Τάρπλεϊ, ο Ντράγκαν Τάρλατς, ο Αλεξάντερ Βολκόφ, ο Φράνκο Νάκιτς, ο Μίλαν Τόμιτς, ο Έντι Τζόουνς, ο Γουόλτερ Μπέρι και πολλοί ακόμα. Τους ξένους αστέρες θα πλαισιώσουν ικανότατοι Έλληνες παίκτες όπως ο Γιώργος Σιγάλας, ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Δημήτρης Παπανικολάου. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ο Ολυμπιακός θα φτάσει στην κατάκτηση 5 πρωταθλημάτων 1993-97, 2 Κυπέλλων (1994-1997) και θα δηλώσει παρόν σε δύο Final Four (1994, 1995).

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αναλαμβάνει το τιμόνι του Ολυμπιακού στο μπάσκετ το 1997. Το άστρο του Σέρβου κόουτς λάμπει με τους ερυθρόλευκους να κατακτούν όλους τους τίτλους που διεκδίκησαν. Γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που θα φτάσει στο triple crown επικρατώντας στον τελικό της Ευρωλίγκας στη Ρώμη, ενώ ο τίτλος του πρωταθλητή έρχεται με αντίπαλο την ΑΕΚ. Στο Κύπελλο καταβάλλει εύκολα την αντίσταση του Απόλλωνα Πατρών και γράφει ιστορία.


Εποχή Αγγελόπουλων και επιστροφή στις επιτυχίες

Τα χρόνια που ακολουθούν δεν κρύβουν τίτλους για τον Ολυμπιακό. Από το 1998 μέχρι και το 2002 ο μοναδικός τίτλος για τους ερυθρόλευκους είναι το Κύπελλο Ελλάδος το 2002. Η τριετία 2003-2005 είναι γραμμένη με μαύρα γράμματα για τους Πειραιώτες.

Η διοίκηση της ομάδας περνάει το 2006 στα χέρια των αδερφών Αγγελόπουλων. Η διοίκηση ξοδεύει τεράστια ποσά για να επαναφέρει τον Ολυμπιακό σε τροχιά τίτλων φέρνοντας σπουδαία ονόματα του μπάσκετ στον Πειραιά. Το 2009 κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος με μόλις μία ήττα στο ενεργητικό του ενώ μία χρονιά αργότερα αναδεικνύεται και πάλι πρωταθλητής με το απόλυτο 26 νικών και καμίας ήττας.

Το 2010 επιστρέφει με τίτλο στο Κύπελλο Ελλάδος ενώ η συμμετοχή του στον τελικό της Euroleague με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα σηματοδοτεί την αφύπνιση του θηρίου. Η έλευση του Βασίλη Σπανούλη στο λιμάνι μία χρονιά αργότερα αλλάζει το ρου της ιστορίας στον Ολυμπιακό. Μαζί κατακτούν το 9ο κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου αν και χάνει τον τίτλο του πρωταθλητή στα ημιτελικά.

Η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων για μείωση του μπάτζετ δεν εμποδίζει τους ερυθρόλευκους να κατακτήσουν την κορυφή της Ευρώπης το 2011-2012. Το back to back στους ευρωπαϊκούς τίτλους τον κάνει να ξεχωρίζει σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η κατάκτηση του Διηπειρωτικού έρχεται σαν το κερασάκι στην τούρτα για μία ομάδα που ξέρει πλέον να κερδίζει τίτλους όταν της παρουσιάζεται η ευκαιρία. Το 2015 επιστρέφει στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων εντός των συνόρων με αντίπαλο τον αιώνιο αντίπαλο.

Η επιστροφή στα σαλόνια της Basket League την περίοδο 2021-2022 συνοδεύεται με το τρεμπλ. Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδος και Super Cup βάζοντας τη δική τους σφραγίδα στα ελληνικά δρώμενα του μπάσκετ.

olympiacos printezis 2022 novibet


Το Ρόστερ του Ολυμπιακού

Η αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη από την ενεργό δράση ήταν ενδεχομένως η αλλαγή σελίδας στην αγωνιστική ταυτότητα του Ολυμπιακού. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα πλάνα του και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα στους ερυθρόλευκους. Χωρίς μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ που κατέκτησε όλους τους εγχώριους τίτλους ο Ολυμπιακός βάζει ακόμα ψηλότερα τον πήχη για την τρέχουσα σεζόν.

Point Guards: Κώστας Σλούκας, Τόμας Γουόκαπ, Ιωσήφ Κολοβέρος

Shouting Guards: Αζάια Κάνααν, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Μιχάλης Λούντζης, Τζορτζ Πάπας

Small Forwards: Κώστας Παπανικολάου, Σακίλ ΜακΚίσικ,

Power Forwards: Άλεκ Πίτερς, Αλέξανδρος Βεζένκοφ,

Centers: Μουσταφά Φαλ, Τζόελ Μπολομπόι, Ταρίκ Μπλακ.

olympiacos final4 novibet

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ