el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προγνωστικά Όσκαρ 2024 – Ανάλυση για τα Βραβεία Oscar 2024

Η 96η τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ (11/3, 01:00) αποτελεί το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς, όπου οι κορυφαίες ταινίες και συντελεστές βραβεύονται με το πλέον λαμπερό έπαθλο. Το Novibet Blog καταγράφει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την σπουδαία τελετή.

Το Dolby Theter στο Χόλιγουντ φιλοξενεί την 96η απονομή των Όσκαρ, όπου θα βραβευθούν οι ταινίες και οι συντελεστές που άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που πέρασε στην 7η Τέχνη.

Το Novilbet Blog καταγράφει και αναλύει όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα Όσκαρ και ξεχωρίζει κορυφαία προγνωστικά για τα όσκαρ σε δελεαστικές αποδόσεις.

Στοίχημα Όσκαρ 2024

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Οι υποψηφιότητες

Οι υποψηφιότητες είναι πολλές, αλλά κάποιες ταινίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες υποψηφιότητες στις επιμέρους κατηγορίες.

Το Oppenheimer έχει τη μερίδα του λέοντος με 13 υποψηφιότητες, ωστόσο το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου δεν πάει πίσω, με 11, ενώ διψήφιο αριθμό υποψηφιοτήτων έχει και το Killers of the Flower Moon με 10.

Το Poor Things έχει υποψηφιότητα για Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένο Σενάριο, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μακιγιάζ.

Ο Λάνθιμος διεκδικεί Όσκαρ με ταινία του και πάλι μετά την Ευνοούμενη το 2019, όταν είχε 10 υποψηφιότητες και κέρδισε ένα βραβείο, με τον Ολίβια Κόλμαν να κερδίζει το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Αναλυτικά οι ταινίες με πολλαπλές υποψηφιότητες

  • 13: Oppenheimer
  • 11: Poor Things
  • 10: Killers of the Flower Moon
  • 8: Barbie
  • 7: Maestro
  • 5: American Fiction
  • 5: Anatomy of a Fall
  • 5: The Holdovers
  • 5: The Zone of Interest
  • 3: Napoleon
  • 2: The Creator
  • 2: Mission Impossible – Dead Reckoning Part One
  • 2: Nyad
  • 2: Past Lives
  • 2: Society of The Snow

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Καλύτερη ταινία

Δέκα ταινίες διεκδικούν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, με το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν που πραγματεύεται την ιστορία του «πατέρα της ατομικής βόμβας» Ρόμπερτ Όπενχαϊμερ να ξεχωρίζει και να έχει σπάσει τα ταμεία του Box Office.

Ψηλά σε δημοφιλία είναι και το Poor Things του Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, μια φεμινιστική ταινία που περιστρέφεται γύρω από μια γυναίκα, την Μπέλα (Έμμα Στόουν) που θέλει να αυτοκτονήσει για να βρει τον εαυτό της κι έτσι βρίσκει έναν ιδιότροπο γιατρό που τη θέτει υπό την προστασία του, αλλά στην προσπάθειά του να την επαναφέρει, αγνοεί πως εμπόδια στα σχέδιά του πρόκειται να μπει ο νεαρός βοηθός του, ένας ερωτύλος δικηγόρος και η βούληση της ίδιας της Μπέλα.

Το Poor Things έχει ήδη κερδίσει τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, ενώ έχει και 7 υποψηφιότητες στις Χρυσές Σφαίρες ενώ είναι η δεύτερη φορά που ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη προτείνεται για Καλύτερη Ταινία μετά την Ευνοούμενη.

Απαρατήρητη δεν περνά ούτε η νέα ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε Killers of the Flower Moon όπου πρωταγωνιστεί ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Α’ Ανδρικός Ρόλος

Στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου ξεχωρίζει η υποψηφιότητα του Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer) που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για δραματικό ρόλο αλλά και το BAFTA, του Μπράντλεϊ Κούπερ (Maestro), του Πολ Τζιαμάτι (The Holdovers) που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για καλύτερο κωμικό ρόλο, αλλά και το βραβείο των κριτικών.

Βάσει των αναλύσεων η κούρσα για το βραβείο αναμένεται να είναι ανάμεσα σε Κίλιαν Μέρφι και Πολ Τζιαμάτι με τον πρώτο να φαίνεται να έχει το πάνω χέρι καθώς το Oppenheimer αναμένεται να συγκεντρώσει τα περισσότερα βραβεία, συλλογικά και ατομικά.

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Α’ Γυναικείος Ρόλος

Σε αυτή την κατηγορία πρωταγωνιστεί το Poor Things και συγκεκριμένα η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, Έμμα Στόουν, που ήδη έχει στην κατοχή της γι’ αυτό το ρόλο Χρυσή Σφαίρα και BAFTA.

Ισχυρός ωστόσο είναι ο ανταγωνισμός από τη Λίλι Γκλάντστουν για την ερμηνεία της στο Killers of the Flower Moon καθώς έχει λάβει το βραβείο των κριτικών και όπως σημειώνεται ρόλο παίζει το γεγονός πως η ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε μπορεί να μη λάβει κάποιο άλλο βραβείο παρά τις 10 συνολικά υποψηφιότητες και να περιοριστεί σε αυτό.

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Σκηνοθεσία

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν πολλές δυνατές υποψηφιότητες, με το μεγάλο φαβορί να θεωρείται ο Κρίστοφερ Νόλαν για το Oppenheimer, με το γεγονός πως η συγκεκριμένη ταινία έχει συνολικά τις περισσότερες υποψηφιότητες να ενισχύει το ρόλο του φαβορί.

Ωστόσο ο Γιώργος Λάνθιμος δεν πρέπει να θεωρείται χαμένος από χέρι στη δεύτερη υποψηφιότητά του για Σκηνοθεσία μετά το 2019 (Ευνοούμενη), με την Ακαδημία να είναι κοινό μυστικό πως του… χρωστάει ένα «προσωπικό» Όσκαρ ειδικά από τη στιγμή που δεν κατάφερε να κερδίσει τέτοιο ούτε με την Ευνοούμενη, αλλά ούτε με τον Κυνόδοντα με τον οποίο ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία το 2010.

Φυσικά ανάμεσα στις βασικές υποψηφιότητες είναι και ο Μάρτιν Σκορτσέζε με το Killers of the Flower Moon, διεκδικώντας το δεύτερο βραβείο μετά το 2006.

 


Προγνωστικά Όσκαρ 2024

Ως είθισται σε κάθε τελετή απονομής Όσκαρ, έτσι και φέτος υπάρχουν κατηγορίες που μοιάζουν «κλειδωμένες» όσον αφορά τους νικητές. Μία εξ αυτών δείχνει να είναι της Καλύτερης Ταινίας για το Oppenheimer, ωστόσο μπορεί να προκύψει… ντέρμπι σε ατομικές κατηγορίες.

Στον Α’ Γυναικείο Ρόλο αναμένεται ισχυρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε Λίλι Γκλάντστοουν και Έμμα Στόουν, με τη… μούσα του Γιώργου Λάνθιμου να δείχνει έτοιμη να ανατρέψει τα προγνωστικά και να κερδίσει το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της μετά το 2017 και το La La Land.

ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ ΝΙΚΗΤΡΙΑ Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 2.25 ΣΤΗ NOVIBET

Επίσης στην κατηγορία του Α’ Ανδρικού Ρόλου μπορεί ο Κίλιαν Μέρφι να φαίνεται έτοιμος να κερδίσει το βραβείο, αλλά σύμφωνα με τις κριτικές ουδείς μπορεί να αποκλείσει τον Πολ Τζιαμάτι που κερδίζει όλο και περισσότερες προτιμήσεις, γι’ αυτό κι εμείς θα προτείνουμε το… αουτσάιντερ.

ΠΟΛ ΤΖΙΑΜΑΤΙ ΝΙΚΗΤΗΣ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 7.00 ΣΤΗ NOVIBET

Επιστρέφοντας στις γενικές κατηγορίες των ταινιών, το Poor Things του Λάνθιμου δείχνει πολύ δυνατό με την υποψηφιότητα στην κατηγορία των Καλύτερων Κοστουμιών, ωστόσο θα πρέπει να υποσκελίσει την Barbie που θεωρείται το φαβορί σε αυτή την κατηγορία.

POOR THINGS ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 2.10 ΣΤΗ NOVIBET

 


Βραβεία Όσκαρ 2024: Οι υποψηφιότητες σε όλες τις κατηγορίες

Όλες οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία που θα διεκδικήσουν Όσκαρ.

  • Καλύτερη Ταινία: American Fiction, Anatomy of a Fall, Barbie, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Maestro, Oppenheimer, Past Lives, Poor Things, The Zone of Interest
  • Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν (Oppenheimer), Γιώργος Λάνθιμος (Poor Things), Τζόναθαν Γκλέιζερ (The Zone of Interest), Τζαστίν Τριέτ (Anatomy of a Fall), Μάρτιν Σκορσέζε (Killers of the Flower Moon).
  • Α’ Γυναικείος Ρόλος: Ανέτ Μπένινγκ (Nyad), Λίλι Γλάντστόουν (Killers of the Flower Moon), Κάρεϊ Μάλιγκαν (Maestro), Εμα Στόουν (Poor Things), Σάντρα Χούλερ (Anatomy of a Fall)
  • Α’ Ανδρικός Ρόλος: Μπράντλεϊ Κούπερ (Maestro), Πολ Τζιαμάτι (The Holdovers), Κίλιαν Μέρφι (Oppenheimer), Κόλμαν Ντομίνγκο (Rustin), Τζέφρι Ράιτ (American Fiction)
  • Διασκευασμένο Σενάριο: American Fiction, Barbie, Oppenheimer, Poor Things, The Zone of Interest
  • Πρωτότυπο Σενάριο: Anatomy of a Fall, The Holdovers, Maestro, May December, Past Lives
  • Β’ Γυναικείος Ρόλος: Εμιλι Μπλαντ (Oppenheimer), Ντανιέλ Μπρους (The Color Purple), Αμέρικα Φερέρα (Barbie), Τζόντι Φόστερ (Nyad), Ντα’ Βιν Τζόι Ράντολφ (The Holdovers)
  • Β’ Ανδρικός Ρόλος: Μαρκ Ράφαλο (Poor Things), Ρόμπερτ Ντε Νίρο (Killers of the Flower Moon), Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. (Oppenheimer), Ράιαν Γκόσλινγκ (Barbie), Στέρλινγκ Κ. Μπράουν (American Fiction)
  • Μοντάζ: Anatomy of a Fall, The Holdovers, Killers of the Flower Moon, Poor Things, Oppenheimer
  • Φωτογραφία: El Conde, Killers of the Flower Moon, Maestro, Oppenheimer, Poor Things
  • Μουσική: American Fiction, Indiana Jones and the Dial of Destiny, Killers of the Flower Moon, Oppenheimer, Poor Things
  • Κοστούμια: Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things
  • Καλύτερο Τραγούδι: I’m Just Ken (Barbie), It Never Went Away (American Symphony), The Fire Inside (Flamin’ Hot), Wahzhazhe – A Song For My People (Killers of the Flower Moon), What Was I Made For? (Barbie)
  • Σκηνογραφία: Barbie, Killers of the Flower Moon, Napoleon, Oppenheimer, Poor Things
  • Διεθνής Ταινία: Io Capitano (Ιταλία), Perfect Days (Ιαπωνία), Society of the Snow (Ισπανία), The Teachers’ Lounge (Γερμανία), The Zone of Interest (Αγγλία)
  • Animation: The Boy and the Heron, Elemental, Nimona, Robot Dreams, Spiderman: Across the Spider-Verse
  • Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: Bobi Wine: The People’s President, The Eternal Memory, Four Daughters, To kill a tiger, 20 Days in Mariupol
  • Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: The ABCs of Book Banning, The Barber of Little Rock, Island in Between, The Last Repair Shop, Nǎi Nai & Wài Pó
  • Ηχος: The Creator, Maestro, Mission Impossible: Dead Reckoning Part One, The Zone of Interest, Oppenheimer
  • Οπτικά Εφέ: The Creator, Godzilla: Minus One, Guardians of the Galaxy Vol. 3, Napoleon, Mission Impossible: Dead Reckoning Part One
  • Κομμώσεις και Μακιγιάζ: Golda, Maestro, Oppenheimer, Poor Things, Society of the Snow
  • Μικρού Μήκους Ταινία – Animation: Letter to a Pig, Ninety-Five Senses, Our Uniform, Pachyderme, War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
  • Μικρού Μήκους Ταινία – Live Action: The After, Invincible, Night of Fortune, Red, White and Blue, The Wonderful Story of Henry Sugar

 


 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ