el
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Παγκόσμιο Κύπελλο U-20: Από Μέσι και Πογκμπά ως τον Ματάρ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 είναι παραδοσιακά το «εκκολαπτήριο» των ταλέντων του «αύριο». Εκεί είδαμε για πρώτη φορά σούπερ σταρ όπως ο Λιονέλ Μέσι, ωστόσο κάποια ταλέντα παρά τις προσδοκίες έμειναν… ταλέντα. Διαβάστε τι απέγιναν οι πολυτιμότεροι (MVP) των 10 τελευταίων διοργανώσεων.

Όλοι από κάπου ξεκινούν. Η αφετηρία πολλών σπουδαίων παικτών ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, μια διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά από τη FIFA το 1977.

Έκτοτε το… Μουντιάλ των «μικρών» αποτελούσε πόλο έλξης για τις ομάδες ώστε να παρακολουθήσουν τα ταλέντα του «αύριο» που ήταν έτοιμα για την αγωνιστική τους «απογείωση».

Σε αυτή τη διοργάνωση παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά μερικούς σπουδαίους άσους, αλλά και κάποιους που δεν ακολούθησαν την αναμενόμενη πορεία.

Φέτος το Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 επιστρέφει, καθώς η πανδημία ανέβαλλε τη διοργάνωση του 2021, με οικοδέσποινα την Ινδονησία (20 Μαΐου-11 Ιουνίου).

Τι απέγιναν οι πολυτιμότεροι (MVP) των 10 τελευταίων διοργανώσεων, από το 2001 ως το 2019;

Ποιοι δικαιολόγησαν εκείνο τον τίτλο και ποιοι απέτυχαν να κάνουν καριέρα ανάλογη των προσδοκιών;


2019: Κανγκ Ιν Λι – Νότια Κορέα

Στην Πολωνία το 2019 το βραβείο κατέληξε στον Κορέατη Κανγκ Ιν Λι, ο οποίος είχε 2 γκολ στη διοργάνωση και οδήγησε την ομάδα του ως τον τελικό, όπου ηττήθηκε από την Ουκρανία (3-1).

Ο 22χρονος επιτελικός μέσος αποτελεί «προϊόν» της ακαδημίας της Βαλένθια, αγωνιζόμενος από το 2018 στην πρώτη ομάδα των «νυχτερίδων», ενώ από την περσινή σεζόν κατοικοεδρεύει στη Μαγιόρκα, μετρώντας 25 συμμετοχές και 3 γκολ στη φετινή La Liga.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διοργάνωση του 2019 πρώτος σκόρερ ήταν ο Χάαλαντ (9 γκολ), τα οποία πέτυχε όλα σε ένα παιχνίδι (Νορβηγία-Ονδούρα 12-0)!

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια.


2017: Ντομινίκ Σολάνκε – Αγγλία

Ο τίτλος του 2017 στη Νότια Κορέα είναι ο πιο σημαντικός που έχει κατακτήσει εδώ και πολλά χρόνια η Αγγλία σε όλα τα επίπεδα, έχοντας και τον πολυτιμότερο, που ήταν ο Ντομινίκ Σολάνκε.

Ο 25χρονος επιθετικός ήταν πρώτος σκόρερ των «λιονταριών» (4 γκολ) που κατέκτησαν τον τίτλο, προερχόμενος από την ακαδημία της Τσέλσι.

Τη σεζόν 2015/2016 ήταν δανεικός στη Φιτέσε (25 συμμετοχές – 7 γκολ), ενώ τη διετία 2017-2019 ήταν στη Λίβερπουλ, πριν βρει το «λιμάνι» του στην Μπόρνμουθ.

Με 29 γκολ την περσινή σεζόν στην Championship (2ος σκόρερ πίσω από τον Μίτροβιτς) οδήγησε τα «κεράσια» στην άνοδο, μετρώντας φέτος 3 γκολ σε 22 αγώνες στην Premier League.

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια.


2015: Αντάμα Τραορέ – Μάλι

Το 2015 στη Νέα Ζηλανδία το 3ο του βάθρου Μάλι είχε τον MVP. Ο Αντάμα Τραορέ με 4 γκολ ηγήθηκε της αφρικανικής ομάδας και ξεχώρισε.

Ο 28χρονος διεθνής μέσος έχει γίνει «γυρολόγος», με θητεία μεταξύ άλλων σε Λιλ, Μονακό, Μετς και Χαλ τη φετινή σεζόν, χωρίς να έχει δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση ως τώρα τον ντόρο που είχε γίνει γύρω από το όνομά του.

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στα 3.5 εκατομμύρια.

traore mali worldcup u20 novibet


2013: Πολ Πογκμπά – Γαλλία

Το «αστέρι» του Πολ Πογκμπά ανέτειλε το 2013 στην Τουρκία, όντας στυλοβάτης στο πρώτο τρόπαιο της Γαλλίας στον θεσμό, σκοράροντας και μία φορά, στον προημιτελικό με το Ουζμπεκιστάν.

Από εκεί και πέρα δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον δυναμικό μέσο που κόστισε ένα κάρο χρήματα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ώστε να αποκτηθεί το 2016 από τη Γιουβέντους, καθώς οι «διάβολοι» δεν είχαν διαβλέψει την εξέλιξή του παρότι τον είχαν από πολύ μικρό στις τάξεις τους.

Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2018 με τους «τρικολόρ» και κάτοχος του Europa League το 2017 με τη Γιουνάιτεντ, το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στη «Γιούβε», έχοντας ταλαιπωρηθεί με τραυματισμούς, που δεν του έχουν επιτρέψει να θυμίσει ακόμα τον παίκτη-θαύμα της πρώτης του θητείας.

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια.


2011: Ενρίκε Αλμέιδα – Βραζιλία

Η πρωταθλήτρια του 2011 Βραζιλία πανηγύρισε στη διοργάνωση της Κολομβίας με κορυφαίο τον Ενρίκε.

Ο επιθετικός της «σελεσάο» ήταν πρώτος σκόρερ τότε με 5 γκολ. Στα 31 του πλέον έχει γεμάτο βιογραφικό λόγω των πολλών ομάδων όπου έχει αγωνιστεί κι όχι για τα κατορθώματά του.

Εξάλλου δεν έχει καταφέρει να γίνει διεθνής με τη «μεγάλη» εθνική και πλέον φορά τη φανέλα της Αμέρικα Μινέιρο.

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στις 500 χιλιάδες.


2009: Ντομινίκ Αντίγια – Γκάνα

Ο Ντομινίκ Αντίγια ήταν ο απόλυτος σταρ της διοργάνωσης της Αιγύπτου το 2009.

Ασταμάτητος τόσο αυτός (πρώτος σκόρερ με 8 γκολ), όσο και η πρωταθλήτρια Γκάνα, με τον 33χρονο -σήμερα- άσο να αλλάζει πολλές ομάδες, με μεγαλύτερο «παράσημο» τη μεταγραφή στη Μίλαν (2010), αλλά δίχως συμμετοχή στη διετία του στο San Sirο.

H Τσιανγκμάι Γιουνάιτεντ της Ταϊλάνδης ήταν ο τελευταίος σταθμός του άλλοτε διεθνούς μεσοεπιθετικού ως το 2021 κι έκτοτε παραμένει χωρίς ομάδα, όντας εκτός δράσης.

Adiyiah ghana worldcup u20 novibet


2007: Σέρχιο Αγουέρο – Αργεντινή

Ο Σέρχιο Αγουέρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που είδαμε για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο U-20. Το 2007 έλαμψε στον Καναδά, με 6 γκολ και την κούπα για την «αλμπισελέστε», τη δεύτερη συνεχόμενη με εκείνον παρόντα.

Για τη μετέπειτα πορεία του επιθετικού από το Μπουένος Άιρες «μιλούν» τα έργα και οι ημέρες του, με Ιντεπεντιέντε, Ατλέτικο Μαδρίτης και κυρίως Μάντσεστερ Σίτι, όπου αγωνίστηκε για μια δεκαετία (2011-2021) κι έγινε εμβληματική μορφή των «πολιτών», πανηγυρίζοντας 15 τίτλους, έπειτα από το Europa League και το ευρωπαϊκό Super Cup που είχε πανηγυρίσει με την Ατλέτικο.

Το 2021 μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα για το… φινάλε, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς διαγνώστηκε με πρόβλημα στην καρδιά και αναγκάστηκε να μην έχει το ιδανικό τέλος καριέρας.


2005: Λιονέλ Μέσι – Αργεντινή

Για τον Λιονέλ Μέσι δε χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις, ωστόσο ο πρώτος σημαντικός τίτλος της καριέρας, ανάμεσα στους αναρίθμητους που ακολούθησαν, ήταν με την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 στην Ολλανδία το 2005.

Εκεί τον θαυμάσαμε για πρώτη φορά, ωστόσο όσο κι αν είχε θαμπώσει, ουδείς μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε.

Στα 18 του έλαμψε και με το παραπάνω στη χώρα της τουλίπας, όντας πρώτος σκόρερ (6 γκολ), κρίνοντας με δύο δικά του τέρματα τον τελικό με τη Νιγηρία (2-1).

Εκείνος ο τίτλος ήταν μόνο η αρχή, με τα κατορθώματα (ατομικά και τίτλους) να είναι ατελείωτα για τον συνυφασμένο με την Μπαρτσελόνα και πλέον σούπερ σταρ της Παρί, κορωνίδα των οποίων είναι φυσικά το Παγκόσμιο Κύπελλο που πανηγύρισε με την Αργεντινή στο Κατάρ, ώστε να συμπεριληφθεί αναντίρρητα στην κουβέντα για τον GOAT.

Η χρηματιστηριακή αξία του παίκτη στο Transfermarkt ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια.


2003: Ισμαέλ Ματάρ – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το 2003 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν προχώρησαν πέρα από τα προημιτελικά στη διοργάνωση που φιλοξένησαν, αλλά είχαν τον MVP Ισμαέλ Ματάρ.

Ο επιθετικός των ΗΑΕ σκόραρε μία φορά στη διοργάνωση, το νικητήριο γκολ στον αγώνα των «16» με την Αυστραλία (1-0) αλλά ψηφίστηκε κορυφαίος.

Στα 39 του πλέον, έχει αγωνιστεί εντός συνόρων στο σύνολο της καριέρας του, σε Αλ Γουάντα και Αλ Σαντ, ενώ με 136 συμμετοχές είναι ο δεύτερος της ιστορικής λίστας σε παρουσίες με το εθνόσημο της χώρας.


2001: Χαβιέρ Σαβιόλα – Αργεντινή

Το 2001 η Αργεντινή φιλοξένησε τον θεσμό και κατέκτησε τον τίτλο με απόλυτο MVP τον Χαβιέρ Σαβιόλα, που σκόραρε ούτε λίγο, ούτε πολύ 11 γκολ στη διοργάνωση.

Ανάμεσα σε αυτά και ένα γκολ στο 3-0 του τελικού απέναντι στην Γκάνα του τότε παίκτη του Παναθηναϊκού Ντέρεκ Μπόατενγκ, που επίσης είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του.

Ο Σαβιόλα έκανε μεγάλη καριέρα, παίρνοντας μεταγραφή έπειτα από εκείνη τη διοργάνωση στην Μπαρτσελόνα από τη Ρίβερ Πλέιτ, ενώ φόρεσε επίσης τη φανέλα της Ρεάλ και φυσικά εκείνη του Ολυμπιακού, τη σεζόν 2013/2014, με 12 γκολ σε 26 εμφανίσεις με τους Πειραιώτες, πριν κρεμάσει τη φανέλα του το 2016.

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ