el
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΠΑΟΚ Μπάσκετ: Αφιέρωμα στην Μπασκετική Ομάδα του ΠΑΟΚ

Με ιστορία που αγγίζει τα 100 χρόνια ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ θεωρείται μία από τις ιστορικότερες ομάδες στη χώρα μας. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης είναι από τα πιο δημοφιλή του συλλόγου και έχει έτος ίδρυσης το 1928. Με 4 συμμετοχές σε ευρωπαϊκούς τελικούς έχει καταφέρει να κατακτήσει 2 τρόπαια.

Αν και έχει γράψει ορισμένες από τις χρυσές σελίδες της ιστορίας του στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, από το 2000 έχει κατασκευάσει το δικό του γήπεδο. Το PAOK Sports Arena αποτελεί τη φυσική έδρα της ομάδας προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.


ΠΑΟΚ BC

Για την ιστορία ο ΠΑΟΚ στο μπάσκετ έχει κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων (1991) και το Κύπελλο Κόρατς (1994).  Το 1952 και το 1992 χρίζεται πρωταθλητής Ελλάδος. Διακρίσεις υπάρχουν και στον θεσμό του Κυπέλλου με τον δικέφαλο να το κατακτά τρεις φορές (1984, 1995, 1999).

Στο αναπτυξιακό κομμάτι η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να συμμετάσχει αρκετές φορές σε τελικές φάσεις. Σε επίπεδο Παίδων ο ΠΑΟΚ έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδος τις σεζόν 1978, 1985, 1988, 1991, 2013, 2017. Στους Έφηβους ο δικέφαλος έχει στεφθεί πρωταθλητής 4 φορές τις σεζόν 1981, 1990, 1994 και 2002.


Η ιστορία του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ

Οι διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι συνεχείς παρουσίες στις εγχώριες διοργανώσεις συνθέτουν ένα πλούσιο ιστορικό για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ. Ας δούμε τις σημαντικότερες στιγμές του συλλόγου στις δεκαετίες που προηγήθηκαν.

1928 Έτος ίδρυσης για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ ιδρύει τμήμα καλαθοσφαίρισης το 1928, μόλις 2 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου. Ιδρυτικό στέλεχος ο νεαρός τότε Αλέκος Αλεξιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και η περίοδος της κατοχής βάζουν φρένο στη λειτουργία της ομάδας. Ο Αλεξιάδης είναι αυτός που θα επανιδρύσει το τμήμα μπάσκετ του ΠΑΟΚ μετά τον πόλεμο. Η παρουσία της ομάδας θα κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα τις επόμενες δεκαετίες.

Την περίοδο 1958-1959 ο ΠΑΟΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία του. Με έφορο τον μετέπειτα πρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Παντελάκη θα καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής σε αγώνες μπαράζ μετά την τριπλή ισοβαθμία ΠΑΟΚ, Άρη και Σπόρτινγκ. Αυτός μάλιστα ήταν ο πρώτος τίτλος που θα κατακτούσε ο σύλλογος σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα μέχρι εκείνη την περίοδο. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο δικέφαλος θα αγωνιστεί στο Κύπελλο Πρωταθλητριών αλλά θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο από την ρουμάνικη ΣΣΑ Βουκουρεστίου.


1961 – 1980 Η περίοδος της μετριότητας

Η συνέχεια μετά την κατάκτηση του τίτλου δεν ήταν η αναμενόμενη. Από το 1961 μέχρι και το 1980 ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί σε ρηχά νερά και δεν θα καταφέρει να διακριθεί σε κάποια από τις διοργανώσεις που θα συμμετάσχει. Ηγετική φυσιογνωμία για την ομάδα της Θεσσαλονίκης από το 1974 και έπειτα ο Μάνθος Κατσούλης. Ο ίδιος με εξαιρετική εμφάνιση σε αγώνες μπαράζ θα κρατήσει τον ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική κατηγορία το 1977 κόντρα στον Δημόκριτο.


1980 – 1990 Η δεκαετία της καταξίωσης

Με τον Θόδωρο Ροδόπουλο στο τιμόνι του ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε πρωτεύουσα του ελληνικού μπάσκετ καθώς Άρης, ΠΑΟΚ και Ηρακλής έχουν κυριαρχήσει ολοκληρωτικά.

Οι Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Σταυρόπουλος και Τζον Κόρφας έρχονται στην ομάδα του ΠΑΟΚ σε μία προσπάθεια να σταματήσει η κυριαρχία του Άρη στο μπάσκετ. Με πρόεδρο τον Νίκο Βεζυρτζή και προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου ο ΠΑΟΚ θα φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1984 κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Το 1988 παίκτης του ΠΑΟΚ θα γίνει ο Μπάνε Πρέλιεβιτς. Ο ίδιος θα λάβει κατευθείαν το χρίσμα του ηγέτη της ομάδας και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των επιτυχιών του συλλόγου. Την αμέσως επόμενη χρονιά ο ΠΑΟΚ θα βάλει τέλος σε ένα σερί 80 νικών για τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη. Τα θεμέλια για την ευρωπαϊκή καταξίωση θα μπούνε την περίοδο 1989-1990 όπου ο ΠΑΟΚ θα δώσει το παρόν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

prelevic paok novibet


1991-2000 Από την καταξίωση στις επιτυχίες

Με τον Μπάνε Πρέλιεβιτς στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του, τον Κένεθ Μπάρλοου να έχει ενισχύσει τον ΠΑΟΚ σε άμυνα και επίθεση, ο δικέφαλος θα φτάσει το 1991 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης. Στη Γενεύη θα αντιμετωπίσει στον τελικό την Σαραγόσα και με νίκη θα φτάσει στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία του.

Την επόμενη σεζόν με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να επαναλάβει την ευρωπαϊκή του επιτυχία. Φτάνει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης όμως με καλάθι στην εκπνοή θα χάσει την ευκαιρία για έναν back to back τίτλο. Το 1993 θα συμμετάσχει στο Final 4 της Ευρωλίγκας και θα θεωρηθεί ως το φαβορί της διοργάνωσης. Χάνει όμως στον ημιτελικό από την Μπενετόν Τρεβίζο και θα καταταγεί 3ος μετά τη νίκη του επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον μικρό τελικό.

Το 1994 είναι μία ακόμα μεγάλη χρονιά για τον ΠΑΟΚ. Θα κατακτήσει το Κύπελλο Κόρατς σε διπλό τελικό με αντίπαλο την ιταλική Στεφανέλ. Στον πάγκο του δικεφάλου βρίσκεται ο Σούλης Μαρκόπουλος ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι οι Θεσσαλονικείς θα στηριχτούν στους Ζόραν Σάβιτς και Γουόλτερ Μπέρι.

Το 1995 έχει σειρά η κατάκτηση ενός εγχώριου τίτλου. Ο ΠΑΟΚ θα στεφθεί Κυπελλούχος Ελλάδος με αντίπαλο τον Πανιώνιο. Ο Μπάνε Πρέλιεβιτς ολοκληρώνει την πορεία του στον ΠΑΟΚ με έναν τελικό Ευρώπης. Το 1996 ο δικέφαλος θα αγωνιστεί στον τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου όμως οι προσπάθειες των Πρέλιεβιτς και Στογιάκοβιτς δεν έφεραν αποτέλεσμα κόντρα στην Ταουγκρές.

Με πρωταγωνιστή τον Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς πλέον ο ΠΑΟΚ θα φτάσει το 1998 στους τελικούς του ελληνικού πρωταθλήματος έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ. Οι επιτυχίες έχουν συνέχεια για τον ΠΑΟΚ. Το 1999 με κορυφαίους τους Μπέρι, Μπαλογιάννη και Κινγκ θα κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος με αντίπαλο την ΑΕΚ. Στον τελικό του ελληνικού πρωταθλήματος θα φτάσει και το 2000 χωρίς ωστόσο να μπορέσει να διεκδικήσει τον τίτλο με αξιώσεις.


2001-2020  Ο ΠΑΟΚ μένει μακριά από διακρίσεις και τίτλους

Την περίοδο 2000-2001 ο ΠΑΟΚ θα δηλώσει παρόν στην νέα διοργάνωση της Euroleague. Ο δικέφαλος θα φτάσει μάλιστα μέχρι τους 16 της διοργάνωσης όμως τα οικονομικά προβλήματα θα λυγίσουν την ομάδα. Στο ελληνικό πρωτάθλημα θα καταλήξει στην 8η θέση προβληματίζοντας με τις επιδόσεις του. Η εικόνα του ΠΑΟΚ θα αλλάξει προς το καλύτερο μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά δεν θα μπορέσει να φτάσει τα υψηλά στάνταρ που χαρακτήριζαν τον σύλλογο. Οι διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη θα γίνουν λιγοστές έως ανύπαρκτες και ο δικέφαλος θα αναγκαστεί αρκετές φορές να περάσει από τη μία ευρωπαϊκή διοργάνωση στην άλλη.

Η σεζόν 2007-2008 θα είναι μία από τις χειρότερες στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Με δυσκολία θα καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό στην Α2 καταλαμβάνοντας την 12η θέση της βαθμολογίας και ενώ νωρίτερα θα έχει χρειαστεί να νικήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα. Μόλις τη σεζόν 2017-18 ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει να πλασαριστεί στην 3η θέση του πρωταθλήματος με προπονητή τον Ηλία Παπαθεοδώρου. Ελέω Πανδημίας του Κορονοϊού ο ΠΑΟΚ θα αποφύγει τον υποβιβασμό στην Α2 τη σεζόν 2019-2020 έχοντας μείνει στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα. Η απόφαση όμως να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν έσωσε τον ΠΑΟΚ από τα χειρότερα.

Τη σεζόν 2020-2021 ο ΠΑΟΚ επιχείρησε ένα ολικό restart στο τμήμα μπάσκετ. Στις τάξεις της ομάδας παρέμεινε μόνο ο αρχηγός Βαγγέλης Μαργαρίτης και αποκτήθηκαν νεαροί παίκτες με μακροχρόνια συμβόλαια. Ο δικέφαλος τερματίζει στην 5η θέση της βαθμολογίας εκπλήσοντας ακόμα και τους πιο καλόπιστους φίλους του συλλόγου. Βάζει τις βάσεις για να επανέλθει ανάμεσα στους ισχυρούς του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Άρης Λυκογιάννης αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας και αντιμετωπίζει την ΑΕΚ τη σεζόν 2021-2022 για την είσοδο στην 4αδα της Basket League. Ένα καλάθι που δεν έπρεπε να μετρήσει στερεί στον ΠΑΟΚ το δικαίωμα να βρεθεί στα ημιτελικά. Ένα λάθος που φαίνεται να πείσμωσε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που φέτος έβαλαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Συμμετοχή στο Basketball Champions League και καλή πορεία στο πρωτάθλημα.

Ο ΠΑΟΚ επιστρέφει σταδιακά στην elite του ελληνικού μπάσκετ. Εξαιρετικό ρόστερ από Έλληνες και ξένους παίκτες που δύσκολα μπορείς να το κερδίσεις ειδικά μέσα στη Θεσσαλονίκη.

paok novibet


Ρόστερ ΠΑΟΚ BC 2022-2023

  • Point Guards: Τζέιλεν Ράιλι, Νίκος Τσιακμάς, Θοδωρής Κωνσταντινίδης
  • Shouting Guards: Τζέιλεν Χαντς, Τζόρνταν Σάιμπερτ, Γιανίκ Φράνκε
  • Small Forwards: Γιώργος Καμπερίδης, Χρήστος Σαλούστρος, Ζακ Κέλι,
  • Power Forwards: Διαμαντής Σλαφτσάκης, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Τάιλερ Πόλεϊ
  • Center: Δημήτρης Κακλαμανάκης, Νέιτ Ρένφρο, Στράτος Καλλιοντζής.

Στην άκρη του πάγκου ξεκίνησε τη σεζόν ο Άρης Λυκογιάννης με βοηθούς τους Στάθη Νεραντζάκη και Χαράλαμπο Καραΐσκο. Ωστόσο η διάσταση απόψεων μεταξύ διοίκησης και προπονητή οδήγησε στην λύση της συνεργασίας τους. Στο τιμόνι βρίσκεται πλέον ο Φώτης Τακιανός που έχει φέρει την ομάδα στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Basket League.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ