el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Περιστέρι Μπάσκετ: Αφιέρωμα στην Μπασκετική Ομάδα του Περιστερίου

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Περιστερίου αποτελεί μία από τις ιστορικότερες ελληνικές ομάδες στην Ελλάδα. Το Περιστέρι στο μπάσκετ ιδρύθηκε το 1971 για να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής για μπάσκετ και σύντομα οι πρίγκιπες της Δυτικής όχθης εξελίχθηκαν σε σημαντική δύναμη του αθλήματος. Με έδρα το κλειστό του γυμναστήριο «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι και χιλιάδες φανατικούς οπαδούς το Περιστέρι κατάφερε πολλές διακρίσεις τόσο σε αντρικό επίπεδο αλλά κυρίως στο αναπτυξιακό κομμάτι.


Η Ιστορία του Περιστέρι BC

Η ιστορία του μπασκετικού Περιστερίου δεν πάει πάρα πολλές δεκαετίες πίσω στο χρόνο ωστόσο έχει να επιδείξει σημαντικές στιγμές. Το 1971 αποτελεί το έτος ίδρυσης για την ομάδα των δυτικών προαστίων. Ξεκινώντας από την Γ’ ΕΣΚΑ βρέθηκε πολύ σύντομα στις μεγάλες κατηγορίες της Αθήνας. Το 1973 κατακτά την άνοδο στη Β’ ΈΣΚΑ και μόλις τρία χρόνια αργότερα θα βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της Α’ ΕΣΚΑ. Στις Εθνικές κατηγορίες θα καταφέρει να ανέβει την περίοδο 1977-1978 με προπονητή των Φαίδωνα Ματθαίου.

Η ιστορική άνοδος στην Α’ Εθνική δεν θα αργήσει για το Περιστέρι στο μπάσκετ. Την περίοδο 1982-83 θα κατακτήσει τον τίτλο στον Νότιο όμιλο της Β’ Εθνικής και το 1983-84 θα παίξει για πρώτη φορά στην κορυφαία ελληνική κατηγορία. Στην μετέπειτα Α1 κατηγορία θα αγωνιστεί το 1989 και θα μετακομίσει στο «Ανδρέας Παπανδρέου» που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη φυσική έδρα της ομάδας. Έκτοτε από τον σύλλογο πέρασαν πολλά σημαντικά ονόματα του ελληνικού μπάσκετ και πολλά περισσότερα αναδείχθηκαν από τα αναπτυξιακά του τμήματα. Το Περιστέρι στο μπάσκετ έχει να επιδείξει 7 συμμετοχές στο Κύπελλο Κόρατς χωρίς ωστόσο κάποια ιδιαίτερη διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


2000-2004 Η περίοδος της ακμής

Από το 2000 μέχρι το 2004 το Περιστέρι έχει να επιδείξει μία αξιοζήλευτη παρουσία στα σαλόνια της Α1 αλλά και στην Ευρώπη. Με τον Αργύρη Πεδουλάκη στην άκρη του πάγκου του θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Euroleague. Με ρεκόρ 7 νίκες και 3 ήττες θα προκριθεί από τον όμιλο αλλά στη φάση των 16 δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το εμπόδιο της Σάσκι Μπασκόνια και με 2 ήττες θα αποκλειστεί. Στο Κύπελλο θα αποκλειστεί πολύ σύντομα από τον Ολυμπιακό ενώ με τη λήξη της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος θα βρεθεί στην κορυφή με τον Παναθηναϊκό. Αποκλείεται από τους τελικούς από τον Ολυμπιακό και καταλαμβάνει την 3η θέση του πρωταθλήματος με κορυφαίο παίκτη εκείνη τη σεζόν τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ.

Η συμμετοχή του Περιστερίου στην Euroleague της σεζόν 2001-02 δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη επιτυχία. Αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων με 4 νίκες και 11 ήττες καταλαμβάνοντας την 7η θέση στον όμιλο. Αποκλεισμός από τον θεσμό του Κυπέλλου στη φάση των 16 ενώ τερμάτισε μόλις στην 5η θέση στο πρωτάθλημα της Α1.

Την επόμενη χρονιά το Περιστέρι θα αγωνιστεί στο FIBA Europe Champions Cup. Θα περάσει στη επόμενη φάση όμως με δύο ήττες σε αντίστοιχους αγώνες από Άρη και Τουρκ Τέλεκομ θα βάλουν τέλος στο ευρωπαϊκό του ταξίδι. Η πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις θα χαρακτηριστεί καλή με τον σύλλογο να φτάνει στους 8 του Κυπέλλου και να καταλαμβάνει την 3η θέση στα play offs του πρωταθλήματος επικρατώντας του Ολυμπιακού στον μικρό τελικό.

Τελευταία σεζόν με επιτυχίες για τους Περιστεριώτες το 2003-2004. Η ομάδα θα λάβει μέρος στο FIBA Europe League όπου δεν θα καταφέρει να περάσει την φάση των ομίλων και θα αποκλειστεί με ρεκόρ 5 νίκες και 7 ήττες. Θα αγωνιστεί στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος καταλαμβάνοντας την 3η θέση πίσω από Άρη και Ολυμπιακό. Μέτρια η πορεία που πραγματοποίησε στο πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας τελικά την 7η θέση.

peristeri ford novibet


2004 – 2006 Την πτώχευση ακολουθεί η παρακμή

Τα χρέη αρχίζουν να συσσωρεύονται στην ομάδα της Δυτικής όχθης και το project χαρακτηρίζεται μη βιώσιμο από τους ανθρώπους της διοίκησης. Πριν το εναρκτήριο τζάμπολ της σεζόν 2004-2005 θα δεσμευτούν όλα τα έσοδα από τα τηλεοπτικά προς εξόφληση παλαιότερων οφειλών και ο σύλλογος δηλώνει αδυναμία συμμετοχής στις τρέχουσες διοργανώσεις. Προτείνει αυτοϋποβιβασμό στην A2 κατηγορία θέλοντας για ιστορικούς λόγους να αποφύγει αλλαγή ΑΦΜ της ΚΑΕ και οριστική παραγραφή των χρεών.

Τη σεζόν 2004-2005 συμμετέχει στο Πρωτάθλημα της Α2 και με 13 νίκες και ισάριθμες ήττες κατατάσσεται κάπου στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Έχει αποσυρθεί από το Κύπελλο δηλώνοντας αδυναμία συμμετοχής συμπληρώνοντας μία ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία του. Η σεζόν που ακολουθεί είναι ακόμα χειρότερη. Το Περιστέρι στο μπάσκετ υποβιβάζεται στην Β’ Εθνική κατηγορία μαζί με Άλιμο και Νήαρ Ηστ.


2006-2009 Επιστροφή στις επιτυχίες και τις διακρίσεις

Η περιπλάνηση στις ερασιτεχνικές κατηγορίες δεν θα κρατήσει πολύ για το Περιστέρι. Την περίοδο 2006-2007 κα καταλάβει την πρωτιά στον έναν και μοναδικό όμιλο της Β’ Εθνικής και θα ανέβει στην Α2. Το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει κάποιες ηχηρές μεταγραφές για τα δεδομένα της Α2 θέλοντας να επιστρέψει στα σαλόνια της Α1. Δεν θα καταφέρει να πραγματοποιήσει ωστόσο μία back to back άνοδο και θα τερματίσει στην 5η θέση του πρωταθλήματος.

Όσα δεν έφερε η προηγούμενη σεζόν ήρθαν την περίοδο 2008-2009. Το Περιστέρι θα επιστρέψει στην Α1 μετά από 5 χρόνια απουσίας καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην Α2 σε ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό.


2009-2013 Η επιστροφή στην Α1

Τις τύχες της ομάδας αναλαμβάνει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το Περιστέρι στην μεγάλη κατηγορία. Το Περιστέρι θα καταφέρει να πλασαριστεί στην 9η θέση της βαθμολογίας ανάμεσα σε 14 αντιπάλους, μένοντας ωστόσο εκτός play offs. Αν και υπήρξε απογοήτευση για την εξέλιξη αυτή, επί της ουσίας ο στόχος της παραμονής είχε επιτευχθεί με σχετική ευκολία.

Το 2010 έχουμε την επιστροφή του Πεδουλάκη στον πάγκο των κιτρίνων. Η ολοκλήρωση του πρωταθλήματος βρίσκει το Περιστέρι στην 7η θέση και στα διασταυρώματα των play offs πέφτει επάνω στον μετέπειτα πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Με δύο ήττες το Περιστέρι αποκλείεται και καταλήγει οριστικά 7ο. Η σεζόν που ακολουθεί είναι σχεδόν καταστροφική. Η ομάδα περιορίζεται στην 12η και προτελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στα Play off. Έστω και την τελευταία στιγμή αποφεύγεται ο υποβιβασμός που θα έβαζε το Περιστέρι σε νέες περιπέτειες.

Το 2012 όμως αποδείχθηκε μία πολύ δύσκολη σεζόν για το Περιστέρι. Τα οικονομικά προβλήματα στραγγάλισαν τον σύλλογο και ο υποβιβασμός δεν αποφεύχθηκε. Η επιστροφή στις χαμηλότερες κατηγορίες ήταν πλέον γεγονός για τον ιστορικό σύλλογο. Τη σεζόν 2013-2014 δηλώνει συμμετοχή στη Β’ Εθνική και διαλύει την ΚΑΕ προκειμένου να διαγραφούν τα συσσωρευμένα χρέη.

Μέχρι το 2018 η ομάδα θα περιπλανηθεί στις χαμηλότερες κατηγορίες και μόλις το 2019 θα επιστρέψει πανηγυρικά στην Α1. Με στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις θα δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό σύνολο που θα καταφέρει να αγωνιστεί με επιτυχία σε Α1 και FIBA Champions League.

peristeri novibet


2022-2023: Τα ηνία στον Βασίλη Σπανούλη

Οι άνθρωποι του Περιστερίου αποφάσισαν να δώσουν τη θέση του προπονητή στον Βασίλη Σπανούλη με την προσδοκία να φέρουν έναν αέρα ανανέωσης στον σύλλογο. Η πορεία της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη τους δικαιώνει περίτρανα με τον Έλληνα τεχνικό να δείχνει από το ντεμπούτο του στη Basket League πως έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του. Πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και προσδοκίες για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες για την ομάδα των Δυτικών προαστίων.

Το Ρόστερ του Περιστέρι BC

Point Guards: Σίλβεν Φραντσίσκο, Ματ Κόλεμαν, Δημήτρης Μωραΐτης, Κώστας Μπιλάλης

Shouting Guards: Μάρκους Ντέμον, Στέλιος Πουλιανίτης, Γιάννης Φύτρος

Small Forwards: Αλέξα Ραντάνοφ, Λεωνίδας Κασελάκης, Νίκος Περσίδης, Σωτήρης Σταυρακόπουλος

Power Forwards: Ίαν Χάμερ, Νίκος Χουγκάζ

CentersΜίρο Μπίλαν,  Βαγγέλης Ζούγρης, Δημήτρης Χατζής,

Στο τιμόνι του Περιστερίου βρίσκεται από το καλοκαίρι ο Βασίλης Σπανούλης στο ντεμπούτο ως προπονητής στην Basket League. Δίπλα του στο προπονητικό τιμ βρίσκονται οι Σάββας Καμπερίδης, Κώστας Χαραλαμπίδης, Παναγιώτης Βασιλόπουλος και Ντούσαν Βούκσεβιτς.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ