el
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Προγνωστικά Eurovision 2024: Φαβορί, Aουτσάιντερ

Η Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας πλησιάζει και τα προγνωστικά έχουν πάρει φωτιά. Τα στοιχήματα και οι αποδόσεις ποικίλλουν και ξεχωρίσαμε κορυφαία προγνωστικά σε δελεαστικές αποδόσεις.

Για άλλη μία χρονιά η Eurovision τραβά τα βλέμματα και ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού στο Μάλμε είναι το σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός του 2024 όπου κριτικοί και κοινό καλούνται να αναδείξουν το πλέον ξεχωριστό και ανατρεπτικό τραγούδι της χρονιάς στην Ευρώπη.

Στοίχημα Eurovision 2024


Πότε και πού θα γίνει η Eurovision 2024

Ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision θα γίνει στο Μάλμε της Σουηδίας μετά την περσινή νίκη της Loreen στον διαγωνισμό που έλαβε χώρα στο Λίβερπουλ με το τραγούδι Tattoo.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στη «Malmo Arena», με τον πρώτο ημιτελικό στις 7/5, τον δεύτερο στις 9/5 και τον τελικό στις 11/5.

Είναι η 7η φορά που η Eurovision θα φιλοξενηθεί στη Σουηδία, όσες και οι νίκες της χώρας στον διαγωνισμό.


Eurovision 2024: Κανάλι

H Eurovision 2024 θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την ΕΡΤ, τόσο με τους ημιτελικούς στις 7/5 και 9/5, αλλά και με τον μεγάλο τελικό στις 11 Μαΐου.


Eurovision 2024: Ελλάδα

Η φετινή συμμετοχή της Ελλάδας στην Eurovision 2024 είναι ιστορική, καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παρθενική παρουσία της χώρας στον διαγωνισμό, όταν το 1974 η Μαρινέλλα συμμετείχε με το «Κρασί, Θάλασσα και τ’ Αγόρι μου».

Στο σήμερα, η Ελλάδα συμμετέχει με τη Μαρίνα Σάττι και το «ZARI» και θα διεκδικήσει την παρουσία της στον τελικό μέσω του δεύτερου ημιτελικού στις 9/5.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που συνδυάζει σύγχρονα, παραδοσιακά και έθνικ στοιχεία, ενώ οι στίχοι μιλούν για την αγάπη αλλά και για τα ρίσκα που πρέπει να παίρνουμε κάποιες φορές, σαν μια ζαριά που ρίχνουμε και δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει.

Συνολικά η χώρα μας έχει συμμετάσχει σε 43 διαγωνισμούς από το 1974 όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά (παρούσα σε 40 τελικούς), με κορυφαία στιγμή την πρωτιά της Παπαρίζου το 2005, ενώ άλλες 3 φορές έχει τερματίσει στην τριάδα (2001 Antique, 2004 Σάκης Ρουβάς, 2008 Καλομοίρα).


Eurovision 2024: Ελλάδα, Τραγούδι

Η Ελλάδα συμμετέχει στην Eurovision 2024 με το «ZARI» από τη Μαρίνα Σάττι.

Ένα ξεχωριστό τραγούδι που συνδυάζει πολλά στοιχεία και ξεχωρίζει στις προτιμήσεις κοινού και κριτικών.


Eurovision 2024: Κύπρος

Για άλλη μία χρονιά συμμετέχει στην Eurovision και η Κύπρος, με τη Σίλια Καψή και το τραγούδι «Liar», με το οποίο φιλοδοξεί να περάσει στον τελικό για 33η φορά σε 40 παρουσίες.

Το «Liar» δεν είναι αφιερωμένο σε ένα άτομο, αντίθετα πρόκειται για ένα γεμάτο νόημα τραγούδι που φωτογραφίζει μία σειρά από ψεύτικες καταστάσεις που επιβάλλονται από τη σημερινή τεχνητή και επιφανειακή πραγματικότητα.

Το τραγούδι είναι σύνθεση του Δημήτρη Κοντόπουλου και της Ελκε Τιλ. Ο Κοντόπουλος έχει συνθέσει έναν σημαντικό αριθμό επιτυχιών της Eurovision, συμπεριλαμβανομένων δύο τραγουδιών που κατέκτησαν τη 2η θέση: το «Shady Lady» της Ανι Λόρακ (Ουκρανία, 2008) και το «Hold Me» του Φαρίντ Μαμάντοφ (Αζερμπαϊτζάν, 2013).

Η Κύπρος συμμετέχει στον πρώτο ημιτελικό (7/5).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος έχει μεγαλύτερη διάκριση στον διαγωνισμό τη 2η θέση το 2018 με την Ελένη Φουρέιρα.


Eurovision 2024: Φαβορί

Ως είθισται ενόψει του νέου διαγωνισμού της Eurovision υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ.

Πρώτο φαβορί ενώ η κούρσα εξελίσσεται ως τον… τερματισμό με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού εμφανίζεται η Ελβετία με το «The Code» (Nemo), ενώ ακολουθεί η Κροατία με το τραγούδι «Rim Tim Tagi Dim» από τον Baby Lasagna.

Την πρώτη τριάδα των θεωρητικών φαβορί συμπληρώνει η Ιταλία με το «La Noia» από την Angelina Mango.


Eurovision 2024: Αουτσάιντερ

Φυσικά οι εκπλήξεις δεν μπορεί να αποκλειστούν, είτε για την πρωτιά, είτε για το πλασάρισμα στις πρώτες θέσεις.

Τα τρία θεωρητικά φαβορί ακολουθούν κάποια αουτσάιντερ, με το ελληνικό «ZARI» της Μαρίνας Σάττι να ανεβαίνει όλο και περισσότερο και να είναι σταθερά στην πρώτη οκτάδα των προτιμήσεων.

Η Ολλανδία με το «Europapa» από τον Joost Klein είναι ψηλά, όπως και η Ουκρανία με το «Teresa & Maria» από τους alyona alyona & Jerry Heil.

Το ολλανδικό τραγούδι αφορά ένα ορφανό που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) για να βρει τον εαυτό του και να πει την ιστορία του. Στην αρχή, οι άνθρωποι δεν τον αναγνωρίζουν, αλλά συνεχίζει να αρπάζει κάθε ευκαιρία που έχει για να αφήσει τον εαυτό του να τον δουν.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας συνδυάζει παραδοσιακά στοιχεία, αναδεικνύοντας τα δυνατά φωνητικά του Jerry Heil και τις rap ικανότητες των alyona alyona. Ο πρώτος συνόψισε τους στίχους του τραγουδιού καθιστώντας σαφές ότι «κανείς δεν γεννήθηκε άγιος, ήρθαμε όλοι εδώ ως άνθρωποι, οπότε το ποιοι θα γίνουμε είναι δική μας ευθύνη».


Eurovision 2024: Προγνωστικά

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν στην Eurovision 2024, Ελβετία και Κροατία είναι οι δύο χώρες που είναι σταθερά στην πρώτη δυάδα.

Το «Rim Tim Tagi Dim» από τον Baby Lasagna είναι πολύ ψηλά και βάσει απόδοσης αξίζει τον κόπο να το επιλέξουμε καθώς έχει βάσιμες πιθανότητες να πάρει τη σκυτάλη από τη Σουηδία.

Το «Rim Tim Tagi Dim» δεν σημαίνει κάτι στα κροατικά και σύμφωνα με τον ερμηνευτή του το πραγματικό νόημα δεν έρχεται στον τίτλο αλλά στους στίχους που αποτυπώνουν ένα εθνικό δίλημμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει περιγράψει την Κροατία ως χώρα μετανάστευσης: περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα παρά εισέρχονται σε αυτή.

Το συγκεκριμένο τραγούδι εξερευνά αυτή τη μαζική έξοδο νέων ανθρώπων και τις επιπτώσεις που έχει σε αυτούς που φεύγουν και εκείνους που αφήνουν πίσω.

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 4.10 ΣΤΗ NOVIBET

Η Ελλάδα με το «ZARI» από τη Μαρίνα Σάττι είναι από τα τραγούδια που κερδίζουν όλο και περισσότερο τις εντυπώσεις από τη στιγμή που βγήκαν στον αέρα.

Γι’ αυτό και από αρκετά χαμηλά η ελληνική συμμετοχή έχει σταθεροποιηθεί στην πρώτη οκτάδα, με τη νίκη της να έχει απόδοση 18.00.

Ωστόσο για να διεκδικήσει το πλασάρισμα στον τελικό πρέπει πρώτα να προκριθεί μέσω του δεύτερου ημιτελικού και αξίζει τον κόπο να στρέψουμε το βλέμμα στη «γαλανόλευκη» πρωτιά του ημιτελικού.

ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 4.00 ΣΤΗ NOVIBET


Eurovision 2024: Συμμετοχές

Ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν στην Eurovision 2024 είναι ίδιος με πέρυσι (37), με τη διαφορά πως την ώρα που το Λουξεμβούργο συμμετέχει ξανά, η Ρουμανία απέσυρε τη δική της συμμετοχή.

Από τους δύο ημιτελικούς θα προκύψουν οι συνολικά 26 χώρες που θα συμμετάσχουν στον τελικό.

Στον τελικό έχουν εξασφαλισμένη παρουσία η Σουηδία ως περσινή νικήτρια και οικοδέσποινα και το λεγόμενο Big-5 που αποτελείται από τις μεγάλες χώρες που συμμετέχουν ανελλιπώς στον διαγωνισμό (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Αναλυτικά οι χώρες που συμμετέχουν: Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ουκρανία, Ελλάδα, Κύπρος, Νορβηγία, Μάλτα, Σερβία, Λετονία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κροατία, Ελβετία, Ισραήλ, Μολδαβία, Σουηδία, Αζερμπαϊτζάν, Τσεχία, Ολλανδία, Φινλανδία, Δανία, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Βέλγιο, Ισλανδία, Πολωνία, Σλοβενία, Γεωργία, Σαν Μαρίνο, Αυστρία, Αλβανία, Λιθουανία, Αυστραλία.


Eurovision 2024: Στατιστικά

Στους προηγούμενους 67 διαγωνισμούς της Eurovision έχουν προκύψει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Μέχρι τώρα 27 διαφορετικές χώρες έχουν κερδίσει το πρώτο βραβείο (4 χώρες ισοψήφισαν το 1969).

Στην κορυφής της λίστας με τις περισσότερες πρώτες θέσεις είναι δύο χώρες, η Ιρλανδία και η Σουηδία με 7 πρωτιές, ενώ η Ελλάδα έχει μία και μοναδική νίκη, το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου.

Όσον αφορά τους καλλιτέχνες, με την περσινή της νίκη η Loreen έγινε η δεύτερη με δύο νίκες (2012-2023), όντας η πρώτη γυναίκα, καθώς δύο νίκες έχει επίσης μόνο ο Ιρλανδός Τζόνι Λόγκαν, το 1980 και το 1987.


Ημιτελικοί Eurovision 2024

Οι 20/26 θέσεις του τελικού της Eurovision θα προκύψουν από τους δύο ημιτελικούς του διαγωνισμού στις 7/5 και 9/5.

Η διαφορά του φετινού διαγωνισμού σε σχέση με τους προηγούμενους όσον αφορά τους ημιτελικούς είναι πως θα εμφανιστούν στο live και οι 6 χώρες που έχουν εξασφαλισμένη θέση στον τελικό (Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό (9/5) με το «ZARI» της Μαρίνας Σάττι στην 3η θέση κατά σειρά εμφάνισης.

Η Κύπρος από την άλλη πλευρά είναι στον πρώτο ημιτελικό (7/5) και θα είναι η πρώτη χώρα που θα εμφανιστεί.


Eurovision 2024: Προηγούμενοι νικητές

Ο φετινός είναι ο 68ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 κι έκτοτε διεξάγεται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πέρυσι νικήτρια ήταν η Σουηδία με το τραγούδι Tattoo από τη Loreen.

ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ
1956 Ελβετία Lys Assia – Refrain
1957 Ολλανδία Corry Brokken – Net als toen
1958 Γαλλία Andre Claveau – Dors, mon amour
1959 Ολλανδία Teddy Scholten – Een beetje
1960 Γαλλία Jacqueline Boyer – Tom Pillibi
1961 Λουξεμβούργο Jean Claude Pascal – Nous les amoureux
1962 Γαλλία Isabelle Aubret – Un premier amour
1963 Δανία Grethe and Jorgen Ingmann – Dansevise
1964 Ιταλία Gigliola Cinquetti – Non ho l’ eta
1965 Λουξεμβούργο France Gall – Pouppe de cire, poupee de son
1966 Αυστρία Udo Jürgens – Merci, Cherie
1967 Ηνωμένο Βασίλειο Sandie Shaw – Puppet on a String
1968 Ισπανία Massiel – La, la, la
1969 Ισπανία

Ηνωμένο Βασίλειο

Ολλανδία

Γαλλία

Salome – Vivo cantando

Lulu – Boom Bang-a-Bang

Lenny Kuhr – De troubadour

Frida Boccara – Un jour, un enfant

 

1970 Ιρλανδία Dana – All Kinds of Everything
1971 Μονακό Severine – Un banc, un arbre, une rue
1972 Λουξεμβούργο Βίκυ Λέανδρος – Apres toi
1973 Λουξεμβούργο Anne-Marie David – Tu te reconnaitras
1974 Σουηδία ABBA – Waterloo
1975 Ολλανδία Teach-In – Ding-a-dong
1976 Ηνωμένο Βασίλειο Brotherhood of Man – Save your Kisses for Me
1977 Γαλλία Marie Myriam – L’ Oiseau et l’Enfant
1978 Ισραήλ Izhar Cohen and the Alphabeta – A-Ba-Ni-Bi
1979 Ισραήλ Milk and Honey – Hallelujah
1980 Ιρλανδία Johnny Logan – What’s Another Year
1981 Ηνωμένο Βασίλειο Bucks Fizz – Making Your Mind Up
1982 Γερμανία Nicole – Ein bißchen Frieden
1983 Λουξεμβούργο Corinne Hermes – Si la vie est Cadeau
1984 Σουηδία Herreys – Diggi-Loo Diggi-Ley
1985 Νορβηγία Bobbysocks! – La det swinge
1986 Βέλγιο Sandra Kim – J’aime la vie
1987 Ιρλανδία Johnny Logan – Hold Me Now
1988 Ελβετία Celine Dion – Ne partez pas sans moi
1989 Γιουγκοσλαβία Riva – Rock Me
1990 Ιταλία Toto Cutugno – Insieme: 1992
1991 Σουηδία Carola – Fangad av en stormvind
1992 Ιρλανδία Linda Martin – Why Me?
1993 Ιρλανδία Niahm Kavanagh – In Your Eyes
1994 Ιρλανδία Paul Harrington and Charlie McGettigan – Rock ‘n’ Roll Kids
1995 Νορβηγία Secret Garden – Nocturne
1996 Ιρλανδία Eimear Queen – The Voice
1997 Ηνωμένο Βασίλειο Katrina and the Waves – Love Shine a Light
1998 Ισραήλ Dana International – Diva
1999 Σουηδία Charlotte Nilsson – Take Me to Your Heaven
2000 Δανία Olsen Brothers – Fly on the Wings of Love
2001 Εσθονία Tanel Padar, Dave Benton and 2XL – Everybody
2002 Λετονία Marie N – I Wanna
2003 Τουρκία Sertab Erener – Everyway That I Can
2004 Ουκρανία Ruslana – Wild Dances
2005 Ελλάδα Έλενα Παπαρίζου – My Number One
2006 Φινλανδία Lordi – Hard Rock Hallelujah
2007 Σερβία Marija Serifovic – Molitva
2008 Ρωσία Dima Bilan – Believe
2009 Νορβηγία Alexander Rybak – Fairytale
2010 Γερμανία Lena – Satellite
2011 Αζερμπαϊτζάν Ell and Nikki – Running Scared
2012 Σουηδία Loreen – Euphoria
2013 Δανία Emmelie de Forest – Only Teadrops
2014 Αυστρία Conchita  Wurst – Rise Like a Phoenix
2015 Σουηδία Mans Zelmerlow – Heroes
2016 Ουκρανία Jamala – 1944
2017 Πορτογαλία Salvador Sobral – Amar pelos dois
2018 Ισραήλ Netta – Toy
2019 Ολλανδία Duncan Laurence – Arcade
2021 Ιταλία Maneskin – Zitti e buoni
2022 Ουκρανία Kalush Orchestra – Stefania
2023 Σουηδία Loreen – Tattoo


*Το 2020 ο διαγωνισμός δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας


 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ