el
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Προμηθέας Μπάσκετ: Αφιέρωμα στην Ομάδα του Προμηθέα Πατρών

Ο Προμηθέας Πατρών ιδρύθηκε το 1986 και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις στον χώρο της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Ο Προμηθέας Πατρών στο μπάσκετ κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθεί από τις τοπικές κατηγορίες στα σαλόνια της Α1. Το τμήμα μπάσκετ αποτελεί αναπόσπαστο και ενδεχομένως το πιο επιτυχημένο κομμάτι του ΑΣ Προμηθέας Πατρών. Πρόεδρος του ερασιτέχνη και μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Προμηθέας Πατρών είναι ο Ευάγγελος Λιόλιος ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΟΚ στις φετινές εκλογές. Έδρα της ομάδας αποτελεί το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Γεώργιος Τόφαλος» χωρητικότητας περίπου 5.500 θεατών.


Προμηθέας Πατρών BC

Οι άνθρωποι του Προμηθέα έχουν δημιουργήσει ένα σπουδαίο Project στα αναπτυξιακά τμήματα, αναδεικνύοντας διαρκώς νεαρούς αθλητές τους οποίους και προωθούν στην αντρική ομάδα. Το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» όπως ονομάζεται λειτουργεί από το 2014 και έχει χαρίσει υποτροφίες σε επίλεκτους αθλητές αναπτυξιακών ηλικιών από όλη την Ελλάδα. Οι επιτυχίες των αθλητών του προγράμματος είναι πολλές σε πανελλήνιο επίπεδο ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στην μαθησιακή του πρόοδο και την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ιστορία του Προμηθέα Πατρών στο μπάσκετ

Η ιστορία του Προμηθέα Πατρών δεν θα μας πάει πολύ πίσω στον χρόνο ωστόσο είναι αρκετά πλούσια σε τίτλους καθώς κατάφερε να βρεθεί από τα τοπικά πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι διακρίσεις είναι αρκετές για το αντρικό τμήμα του συλλόγου αλλά και για τα αναπτυξιακά τμήματα όπως προαναφέραμε. Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό flash back ξεχωρίζοντας τις σημαντικότερες στιγμές του Προμηθέα Πατρών.


Ίδρυση και περιπλάνηση στα τοπικά της ΕΣΚΑ-Η

Την περίοδο 1986-1987 ο Προμηθέας Πατρών κάνει την εμφάνισή του στις τοπικές κατηγορίες της ΕΣΚΑ-Η. Ξεκινώντας από την χαμηλότερη τοπική κατηγορία (Γ’ ΕΣΚΑ-Η) βρέθηκε την επόμενη αμέσως σεζόν στην Β’ κατηγορία όπου και παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ταλαντεύτηκε πολλές σεζόν ανάμεσα στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες μέχρι οι άνθρωποι του συλλόγου να αποφασίσουν μία ριζική αλλαγή στην οργάνωση των τμημάτων τους. Το 2006 η ομάδα αγωνίζεται στην Γ’ κατηγορία και καταφέρνει σε δύο σεζόν να ανέβει 2 κατηγορίες. Την περίοδο 2008-2009 τερματίζει 2η στην Α2 ΕΣΚΑ-Η και επιτέλους καταφέρνει να φτάσει στην κορυφαία κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος σε Αχαΐα και Ηλεία.

promitheas patra novibet

2009 και η μάχη για την άνοδο στις Εθνικές Κατηγορίες

Για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του ο Προμηθέας Πατρών θα αγωνιστεί στην Α1 ΕΣΚΑ-Η τη σεζόν 2009-10. Τα επόμενα 3 χρόνια οι Πατρινοί θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο πολυπόθητο εισιτήριο για τις Εθνικές κατηγορίες, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Φτάνουν δύο φορές μέχρι τους τελικούς των Play Offs του πρωταθλήματος αλλά χάνουν την άνοδο από τη Ζάκυνθο και την Νίκη Προαστείου. Η τελευταία δηλώνει αδυναμία να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής τη σεζόν 2013-2014 και αυτόματα την άνοδο κερδίζει ο Προμηθέας Πατρών ως 2ος στην βαθμολογία.

2013-2014 και Γ΄ Εθνική Κατηγορία

Η ομάδα έχει προσλάβει τον Μάκη Γιατρά στη θέση του προπονητή σε μία προσπάθεια τελικά να φτάσει στο όνειρο της ανόδου. Η ομάδα στήνεται για να παίξει στο τοπικό πρωτάθλημα αλλά οι καραμπόλες την φέρνουν επιτέλους στην Γ΄ Εθνική. Με τις κατάλληλες προσθήκες της τελευταίας στιγμής ο Μάκης Γιατράς καταφέρνει να φτιάξει ένα αξιόμαχο σύνολο με πρωταγωνιστές τους Ντιπ, Μαναβόπουλο, Γιαννικόπουλο και Λάππα. Ο Προμηθέας Πατρών στο μπάσκετ θα καταφέρει να κρατήσει το αήττητο της έδρας του και με ρεκόρ συνολικά 21-3 θα καταλάβει την πρώτη θέση του ομίλου του κάνοντας δικό του το εισιτήριο της ανόδου στη B’ Εθνική.


2014-2015 και Β΄ Εθνική Κατηγορία

Η ομάδα προσθέτει το καλοκαίρι του 2014 σημαντικούς παίκτες στο ρόστερ της και είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη Β΄ Εθνική κατηγορία. Στην Πάτρα έρχονται οι Πέττας, Πέτροβιτς, Κατιάκος και Τζακόπουλος, όλοι με σημαντικές παραστάσεις από τις κορυφαίες ελληνικές κατηγορίες. Με ρεκόρ 24 νίκες και 2 μόλις ήττες ο Προμηθέας Πατρών θα καταλάβει την πρώτη θέση στον 2ο όμιλο του Βορρά της Β’ Εθνικής και θα δώσει συνέχεια στις επιτυχίες του. Η ομάδα του Μάκη Γιατρά βρίσκεται και επίσημα πλέον στην Α2 κατηγορία έχοντας κάνει ένα μοναδικό ρεκόρ για τα χρονικά της Β’ Εθνικής με 19 σερί νίκες.

Στο αναπτυξιακό κομμάτι τα αποτελέσματα της σωστής δουλειάς φαίνεται να έχουν αποτελέσματα. Η παιδική ομάδα του Προμηθέα κατακτά το πρωτάθλημα σε τοπικό επίπεδο όσο και την πρωτιά στα προκριματικά του Επαρχιακού πρωταθλήματος που διεξάγεται εκείνη τη σεζόν στην Κόρινθο. Στην τελική φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Παίδων ο Προμηθέας Πατρών θα καταλάβει την 6 θέση σημειώνοντας 1 νίκη σε 5 αγώνες.

2015-2016 και Α2 Εθνική Κατηγορία

Με καλή ψυχολογία και όραμα τη συμμετοχή στην Basket League οι άνθρωποι του Προμηθέα συνεχίζουν να επενδύουν στην ομάδα. Κάτοικοι Πάτρας γίνονται οι Νοέας, Κουμπούρας, Γερομιχαλός Αλίχοτζιτς, Τσάμης και Πάνος με στόχο αποκλειστικά την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Η ομάδα του Γιατρά θα καταλάβει την 3η θέση του πρωταθλήματος μετά τη διαδικασία των Play Offs. Ωστόσο η άρνηση του Φάρου Κερατσινίου να πραγματοποιήσει το άλμα στην Basket League θα δώσει τον λόγο στους 3ους του βαθμολογικού πίνακα που δεν είναι άλλος από την ομάδα της Αχαΐας.

Αυτή τη σεζόν η δουλειά στα αναπτυξιακά τμήματα ωριμάζει ακόμα περισσότερο με Παιδικό και Εφηβικό τμήμα να σημειώνουν πανελλήνιες διακρίσεις. Οι έφηβοι αναδεικνύονται πρωταθλητές σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο και δίνουν το παρόν στα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων που διεξάγεται στην Καστοριά όπου θα καταλάβουν την 4η θέση. Οι Παίδες συνεχίζουν να σαρώνουν τους τίτλους σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο γεγονός που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά που θα διεξαχθούν στα Τρίκαλα. Εκεί κατατάσσονται δεύτεροι κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο.


2016-2017 η πρώτη σεζόν στην Basket League

Ο Νίκος Βετούλας αναλαμβάνει να καθοδηγήσει την ομάδα στην Α1 με τον Μάκη Γιατρά να αναλαμβάνει χρέη Αθλητικού Διευθυντή. Η ομάδα μετατρέπεται σε ΚΑΕ και επιστρέφει στο «Τόφαλος». Το ρόστερ εμπλουτίζεται με παίκτες ικανούς να αγωνιστούν σε top επίπεδο και όλα δείχνουν έτοιμα στο Πατρινό στρατόπεδο. Τα πράγματα όμως σε αγωνιστικό επίπεδο δεν πάνε και τόσο καλά στο ξεκίνημα. Τον Δεκέμβριο ο Βαγγέλης Αγγέλου αντικαθιστά στον πάγκο τον Νίκο Βετούλα και η ομάδα θα τερματίσει στην 9η θέση της Stoiximan Basket League. Στο Κύπελλο Ελλάδος θα καταλάβει για ακόμα μία φορά τη 10η θέση ξεπερνώντας αρχικά τα εμπόδια των Δούκα και Τρικάλων ενώ αποκλείστηκε στη συνέχεια από τον Κόροιβο Αμαλιάδας.

Για μία ακόμα σεζόν ο Προμηθέας Πατρών θα δώσει το παρόν στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος σε Παίδες και Εφήβους. Αμφότερες οι ομάδες θα καταλάβουν την 4η θέση στους αγώνες της τελικής φάσης.

promitheas 2016 novibet


2017-2018 2η σεζόν στην Basket League και η επιστροφή Γιατρά

Σημαντική η επιστροφή του Μάκη Γιατρά στον πάγκο του Προμηθέα Πατρών μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Η λήξη της κανονικής περιόδου βρίσκει την ομάδα της Πάτρας στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στα προημιτελικά ξεπερνάει το εμπόδιο του Λαυρίου με 2-0 νίκες ενώ στα ημιτελικά πέφτει πάνω στον Ολυμπιακό. Αποκλείεται με 3-0 ήττες παρά το γεγονός ότι στο δεύτερο παιχνίδι άγγιξε το break χάνοντας στο ΣΕΦ με 89-88. Η τελική βαθμολογία τους βρίσκει στην 4η θέση χάνοντας στους μικρούς τελικούς από τον ΠΑΟΚ. Στο κύπελλο φτάνει και πάλι στην 10 θέση κερδίζοντας Κόροιβο Αμαλιάδας και Λαύριο ενώ ηττήθηκε από τον Κολοσσό Ρόδου.

Από τις αρχές του 2017 η εφηβική ομάδα του Προμηθέα λαμβάνει μέρος στον Προκριματικό όμιλο του Adidas Next Generation Tournament της Euroleague. Την ίδια σεζόν συνεχίζει την προέλασή της στα τοπικά και επαρχιακά πρωταθλήματα Εφήβων ενώ στην τελική φάση θα κατακτήσει τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο. Αξιοσημείωτη πορεία και για το παιδικό τμήμα που στην τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος θα κατακτήσει την 3η θέση και το ασημένιο μετάλλιο.


2018 – 2019 Ευρωπαϊκή Συμμετοχή και Τελικός Basket League

Η επιτυχημένη σεζόν δίνει το δικαίωμα στον Μάκη Γιατρά να μείνει στο τιμόνι της ομάδας. Στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις και ο Προμηθέας Πατρών ετοιμάζεται να δώσει το παρόν σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο Κύπελλο Ελλάδος καταφέρνει να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του στις 8 καλύτερες ομάδες όμως το εμπόδιο του Παναθηναϊκού αποδεικνύεται ανυπέρβλητο. Στη Basket League καταλαμβάνει την 4η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και θα κάνει την μεγάλη έκπληξη παίρνοντας την πρόκριση για τους τελικούς αποκλείοντας την ΑΕΚ με μειονέκτημα έδρας. Εκεί θα συναντήσει και πάλι τον Παναθηναϊκό όπου θα ηττηθεί με 3-0 νίκες.

Στην Ευρώπη ο Προμηθέας Πατρών θα λάβει μέρος στο Basketball Champions League. Στις 17 Οκτωβρίου 2018 διεξάγεται το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι των Πατρινών στο Δημήτριος Τόφαλος και συνοδεύεται από νίκη με 79-77 επί της Ολύμπια Λουμπλιάνας. Προκρίνεται στην επόμενη φάση όπου θα αποκλειστεί από την Τενερίφη στην διαφορά πόντων.

Η παιδική ομάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδος στην τελική φάση της διοργάνωσης που διεξήχθη στο Μέτσοβο. Ο Στέφανος Μαντζούκας αναδεικνύεται MVP της διοργάνωσης.

Σεζόν 2019-2020 και Πανδημία Κορονοϊού

Με αρκετά νέα πρόσωπα στο ρόστερ του και κυρίως την προώθηση νεαρών παικτών από το πρόγραμμα ΝΟΥΣ, ο Προμηθέας Πατρών ξεκινάει με φιλοδοξίες τη νέα σεζόν. Βρίσκεται τον Μάρτιο του 2020 στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα σε ένα πρωτάθλημα ωστόσο που διακόπτεται λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από την Πολιτεία. Την ίδια σεζόν φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία του όμως στο Ηράκλειο χάνει με 61-57 από την ΑΕΚ. Η ευρωπαϊκή πορεία είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Συμμετέχει στο 7 Days EuroCup και σημειώνει σημαντικές νίκες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους. Προκρίνεται στην 8αδα της διοργάνωσης αλλά τον σταματάνε οι συγκυρίες τη δεδομένη χρονική στιγμή.

promitheas super cup novibet


Κατάκτηση Super Cup και καταξίωση στην ελληνική Basket League

Η σεζόν 2020-2021 ξεκινάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Διεξάγεται για πρώτη φορά Super Cup με τις 4 ομάδες που τερμάτισαν την προηγούμενη σεζόν στις ψηλότερες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, με τον Προμηθέα να κατακτά το τρόπαιο. Πρώτος τίτλος σε υψηλό επίπεδο για την ομάδα της Πάτρας. Στο 7 Days EuroCup συμμετέχει για ακόμα μία φορά χωρίς όμως να πάρει την πρόκριση για τους 16 της διοργάνωσης. Για δεύτερη σερί χρονιά φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά χάνει από τον Παναθηναϊκό με 91-79. Η 3η θέση στην Basket League αποτελεί απόδειξη για την ανοδική πορεία του συλλόγου.

Το Ρόστερ του Προμηθέα Πατρών 2022-2023

Point Guards: Νίκος Γκίκας, Βασίλης Μουράτος

Shouting Guards: Άντονι Κάουαν, Νίκος Βασιλείου, Νίκος Πλώτας, Τζόε Γιάνγκ.

Small Forwards: Αρνόλντας Κουλμπόκα, Τζόε Τόμασον, Ντάστιν Χογκ, Άγγελος Λάγιος.

Power Forwards: Τράβις Σίμσον, Νεμάνια Ντάνγκουμπιτς.

Centers: Τζορτζ Κοντίτ, Γιάννης Καναβός, Γιώργος Τανούλης, Μιχάλης Τσαϊρέλης.

Στον πάγκο του Προμηθέα Πατρών ο Γιάννης Χριστόπουλος που οδηγεί με ασφάλεια τους Πατρινούς στα σαλόνια της Basket League.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ