el
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ: Επόμενος αρχηγός, Προγνωστικά

Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης οδηγείται σε διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού. Οι υποψήφιοι, οι αποδόσεις και τα προγνωστικά για το στοίχημα σε δελεαστικές αποδόσεις για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Οι ήττες του ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αναμετρήσεις των Βουλευτικών Εκλογών, τόσο της 21ης Μαΐου, όσο και της 25ης Ιουνίου ήταν συντριπτικές, καθώς η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία ξεπέρασε τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, και προκάλεσαν ραγδαίες εξελίξεις.

Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μετά το 20.07% που συγκέντρωσε στις Εκλογές στις 21 Μαΐου, έναντι 40.79% της Νέας Δημοκρατίας, στις 25 Ιουνίου είδε τη διαφορά να μεγαλώνει (17.83% έναντι 40.56%), με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική του δύναμη να περιοριστεί αισθητά, με μόλις 47 έδρες στη νέα Βουλή.

Δείτε εδώ όλες τις αγορές για το Στοίχημα Πολιτική

Με αυτά τα δεδομένα οι εξελίξεις θεωρούνταν αναπόφευκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος το βράδυ των Εκλογών της 25ης Ιουνίου στη δήλωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως θα θέσει τον εαυτό του «στην κρίση των μελών του κόμματος», αιφνιδίασε και αφού γνωστοποίησε την αμετάκλητη απόφασή του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, με έκτακτη δήλωσή του στο Ζάππειο την Πέμπτη (29/6) ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε αυτή τη δήλωση ο αρχηγός του κόμματος γνωστοποίησε την απόφασή του να αποχωρήσει, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας.

Στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς. Αποφάσισα λοιπόν να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του Κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του. Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες. Στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Μετά το τέλος εποχής του Αλέξη Τσίπρα έπειτα από 15 χρόνια στην ηγεσία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι η ακριβής διαδικασία που θα οδηγήσει στην εκλογή της νέας ηγεσίας, τόσο ο τρόπος, όσο και οι ημερομηνίες-κλειδιά, όπως φυσικά και οι υποψήφιοι για τη διαδοχή, ώστε το κόμμα να έχει νέα ηγεσία στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις (Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές).


Στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ: Αποδόσεις, επόμενος αρχηγός

Μετά την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την ηγεσία, οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού έχουν κορυφωθεί ενόψει της εξλογικής διαδικασίας που θα λάβει χώρα στις 17 Σεπτεμβρίου (08:00-20:00), καθώς αναβλήθηκαν κατά μία εβδομάδα λόγω των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία.

Οι πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε 570 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια.

Μετά τις πρώτες 4 υποψηφιότητες που μπήκαν στην κούρσα διαδοχής (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας) τα τελευταία 24ωρα προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι 5 υποψηφιότητες για την ηγεσία του κόμματος επικυρώθηκαν και εγκρίθηκαν από το Διαρκές Συνέδριο που διεξήχθη στις 2-3/9.

Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου (08:00-20:00) σε 570 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα. Όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλες και όλοι από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 9 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

Για να εκλεγεί νέος αρχηγός χρειάζεται ποσοστό άνω του 50%, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δύο πρώτους του πρώτου γύρου, την επόμενη Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται πως ως την εκλογή του νέου αρχηγού, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος έχει τεθεί ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος.


Στοίχημα ΣΥΡΙΖΑ: Προγνωστικά

Στην αφετηρία της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα αρχικά μπήκαν τέσσερα στελέχη. Το όνομα που βρίσκεται στο προσκήνιο παραπάνω από οποιοδήποτε άλλο είναι αυτό της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία είναι πολύ δημοφιλής στις τάξεις των μελών του κόμματος και θεωρείται μεγάλο φαβορί.

Η πρώην υπουργός Εργασίας και τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ συγκαταλέγεται στα κορυφαία στελέχη του κόμματος και πολλοί την θεωρούν ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για να φέρει νέο αέρα, βάζοντας τις βάσεις για την απαιτούμενη ανασυγκρότηση μετά τα μαζεμένα άσχημα εκλογικά αποτελέσματα και τις μεγάλες απώλειες σε ψηφοφόρους.

Ωστόσο όπως έχουν αποδείξει οι αντίστοιχες εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις σε άλλα κόμματα, ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει ποιος ή ποια θα εκλεγεί αρχηγός, από τη στιγμή που είναι αβέβαιος ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες.

Αστάθμητος παράγοντας είναι ο Στέφανος Κασσελάκης που εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά αλλά δυναμικά στο προσκήνιο και φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ανακατεύοντας την… τράπουλα της κούρσας. Δεν αποκλείεται να αποτελέσει την έκπληξη των εσωκομματικών εκλογών.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 3.30 ΣΤΗ NOVIBET

Επίσης δε γίνεται να αποκλειστεί από την κούρσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον έμπειρο πρώην υπουργό Οικονομικών επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να έχει τη δική του επιρροή στη βάση του κόμματος.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 26.00 ΣΤΗ NOVIBET

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ