el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Τα 5 φαβορί του Euro 2024: Προγνωστικά, Ανάλυση

Το Euro 2024, που θα διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου στα γήπεδα της Γερμανίας, είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό γεγονός του καλοκαιριού.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και παρότι για την ώρα είναι γνωστές μόνο οι 20 από τις 24 εθνικές ομάδες που θα λάβουν μέρος, από τις στοιχηματικές αποδόσεις για την κατάκτηση του τροπαίου καθίσταται ξεκάθαρο ότι υπάρχουν πέντε μεγάλα φαβορί.

Το Noviblog επιχειρεί σήμερα μία πρώτη ανάλυση των δεδομένων για κάθε ένα από τα πέντε μεγάλα φαβορί (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία).


Οι τελευταίοι 10 νικητές

2020: Ιταλία

2016: Πορτογαλία

2012: Ισπανία

2008: Ισπανία

2004: Ελλάδα

2000: Γαλλία

1996: Γερμανία

1992: Δανία

1988: Ολλανδία

1984: Γαλλία


Εθνική Γαλλίας – Απόδοση Κατάκτησης 5.00

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δεν είχε κανένα πρόβλημα να εξασφαλίσει τη θέση της στα τελικά του Euro 2024, μετρώντας 9 νίκες και την ισοπαλία στην Ελλάδα στην τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης.

Μετά το αποτυχημένο Euro 2020, εκεί όπου νίκησαν μόνο στο πρώτο τους ματς, προκρίθηκαν από τον όμιλο με δύο ισοπαλίες κι εν τέλει έμειναν εκτός στο πρώτο νοκ-άουτ (Ελβετία, στα πέναλτι), οι «τρικολόρ» επανήλθαν δυναμικά στο Μουντιάλ 2022.

Οι Γάλλοι έφτασαν στον τελικό, «πετώντας» εκτός διοργάνωσης την Αγγλία στα προημιτελικά, για να ηττηθούν στα πέναλτι από την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, σε έναν τελικό που έμεινε στην ιστορία.

Στη Γερμανία θα κουβαλάνε την ταμπέλα του φαβορί, ενδεχομένως μάλιστα να έχουν και παραπάνω πίεση λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων που ακολουθούν στο Παρίσι – όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω τους για μία συνολικά καλή εικόνα.

Ωστόσο, πρόκειται για μία ομάδα με τρομερή ποιότητα σε όλες τις γραμμές, μεγάλο βάθος για να καλυφθούν τυχόν τραυματισμοί και τον σούπερ σταρ Κιλιάν Μπαπέ πιο έτοιμο από ποτέ, λίγο πριν τη διαφαινόμενη ένταξή του στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Γαλλία κληρώθηκε στον 4ο όμιλο, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την Αυστρία (17 Ιουνίου, Ντίσελντορφ), την Ολλανδία, την οποία νίκησε δις στα προκριματικά (21 Ιουνίου, Λειψία) και την Πολωνία (25 Ιουνίου, Ντόρτμουντ).

Εθνική Γαλλίας Euro 2024

Τερματοφύλακες: Μενιάν (Μίλαν), Σαμπά (Λανς), Αρεολά (Γουέστ Χαμ)

Αμυντικοί: Παβάρ (Ιντερ), Κονατέ (Λίβερπουλ), Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Ουπαμεκανό (Μπάγερν), Κλος (Μαρσέιγ), Σαλιμπά (Αρσεναλ), Λ. Ερναντές (Παρί Σεν Ζερμέν), Τ. Ερναντές (Μίλαν)

Μέσοι: Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης), Φοφανά (Μονακό), Ραμπιό (Γιουβέντους), Τσουαμενί (Ρεάλ Μαδρίτης), Εμερί (Παρί Σεν Ζερμέν)

Επιθετικοί: Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζιρού (Μίλαν), Ντεμπελέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Κολό Μουανί (Παρί Σεν Ζερμέν), Μ. Τουράμ (Ιντερ), Κομάν (Μπάγερν)


Εθνική Αγγλίας – Απόδοση Κατάκτησης 5.00

Με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο «τιμόνι» από το Σεπτέμβριο του 2016, η Εθνική Αγγλίας έζησε τις καλύτερες back to back εμφανίσεις της σε μεγάλες διοργανώσεις. Αυτή, πάντως, ενδέχεται να είναι η τελευταία του.

Στο Euro 2020, που ως γνωστό διεξήχθη το 2021 λόγω κορονοϊού, η διοργανώτρια Αγγλία πήγε μέχρι τον τελικό όπου «πικράθηκε» από την Ιταλία, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 έφτασε «περίπατο» ως τα προημιτελικά, με τη μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία να την αφήνει εκτός.

Η Αγγλία ολοκλήρωσε αήττητη (6-2-0) τη διαδικασία των προκριματικών του Euro 2024, αφήνοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου την Ιταλία.

Καθαρό φαβορί για να καταλάβει την πρωτιά και στον όμιλο της τελικής φάσης, θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Σερβία (16 Ιουνίου, Γκελζενκίρχεν), Δανία (20 Ιουνίου, Φρανκφούρτη) και Σλοβενία (25 Ιουνίου, Κολωνία).

Με τον Χάρι Κέιν να ηγείται και τον Τζουντ Μπέλιγχαμ να έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πλανήτη, η Εθνική Αγγλίας συγκαταλέγεται προφανώς στο γκρουπ των παραδοσιακών δυνάμεων του Euro, μία διοργάνωση πάντως που δεν έχει κατακτήσει ποτέ στην ιστορία της.

Θα μπορέσουν τα «λιοντάρια» να καλύψουν τις δεδομένες αδυναμίες τους στο κέντρο της άμυνας και κάτω από τα δοκάρια, ώστε να δικαιώσουν -καθυστερημένα έστω- το διάσημο ‘it’s coming home’;

Εθνική Αγγλίας Euro 2024

Τερματοφύλακες: Πίκφορντ (Εβερτον), Ράμσντεϊλ (Αρσεναλ), Τζόνστον (Κρίσταλ Πάλας)

Αμυντικοί: Μαγκουάιρ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γουόκερ (Μάντσεστερ Σίτι), Στόουνς (Μάντσεστερ Σίτι), Τρίπιερ (Νιούκαστλ), Αλεξάντερ-Αρνολντ (Λίβερπουλ), Τσίλγουελ (Τσέλσι), Γκουέχι (Κρίσταλ Πάλας), Ντανκ (Μπράιτον)

Μέσοι: Μπέλιγχαμ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ράις (Αρσεναλ), Μάντισον (Τότεναμ), Χέντερσον (Αγιαξ), Γκάλαχερ (Τσέλσι), Φίλιπς (Γουέστ Χαμ)

Επιθετικοί: Κέιν (Μπάγερν), Σάκα (Αρσεναλ), Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι), Γουότκινς (Αστον Βίλα), Πάλμερ (Τσέλσι), Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι)


Εθνική Γερμανίας – Απόδοση Κατάκτησης 7.00

Μετά το κάζο στο Μουντιάλ του Κατάρ, που συνοδεύτηκε με τον ηχηρό αποκλεισμό της από τη φάση των ομίλων, η Γερμανία ετοιμάζεται για την επιστροφή της στην ελίτ. Η «Νασιοναλμάνσαφτ» θα παίξει στην έδρα της και αυτό δημιουργεί αυτόματα μεγάλες προσδοκίες, όπως φυσικά και το ότι ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν βρίσκεται στην άκρη του πάγκου με ένα ρόστερ γεμάτο ταλέντο και ποιότητα.

Η επανεμφάνιση του Τόνι Κρόος αλλάζει φυσικά τα δεδομένα για τους Γερμανούς: Ο σταρ της Ρεάλ επέστρεψε και στα πρώτα δύο φιλικά «καθάρισε» με ισάριθμες ασίστ, δείχνοντας πως θα είναι πολύτιμη μονάδα πίσω από την τρομερά ποιοτική τριάδα των Ιλκάι Γκουντογάν, Τζαμάλ Μουσιάλα και Φλόριαν Βιρτζ.

Βαρόμετρο ο Κάι Χάβερτζ, που δείχνει να έχει… κλειδώσει την θέση του φορ, ενώ το ρόστερ περιλαμβάνει αρκετούς ακόμα top class παίκτες, όπως ο Αντόνιο Ρούντιγκερ, ο Τζόσουα Κίμιχ και ο Τόμας Μούλερ.

Οι Γερμανοί – που δεν είχαν φυσικά υποχρεώσεις στα προκριματικά ως διοργανωτές –  δεν έχουν περιθώριο για νέα αποτυχία και είναι ξεκάθαρο πως στο μυαλό τους βρίσκεται μόνο η κούπα. Θα μπορέσουν να αφήσουν πίσω τους μία διετία γεμάτη με προβληματισμό για να πρωταγωνιστήσουν;

Οι οικοδεσπότες θα αντιμετωπίσουν την Σκωτία (14 Ιουνίου), την Ουγγαρία (19 Ιουνίοου) και την Ελβετία (23 Ιουνίου), σε έναν όμιλο που κρύβει σίγουρα κινδύνους.

Εθνική Γερμανίας Euro 2024

Τερματοφύλακες: Νόιερ (Μπάγερν Μονάχου), Τερ Στέγκεν (Μπαρτσελόνα), Λένο (Φούλαμ)

Αμυντικοί: Ρούντιγκερ (Ρεάλ Μαδρίτης), Ραούμ (Λειψία), Τα (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Κίμιχ (Μπάγερν Μονάχου), Μίτελσταντ (Στουτγκάρδη), Χένριχς (Λειψία),  Σούλε (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Σλότερμπεκ (Μπορούσια Ντόρτμουντ), Τσαν (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Κεντρικοί: Κρόος (Ρεάλ Μαδρίτης), Γκρος (Μπράιτον), Μουσιάλα (Μπάγερν Μονάχου), Βιρτζ (Μπάγερ Λεβερκούζεν) Γκουντογάν (Μπαρτσελόνα), Άντριχ (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Γκορέτσκα (Μπάγερν Μονάχου), Μπραντ (Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Επιθετικοί: Σανέ (Μπάγερν Μονάχου), Μίλερ (Μπάγερν Μονάχου), Χάβερτζ (Άρσεναλ), Φούλκρουγκ (Μπορούσια Ντόρτμουντ)


Εθνική Ισπανίας – Απόδοση Κατάκτησης 9.00

Οι περισσότεροι έχουν μείνει στον αποκλεισμό από το Μαρόκο στη φάση των 16 του Μουντιάλ στο Κατάρ, όμως αυτό είναι άδικο για την Ισπανία. Οι Ίβηρες βρίσκονται σταθερά σε καλή κατάσταση τα τελευταία χρόνια και αυτό αποτυπώνεται στα αποτελέσματα: Ημιτελικά στο Euro, κυριαρχία και κορυφή στο πρόσφατο Nations League και γενικά μία ποδοσφαιρική εικόνα που συνοδεύεται με σταθερότητα και συνέπεια.

Τώρα, οι Ισπανοί ετοιμάζονται να κάνουν το βήμα παραπάνω και να επιστρέψουν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά το 2012. Οι «Φούριας Ρόχας» διατηρούνται στην ελίτ λόγω του σπουδαίου ταλέντου τους, όμως, η αλήθεια είναι πως δεν διαθέτουν κάποιον μεγάλο σταρ που θα… κουβαλήσει στα κρίσιμα.

Bέβαια αυτό δεν τους επηρέασε ούτε στο ελάχιστο στη διαδικασία των προκριματικών, όπου κυριάρχησαν απόλυτα με 7 νίκες και 21 βαθμούς σε 8 παιχνίδια απέναντι σε Σκωτία, Νορβηγία, Γεωργία και Κύπρο.

Ο Λουίς Ντε Λα Φουέντε, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια, θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή τον πολύτιμο Γκάβι, ο οποίος είναι στο στάδιο της αποθεραπείας μετά από ρήξη χιαστού.

Επιπρόσθετα, ο έμπειρος τεχνικός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη nouvelle vague του ισπανικού ποδοσφαίρου – με κύριους εκφραστές τους Λαμίν Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς, Πάου Γκουμπαρσί – μαζί φυσικά με τις… παλιοσειρές Ρόντρι, Μοράτα, Καρβαχάλ, Σιμόν και Όλμο.

Η Ισπανία θα βρεθεί στον… αινιγματικό 2ο όμιλο της τελικής φάσης, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία (15 Ιουνίου), την Ιταλία (20 Ιουνίου) και την Αλβανία (24 Ιουνίου).

Το μοναδικό ερώτημα είναι το εξής: Υπάρχει η δυνατότητα για το μικρό, αλλά πολύ κομβικό «έξτρα» βήμα προς τον θρόνο της Ευρώπης;

Εθνική Ισπανίας Euro 2024

Τερματοφύλακες: Σιμόν (Μπιλμπάο), Ρεμίρο (Σοσιεδάδ), Ραγιά (Άρσεναλ)

Αμυντικοί: Λαπόρτ (Αλ Νασρ), Τόρες (Άστον Βίλα), Λε Νορμάν (Σοσιεδάδ), Γκουμπαρσί (Μπαρτσελόνα), Καρβαχάλ (Ρεάλ Μαδρίτης), Νάβας (Σεβίλλη), Γκριμάλδο (Μπάγερ Λεβερκούζεν), Μπαλδέ (Μπαρτσελόνα)

Κεντρικοί: Ρόδρι (Μάντσεστερ Σίτι), Φαμπιάν (Παρί Σεν Ζερμέν), Πέδρι (Μπαρτσελόνα), Γκάβι (Μπαρτσελόνα), Μπαένα (Βιγιαρεάλ), Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ)

Επιθετικοί: Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), Όλμο (Λειψία), Γουίλιαμς (Μπιλμπάο), Γιαμάλ (Μπαρτσελόνα), Χοσέλου (Ρεάλ Μαδρίτης), Φεράν Τόρες (Μπαρτσελόνα), Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ), Σαράμπια (Γουλβς)


Εθνική Πορτογαλίας – Απόδοση Κατάκτησης 9.00

Στο – πιθανότατα – κύκνειο άσμα του Κριστιάνο Ρονάλντο στις διεθνείς διοργανώσεις, η Εθνική Πορτογαλίας φιλοδοξεί να επαναλάβει την πορεία του 2016 και να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Αν και η λογική λέει πως η Πορτογαλία είναι λίγο πιο πίσω σε σχέση με τα μεγάλα φαβορί, εντούτοις κανένας δεν μπορεί να την «σβήσει» από το γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλος τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Μέχρι την πρόσφατη ήττα από την Σλοβενία (2-0, φιλικό), οι Πορτογάλοι μετρούσαν εννιά συνεχόμενες νίκες και στα προκριματικά «έγραψαν» το απόλυτο 10/10 σε όμιλο με Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη και Λιχτενστάιν.

Ο έμπειρος Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, που αντικατέστησε τον Φερνάντο Σάντος, φαίνεται πως έχει «κουμπώσει» ιδανικά σε ένα ρόστερ που σφύζει από ταλέντο, ποιότητα και επιλογές πρώτης γραμμής σε άμυνα, κέντρο και επίθεση.

Ο Ρονάλντο και ο Πέπε θα ηγηθούν σε αγωνιστικό χώρο και αποδυτήρια, ενώ είναι δεδομένο πως οι Ίβηρες περιμένουν πάρα πολλά από τους Μπερνάρντο Σίλβα, Ρούμπεν Ντίας, Μπρούνο Φερνάντες, Ζοάο Κανσέλο, Ραφαέλ Λεάο και Ζοάο Φέλιξ.

«Βατός» φαίνεται σε πρώτη φάση ο όμιλος για τα τελικά του Euro: Η ομάδα του Μαρτίνεθ θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Τσεχία (18 Ιουνίου), Τουρκία (22 Ιουνίου) και Γεωργία (26 Ιουνίου).

Εθνική Πορτογαλίας Euro 2024

Τερματοφύλακες: Πατρίσιο (Ρόμα), Σα (Γουλβς), Κόστα (Πόρτο)

Αμυντικοί: Πέπε (Πόρτο), Ντανίλο (Παρί Σεν Ζερμέν), Σίλβα (Μπενφίκα), Ντίας (Μάντσεστερ Σίτι), Κανσέλο (Μπαρτσελόνα), Μέντες (Παρί Σεν Ζερμέν), Νταλότ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκερέιρο (Μπάγερν Μονάχου)

Κεντρικοί: Μπερνάρντο (Μάντσεστερ Σίτι), Φερνάντες (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Βιτίνια (Παρί Σεν Ζερμέν), Οτάβιο (Αλ Νασρ), Ρούμπεν Νέβες (Αλ Χιλάλ), Ζοάο Νέβες (Μπενφίκα), Παλίνια (Φούλαμ), Νούνιες (Μάντσεστερ Σίτι)

Επιθετικοί: Ρονάλντο (Αλ Νασρ), Φέλιξ (Μπαρτσελόνα), Λεάο (Μίλαν), Ράμος (Παρί Σεν Ζερμέν), Ζότα (Λίβερπουλ)

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ