el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Texas Hold’em: Πως παίζεται – Κανόνες & Στρατηγική

Το Texas Hold’em είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια poker σε όλο τον κόσμο. Με παγκόσμια αναγνώριση και εκατομμύρια παίκτες να το προτιμούν, αυτό το παιχνίδι προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία για τους λάτρεις του πόκερ.

Κανόνες στο Texas Hold’em

Οι κανόνες του Texas Hold’em είναι απλοί και εύκολοι για να τους να κατανοήσετε. Στην αρχή του παιχνιδιού, κάθε παίκτης λαμβάνει δύο προσωπικά φύλλα που ονομάζονται “hole cards”. Αυτές τις δύο κάρτες μπορείτε να τις δείτε μόνο εσείς και παραμένουν κρυφές για τους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζιού. Στη συνέχεια, ανοίγονται σταδιακά πέντε κοινά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού. Ο στόχος είναι να σχηματίσετε τον καλύτερο πιθανό συνδυασμό πέντε φύλλων από τα επτά διαθέσιμα, τα δύο που έχετε στο χέρι σας και τα πέντε κοινά. Εάν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες του πόκερ καθώς και αναλυτικό λεξικό με την ορολογία του πόκερ.

Πως παίζεται το Texas Hold’em

Το Texas Hold’em παίζεται σε συγκεκριμένα στάδια, κάθε ένα από τα οποία έχει τις δικές του κανόνες και διαδικασίες. Ας δούμε αναλυτικά τους συνδυασμούς που κερδίζουν, τα στάδια του παιχνιδιού και τις επιλογές πονταρίσματος που έχουν οι παίκτες.

Συνδυασμοί που κερδίζουν στο Texas Hold’em

Η ιεραρχία στο Texas Hold’em, οι συνδυασμοί δηλαδή που κερδίσουν είναι ακριβώς ίδιοι με ότι ισχύει γενικά στο πόκερ, απλά επειδή οι παίκτες χρησιμοποιούν κοινά φύλλα, υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ισοπαλία, οπότε μπαίνουν στο παιχνίδι κανόνες ώστε να βγει κάποιος νικητής.
Πάμε να δούμε τους πιθανούς συνδυασμούς από τον πιο δυνατό στον πιο αδύναμο:

texas holdem flush royal poker novibet

Flush Royal (Φλός Ρουαγιάλ)

Το flush royal είναι το καλύτερο δυνατό χέρι στο πόκερ και στο Texas Hold. Πρόκειται για κέντα στον άσσο (πέντε φύλλα στην σειρά) και χρώμα ταυτόχρονα.

Straight Flush (Κέντα με χρώμα)

Το straight flush είναι το δεύτερο δυνατότερο χέρι. Πρόκειται για κέντα (πέντε φύλλα στην σειρά και χρώμα ταυτόχρονα, αλλά η κέντα δεν είναι στον άσσο, π.χ. 9,10,J, Q, K όλα καρό.

Four of a Kind (Καρέ)

Το four of a kind (καρέ) είναι τέσσερα ίδια φύλλα ενώ το πέμπτο ονομάζεται kicker. Στο Texas Hold’em, σε περίπτωση ισοπαλίας ανάμεσα σε δύο παίκτες που χρησιμοποιούν κοινά φύλλα, αυτός με το μεγαλύτερο kicker κερδίζει. Για παράδειγμα ανάμεσα σε δύο παίκτες που έχουν καρέ του 10 και ο ένας έχει στο χέρι άσσο ενώ ο άλλος ρήγα, αυτός με τον άσσο κερδίζει.

Full House (Φουλ)

Το full house (φουλ) είναι τρία φύλλα ίδιας αξίας και άλλα δύο ίδια άλλης αξίας π.χ. Τρεις ντάμες και δύο ρηγάδες. Σε περίπτωση ισοπαλίας, κερδίζουν τα τρία υψηλότερα φύλλα, ενώ εάν υπάρχει ισοπαλία εκεί, τότε μετράνε τα δύο υψηλότερα ίδια φύλλα. Για παράδειγμα το φουλ του ρήγα με οχτάρια κερδιζει το φουλ του ρήγα με εξάρια.

Flush (Χρώμα)

Το flush ή χρώμα είναι πέντε φύλλα με το ίδιο χρώμα. Σε περίπτωση ισοπαλίας, ο παίκτης με την υψηλότερη αξία κερδίζει. Πρώτα συγκρίνεται το μεγαλύτερο φύλλο, εάν υπάρχει ισοπαλία, το δεύτερο μεγαλύτερο, το τρίτο και ούτω καθεξής.

Straight (Κέντα)

Το straight ή κέντα είναι πέντε φύλλα συνεχόμενης αξίας οποιουδήποτε συνδυασμού χρωμάτων. Σε περίπτωση ισοπαλίας η κέντα με το φύλλο με την υψηλότερη αξία στην κορυφή της κέντας κερδίζει π.χ. Έστω ότι δύο παίκτες έχουν κοινά φύλλα τα 7 καρό, 8 καρό, 9 μπαστούνι, 10 σπαθί και ο ένας έχει βαλέ καρό, ενώ ο δεύτερος έχει 6 καρό. Σ’ αυτή την περίπτωση ο πρώτος κερδίζει καθώς έχει κέντα στον βαλέ ενώ ο δεύτερος έχει κέντα στο δέκα.

Three of a Kind (Τρία όμοια φύλλα)

Το three of a kind είναι τρία φύλλα όμοιας αξίας και άλλα δύο που δεν συνδυάζονται.
Σε περίπτωση ισοπαλίας ο παίκτης με τα υψηλότερα τρία φύλλα κερδίζει. Εάν και εκεί έχουμε ισοπαλία, τότε όποιος έχει το μεγαλύτερο πρώτο άσχετο φύλλο κερδίζει.Εάν και πάλι έχουμε ισοπαλία, τότε κερδίζει το υψηλότερο δεύτερο άσχετο φύλλο.

Two Pairs (Δύο Ζευγάρια)

Το two pairs είναι δύο ίδια φύλλα, άλλα δύο ίδια φύλλα άλλης αξίας και ένα φύλλο άσχετο. Σε περίπτωση ισοπαλίας ο παίκτης με το υψηλότερο ζευγάρι κερδίζει. Εάν υπάρχει ισοπαλία τότε ελέγχουμε το δεύτερο ζευγάρι. Εάν και εκεί έχουμε ισοπαλία τότε συγκρίνουμε το πέμπτο άσχετο φύλλο και αυτός με την μεγαλύτερη αξία κερδίζει.

texas holdem two pairs poker novibet

One Pair (Ένα Ζευγάρι)

Το one pair είναι δύο φύλλα ίδιας αξίας και τρία άσχετα μεταξύ τους. Σε περίπτωση ισοπαλίας τότε ο παίκτης με το μεγαλύτερο ζευγάρι κερδίζει. Εάν και πάλι έχουμε ισοπαλία ελέγχουμε το πιο μεγάλο άσχετο φύλλο. Σε περίπτωση και πάλι ισοπαλίας ελέγχουμε το δεύτερο, και μετά το τρίτο.

High Card (Υψηλότερο Φύλλο)

Το high card είναι ο έσχατος τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να κερδίσει στο πόκερ. Κανένας παίκτης δεν πρέπει να έχει κάποιο συνδυασμό ώστε να κερδίζει. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποιο καλό χέρι, τότε κερδίζει ο παίκτης που έχει το μεγαλύτερο άσχετο φύλλο. Σε περίπτωση ισοπαλίας ελέγχονται το δεύτερο, τρίτο κτλ.

Επιλογές πονταρίσματος

Κατά τη διάρκεια του Texas Hold’em, οι παίκτες έχουν διάφορες επιλογές που μπορούν να πραγματοποιήσουν σε κάθε γύρο στοιχημάτων.

Fold

Το Fold στο Texas Hold’em είναι μια επιλογή όταν ο παίκτης αποφασίζει να παραιτηθεί από το χέρι του δηλαδή να πάει πάσο. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται από τη συνέχιση του παιχνιδιού και χάνει τυχόν ποντάρισμα που έχει ήδη τοποθετήσει.

Check

Το Check στο Texas Hold’em είναι μια επιλογή όταν ο παίκτης επιθυμεί να παραμείνει στο παιχνίδι χωρίς να ποντάρει περαιτέρω. Ο παίκτης μπορεί να κάνει check μόνο εάν δεν υπάρχει προηγούμενο ποντάρισμα από άλλους παίκτες στον συγκεκριμένο γύρο στοιχημάτων. Εάν κάποιος παίκτης προηγουμένως έχει ποντάρει, τότε δεν υπάρχει η επιλογή του check από τους επόμενους.

Bet

Το Bet στο Texas Hold’em αντιπροσωπεύει το πρώτο ποντάρισμα που κάνει ένας παίκτης στον συγκεκριμένο γύρο στοιχημάτων. Ο παίκτης τοποθετεί ένα ποντάρισμα στο pot, και οι επόμενοι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν Call, Raise ή Fold.

Call

Το Call στο Texas Hold’em σημαίνει όταν ένας παίκτης εξισώνει το ποσό του πονταρίσματος που έχει τοποθετηθεί από έναν προηγούμενο παίκτη στον συγκεκριμένο γύρο στοιχημάτων. Αυτό του επιτρέπει να παραμείνει στο παιχνίδι.

Raise

Το Raise στο Texas Hold’em είναι όταν ένας παίκτης αυξάνει το ποντάρισμα που έχει ήδη τοποθετηθεί από έναν άλλο προηγούμενο παίκτη. Ο παίκτης τοποθετεί ένα μεγαλύτερο ποσό στο pot, προκαλώντας τους επόμενους παίκτες να εξισώσουν αυτή την αύξηση ή να παραιτηθούν.

Re-Raise

Το Re-Raise στο Texas Hold’em είναι όταν ένας παίκτης αυξάνει περισσότερο το ποντάρισμα του σε σχέση με κάποιον άλλο παίκτη που προηγουμένως είχε κάνει Raise.

Κάθε μία από αυτές τις ενέργειες δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους και να εκφράσουν τις επιλογές τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού Texas Hold’em.

Στάδια Παιχνιδιού

Blind

Το παιχνίδι ξεκινά με τη φάση των blind. Μια μάρκα που λέγεται “Button” ή “Dealer Button” τοποθετείται σε έναν παίκτη και υποδηλώνει ποιος παίκτης είναι ο dealer για το τρέχον παιχνίδι.
Τα blind είναι υποχρεωτικά στοιχήματα που τοποθετούν οι δύο παίκτες που βρίσκονται αριστερά του dealer. Ο πρώτος παίκτης τοποθετεί το small blind, ενώ ο επόμενος το big blind. Αυτά τα στοιχήματα γίνονται χωρίς να έχουν δει ακόμη τα φύλλα τους.

Η αξία του big blind είναι διπλάσια από το small blind και εξαρτάται πάντα από τα stakes και την δομή του παιχνιδιού. Στο επόμενο παιχνίδι ο dealer και τα blind μεταφέρονται μια θέση αριστερόστροφα. Έτσι σταδιακά όπως εξελίσσονται οι γύροι του παιχνιδιού, όλοι οι παίκτες θα περάσουν από την θέση του dealer, του small blind και του big blind.

Μετά τη φάση των blind, οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να ποντάρουν, να ανεβάσουν το ποντάρισμα ή να αποχωρήσουν από το παιχνίδι. Ας δούμε τα αναλυτικά τα στάδιο του παιχνιδιού.

Pre-flop

Στο pre-flop, οι παίκτες ποντάρουν με βάση την αξία των φύλλων που έχουν στο χέρι και τις πιθανότητες που έχουν να σχηματίσουν έναν καλό συνδυασμό. Μπορούν να ποντάρουν, να ανεβάσουν το ποντάρισμα ή να αποχωρήσουν. Εάν ένας παίκτης ανεβάσει το ποντάρισμα, τότε οι υπόλοιποι παίκτες είναι υποχρεωμένοι τουλάχιστον να ματσάρουν το ποντάρισμα ώστε να συνεχίσουν. Φυσικά κάποιος παίκτης μπορεί να κάνει re-raise δηλαδή να ανεβάσει ακόμη περισσότερο το ποντάρισμα. Περισσότερες πληροφορίες για τις επιλογές των πονταρισμάτων θα δούμε παρακάτω, καθώς είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο του παιχνιδιού.

Flop

Στο flop, ανοίγονται τα πρώτα τρία κοινά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού. Αυτά τα φύλλα είναι ορατά για όλους τους παίκτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους για να σχηματίσουν τον συνδυασμό τους. Οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ποντάρουν ή να αποχωρήσουν. Η απόφαση έχει να κάνει με τους αρχικούς συνδυασμούς φύλλων που σχηματίζουν και ανάλογα το ύψος των πονταρισμάτων.

Turn

Στο turn, ανοίγεται μια ακόμη κοινή κάρτα οπότε τώρα έχουμε 4 ανοιχτά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού. Αυτό το τέταρτο φύλλο προσθέτει μια επιπλέον επιλογή για τους παίκτες ώστε να βελτιώσουν το χέρι τους. Οι παίκτες συνεχίζουν να ποντάρουν ή αποχωρήσουν.

River

Στο river, ανοίγει το πέμπτο και τελευταίο κοινό φύλλο. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για τους παίκτες να βελτιώσουν το χέρι τους. Μετά από αυτή τη φάση, ακολουθεί το τελικό στάδιο του παιχνιδιού.

Showdown

Στο showdown, οι παίκτες που παραμένουν στο παιχνίδι ανοίγουν τα φύλλα τους. Ο παίκτης με τον καλύτερο συνδυασμό πέντε καρτών κερδίζει το pot, δηλαδή το σύνολο των πονταρισμάτων που έχουν γίνει από την αρχή του παιχνιδιού.

texas holdem four of a kind poker novibet

Παραλλαγές Texas Hold’em ανάλογα τα όρια πονταρίσματος

Το Texas Hold’em προσφέρει πολλές παραλλαγές, ανάλογα με τα όρια των πονταρισμάτων.
Ας δούμε μερικές από αυτές:

Limit Texas Hold’em

Στο Limit Texas Hold’em, υπάρχει ένα προκαθορισμένο σταθερό όριο για τα πονταρίσματα κατά τη διάρκεια κάθε γύρου στοιχημάτων. Οι παίκτες δε μπορούν να ποντάρουν περισσότερο από αυτό το όριο.

No-Limit Texas Hold’em

Στο No-Limit Texas Hold’em, οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν οποιοδήποτε ποσό επιθυμούν, μπορούν να πάνε μέχρι και All-in, να ποντάρουν δηλαδή ακόμη και όλες τις μάρκες τους.

Pot-Limit Texas Hold’em

Στο Pot-Limit Texas Hold’em, οι παίκτες μπορούν να ποντάρουν μέχρι το ποσό του pot, δηλαδή το σύνολο των πονταρισμάτων που έχουν γίνει μέχρι το συγκεκριμένο στάδιο.

Mixed Texas Hold’em

Στο Mixed Texas Hold’em οι γύροι του παιχνιδιού εναλλάσσονται ανάμεσα σε Limit Texas Hold’em και No-Limit Texas Hold’em.

Δοκιμάστε τοTexas Hold’em δωρεάν

Αν θέλετε να μάθετε να παίζετε πόκερ θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε να παίξετε Texas Hold’em δωρεάν χωρίς πραγματικά χρήματα. Έτσι θα κατανοήσετε τους κανόνες του παιχνιδιού χωρίς να χάσετε χρηματικά ποσά. Στην συνέχεια αφού έχετε κατανοήσει τους κανόνες και νιώθετε πλέον αυτοπεποίθηση μπορείτε να δοκιμάσετε να παίξετε το Texas Hold’em σε Casino Live ή να παίξετε κατεβάζοντας την online εφαρμογή της Novibet παίρνοντας μέρος στο community league, το πρωτάθλημα της ελληνικής κοινότητας ή στα online satellites στα μεγαλύτερα ελληνικά live τουρνουά και αποκλειστικά παιχνίδια για τα μέλη της Novibet.

Μπλόφα στο Texas Hold’em

Παραπάνω είδαμε τους συνδυασμούς που κερδίζουν στο Τεξας Χόλντεμ. Κάτι πολύ συνηθισμένο στο πόκερ και ιδιαίτερα στο Texas Hold’em είναι η μπλόφα. Επειδή τα πέντε χαρτιά είναι κοινά ανάμεσα στους παίκτες, αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει πάρα πολλούς συνδυασμούς με χέρια που πιθανόν να κερδίζουν.
Μπλόφα στο πόκερ είναι όταν ένας παίκτης έχει χειρότερο χέρι από τον αντίπαλό αλλά αναγκάζει με τον τρόπο παιχνιδιού του τον δεύτερο να πάει πάσο, με αποτέλεσμα με χειρότερο χέρι να κερδίσει τελικά.
Η μπλόφα είναι μια πολύ διαδεδομένη στρατηγική στο πόκερ η οποία χρησιμοποιείται ώστε κάποιος να παραπλανήσει τους αντιπάλους του και να τους κάνει να πιστέψουν ότι έχει πολύ καλό χέρι και κερδίζει με σκοπό να τους κάνει να πάνε πάσο και να παραιτηθούν. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο θέλει προπόνηση και εξάσκηση. Στο τέλος της ημέρας δεν έχει σημασία κατα ανάγκη να έχεις το καλύτερο χέρι, αλλά το χέρι που έχεις να το παίξεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξει κάποιος αρχάριος

Μην παίζετε όλα τα χέρια / Κάντε περισσότερο Fold

Παρόλο που υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και όταν έχετε κακό χέρι στο τέλος της παρτίδας να κερδίσετε, οι πιθανότητες αυτές δεν είναι πολύ μεγάλες. Προσπαθήστε να παίζετε τις παρτίδες που έχετε καλό χέρι, καθώς στο τέλος μακροπρόθεσμα θα είστε κερδισμένοι.

Παρατηρήστε τους αντιπάλους σας

Η παρατηρητικότητα είναι πολύ σημαντική στο πόκερ. Προσπαθήστε να καταλάβετε τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων σας καθώς μια τέτοια κατανόηση μπορεί να οδηγήσει σε μοτίβα για το εάν κάποιος προτιμά να μπλοφάρει ή εάν είναι παίκτης που παίζει συντηρητικά.

Μην κάνετε Call όταν βάσει πιθανοτήτων πιστεύετε ότι χάνετε

Υπάρχουν παίκτες όπου παρόλο που πιστεύουν ότι χάνουν την παρτίδα, μετά από ένα raise του αντιπάλου κάνουν call για να ανοίξουν τα φύλλα και τελικά να επιβεβαιώσουν ότι όντως έχασαν. Ουσιαστικά αυτό γίνεται γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού του παίκτη υπάρχει το ενδεχόμενο ο αντίπαλος να μπλοφάρει. Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε με μειώσετε τις περιπτώσεις αυτές που κάνετε call απλά για να κάνετε.

Προσέξτε τις μπλόφες

Γενικά προσέξτε τις μπλόφες που κάνουν οι άλλοι και ιδανικά μετριάστε τις δικές σας μπλόφες. Ως αρχάριος στο πόκερ, οι μπλόφες σας θα είναι σχετικά εύκολο να ανιχνευθούν από παίκτες με εμπειρία στο παιχνίδι

Μην παίζετε σε υψηλά limit

Ως νέος παίκτης, ξεκινήστε να παίζετε σε παιχνίδια με χαμηλά όρια. Υψηλότερα όρια σημαίνει ότι σε κάθε γύρο παίζονται μεγαλύτερα ποσά. Κρατηθείτε στα παιχνίδια με χαμηλά όρια καθώς ενδείκνυται για αρχάριους παίκτες.

Σύνοψη

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το Texas Hold’em. Μελετήστε τους κανόνες και τις στρατηγικές και ετοιμαστείτε για μια συναρπαστική εμπειρία παιχνιδιού πόκερ!
Το Texas Hold’em είναι ένα συναρπαστικό παιχνίδι που συναρπάζει εκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως. Με τους απλούς κανόνες του και τις πολλές στρατηγικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, το Texas Hold’em προσφέρει μια μοναδική εμπειρία casino.
Ανακαλύψτε την απόλαυση του παιχνιδιού και αναπτύξτε τις δεξιότητές σας!

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ