el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι 10 καλύτεροι παίκτες μπάσκετ του Ολυμπιακού όλων των εποχών

Ο Ολυμπιακός κατόρθωσε φέτος να κάνει το νταμπλ στην Ελλάδα έπειτα από 25 χρόνια, ενώ έφτασε και μέχρι το Final Four της Euroleague. Οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν ότι μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τα επόμενα χρόνια.

Για να φτάσει όμως ο Ολυμπιακός να θεωρείται μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κάποιοι χρειάστηκε να βάλουν ένα μικρό… λιθαράκι για να προκύψει αυτή η κληρονομιά!

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να γιγαντώσει το όνομά του στην Ευρώπη και να κατακτήσει και τρεις φορές τη Euroleague. Αυτό το έκανε με τη βοήθεια και τη συνεισφορά τεράστιων ονομάτων που φόρεσαν ανά διαστήματα τη φανέλα του.

Παίκτες από μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ή από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ή φυσικά μεγάλοι Έλληνες φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού και συνέβαλαν ο καθένας ξεχωριστά και σε διαφορετική εποχή, ώστε οι Πειραιώτες να θεωρούνται μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η Novibet συγκέντρωσε τους δέκα κορυφαίους παίκτες μπάσκετ στην ιστορία του Ολυμπιακού και σας τους παρουσιάζει σε ένα μοναδικό αφιέρωμα!


Βασίλης Σπανούλης

spanoulis novibet

Είναι για πολλούς ο αθλητής που είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας του Ολυμπιακού. Η απόφασή του να μετακομίσει από τον «αιώνιο» αντίπαλο το καλοκαίρι του 2010 ερμηνεύτηκε ποικιλοτρόπως. Η αλήθεια όμως είναι ότι δικαίωσε τόσο τον ίδιο όσο και τον Ολυμπιακό.

Υπό την καθοδήγηση του «Kill Bill» -εντός του παρκέ- οι «ερυθρόλευκοι έκαναν τρομερά πράγματα. Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2012 και το 2013, ενώ ο Σπανούλης σήκωσε επίσης τρία πρωταθλήματα στην Ελλάδα (2012, 2015, 2016) και ένα κύπελλο (2011).

Ένας μυθικός ηγέτης που μπορούσε να κρίνει ολόκληρα παιχνίδια με την απόδοσή του, αλλά και τα εντυπωσιακά buzzer beater που μας είχε συνηθίσει. Ο Σπανούλης έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και θα μνημονεύεται για πάντα ως ένας εκ των κορυφαίων στην ιστορία του συλλόγου.


Γιώργος Σιγάλας

sigalas novibet

Σίγουρα δεν είναι ο πιο τεχνικός παίκτης της λίστας. Δεν ήταν και αυτό το ζητούμενο άλλωστε. Για άλλους λόγους αγαπήθηκε ο Γιώργος Σιγάλας από τους φίλους του Ολυμπιακού και βρίσκεται στο συγκεκριμένο τοπ-10. Ο «Ράμπο» όπως ήταν γνωστό το προσωνύμιό του ήταν ο παίκτης του Ολυμπιακού για τις ειδικές αποστολές.

Ή μάλλον καλύτερα ήταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού που αναλάμβανε όλες τις δύσκολες αποστολές. Πρόκειται για ένα από τους πιο δυνατούς και καλύτερους αμυντικούς που φόρεσαν ποτέ την «ερυθρόλευκη» φανέλα!

Ήταν ο παίκτης που θα αναλάμβανε τον καλύτερο επιθετικό παίκτη της αντίπαλης ομάδας και θα τον «έσβηνε». Σχεδόν κυριολεκτικά. Κάποιοι από τους μεγαλύτερους σκόρερ της Ευρώπης δεν μπορούσαν να… ακουμπήσουν μπάλα από το μαρκάρισμα του Σιγάλα.

Έμεινε στον Ολυμπιακό από το 1990 έως το 1997 και πανηγύρισε πέντε πρωταθλήματα (1993-1997), δύο κύπελλα (1994, 1997) και μία Euroleague (1997).


Ντράγκαν Τάρλατς

tarlac novibet

Ο Ντράγκαν Τάρλατς ήταν από τους παίκτες που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον κόσμο του Ολυμπιακού. Μπορεί να μην είναι αυτός που θα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά η συνεισφορά του ήταν πάντα πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι θα πρόσεχε το κοινό μάτι!

Άπαντες στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» μιλούσαν για τον Τάρλατς με τα καλύτερα λόγια. Τόσο εντός όσο κι εκτός γηπέδου. Μέσα στο παρκέ ήταν ένας ογκόλιθος στη ρακέτα του Ολυμπιακού. Ένα φόβητρο για όλους τους αντιπάλους που σκέφτονταν τη διείσδυση.

Συνέβαλε τα μέγιστα στα οκτώ χρόνια που φόρεσε τη φανέλα των «ερυθρολεύκων» και θα μπορούσε να είχε δώσει ακόμη περισσότερα αν δεν ταλαιπωρούταν από διάφορους τραυματισμούς.

Σε αυτό το διάστημα από το 1992 έως το 2000 πήρε πέντε πρωταθλήματα (1993-1997), δύο κύπελλα (1994, 1997) και μία Euroleague (1997).


Έντι Τζόνσον

johnson novibet

Ίσως είναι ένας από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού. Σίγουρα είναι ο κορυφαίος σουτέρ στην ιστορία του και ένας από τους καλύτερους, που ήρθαν από το NBA στην Ευρώπη.

Ο λόγος φυσικά για τον Έντι Τζόνσον, ο οποίος ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1994 σε ηλικία 35 ετών κι έκανε πράγματα και θαύματα, τον ένα χρόνο που φόρεσε τη φανέλα του.

Όταν σηκωνόταν για το τρίποντο άπαντες στο ΣΕΦ ήταν σχεδόν σίγουροι ότι η μπάλα θα κατέληγε στο διχτάκι! Το ίδιο φυσικά ήξεραν φυσικά και οι αντίπαλοι. Ο Τζόνσον οδήγησε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα του 1995 και στο Final Four στη Σαραγόσα, όπου στον ημιτελικό κέρδισε σχεδόν μόνος του τον Παναθηναϊκό.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλος παίκτης ήταν ο «Fast Eddie», όταν το καλοκαίρι του 1995 και σε ηλικία 36 ετών έφυγε από τον Ολυμπιακό έπαιξε για τέσσερα χρόνια ακόμη στο NBA αρχικά στους Indiana Pacers και στη συνέχεια στους Houston Rockets!


Θοδωρής Παπαλουκάς

papaloukas novibet

Ο Θοδωρής Παπαλουκάς δε θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη λίστα. Πρόκειται άλλωστε για έναν από τους κορυφαίους παίκτες που έχει βγάλει το ελληνικό μπάσκετ και δεδομένα βρίσκεται και στο τοπ-10 του Ολυμπιακού.

Ο Έλληνας πλέι μέικερ πέρασε δύο θητείες στο «λιμάνι». Αρχικά τη διετία 2001-2002 και στη συνέχεια την τριετία 2008-2011. Στο πρώτο του πέρασμα φρόντισε να δείξει ένα μικρό δείγμα του ταλέντου, πριν μεταγραφεί για έξι χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και επιστρέψει εκ νέου το 2008, ως ένας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη.

Βοήθησε τα μέγιστα τον Ολυμπιακό να φτιάξει εκ νέου το μύθο του και να επιστρέψει στα Final Four το 2009 έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας. Με τους «ερυθρόλευκους» κατέκτησε δύο Κύπελλα (2010, 2011), ενώ πήγε και στον τελικό της Euroleague το 2010 στο Παρίσι!


Γιώργος Πρίντεζης

printezis novibet

Είναι ένας από τους σημαντικότερους αθλητές στην ιστορία του συλλόγου. Έπαιξε μπάσκετ για 21 χρόνια, εκ των οποίων τα 18 ήταν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Υπάρχουν χιλιάδες αναλύσεις που μπορούν να γίνουν για την προσφορά του Γιώργου Πρίντεζη στον Ολυμπιακό.

Ήταν ένας από τους αγαπημένους παίκτες των φιλάθλων μέχρι και φέτος το καλοκαίρι που πήρε την απόφαση να αποχωρήσει και θα είναι για πάντα! Πήρε μεγάλα σουτ που έδωσαν νίκες και τίτλους, με χαρακτηριστικότερο όλων το… πεταχτάρι στον τελικό του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης έπειτα από 15 χρόνια.

Φέτος το καλοκαίρι αποχώρησε από την ενεργό δράση έπειτα από 18 χρόνια στον Ολυμπιακό. Σε αυτό το διάστημα πήρε τέσσερα πρωταθλήματα (2012, 2015, 2016, 2022), δύο κύπελλα (2002, 2022) και δύο Euroleague (2012, 2013).


Παναγιώτης Φασούλας

fasoulas novibet

Η μεταγραφή του από τον ΠΑΟΚ στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1993 προκάλεσε αίσθηση. Άλλωστε ήταν ένα φθασμένος παίκτης, με παραστάσεις και μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία. Ο Παναγιώτης Φασούλας ήρθε στον Ολυμπιακό για να μεγαλώσει το μύθο του και να συμβάλει τα μέγιστα στην εξέλιξη της ιστορίας των «ερυθρολεύκων».

Στο «λιμάνι» πέρασε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Ήταν ένα φόβητρο μέσα στη ρακέτα για τους αντίπαλους παίκτες και ένας πολύ καλός επιθετικός στην άλλη άκρη του παρκέ.

Έμεινε στον Ολυμπιακό από το 1993 έως το 1999 και πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων (1994-1997), δύο κυπέλλων (1994, 1997) και φυσικά της Euroleague (1997).


Μίλαν Τόμιτς

tomic novibet

Ο Μίλαν Τόμιτς είναι από τους παίκτες που μπορούν να χαρακτηριστούν ως σημαία των «ερυθρολεύκων». Έπαιξε στην ομάδα του Ολυμπιακού για 13 συνεχόμενα χρόνια από το καλοκαίρι του 1991 έως το 2004.

Είναι από τους παίκτες που πρωτοστάτησαν στις επιτυχίες στα μέσα της δεκαετίας των ’90 και παράλληλα απ’ αυτούς που «κουβάλησαν» την ομάδα, στη δύσκολη περίοδο τις αρχές της δεκαετίας των ’00.

Επρόκειτο για ένα εξαιρετικό σουτέρ και πολύ σημαντικό ηγέτη μέσα κι έξω από το παρκέ. Είναι από τους παίκτες που ήθελες να βγουν μπροστά, όταν το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού. Ήταν από τους παίκτες που ήθελες να πάρουν το τελευταίο σουτ όταν η μπάλα ζύγισε 100 κιλά! Όλα αυτά ήταν ο Μίλαν Τόμιτς.

Από το 1991 έως το 2014 κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1993-1997), τρία κύπελλα (1994, 1997, 2002) και μία Euroleague (1997).


Ντέιβιντ Ρίβερς

rivers novibet

Όταν το καλοκαίρι του 1995 αποχώρησε ο Έντι Τζόνσον, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν μείνει να αναρωτιούνται αν μπορούσε να καλυφθεί το κενό που άφησε ο Αμερικανός. Όπως φάνηκε καλύφθηκε και με το παραπάνω.

Έστω κι αν δεν έπαιζαν στην ίδια θέση, ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήρθε στον Ολυμπιακό και όχι απλά κάλυψε το κενό του Τζόνσον. Έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών για τη συνεισφορά του και για το γεγονός ότι η ομάδα κατέκτησε με αυτόν την πρώτη Euroleague στην ιστορία του.

Ήταν ένας τρομερός γρήγορος πλέι μέικερ, που διένυε το γήπεδο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Πολύ καλός οργανωτής και εξαιρετικός σουτέρ! Τη σεζόν 1996-97 εκτός από τους τίτλους που κατέκτησε με τον Ολυμπιακό βραβεύτηκε και ως κορυφαίος παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη. Αυτός ο τίτλος δεν είχε απονεμηθεί ποτέ στο παρελθόν σε Αμερικανό παίκτη!

Έπαιξε αρχικά τη διετία 1995-97, αλλά επέστρεψε και για τη σεζόν 2000-01. Πήρε δύο πρωταθλήματα (1996, 1997), ένα Κύπελλο (1997) και φυσικά την Euroleague την ίδια χρονιά (1997).


Ζάρκο Πάσπαλι

paspalj novibet

Το γεγονός ότι έμεινε ως τελευταίος στη λίστα δε σημαίνει ότι είχε τη μικρότερη προσφορά στην ιστορία του Ολυμπιακού. Επίτηδες έμεινε τελευταίος για να πάρει όλη την προσοχή που του αρμόζει.

Τι να πει κανείς για τον Ζάρκο Πάσπαλι; Είναι ο παίκτης που άλλαξε την ιστορία στο άθλημα που λέγεται μπάσκετ για τον Ολυμπιακό. Είναι αυτός που τον έβγαλε από την αφάνεια και τον εκτόξευσε σε επίπεδα που δεν μπορούσε ποτέ κανείς να διανοηθεί.

Ο Ζάρκο Πάσπαλι είναι ουσιαστικά ο λόγος, που ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο τοπ επίπεδο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ό,τι έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός στη σύγχρονη ιστορία του είναι κληρονομιά αυτού του παικταρά, που πήρε την απόφαση να αφήσει την πατρίδα του και να φορέσει τη φανέλα με τα «ερυθρόλευκα».

Όταν το καλοκαίρι του 1991 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό είχε ήδη φτιάξει το μύθο του στην Ευρώπη, τόσο με τη φανέλα της Παρτιζάν όσο φυσικά και με της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (1993, 1994) και ένα κύπελλο (1994) με τους «ερυθρόλευκους».


Διαβάστε ακόμη…

Οι 10 Καλύτεροι Παίκτες του Ολυμπιακού Όλων των Εποχών

olympiacos afieroma novibet

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ