el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βραβεία Όσκαρ 2022: Προβλέψεις και αποδόσεις

Πίνακας Περιεχομένων

Το μεγάλο κινηματογραφικό γεγονός της χρονιάς δεν είναι άλλο φυσικά από την απονομή των βραβείων Όσκαρ. Μάλιστα η φετινή τελετή για το 2022 επιστρέφει στην κανονικότητα σε αρκετά επίπεδα. Μετά την περσινή απονομή που έγινε υπό τη σκιά της πανδημίας, η φετινή, 94η, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό, αυτές των προηγούμενων ετών.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η απονομή επιστρέφει στη… φυσική της έδρα, στο Dolby Theatre στο Hollywood και είναι προγραμματισμένη για τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Μαρτίου.

Επίσης επιστρέφει ο ρόλος του παρουσιαστή! Τα τρία τελευταία χρόνια, η Ακαδημία είχε επιλέξει ένα πλάνο χωρίς κεντρικό παρουσιαστή. Φέτος όχι μόνο αποφάσισε να επαναφέρει το ρόλο. Μάλιστα επέλεξε να έχει τρεις παρουσιάστριες!

Ο λόγος γίνεται για τις stand up κωμικούς Γουάντα Σάικς και Έιμι Σούμερ και την ηθοποιό Ρετζίνα Χολ. Αυτή δεν είναι όμως η μοναδική φετινή πρωτοτυπία του Hollywood. Ίσως η βασικότερη είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία στου χρήστες του Twitter να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία.

Η κατηγορία λέγεται το βραβείο με βάση τις ψήφους των θαυμαστών και οι χρήστες ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου. Μπορούσαν να ψηφίσουν όποιαν ήθελαν, ακόμη κι αν δεν ήταν υποψήφια σε καμία κατηγορία.

Το καλύτερο είναι ότι θα επιλεγούν και τρεις για να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 για να απονείμουν ένα βραβείο Όσκαρ στην τελετή απονομής των βραβείων του επόμενου έτους!

 

Επίσης, με δεδομένο ότι η διάρκεια της τελετής ήταν ανέκαθεν ένα μεγάλο αγκάθι -διαρκούσε περίπου 6 ώρες- η Ακαδημία αποφάσισε να το αλλάξει αυτό. Για να μειωθεί λοιπόν η διάρκεια, οκτώ από τα βραβεία θα απονεμηθούν νωρίτερα μέσα στη διάρκεια της ημέρας και θα προβληθούν μόνο μικρά μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα.

Επίσης αξίζει να σημειώσουμε ότι η γιγάντωση του Netflix τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων γύρω από τις streaming παραγωγές. Επιπλέον έχουν προκύψει κι άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, οπότε η Ακαδημία δεν είχε επιλογή, απ’ το να δώσει χώρο… προς διάκριση στα συγκεκριμένα εγχειρήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα φέτος, το βραβείο της καλύτερης ταινίας να πάει σε streaming πλατφόρμα.

Όπως συμβαίνει πάντα στις απονομές των Όσκαρ, στις περισσότερες κατηγορίες υπάρχουν φαβορί που συνήθως επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά. Η Novibet συγκέντρωσε τις υποψηφιότητες στις βασικές κατηγορίες και προσπαθεί να… αποκρυπτογραφήσει που θα καταλήξει το χρυσό αγαλματίδιο!


Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

the power of the dog1 novibet

Το Όσκαρ της Καλύτερης Ταινίας είναι σίγουρα η κορυφαία κατηγορία των βραβείων. Φέτος υπάρχουν αρκετά καλές ταινίες, αλλά αυτή που δείχνει ότι ξεχωρίζει είναι το The Power of the Dog. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό γούεστερν, βασισμένο στο ομότιλο βιβλίο του Τόμας Σάβατζ.

Το έργο της Τζέιν Κάμπιον έχει πάει πολύ καλά από υποψηφιότητες, αλλά και βραβεία μέχρι στιγμής. Έχει 12 υποψηφιότητες, ενώ αυτό που έχει ίσως ακόμη μεγαλύτερη αξία είναι ότι πήρε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA. Δηλαδή στα βραβεία που αποτελούν τον προάγγελο των Όσκαρ και στα βρετανικά… Όσκαρ (έτσι ουσιαστικά χαρακτηρίζονται τα BAFTA).

Το The power of the Dog είναι το φαβορί να πάρει το βραβείο και το βρίσκουμε σε απόδοση 1.30. Ακολουθεί το Belfast του Κένεθ Μπράνα με απόδοση 6.00 ενώ στην ίδια απόδοση βρίσκουμε και το CODA.

Η τελευταία ταινία θα μπορούσε να έχει το ρόλο του αουτσάιντερ και δεν αποκλείεται αν γίνει η μεγάλη έκπληξη και δεν πάει το Όσκαρ στο The Power of the Dog, τότε το CODA να είναι ο νικητής.

Εν ολίγοις, το CODA είναι τα αρχικά για Child Of a Deaf Family, δηλαδή παιδί μία κουφής οικογένειας. Παρουσιάζει τη ζωή ενός έφηβου κοριτσιού που είναι από κουφή οικογένεια και προσπαθεί να κάνει αυτό που αγαπά περισσότερο, το οποίο είναι να τραγουδάει. Φυσικά δεν είναι εύκολο να βρει ανταπόκριση από την οικογένειά της…

Ένα τελευταίο στοιχείο που έχει πολύ ενδιαφέρον είναι ότι το The Power of the Dog και το CODA είναι και τα δύο από streaming πλατφόρμες. Το πρώτο είναι του Netflix και το δεύτερο είναι της Apple Tv.

kaliteri tainia


Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

the power of the dog2 novibet

Σε αυτή την κατηγορία τα δεδομένα δε διαφέρουν πολύ από την πρώτη, δηλαδή της Καλύτερης Ταινίας. Η Τζέιν Κάμπιον  με το The Power of the Dog δείχνει να είναι το απόλυτο φαβορί. Μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτό της Καλύτερης Ταινίας.

Πέρυσι το βραβείο πήγε στην Κλόι Ζάο για το Nomadland και όλα δείχνουν ότι και φέτος, θα καταλήξει στα χέρια σκηνοθέτιδας για τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν η Κάθριν Μπίγκελου που πήρε το βραβείο το 2010.

 

Το αντίπαλο δέος στη συγκεκριμένη κατηγορία θα μπορούσε να ήταν ο Στίβεν Σπίλμπεργκ για το West Side Story ή ο Κένεθ Μπράνα για το Belfast. Ουσιαστικά όμως η υποψηφιότητα της Κάμπιον είναι τόσο δυνατή, που δύσκολα θα πάει αλλού το χρυσό αγαλματίδιο!

Η Κάμπιον για το The Power of the Dog είναι στο 1.05, ο Μπράνα για το Belfast στο 11.00 και ο Σπίλμπεργκ για το West Side Story στο 13.00.

kaliteri skinothesia


Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

King Richard novibet

Ακόμη μία κατηγορία όπου υπάρχει μεγάλο και αδιαφιλονίκητο φαβορί. Φαίνεται πως ήρθε επιτέλους για τον Γουίλ Σμιθ να πάρει το χρυσό αγαλματίδιο που κυνηγάει όλα αυτά τα χρόνια.

Η ερμηνεία του ηθοποιού στο King Richard, ως Ρίτσαρντ Γουίλιαμς πατέρας και προπονητής των Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς είναι σχεδόν καθηλωτική. Μάλιστα το πόσο μεγάλο φαβορί είναι για την κατάκτηση του βραβείου φαίνεται και από την απόδοση.

Η Novibet προσφέρει την απόδοση για τον Σμιθ στο 1.10 ενώ ο αμέσως επόμενος υποψήφιος είναι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για το ρόλο του στο The Power of the Dog, που είναι στο 5.50. Το τρίτο φαβορί είναι ο Άντριου Γκάρφιλντ για το μιούζικαλ tick, tick… BOOM!, τον οποίο βρίσκουμε στο 11.00.

Ο Σμιθ προσπάθησε να πάρει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού για την ερμηνεία του στο Ali το 2002, αλλά και στο Κυνήγι της Ευτυχίας το 2007. Δεν τα κατάφερε καμία φορά, αλλά όλα δείχνουν ότι τώρα ήρθε η σειρά του! Να τονιστεί ότι ο Σμιθ πήρε και τη Χρυσή Σφαίρα φέτος, άρα…

a andrikos rolos


Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

The Eyes of Tammy Faye novibet

Εδώ όλα είναι ανοικτά και δε χωρούν προγνωστικά. Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν βάσει των όσων αναφέρουν οι κριτικοί του κινηματογράφου εντός κι εκτός συνόρων, αλλά και των βραβείων που έχουν απονεμηθεί μέχρι στιγμής.

Τέσσερις κυρίες της έβδομης Τέχνης είναι οι βασικές υποψήφιες για να πάρουν το Όσκαρ. Η σειρά αναφοράς είναι τυχαία και δεν προκύπτει από κάποια προτίμηση. Η Τζέσικα Τσανστέιν για το The Eyes of Tammy Faye, η Νικόλ Κίντμαν για το Being the Ricardos, η Κρίστεν Στιούαρτ για το Spencer και η Ολίβια Κόλμαν για το The Lost Daughter.

Ας δούμε πως έχουν τα πράγματα. Η Κίντμαν παραδίδει μία εξαιρετική ερμηνεία στο βιογραφικό Being the Ricardos. Το Hollywood και η Ακαδημία την αγαπούν, δε χωρά αμφισβήτηση αυτό, όμως τα social media δεν είναι υπέρ αυτής της άποψης και ουσιαστικά την απέρριψαν.

Η Τσαστέιν είναι επίσης σε ένα βιογραφικό έργο και έχει κάνει τρομερή δουλειά και προτείνεται ως φαβορί για να πάρει το Όσκαρ. Αυτή που ενδεχομένως να το άξιζε λίγο περισσότερο ίσως να είναι η Στιούαρτ για το ρόλο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Spencer.

Σε αντίθεση όμως με την Κίντμαν, δεν είναι από τα αγαπημένα παιδιά της Ακαδημίας και θα είναι λίγο δύσκολο να το πάρει. Τέλος, η Κόλμαν είναι και πάλι πολύ καλή και δικαίως βρίσκεται στα φαβορί. Βρίσκουμε την Τσαστέιν στο 1.60, την Κίντμαν στο 3.50 και τις Στιούαρτ και Κόλμαν στο 6.00. Πάντως η Χρυσή Σφαίρα πήγε στην Κίντμαν.

a ginaikeios rolos


Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

the power of the dog3 novibet

Πολύ πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στην κατηγορία για το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Εδώ υπάρχουν δύο ερμηνείες που έχουν ξεχωρίσει. Η πρώτη είναι του Τρόι Κότσουρ για το CODA και η δεύτερη είναι του Κόντι Σμιτ-ΜακΦί για το The Power of the Dog.

Και οι δύο είναι πολύ καλές. Ο Κότσουρ κάνει τον πατέρα της νεαρής πρωταγωνίστριας στο CODA, ενώ ο Σμιτ-Μακφί αποτυπώνει πολύ καλά το ρόλο του, αλλά και τη σχέση που προκύπτει στην ταινία με τον Κάμπερμπατς.

Επιπλέον, ο Τρόι Κότσουρ είναι όντως κωφός κι αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία για το ρόλο του, αλλά και την απόδοσή του. Αν όντως καταφέρει να κερδίσει το Όσκαρ, θα είναι ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που βραβεύεται.

Η πρώτη ήταν η Μάρλι Μάτλιν για την ταινία «Παιδιά Ενός Κατώτερου Θεού» το 1987. Μάλιστα η Μάτλιν είχε κερδίσει το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

 

Σε όποιου τα χέρια και να καταλήξει το χρυσό αγαλματίδιο δε θα προκαλέσει καμία εντύπωση. Μάλιστα και οι δύο έχουν ξεχωρίσει πολύ από τον υπόλοιπο ανταγωνισμό. Βρίσκουμε τον Κότσουρ σε απόδοση 1.30 και τον Σμιτ-Μακφί στο 2.90. Να πούμε ότι ο Κότσουρ πήρε φέτος το βραβείο BAFTA και ο Σμιτ-Μακφί τη Χρυσή Σφαίρα.

b andrikos rolos


Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

west side story novibet

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, φαίνεται πως ισχύει ότι και σε αυτή για το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η κατάσταση έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει και η Αριάνα ΝτεΜπόουζ από το West Side Story δείχνει ότι έχει το Όσκαρ στο… τσεπάκι της.

Η βασική της αντίπαλος είναι η Κίρστεν Ντανστ για το The Power of the Dog, όμως όλα δείχνουν ότι η ΝτεΜπόουζ θα είναι η νικήτρια. Πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ρόλος που ερμηνεύει, της Ανίτα, θα είναι η δεύτερη φορά που δίνει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Η πρώτη ήταν το 1961, όταν η Ρίτα Μορένο είχε πάρει το βραβείο για την ερμηνεία της ως Ανίτα. Επίσης να προσθέσουμε ότι η ΝτεΜπόουζ έχει ήδη πάρει Χρυσή Σφαίρα και βραβείο BAFTA.

Η Novibet προσφέρει την απόδοση για την ΝτεΜπόουζ στο 1.05. Ακολουθεί η Κίρστεν Ντανστ για το The Power of the Dog στο 7.00. Για το ρόλο της West Side Story, η ΝτεΜπόουζ κέρδισε πάντως και τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά και το BAFTA.

b ginaikeios rolos


 

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι κατηγορίες των βραβείων και οι υποψηφιότητές τους:

Υποψηφιότητες Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Belfast

CODA

Don’t Look Up

Drive My Car

Dune

King Richard

Licorice Pizza

Nightmare Alley

The Power of the Dog

West Side Story


Υποψηφιότητες Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)

Kenneth Branagh (Belfast)

Jane Campion (The Power of the Dog)

Steven Spielberg (West Side Story)

Ryûsuke Hamaguchi (Drive My Car)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye)

Olivia Colman (The Lost Daughter)

Penélope Cruz (Parallel Mothers)

Nicole Kidman (Being the Ricardos)

Kristen Stewart (Spencer)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Javier Bardem (Being the Ricardos)

Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog)

Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!)

Will Smith (King Richard)

Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

Jessie Buckley (The Lost Daughter)

Ariana DeBose (West Side Story)

Judi Dench (Belfast)

Kirsten Dunst (The Power of the Dog)

Aunjanue Ellis (King Richard)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Ciarán Hinds (Belfast)

Troy Kotsur (CODA)

Jesse Plemons (The Power of the Dog)

J.K. Simmons (Being the Ricardos)

Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Κοστούμιων

Cruella (Jenny Beavan)

Cyrano (Massimo Cantini Parrini)

Dune (Jacqueline West)

Nightmare Alley (Luis Sequeira)

West Side Story (Paul Tazewell)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Ήχου

Belfast

Dune

No Time to Die

The Power of the Dog

West Side Story


Υποψηφιότητες Όσκαρ Μουσικής

Don’t Look Up (Nicholas Britell)

Dune (Hans Zimmer)

Encanto (Germaine Franco)

Parallel Mothers (Alberto Iglesias)

The Power of the Dog (Jonny Greenwood)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Διασκευασμένου σεναρίου 

CODA (Sian Heder)

Drive My Car (Ryusuke Hamaguchi & Takamasa Oe)

Dune (Eric Roth, Jon Spaihts & Denis Villeneuve)

The Lost Daughter (Maggie Gyllenhaal)

The Power of the Dog (Jane Campion)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Πρωτότυπου σεναρίου

Belfast (Kenneth Branagh)

Don’t Look Up (Adam McKay & David Sirota)

Licorice Pizza (Paul Thomas Anderson)

King Richard (Zach Baylin)

The Worst Person in the World (Joachim Trier Eskil Vogt)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων

Affairs of the Art

Bestia

Boxballet

Robin Robin

The Windshield Wiper


Υποψηφιότητες Όσκαρ Ταινίας μικρού μήκους

Ala Kachuu — Take and Run

The Dress

The Long Goodbye

On My Mind

Please Hold


Υποψηφιότητες Όσκαρ Μοντάζ

Don’t Look Up (Hank Corwin)

Dune (Joe Walker)

King Richard (Pamela Martin)

The Power of the Dog (Peter Sciberras)

Tick, Tick… Boom! (Myron Kerstein & Andrew Weisblum)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Kομμώσεις και μακιγιάζ

The Eyes of Tammy Faye

House of Gucci

Coming 2 America

Cruella

Dune


Υποψηφιότητες Όσκαρ Ταινίας κινουμένων σχεδίων

Encanto

Flee

Luca

The Mitchells vs. The Machines

Raya and the Last Dragon


Υποψηφιότητες Όσκαρ Ντοκιμαντέρ

Ascension

Attica

Flee

Summer of Soul

Writing With Fire


Υποψηφιότητες Όσκαρ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Audible

Lead Me Home

The Queen of Basketball

Three Songs for Benazir

When We Were Bullies


Υποψηφιότητες Όσκαρ Καλύτερου τραγουδιού

“Be Alive” — Beyoncé Knowles-Carter & Darius Scott (King Richard)

“Dos Oruguitas” — Lin-Manuel Miranda (Encanto)

“Down to Joy” — Van Morrison (Belfast)

“No Time to Die” — Billie Eilish & Finneas O’Connell (No Time to Die)

“Somehow You Do” — Diane Warren (Four Good Days)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Φωτογραφίας

Dune (Greig Fraser)

Nightmare Alley (Dan Lausten)

The Power of the Dog (Ari Wegner)

The Tragedy of Macbeth (Bruno Delbonnel)

West Side Story (Janusz Kaminski)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Διεθνούς ταινίας

Drive My Car (Japan)

Flee (Denmark)

The Hand of God (Italy)

Lunana: A Yak in the Classroom (Bhutan)

The Worst Person in the World (Norway)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Σκηνικών

Dune (Zsuzsanna Sipos & Patrice Vermette)

Nightmare Alley (Tamara Deverell & Shane Vieau)

The Power of the Dog (Grant Major & Amber Richards)

The Tragedy of Macbeth (Stefan Dechant & Nancy Haigh)

West Side Story (Rena DeAngelo & Adam Stockhausen)


Υποψηφιότητες Όσκαρ Οπτικών εφέ

Dune

Free Guy

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

No Time to Die

Spider-Man: No Way Home


Προβλέψεις και Αποδόσεις Όσκαρ 2022

Πρόβλεψη Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Το The Power of the Dog είναι το φαβορί να πάρει το βραβείο και το βρίσκουμε σε απόδοση 1.30. Ακολουθεί το Belfast του Κένεθ Μπράνα με απόδοση 6.00 ενώ στην ίδια απόδοση βρίσκουμε και το CODA.


Πρόβλεψη Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας

Η Κάμπιον για το The Power of the Dog είναι στο 1.05, ο Μπράνα για το Belfast στο 11.00 και ο Σπίλμπεργκ για το West Side Story στο 13.00.


Πρόβλεψη Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου

Η Novibet προσφέρει την απόδοση για τον Σμιθ στο 1.10 ενώ ο αμέσως επόμενος υποψήφιος είναι ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για το ρόλο του στο The Power of the Dog, που είναι στο 5.50. Το τρίτο φαβορί είναι ο Άντριου Γκάρφιλντ για το μιούζικαλ tick, tick… BOOM!, τον οποίο βρίσκουμε στο 11.00.


Πρόβλεψη Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου

Βρίσκουμε την Τσαστέιν στο 1.60, την Κίντμαν στο 3.50 και τις Στιούαρτ και Κόλμαν στο 6.00. Πάντως η Χρυσή Σφαίρα πήγε στην Κίντμαν.


Πρόβλεψη Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου

Βρίσκουμε τον Κότσουρ σε απόδοση 1.30 και τον Σμιτ-Μακφί στο 2.90. Να πούμε ότι ο Κότσουρ πήρε φέτος το βραβείο BAFTA και ο Σμιτ-Μακφί τη Χρυσή Σφαίρα.


Πρόβλεψη Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου

Η Novibet προσφέρει την απόδοση για την ΝτεΜπόουζ στο 1.05. Ακολουθεί η Κίρστεν Ντανστ για το The Power of the Dog στο 7.00. Για το ρόλο της West Side Story, η ΝτεΜπόουζ κέρδισε πάντως και τη Χρυσή Σφαίρα, αλλά και το BAFTA.

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ