el
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Βραζιλία: Με τις ευλογίες του Πελέ

Το όνομα του Πελέ είναι συνυφασμένο με το Μουντιάλ και την Βραζιλία. Με τρεις κατακτήσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, είναι ο μόνος παίκτης που το έχει καταφέρει. Από ηλικία 18 ετών άρχισε να κάνει τη διαφορά στην εθνική ομάδα, ενώ ήταν ήδη γνωστός στον φίλαθλο κόσμο, αφού από τα 15 είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του σε συλλογικό επίπεδο (με την Σάντος) και ενώ ήδη χαρακτηριζόταν ως «ο μελλοντικός καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο». Αυτή ήταν άλλωστε και η… ατάκα την οποία είχε σημειώσει ο Βαλντεμάρ Ντε Μπρίτο (πρώην παίκτης, ασχολούνταν με την ανεύρεση ταλέντων) την περίοδο που ήταν να υπογράψει στη Σάντος.

Η παρουσία του Πελέ στην εθνική ομάδα είναι αυτή που την γιγάντωσε και την έκανε το μέγεθος που γνωρίζουμε σήμερα. Πλέον, σε οποιαδήποτε διοργάνωση και αν μετέχει η «σελεσάο», δεν μπορεί να μην λογίζεται μέσα στα φαβορί και αυτό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ούτε για το Μουντιάλ του 2018, το οποίο εκκινεί σε λίγα 24ωρα. Και όπως σημείωσε ο μύθος της Βραζιλίας:

«Εχει πάντοτε πιθανότητες να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τα πράγματα βέβαια έχουν αλλάξει, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο είναι από την Βραζιλία. Ο Νεϊμάρ έχει αλλάξει τον τρόπο που αγωνίζεται στην εθνική ομάδα. Επρεπε να το κάνει. Στον σύλλογό του, αγωνίζεται ως ακραίος επιθετικός. Οταν παίζει στην Βραζιλία, αγωνίζεται περισσότερο στον άξονα, σαν ένα κλασικό 10άρι. Είναι δύσκολο, αλλά δούλεψε για να αλλάξει το παιχνίδι του» και πρόσθεσε: «Αν κοιτάξετε στον κόσμο, αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι Λίο Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο και Νεϊμάρ. Δεν υπάρχει κανείς άλλος σούπερ σταρ. Το σημαντικό για την εθνική ομάδα είναι να είναι οργανωμένη σαν σύνολο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τρεις και τέσσερις παίκτες για μία θέση, όπως στο παρελθόν» και κατέληξε:

«Ο Νεϊμάρ είναι έτοιμος να ηγηθεί. Είναι παίκτης κλειδί. Πρέπει να προετοιμαστεί για αυτό. Και μπορώ να το πάω ένα βήμα παραπέρα: Για εμένα, τεχνικά, είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Είμαι απολύτως σίγουρος για αυτό».

Η μεγάλη Βραζιλία του 1970

Το 1970, είναι η τελευταία διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου που μετέχει ο Πελέ. Αρκετά αλλαγμένη εκείνη την περίοδο συγκριτικά με τη διοργάνωση που είχε προηγηθεί. Παρότι είχαν αποσυρθεί αρκετοί πρωτοκλασάτοι παίκτες από την αγωνιστική δράση, η Βραζιλία του 1970 θεωρείται ως η καλύτερη Βραζιλία όλων των εποχών. Μαζί με τον Πελέ, αγωνίζονταν οι Ριβελίνιο, Ζαϊρζίνιο, Γκέρσον, Τοστάο και Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες. Το επιθετικό ποδόσφαιρο ήταν φυσικά αυτό που την χαρακτήριζε, με τον Πελέ να είναι ο ηγέτης. Ο συνολικός απολογισμός του στην εθνική ομάδα ήταν 67 νίκες, 14 ισοπαλίες και 11 ήττες. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, πως όταν αγωνίζονταν στην 11άδα αυτός και ο Γκαρίντσα, η Βραζιλία δεν είχε ηττηθεί ποτέ!

Για τη διοργάνωση του 1970, αλλά και τα δύο προηγούμενα Μουντιάλ που κατέκτησε με την Βραζιλία, ο Πελέ σημείωσε: «Το 1958 ήταν ένα όνειρο. Είχαν ρωτήσει τότε τον προπονητή πως πιστεύει πως θα κερδίσει με έναν 17χρονο. Αλλά το κάναμε. Το 1962 η ομάδα βρισκόταν σε πολύ καλή φόρμα. Τραυματίστηκα, αλλά καταφέραμε να πάρουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην Αγγλία (το 1966) είχα χτυπήσει στο μηνίσκο αλλά το 1970 αγωνίστηκα σε κάθε ματς και ολοκληρώθηκε ένας μεγάλος κύκλος για εμένα. Αρχισα και τελείωσα την καριέρα μου στη Βραζιλία σαν πρωταθλητής».

Ρομάριο και «φαινόμενο»

Στην επίθεση ήταν και οι επόμενοι παίκτες που ηγήθηκαν της Βραζιλίας. Το 1994, στην κατάκτηση της πρώτης θέσης στα γήπεδα των ΗΠΑ, ο Ρομάριο ήταν αυτός που αποτέλεσε τον ηγέτη της ομάδας (μαζί με Ντούνγκα στο κέντρο και τον Μπεμπέτο στην επίθεση), σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που στην αποστολή βρισκόταν και ο Ρονάλντο. Το «φαινόμενο», μετείχε όπως και ο Πελέ, σε αποστολή Μουντιάλ σε ηλικία 17 ετών. Στα γήπεδα της Αμερικής μπορεί να μην αγωνίστηκε ούτε λεπτό, είναι βέβαιο όμως πως αποκόμισε εμπειρίες που τον βοήθησαν να πάρει την ομάδα πάνω του το 2002 και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότιο Κορέα.

Η Βραζιλία του 2002, ήταν ουσιαστικά και η τελευταία μεγάλη Βραζιλία, όπως την θυμάται ο φίλαθλος κόσμος. Το 2006 αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο των νοκ-άουτ αγώνων από τη Γαλλία (0-1) ενώ στη διοργάνωση του 2010, αποκλείστηκε στον ίδιο γύρο από την Ολλανδία (1-2). Στην τελευταία διοργάνωση, το 2014, που διεξήχθη μάλιστα εντός έδρας, την «στοιχειώνει» η βαριά ήττα από την Γερμανία (1-7) στα ημιτελικά. Η ήττα από την Γερμανία, είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση, στην ιστορία της «σελεσάο». Η μεγαλύτερη νίκη της τώρα, είναι το 14-0 επί της Νικαράουα, στις 17 Οκτωβρίου 1975.

Η μόνη που έχει συμμετάσχει σε όλα

Στα γήπεδα της Ρωσίας η Βραζιλία θα δώσει για 21η φορά το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η «σελεσάο» παραμένει η μόνη ομάδα στον κόσμο που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Ακολουθούν σε συμμετοχές Γερμανία (18), Ιταλία (18, δεν έχει προκριθεί στη Ρωσία), Αργεντινή (16), Ισπανία (14), Αγγλία (14), Γαλλία (14), Ουρουγουάη (12).

Τα 10άρια της Βραζιλίας
Οι παίκτες με το νούμερο 10 στην πλάτη με τη «σελεσάο» στα Μουντιάλ

* Πριν το 1954 δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία.

1954: Πίνγκα
1958: Πελέ
1962: Πελέ
1966: Πελέ
1970: Πελέ
1974: Ριβελίνο
1978: Ριβελίνο
1982: Ζίκο
1986: Ζίκο
1990: Σίλας
1994: Ραΐ
1998: Ριβάλντο
2002: Ριβάλντο
2006: Ροναλντίνιο
2010: Κακά
2014: Νεϊμάρ
2018: Νεϊμάρ

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ