el
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Champions League: Top-5 τελικών (videos)

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ διεκδικούν στον τελικό της Κωνσταντινούπολης (10/6, 22:00) το τρόπαιο του Champions League. Το Novibet Blog θυμίζει τους 5 κορυφαίους τελικούς στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης.

Η κούπα της κορυφαίας διασυλλογικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης κρίνεται στο «Ataturk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης, με Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ να συνθέτουν το ζευγάρι του τελικού που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.

Το Novibet Blog ανέτρεξε στους προηγούμενους τελικούς από τη σεζόν 1992/1993 κι έπειτα, όταν το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέκτησε τη λάμψη των αστεριών του Champions League και ξεχώρισε το Top-5 των τελικών που έχουν μείνει στην ιστορία.


Τελικός 1994: Μίλαν – Μπαρτσελόνα 4-0

Η Αθήνα φιλοξένησε το 1994 τον τελικό, με Μίλαν και Μπαρτσελόνα να διεκδικούν το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ.

Οι πανίσχυροι Καταλανοί του Γιόχαν Κρόιφ που είχαν σπάσει την «κατάρα» με τη νίκη-τίτλο δύο χρόνια νωρίτερα στο «Wembley» έδειχναν έτοιμοι για επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης, ωστόσο οι «ροσονέρι» μετέτρεψαν τον τελικό σε μια απίστευτη ποδοσφαιρική παράσταση.

Με τον Φάμπιο Καπέλο στον πάγκο η Μίλαν δεν άφησε περιθώρια, φτάνοντας στο 2-0 ως την ανάπαυλα με δύο γκολ του Μασάρο (22, 45+2’) και άλλα δύο τέρματα στο δεύτερο 45λεπτο από Σαβίσεβιτς (47’) και Ντεσαγί (58’) ολοκλήρωσαν τον θρίαμβο με το εκκωφαντικό 4-0 για το 5ο τρόπαιο των Μιλανέζων!


Τελικός 1999: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1

Έχουν γίνει ανατροπές κι ανατροπές σε τελικούς, υπάρχει και η μυθική ανατροπή στο «Camp Nou», με τον τίτλο να αλλάζει χέρια στις καθυστερήσεις σε έναν αλησμόνητο τελικό!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν είχαν συναντηθεί στους ομίλους, με δύο ισοπαλίες (2-2, 1-1) κι έδωσαν νέο ραντεβού στον τελικό της Βαρκελώνης, όπου οι Βαυαροί χάρη στο γρήγορο γκολ του Μπάσλερ (6’) κρατούσαν σφικτά την κούπα ως το 90’.

Η ομάδα του Ότμαρ Χίτζφελντ είχε σωρεία ευκαιριών να βάλει και δεύτερο γκολ για να «κλειδώσει» τον θρίαμβο, αλλά δεν το έκανε και το πλήρωσε πανάκριβα.

Ο Σέριγχαμ ισοφάρισε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων κι ενώ είχε κατέβει στην αντίπαλη περιοχή μέχρι κι ο Σμάιχελ και μέσα στον πανζουρλισμό οι «κόκκινοι διάβολοι» βρήκαν και δεύτερο γκολ για μια κινηματογραφική ανατροπή από τον Σόλσκιερ, με το 2-1 να τους χαρίζει τη νίκη-τίτλο!


Τελικός 2005: Μίλαν – Λίβερπουλ 3-3 (2-3 πέναλτι)

Η μεγαλύτερη ανατροπή όλων των εποχών σε τελικό έλαβε χώρα στο «Ataturk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης το 2005, με Λίβερπουλ και Μίλαν να χαρίζουν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη μοναδικό θέαμα κι έναν συγκλονιστικό τελικό.

Οι «ροσονέρι» έκαναν ό,τι ήθελαν στο πρώτο ημίχρονο και προηγήθηκαν 3-0, με το γκολ του Μαλντίνι με το «καλησπέρα» (1’) και τις δύο άρτιες εκτελέσεις του Κρέσπο (39’, 44’).

Κανείς δεν τολμούσε καν να φανταστεί πως εκείνος ο τελικός είχε γυρισμό. Κι όμως είχε! Οι «κόκκινοι» τα έπαιξαν όλα για όλα και μέσα σε 6 λεπτά έφεραν το ματς από το 3-0 στο 3-3, με Τζέραρντ (54’), Σμίτσερ (56’) και Αλόνσο (60’), ώστε όλα να κριθούν στα πέναλτι, καθώς στην παράταση δεν άλλαξε κάτι.

Στη διαδικασία των πέναλτι μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Ντούντεκ, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι (Πίρλο, Σεφτσένκο), με τον Σερζίνιο να στέλνει άλλο ένα ψηλά άουτ για λογαριασμό της Μίλαν, ώστε η Λίβερπουλ να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για 5η φορά και πρώτη μετά το 1984, αφήνοντας την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να αναρωτιέται πώς έχασε εκείνη την κούπα!


Τελικός 2011: Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του 2011 στο «Wembley» δύο χρόνια μετά τη Ρώμη και τον καταλανικό θρίαμβο.

Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα που κυριαρχούσε με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρό της, έφτασε στο απόγειο σε εκείνον τον τελικό, καθώς οι «κόκκινοι διάβολοι» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ήταν μια τελειοποιημένη και καλοκουρδισμένη μηχανή, αλλά δεν ήταν σε θέση να σταθεί στα ίσια απέναντι στους «μπλαουγράνα».

Ο Ρούνεϊ είχε ισοφαρίσει προσωρινά (34’) μετά το γκολ του Πέδρο (27’), ο οποίος ως συνήθως σκόραρε σε τελικό, αλλά μετά έδρασε ο Μέσι (54’), αλλά και ο Βίγια (69’) που έβαλαν το θαυμαστικό στη νίκη με 3-1 και το τρίτο τρόπαιο σε πέντε χρόνια για την Μπάρτσα.


Τελικός 2014: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (4-1 παράταση)

Τελικός-θρίλερ έγινε το 2014 στο «Da Luz» της Λισαβόνας, ανάμεσα στους «άσπονδους φίλους» της Μαδρίτης, Ρεάλ και Ατλέτικο.

Η Ρεάλ διψούσε για το 10ο και η «Ατλέτι» για το 1ο της τρόπαιο, με την αναμέτρηση ανάμεσα στις συμπολίτισσες να είναι πραγματική «σκυλομαχία». Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε που είχε αποκλείσει στην πορεία την Μπαρτσελόνα και είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα Ισπανίας, προηγήθηκε στο 36’ με τον Γοδίν και κρατούσε στα χέρια της την κούπα ως τις καθυστερήσεις.

Η «βασίλισσα» που έβλεπε το όνειρο της «Decima» να καταρρέει, βρήκε «από μηχανής θεό» τον Σέρχιο Ράμος στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο οποίος με κεφαλιά ισοφάρισε κι έστειλε τον τελικό σε παράταση.

Η ισοφάριση έφερε τα πάνω-κάτω στην ψυχολογία των δύο ομάδων και η Ρεάλ στην παράταση κυριάρχησε, σκορπίζοντας τους «ροχιμπλάνκος» με τρία γκολ από Μπέιλ (110’), Μαρσέλο (118’) και Κριστιάνο Ρονάλντο (120’, πέναλτι) για το τελικό 4-1 και την πρώτη κούπα μετά το 2002, που αποτέλεσε την απαρχή για το νέο σερί τίτλων!


Διαβάστε ακόμα…

champions-league-ataturk

Πότε είναι ο τελικός του Champions League 2023 – Που το δείχνει

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ