el
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

F1 Grand Prix Βέλγιο 2022: Προγνωστικά, Ανάλυση, Παρουσίαση 28/08/2022

Έπειτα από τέσσερις εβδομάδες διακοπής, οι κινητήρες των μονοθεσίων της Formula 1 παίρνουν και πάλι μπροστά εν όψει του Grand Prix του Βελγίου στην πίστα του Σπα. Το καλοκαιρινό break ήταν κάτι που είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη οδηγοί, πληρώματα και ομάδες, που πλέον μπαίνουν στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

Βάσει της εικόνας που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, ο Μαξ Φερστάπεν κρατάει την τύχη στα χέρια του. Έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του -πολύ καλού- μονοθεσίου που έφτιαξε ο Άντριαν Νιούι, αλλά και τις εξαιρετικές επιλογές από την επικεφαλής στρατηγικής της αυστριακής ομάδας, Χάνα Σμιτς.

Η RB18 είναι ένα μονοθέσιο με ελάχιστα προβλήματα αξιοπιστίας και στα χέρια του Ολλανδού παγκόσμιου πρωταθλητή έχει αποφέρει 8 νίκες σε 13 Grand Prix μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Επίσης έχει και μία νίκη ο Πέρεθ, φτάνοντας τις 9 συνολικά.

Η Ferrari έχει ένα γρήγορο μονοθέσιο -ίσως το γρηγορότερο- αλλά με προβλήματα αξιοπιστίας. Πολλά προβλήματα αξιοπιστίας, που της έχουν στοιχίσει, νίκες, βάθρα ή ακόμη και τερματισμούς. Αυτό είναι το ένα… αγκάθι της ιταλικής ομάδας και το άλλο είναι η στρατηγική, με παιδαριώδη λάθη στην πλειονότητα των αγώνων…

Με δεκάδες αγορές στη Novibet, το Grand Prix στο Βέλγιο γίνεται ακόμη πιο συναρπαστικό.

Τώρα αρχίζει ο αγώνας στη Formula 1!


F1 Grand Prix Βέλγιο 2022: Ανάλυση & Παρουσίαση 28/08/2022

Ελλείψει αγωνιστικής δράσης, η καλοκαιρινή διακοπή στη Formula 1 συνοδεύεται συνήθως από πολλά μεταγραφικά σενάρια. Αυτό αποτελεί μία… πάγια τακτική στο χώρο της F1 και το φετινό καλοκαίρι δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Πάντα επίσης υπάρχει μία εξέλιξη που αποτελεί το έναυσμα για όλες τις υπόλοιπες. Κάτι σαν ντόμινο δηλαδή!

Αυτή η εξέλιξη ήταν η ανακοίνωση της αποχώρησης του Σεμπάστιαν Φέτελ από τη Formula 1. Ο Γερμανός τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής αποφάσισε ότι θέλει να ασχοληθεί με άλλα πράγματα στη ζωή του και στο τέλος του 2022 κρεμάει τα γάντια του.

Από εκεί και πέρα άρχισε το ντόμινο! Δύο μέρες αργότερα ήρθε η ανακοίνωση πως ο Φερνάντο Αλόνσο φεύγει από την Alpine και παρά τα 41 του χρόνια, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Aston Martin, αντικαθιστώντας τον Φέτελ!

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας μικρός… χαμός! Η Alpine πιάστηκε εξ απήνης από την αποχώρηση του Αλόνσο και βιάστηκε να ανακοινώσει τους Εστεμπάν Οκόν και Όσκαρ Πιάστρι ως οδηγικό δίδυμο της νέας σεζόν.

f1 belgium3 28082022 novibet

Ο Οκόν έχει συμβόλαιο ως πρώτος οδηγός, αλλά τα πράγματα είναι πιο ρευστά στην περίπτωση του Πιάστρι. Ο Αυστραλός διέψευσε αμέσως την ομάδα του (!) και είπε ότι δεν έχει υπογράψει πουθενά για την επόμενη σεζόν.

Η αλήθεια είναι ότι εκμεταλλεύτηκε κάποιους όρους του συμβολαίου του -και κάποιες ημερομηνίες που είχαν παρέλθει- για να αφήσει στα… κρύα του λουτρού την Alpine! Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 21χρονος Αυστραλός έχει ήδη υπογράψει για τη McLaren, όπου εκεί θα αντικαταστήσει τον συμπατριώτη του, Ντάνιελ Ρικιάρντο.

Ήταν δεδομένο ότι ο Ρικιάρντο θα αποχωρήσει από τη McLaren στο τέλος της σεζόν και την Τετάρτη ήρθε και η επιβεβαίωση με την ανακοίνωση της από κοινού λύσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στο τέλος του 2022.

Επίσης, με εξαίρεση τις Mercedes, Ferrari, Red Bull και Alfa Romeo, στις υπόλοιπες ομάδες θα προκύψουν κενές θέσεις μέχρι το τέλος της σεζόν, οπότε και η φημολογία θα συνεχιστεί…

Όσον αφορά το αγωνιστικό σκέλος, το τελευταίο Grand Prix πριν από τη διακοπή, αυτό στην Ουγγαρία, ήταν και πάλι ένας θρίαμβος στρατηγικής της Red Bull κι ένας… καταποντισμός της Ferrari.

Ο Μαξ Φερστάπεν έφτασε σε μία απίστευτη νίκη εκκινώντας από τη 10η θέση, με τρομερή στρατηγική. Η Red Bull είχε σωστή επιλογή ελαστικών -σε αντίθεση με τη Ferrari και τον Λεκλέρκ- και ο Ολλανδός πήρε το μέγιστο της απόδοσης του μονοθεσίου του.

f1 belgium4 28082022 novibet

Αντίθετα, η Ferrari καταδίκασε τον Λεκλέρκ, με την επιλογή της σκληρής γόμας στο δεύτερο πιτ στοπ. Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών στην πίστα, ο Μονεγάσκος δεν μπορούσε να τα κάνει να δουλέψουν, έχανε συνεχώς ρυθμό και αποτέλεσε εύκολο στόχο για τον Φερστάπεν.

Αυτά τα λάθη σε συνδυασμό με ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση της Mercedes, που έφερε τους Χάμιλτον στη δεύτερη θέση και Ράσελ στην τρίτη, έριξαν τα δύο μονοθέσια της Ferrari στην 4η και 6η με τους Σάινθ και Λεκλέρκ, αντίστοιχα.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Φερστάπεν αύξησε τη διαφορά του από το δεύτερο Λεκλέρκ στους 80 βαθμούς και πλέον φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για το δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της καριέρας του!

Το βελγικό Grand Prix που ακολουθεί είναι -ίσως- η αγαπημένη πίστα όλων των πιλότων της Formula 1. Βέβαια αυτό δεν εμποδίζει τη Liberty Media, που διατηρεί τα εμπορικά δικαιώματα της F1, να αποφασίσει ότι η πίστα του Σπα δε θα είναι του χρόνου στο καλεντάρι.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βελγικό με το γαλλικό Grand Prix θα είναι πλέον εναλλάξ στο καλεντάρι της F1, για να κάνει… χώρο για πιο εμπορικές συμφωνίες, όπως για παράδειγμα ένα τρίτο GP στις ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία για Λας Βέγκας από το 2023 και μετά.

f1 belgium5 28082022 novibet

Τι περιμένουμε να δούμε στο Βέλγιο; Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μετεωρολογικού δελτίου αναμένεται να υπάρχει βροχή σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Αυτό σημαίνει χαμηλές θερμοκρασίες και ελάχιστη πρόσφυση ακόμη και όταν η πίστα είναι στεγνή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ferrari θα παρουσιάσει ένα αναβαθμισμένο σύστημα ERS στο Βέλγιο, κάτι που θα αποφέρει ποινή στον Λεκλέρκ (σε αυτόν υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθεί). Η επιλογή έγινε με γνώμονα ότι το βελγικό Grand Prix επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό τις προσπεράσεις.

Επιπλέον, υπάρχει έντονη φημολογία, ότι η Red Bull θα παρουσιάσει ένα νέο, ελαφρύτερο monocoque (σασί του μονοθεσίου), το οποίο όμως για να είναι διαθέσιμο θα πρέπει να περάσει τα crash tests της FIA. Να θυμίσουμε ότι το αρχικό της αυστριακής ομάδας είναι αρκετά βαρύ και ξεπερνάει το όριο των 798 (μαζί με τον οδηγό) κατά 7 κιλά. Αυτό το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για τη F1…

f1 belgium2 28082022 novibet

Οι δύο ομάδες που προηγούνται στη βαθμολογία (Red Bull και Ferrari) αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου στο Βέλγιο. Η πίστα είναι γρήγορη και θα ευνοήσει και τις δύο, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ποια θα έχει την καλύτερη στρατηγική, ειδικά με το ενδεχόμενο της βροχής.

Η Mercedes αναμένεται, επίσης, να φέρει αρκετές αναβαθμίσεις και οι φήμες κάνουν λόγο ότι θα μπορέσει -επιτέλους για πρώτη φορά φέτος- να κοιτάξει στα μάτια τη Red Bull. Μένει να αποδειχθεί αυτό, αν και κρίνεται ως υπερβολικά αισιόδοξο…


F1 Grand Prix Βέλγιο 2022: Στατιστικά & Προϊστορία 28/08/2022

  • Η πίστα του Σπα έχει μήκος 7,004 χλμ. και η αγωνιστική απόσταση των 308,052 χλμ. καλύπτεται σε 44 γύρους.
  • Ο ταχύτερος γύρος ανήκει στον Λιούις Χάμιλτον με Mercedes από το 2020 με χρόνο 1:41.252 και το ρεκόρ πίστας στον Βάλτερι Μπότας με Mercedes το 2018, με 1:42.286.
  • Η πίστα άνοιξε τις πύλες της το 1925 και το πρώτο Grand Prix διεξήχθη το 1950, ενώ συνολικά έχουν γίνει 54 αγώνες.
  • Το περσινό Grand Prix δεν έγινε ποτέ, λόγω βροχής. Οι πιλότοι συμπλήρωσαν μόλις δύο γύρους κι αυτοί πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας και στο τέλος, πήραν τους μισούς βαθμούς, απ’ ότι παίρνουν συνήθως. Νικητής ήταν ο Φερστάπεν.
  • Πολυνίκης στην πίστα του Σπα είναι ο Μίχαελ Σουμάχερ με έξι νίκες και η Ferrari είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα με 14 νίκες.
  • Ferrari και McLaren έχουν τα περισσότερα 1-2 στο Σπα, πέντε εις τον αριθμό, ενώ το πιο πρόσφατο ήταν το 2020 από τη Mercedes.
  • Από το υπάρχον grid, μόλις πέντε πιλότοι έχουν νικήσει στο Βέλγιο. Ο Χάμιλτον έχει πέντε νίκες, ο Φέτελ έχει τρεις, ενώ από μία έχουν οι Ρικιάρντο, Λεκλέρκ και Φερστάπεν.
  • Από τους 54 αγώνες που έχουν γίνει στο Βέλγιο, στους 21 νίκησε ο κάτοχος της pole position, ενώ συνολικά στους 36 ένα μονοθέσιο από την πρώτη σειρά της εκκίνησης.
  • Με το λεξικό στοιχήματος δεν είσαι ποτέ αδιάβαστος.
  • Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα των οδηγών
  • Η βαθμολογία στο πρωτάθλημα των κατασκευαστών

f1 belgium6 28082022 novibet


F1 Grand Prix Βέλγιο 2022: Προγνωστικά 28/08/2022

Ο Μαξ Φερστάπεν είναι το μεγάλο φαβορί για νίκη στον αγώνα του Βελγίου. Ο Ολλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής έρχεται με καλή ψυχολογία από τη διαφορά των 80 βαθμών με τον Λεκλέρκ και η Red Bull είναι παραδοσιακά καλή στο Σπα.

ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΣΤΗ NOVIBET ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 1.85

Με δεδομένο ότι όλο το τριήμερο αναμένεται να είναι βροχερό, οι διαφορές στις κατατακτήριες του Σαββάτου, μπορεί να είναι αρκετές μεγάλες.

Η ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 0,25 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ NOVIBET ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 2.25

Τέλος, περιμένουμε από τον Χάμιλτον να δώσει συνέχεια στις πολύ καλές εμφανίσεις. Ο Βρετανός έχει πέντε συνεχόμενα πόντιουμ και μπορεί να τα κάνει έξι.

Η NOVIBET ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΣΤΟ ΒΑΘΡΟ Ο ΧΑΜΙΛΤΟΝ ΣΕ ΑΠΟΔΟΣΗ 1.80

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ