el
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μάικ Τζέιμς: Πρωταγωνιστής και φέτος στη Euroleague

Ο Μάικ Τζέιμς πρωταγωνιστεί για άλλη μία σεζόν στην Euroleague με τη φανέλα της Μονακό και είναι από τα πλέον «καυτά» ονόματα της διοργάνωσης.

Όταν η κουβέντα στρέφεται στους κορυφαίους παίκτες της Euroleague, ένα από τα πρώτα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτό του Μάικ Τζέιμς.

Ο Αμερικανός γκαρντ της Μονακό είναι σταθερά στην κούρσα για τον πολυτιμότερο της σεζόν, όχι μόνο φέτος -έστω κι αν ακολουθεί όπως όλοι από μεγάλη απόσταση τον Σάσα Βεζένκοφ– αλλά σχεδόν σε κάθε μία εκ των 9 σεζόν που αγωνίζεται στην Euroleague, με όλες τις ομάδες των οποίων τη φανέλα έχει φορέσει (Μπασκόνια, Παναθηναϊκός, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ, Μονακό).

Ο 33χρονος σταρ έχει μάθει να πρωταγωνιστεί και να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο, έχοντας στόχο μόνο την κορυφή, ατομικά και ομαδικά.

Η δράση της Euroleague στη Novibet


Η καριέρα του Μάικ Τζέιμς

Πρωταγωνιστής στη Μονακό, όπως ήταν πρωταγωνιστής πάντα, ο άλλοτε «άσημος» Αμερικανός που ανακάλυψε ο Κολοσσός και συγκεκριμένα ο Μιχάλης Κουταλιανός κι έφερε στην Ελλάδα το 2014, πολύ γρήγορα έκανε τη διαφορά, δείχνοντας πως δεν τον χωρούσε η Basket League.

Η αθλητικότητα, η τεχνική κατάρτιση, η αντίληψη και η σύνδεση με το καλάθι σε τρομακτικό επίπεδο φάνηκαν με το «καλημέρα».

Μόλις 8 εμφανίσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν αρκετές για να γίνει αντιληπτός από τα «ραντάρ» των ομάδων της Euroleague και ειδικότερα της Μπασκόνια, που έχει έφεση να παίρνει στη Βιτόρια παίκτες που τους εξελίσσει και τους ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο.

Στη «Fernando Buesa Arena» αγωνίστηκε για δύο χρόνια και τη δεύτερη σεζόν «κούμπωσε» ιδανικά με τον Γιάννη Μπουρούση, στην κορυφαία χρονιά του πρώην αρχηγού της Εθνικής Ομάδας, παίρνοντας από το χέρι την τότε Λαμποράλ ως το Final-4 του Βερολίνου, με εκρηκτικές εμφανίσεις.

Μαζί πήγαν στο Final-4 και μαζί φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι του 2016, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του τότε 26χρονου γκαρντ να τον παρασέρνει και σε παράλογες ενέργειες.

Στις αρχές της σεζόν μια διαφωνία με τον τότε «πράσινο» προπονητή Αργύρη Πεδουλάκη οδήγησε σε ακατανόητο χτύπημα σε τζάμι στο ΟΑΚΑ και σοβαρό τραυματισμό, που τον άφησε 3 μήνες εκτός δράσης.

Όταν επέστρεψε, γρήγορα βρήκε τον καλό του εαυτό και υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ βοήθησε τον Παναθηναϊκό να φτάσει στα Playoffs με πλεονέκτημα έδρας, αλλά εκεί περίμενε η Φενέρ και κυρίως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, φράζοντας τον δρόμο για το Final-4.

Ο εκνευρισμένος Δημήτρης Γιαννακόπουλος διέταξε επιστροφή της αποστολής με πούλμαν από την Πόλη για τιμωρία, αλλά ο Τζέιμς πήρε άλλο δρόμο, με το αεροπλάνο (μαζί με άλλους 3 συμπαίκτες του), δείχνοντας πως πάντα ακολουθεί το δρόμο που θεωρεί αυτός σωστό και όχι αυτόν που θεωρούν οι άλλοι σωστό γι’ αυτόν.

Στο ΟΑΚΑ πανηγύρισε το νταμπλ το 2017, με break στο Game 5 του ΣΕΦ, το χάρηκε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και κυνήγησε την ευκαιρία για τον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ.

Το πρόγραμμα της Euroleague


Ο Μάικ Τζέιμς στo NBA

Το καλοκαίρι του 2017, μετά την πρώτη του σεζόν στον Παναθηναϊκό, ο Αμερικανός θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ και ήταν αποφασισμένος να πετύχει. Συμμετείχε στο Summer League με τους Σανς που είχαν τα δικαιώματά του και όντας κορυφαίος της ομάδας σε πόντους (20.5) και ασίστ (5), μαζί με 5.2 ριμπάουντ, τους έπεισε να του δώσουν two-way συμβόλαιο.

Μάλιστα έγινε ο πρώτος στην ιστορία που υπέγραψε two-way συμβόλαιο έχοντας αγωνιστεί τόσα χρόνια εκτός ΗΠΑ χωρίς να έχει γίνει draft.

Οι δύο πρώτοι μήνες της regular season με την ομάδα της Αριζόνα ήταν εξαιρετικοί, όντας πρωταγωνιστής που κέρδισε την εμπιστοσύνη της ομάδας και μεταξύ είχε career high 26 πόντους στη νίκη επί των Νετς (122-114) στις 26/11/2017.

Έτσι δεν άργησε να έρθει η αναβάθμιση του deal με τους Σανς, που του έδωσαν συμβόλαιο για το υπόλοιπο της χρονιάς τον Δεκέμβριο του 2017. Ωστόσο δεν μακροημέρευσε εκεί εξαιτίας των κακών σχέσεων με τον franchise player της ομάδας, Ντέβιν Μπούκερ.

Τον Ιανουάριο του 2018 βρήκε νέα στέγη στους Πέλικανς με two-way συμβόλαιο, αγωνιζόμενος όμως για μόλις 4 αγώνες, που ήταν οι τελευταίοι του μέχρι σήμερα στον «μαγικό κόσμο».

Στις 13/2/2018 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να ολοκληρώσει τη σεζόν με την πράσινη φανέλα, στη δεύτερη θητεία του στο ΟΑΚΑ, πανηγυρίζοντας το δεύτερο Πρωτάθλημα Ελλάδας, με καθοριστική παρουσία στο Game 5 των ανατρεπτικών Τελικών με τον Ολυμπιακό.

Στο ΝΒΑ είχε άλλη μία βραχύβια θητεία, το 2021 με τους Νετς, παίρνοντας αρχικά δύο 10ήμερα συμβόλαια πριν κερδίσει συμβόλαιο και για τα Playoffs, όπου η πορεία του, όπως και της ομάδας του σταμάτησε από τους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο.


Στατιστικά Μάικ Τζέιμς στην Euroleague

Πρώτος σκόρερ, ήτοι κάτοχος του βραβείου «Alphonso Ford» της σεζόν 2018/2019 όταν αγωνιζόταν στο Μιλάνο, τέσσερις φορές παίκτης του Μήνα στη διοργάνωση (Φεβρουάριος 2019, Νοέμβριος 2020, Μάρτιος 2022, Οκτώβριος 2022) είναι η συλλογή των ατομικών βραβείων του του εκρηκτικού combo γκαρντ, ο οποίος μετά τον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε στα ευρωπαϊκά παρκέ με την Αρμάνι Μιλάνο τη σεζόν 2018/2019 και στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη τη διετία 2019-2021.

Η θητεία του στη Μόσχα ολοκληρώθηκε επεισοδιακά καθώς ήρθε σε ρήξη με τον Ιτούδη και αποχώρησε τον Απρίλιο του 2021.

Μετά την επιστροφή από το ΝΒΑ το καλοκαίρι του 2021 συμφώνησε με τη «νεοφώτιστη» τότε στην Euroleague Μονακό, για να γίνει ένα από τα πλέον βασικά γρανάζια της ομάδας του Σάσα Ομπράντοβιτς.

Η βαθμολογία της Euroleague

Με τους Μονεγάσκους έφτασε πέρυσι ένα παιχνίδια μακριά από το Final-4, αλλά αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, με τις εμφανίσεις του όμως να του δίνουν θέση στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν στη διοργάνωση (16.4 πόντοι, 3.2 ριμπάουντ, 5.8 ασίστ, 1.2 κλεψίματα, 18.1 αξιολόγηση).

Αντίστοιχα δείγματα έχει δώσει και φέτος, όντας εκ των πυλώνων της γαλλικής ομάδας που παλεύει για το πλεονέκτημα έδρας ώστε αυτή τη φορά να φτάσει ως το τέλος.

Σε 27 εμφανίσεις φέτος έχει 16.8 πόντους, 3.5 ριμπάουντ, 4.7 ασίστ, 1.1 κλέψιμο, 17.2 αξιολόγηση, όντας πρώτος σε πόντους, ασίστ και αξιολόγηση στην ομάδα του.

Προσωρινά είναι εκτός ομάδας, ωστόσο σύντομα αναμένεται να επιστρέψει για το τελικό σπριντ σε μια μεγάλη σεζόν, θέλοντας βάλει το… κερασάκι στην τούρτα.

Αν ο Βεζένκοφ δεν έκανε την… εξωγήινη σεζόν που διανύει και ήταν εκτός κούρσας για τον MVP της σεζόν, τότε ο Τζέιμς θα ήταν ο Νο1 υποψήφιος για το βραβείο.

Κάποτε θεωρούταν πολύ… ατομιστής και παίκτης που αγωνίζεται για τα στατιστικά του, ωστόσο τα τελευταία χρόνια αφήνει στην άκρη όλο και περισσότερο τον εγωισμό, μέσω του οποίου κερδίζει η ομάδα, αλλά φυσικά και αυτός.

Οι υποψήφιοι για MVP της Euroleague


To μέλλον του Μάικ Τζέιμς

Ο έμπειρος Αμερικανός αγωνίζεται για δεύτερη σεζόν στο Πριγκιπάτο με τον στόχο να είναι ξεκάθαρα η παρουσία στο Final-4, κάτι που δεν κατάφερε πέρυσι λόγω του Ολυμπιακού και της οριακής πρόκρισης των Πειραιωτών στη συγκλονιστική σειρά των Playoffs (3-2) με τις συνεχείς ανατροπές.

Ο Τζέιμς έχει στόχο να φτάσει ως το τέλος αυτή τη φορά με την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς, ωστόσο χρειάζεται να διαχειριστεί και τα… συναισθήματά του, τα οποία πολλές φορές τον έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση με τους προπονητές του.

Κάτι τέτοιο είχε γίνει με τον Αργύρη Πεδουλάκη στον Παναθηναϊκό, με τον Δημήτρη Ιτούδη στην ΤΣΣΚΑ το 2021, ενώ πρόσφατα έμεινε εκτός ομάδας στη Μονακό, με τη γαλλική ομάδα να γνωστοποιεί πως δεν θα αγωνίζεται «για αδιευκρίνιστο διάστημα».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η «Equipe» αυτό οφείλεται σε πειθαρχικό παράπτωμα που αφορά παραβίαση ωραρίου και… νυχτοπερπάτημα μετά τον αγώνα Μονακό-Παναθηναϊκός, παρέα με τον πρώην συμπαίκτη του και νυν «πράσινο» Ντουέιν Μπέικον.

Η επιστροφή του στο παρκέ δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο το σίγουρο είναι πως όταν γίνει αυτό θα τα δώσει όλα για τη νίκη όπως κάνει πάντα, έχοντας μάθει πλέον να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στο ατομικό ταλέντο και την ομαδική λειτουργία.

Αφού ολοκληρωθεί η σεζόν θα κάνει ταμείο και θα πάρει αποφάσεις για το μέλλον του κι αν αυτό θα περιλαμβάνει παραμονή στο ήσυχο Πριγκιπάτο ή αν θα κάνει νέα αρχή σε κάποιο άλλο μεγάλο «brand» της Euroleague.

Σίγουρα εφόσον βγει στην αγορά οι προτάσεις από τους «ισχυρούς» της διοργάνωσης δε θα λείψουν. Πολλοί φίλοι του Παναθηναϊκού θα ήθελαν να τον δουν ντυμένο εκ νέου στα «πράσινα», ιδανικά υπό τις οδηγίες του Πάμπλο Λάσο, με τον ίδιο πάντως να απαντά μέσω του λογαριασμού του στο twitter πως «δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Το «απρόβλεπτο» τον χαρακτηρίζει, τόσο στο παρκέ, όσο και στον χαρακτήρα, αλλά και στις αποφάσεις του.

Το καλοκαίρι αναμένεται «θερμό» γύρω από το όνομά του και σχεδόν τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήξει.

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ