el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μαυροπάνος: Βράχος έτοιμος για μεγάλη μεταγραφή

Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος πρωταγωνίστησε στα παιχνίδια της Εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2024.

Στο πρώτο απέναντι στην Ιρλανδία πήρε άριστα, ενώ στο δεύτερο κόντρα στη Γαλλία του Κίλιαν Μπαπέ έβαλε τα πόδια του στη φωτιά… κάηκε και το ρητό «αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις…» επανήλθε στο μυαλό του.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς ο Έλληνας στόπερ τη δεδομένη χρονική στιγμή ανήκει στους πολυτιμότερους παίκτες της «γαλανόλευκης». Ο 25χρονος διαθέτει ηγετική στόφα, πρωταγωνιστεί στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι και μοιάζει ικανός να εκτοξεύσει τις μετοχές του.

Η πορεία του αποτελεί παράδειγμα για κάθε ταλέντο που δεν θέλει να παραμείνει ταλέντο, αλλά ονειρεύεται καριέρα στα τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Βέβαια, χωρίς αμέτρητες ώρες δουλειάς και υπομονή τίποτα δεν εμφανίζεται ουρανοκατέβατο και αυτό ισχύει απόλυτα (και) για την περίπτωση του Ντίνου Μαυροπάνου.

Premier League και «delete» Super League

Ο Μαυροπάνος (γεννημένος στις 11.12.1997) άρπαξε ευκαιρίες από τα μαλλιά και με όχημά του τη σκληρή δουλειά αναμένεται το φετινό καλοκαίρι να ταράξει τα νερά με μια σπουδαία μεταγραφή.

Θα είναι η δεύτερη στο βιογραφικό του, αφού τον Ιανουάριο του 2018 η Άρσεναλ μετά από εντολή του Αρσέν Βενγκέρ αγόρασε τον Μαυροπάνο από τον ΠΑΣ Γιάννινα δαπανώντας 2.1 εκατομμύρια ευρώ.

Το story στους «κανονιέρηδες» μπορεί να μην εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν ο ίδιος και η οικογένειά του, όμως δεν τα παράτησε και το σημαντικότερο είναι πως δεν κοίταξε ποτέ πίσω στη Super League. Δεν είναι υπεβολή να πούμε ότι πάτησε «delete» στo ελληνικό πρωτάθλημα και κυνήγησε το όνειρό του για μια σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Ευρώπης.

Σε ηλικία 20 ετών έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άρσεναλ στην Premier League στις 29 Απριλίου του 2018, στο μεγάλο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα, με την απόδοσή του ανάγκασε αρκετά βρετανικά ΜΜΕ να τον αποθεώσουν και άπαντες σχολίασαν τη σταθερότητά του.

Τη σεζόν 2018/19 ο Μαυροπάνος δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμεναν στην Άρσεναλ. Οι αυξημένες υποχρεώσεις στην Αγγλία, ο κορυφαίος ανταγωνισμός σε συνδυασμό με κάποιους τραυματισμούς δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ωστόσo, η λέξη «απογοήτευση» δεν καρφώθηκε ποτέ στο μυαλό του Έλληνα αμυντικού. Αντίθετα, η επιμονή και η σκληρή δουλειά αποτελούσαν οδηγό για καλύτερες μέρες κι αυτές δεν άργησαν να έρθουν…

Τη σεζόν 2019/20 η Άρσεναλ θέλησε να ανοίξει πόρτες στον Μαυροπάνο και τον Ιανουάριο τον δάνεισε στη Νυρεμβέργη. Εκεί ο Έλληνας στόπερ πήρε χρόνο συμμετοχής και στη Bundesliga 2 έγραψε 12 συμμετοχές με 10 90λεπτα. Tο μεγάλο κέρδος από το πέρασμά του στη Νυρεμβέργη ήταν ότι «γυάλισε» στους ανθρώπους της Στουτγκάρδης.

Κάπως έτσι άνοιξε και η πόρτα της Bundesliga στον Ντίνο Μαυροπάνο, με την Άρσεναλ να του ανανεώνει αρχικά το συμβόλαιο και στη συνέχεια να τον παραχωρεί με τη μορφή δανεισμού στη Στουτγκάρδη!

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποδείχθηκε ιδανική για τον Μαυροπάνο. Στη Στουτγκάρδη ο Έλληνας αμυντικός ταίριαξε γάντι και εξελίχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία.


Bundesliga και εκτόξευση

Τη σεζόν 2020/21 ο Μαυροπάνος έγραψε 22 συμμετοχές στους Σουηβούς με 1.551 λεπτά συμμετοχής και όπως ήταν λογικό οι Γερμανοί αποφάσισαν να τον εμπιστευτούν για δεύτερη σερί χρονιά στο κέντρο της άμυνας.

Ο δανεισμός της γερμανικής ομάδας ανανεώθηκε για την αγωνιστική περίοδο 2021/22 και ο Μαυροπάνος με 31 συμμετοχές 4 γκολ, 1 ασίστ και συνολικά 2.854 λεπτά συμμετοχής έλαμψε στο κέντρο της άμυνας.

Μάλιστα, οι Σουηβοί τον Μάιο του 2022 αποφάσισαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κι έκαναν δικό τους τον Έλληνα παίκτη. Η διοίκηση της Στουτγκάρδης πλήρωσε 3.2 εκατομμύρια ευρώ και αγόρασε τον Έλληνα αμυντικό από την Άρσεναλ. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για τη συγκεκριμένη μεταγραφή πλησίασε τα 5 εκατομμύρια.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη η αξία του Ντίνου Μαυροπάνου στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο -σύμφωνα με το transfermarkt ουσιαστικά τριπλασιάστηκε και από τα 6 εκατ. ευρώ άγγιξε τα 17!

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε (2022/23) ο υψηλόσωμος αμυντικός έσπασε τα κοντέρ. Οι 34 συμμετοχές (με 3 γκολ) επί γερμανικού εδάφους, αλλά και το γεγονός ότι ήταν κορυφαίος παίκτης της Bundesliga με ποσοστό 67.1% σε κερδισμένες μονομαχίες επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Μάλιστα, ο Μαυροπάνος αποδείχθηκε παίκτης-κλειδί για την παραμονή της Στουτγκάρδης στα σαλόνια της Bundesliga και οι Γερμανοί στέκονται στο αγωνιστικό του θράσος, την ηρεμία του, αλλά και στο γεγονός ότι στα δύσκολα δεν κρύβεται.

Κάπως έτσι ο Μαυροπάνος τη δεδομένη χρονική είναι ο πολυτιμότερος παίκτης στο ρόστερ της Στουτγκάρδης και οι προτάσεις για την πώληση πέφτουν βροχή.

Οι άνθρωποι της γερμανικής ομάδας αισθάνονται απόλυτα δικαιωμένοι από την επένδυση που έκαναν στο πρόσωπο του Έλληνα στόπερ. Όλα δείχνουν ότι στο φετινό μεταγραφικό παζάρι θα αλλάξει φανέλα και θα γεμίσει με ζεστό χρήμα τα ταμεία της Στουτγκάρδης.

Το «πρέπει» της Στουτγκάρδης

Δημοσιεύματα στη Γερμανία αναφέρουν ότι ομάδες από Premier league, Serie A και Bundesliga έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, ενώ η Bild στέκεται και στην οικονομική ανάγκη που έχουν οι Σουηβοί για άμεσες πωλήσεις.

«Για να σώσει τον ισολογισμό η Στουτγκάρδη πρέπει να πουλήσει αστέρια αυτό το καλοκαίρι, αφού έκανε μεγάλο άνοιγμα την περίοδο του Covid. Πρώτος στη λίστα είναι ο Μαυροπάνος… », αναφέρει χαρακτηριστικά η Bild.

Οι Γερμανοί τονίζουν ότι η διοίκηση της Στουτγκάρδης έχει τοποθετήσει την τιμή στα 25 εκατομμύρια ευρώ με ρήτρα πώλησης. Αυτό αναφέρουν οι πιο αισιόδοξοι, αφού υπάρχουν κι εκείνοι που λένε ότι με μια πρόταση κοντά στα 15 εκατομμύρια ο Μαυροπάνος θα ετοιμάσει βαλίτσες.

Η λίστα με τους ενδιαφερόμενους παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Νότινγχαμ Φόρεστ θέλει να εντάξει στο ρόστερ της τον Έλληνα αμυντικό, όμως δεν είναι η μοναδική ομάδα που ενδιαφέρεται από την Premier League.

Γουλβς και Φούλαμ βρίσκονται επίσης ανάμεσα στους «μνηστήρες» αφού ψάχνουν ενίσχυση για την αμυντική γραμμή.

Από Bundesliga το ενδιαφέρον είναι επίσης μεγάλο. Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Βόλφσμπουργκ είναι ανάμεσα στις ομάδες που καλοβλέπουν την περίπτωση του  25χρονου στόπερ, ενώ έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία ότι βρίσκεται ψηλά στη λίστα της  Ντόρτμουντ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ματς Χούμελς έφτασε τα 35 και οδεύει προς το φινάλε της καριέρας του.

Το όνομα του Έλληνα στόπερ πρωταγωνιστεί και σε αρκετές ομάδες της Serie A. Οι γείτονες πρόσφατα έγραψαν ότι Νάπολι και Ιντερ παρακολουθούν τον διεθνή στόπερ και μάλιστα ανάλογα δημοσιεύματα υπήρχαν και στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι.

Ολοκληρώνοντας σχετικά με το μέλλον του Ντίνου Μαυροπάνου αξίζει να σταθούμε και στην περίπτωση του Άγιαξ. Η ολλανδική ομάδα πριν από λίγες βδομάδες απέκτησε νέο τεχνικό διευθυντή τον Σβεν Μίσλιντατ, ο οποίος μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν αθλητικός διευθυντής στη Στουτγκάρδη.

Ο 50χρονος Γερμανός, που στο παρελθόν ήταν ανιχνευτής ταλέντων στην Ντόρτμουντ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεταγραφή του Μαυροπάνου από την Άρσεναλ στη Σουτγκάρδη.

Ο Μίσλιντατ αναψε το «πράσινο» φως για την αγορά του και εκτιμά απεριόριστα τις δυνατότητες του Έλληνα στόπερ.


Διαβάστε ακόμα…

metagrafes superleague novibet

Μεταγραφές Ποδοσφαίρου – Super League 2023/24

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ