el
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Μεταγραφές 2023: Τα μεγάλα ονόματα στη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία προσελκύει όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, χάρη στον πακτωλό χρημάτων που διατίθεται. Το Novibet Blog καταγράφει τις σπουδαιότερες μεταγραφές, αλλά το πώς τα «πετροδόλαρα» κινούν συνολικά την αγορά.

Τα προηγούμενα χρόνια το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είχε τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τη μεταγραφική δραστηριότητα, καθώς τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ακόμα και από τη Λατινική Αμερική ήθελαν να αγωνιστούν στη γηραιά ήπειρο, για αγωνιστικούς, εμπορικούς και οικονομικούς λόγους.

Πλέον η κατάσταση τείνει να αλλάξει. Ήδη υπήρχε αλλαγή τροχιάς με τους επενδυτές από τις πλούσιες χώρες του αραβικού κόσμου να αγοράζουν ομάδες όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Παρί Σεν Ζερμέν και η Νιουκάστλ, ενώ πλέον οι Άραβες κάνουν τρελές προτάσεις στους καλύτερους παίκτες του πλανήτη για να αγωνιστούν στη Σαουδική Αραβία.

Το μεταγραφικό καλοκαίρι του διανύουμε χαρακτηρίζεται και κινείται από τα «πετροδόλαρα» των Σαουδαράβων, που θα έχουν στο πρωτάθλημά τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Καρίμ Μπενζεμά, ενώ στόχευσαν ως και τον Λιονέλ Μέσι!

Το Novibet Blog καταγράφει τις πιο ηχηρές κινήσεις με προορισμό τη Σαουδική Αραβία, αλλά και τις συζητήσεις που ήταν προχωρημένες, αλλά δεν μετατράπηκαν σε deals.


Μεταγραφές 2023: Τα σπουδαία deals

Ασφαλώς το μεγαλύτερο «μπαμ» του καλοκαιριού είναι η μετακίνηση του Καρίμ Μπενζεμά στην Αλ Ιτιχάντ.

Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας έπειτα από 14 χρόνια απόλυτης επιτυχίας και αμέτρητων τίτλων στη Ρεάλ, έβγαλε το στέμμα της «Βασίλισσας» και γύρισε σελίδα στο φινάλε της καριέρας του και είπε το μεγάλο «ναι» στην ομάδα της Σαουδικής Αραβίας, αντί 97.5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τριετές συμβόλαιο!

Συμπαίκτης του Γάλλου σούπερ σταρ θα είναι ο συμπατριώτης και συμπαίκτης του στους «τρικολόρ» Ν’ Γκολό Καντέ, ο οποίος έπειτα από μια χρυσή οκταετία στην Premier League, σε Λέστερ και Τσέλσι, συμφώνησε με την ομάδα της Saudi Pro League ως ελεύθερος με συμβόλαιο 78.3 εκατομμυρίων ανά σεζόν.

Άλλο ένα τελειωμένο deal είναι αυτό που θα κάνει τον Χακίμ Ζίγεχ παίκτη της Αλ Νασρ. Ο 30χρονος Μαροκινός διεθνής της Τσέλσι που εντυπωσίασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετακομίζει στον αραβικό κόσμο με τριετές συμβόλαιο που αγγίζει τα 116.000 ευρώ εβδομαδιαίο μισθό, ενώ φυσικά και οι «μπλε» θα καρπωθούν ένα σημαντικό ποσό για την παραχώρηση του παίκτη που είχε συμβόλαιο ως το 2025.

Το μεταγραφικό μονοπάτι από την Τσέλσι στην Αραβία δεν σταματά εκεί, καθώς τελειωμένη θεωρείται και η μετακίνηση του Γάλλου τερματοφύλακα Εντουάρντ Μεντί προς την Αλ Αχλί και του Σενεγαλέζου αμυντικού Καλιντού Κουλιμπαλί προς την Αλ Χιλάλ, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα ποσά, αλλά σίγουρο είναι πως δεν είναι αμελητέα.

Αντίθετα, από το πλουσιοπάροχο συμβόλαιο που του προτάθηκε δεν δελεάστηκε ο Λούκα Μόντριτς, τον οποίο πρέσαρε η Αλ Χιλάλ με 200 εκατομμύρια για τρία χρόνια και θα συνεχίσει για άλλα μία σεζόν με τη φανέλα της Ρεάλ.


Κριστιάνο Ρονάλντο: Έδειξε τον δρόμο

Καθώς το φετινό καλοκαίρι παρατηρείται μαζική μετακίνηση κορυφαίων ονομάτων, το μονοπάτι προς το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας είχε δείξει λίγους μήνες νωρίτερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο CR7 έχοντας αποχωρήσει επίσημα από τη Μάντσεστερ Γιουνάτεντ λίγο πριν τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ρίχνοντας τίτλους τέλους στη δεύτερη θητεία στο «Old Trafford», μετά το φινάλε του τουρνουά στο Κατάρ υπέγραψε και ανακοινώθηκε από την Αλ Νασρ.

Για να γίνει η ομάδα του Ριάντ ο νέος σταθμός του Πορτογάλου σούπερ σταρ, άπλωσε στα πόδια του πακτωλό εκατομμυρίων, με το συμβόλαιό του να αγγίζει ανά έτος τα 200 εκατομμύρια!


Λιονέλ Μέσι: Απέρριψε μυθική πρόταση

Από τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε τα… ταλέντα του για να αγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα που δεν έχει από άποψη ποιότητας και ανταγωνιστικότητας σχέση με τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, αλλά από πίσω υπάρχουν… άπειρα χρήματα, όλα θεωρούνται πιθανά.

Ακόμα και η έλευση του Λιονέλ Μέσι, τον οποίο οι Σαουδάραβες δελέασαν με μια ανεπανάληπτη πρόταση αφού ήταν γνωστό ότι δε θα συνεχίσει στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Μια πρόταση που άγγιξε συνολικά τα 1.2 δις ευρώ ώστε ο θριαμβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αργεντινή να συνεχίσει στην Αλ Χιλάλ και την Saudi Pro League.

Οι δύο πλευρές κάθε άλλο παρά μακριά ήταν από το deal, καθώς τα χρήματα ήταν τόσα πολλά που δε γινόταν να απορριφθούν έτσι απλά, με τον κορυφαίο παίκτη της εποχής μας να προτιμά τελικά το MLS και την Ίντερ Μαϊάμι, αφήνοντας τα ευρωπαϊκά γήπεδα.


Μεταγραφές 2023: Η ανησυχία για τα «πετροδόλαρα»

Οι μεταγραφές που έγιναν και αυτές που ήταν στα σκαριά, όπως του Μέσι, καταδεικνύουν πως τα χρήματα από τις πετρελαιοπηγές-χώρες αλλάζουν γενικά τον μεταγραφικό χάρτη.

Από τη στιγμή που πλέον οι ομάδες της Σαουδικής Αραβίας με το απεριόριστο μπάτζετ έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση που μπορεί να δελεάσει οποιονδήποτε σούπερ σταρ, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.

Ακόμα κι αν οι παίκτες που προσελκύουν τις αραβικές ομάδες δεν ακολουθούν το δρόμο του Κριστιάνο, του Μπενζεμά και άλλων, οι τιμές τους στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο αλλάζουν προς τα πάνω, με ρυθμούς… πληθωρισμού που καλπάζει.

Μάλιστα, με τον κίνδυνο σημαντικοί παίκτες να αφήσουν τα ευρωπαϊκά γήπεδα λόγω αυτών των προτάσεων να ελλοχεύει όλο και περισσότερο, έχει πέσει στο τραπέζι δια στόματος Γκάρι Νέβιλ μέσω του BBC, πρόταση για «εμπάργκο» εκ μέρους της Premier League για μεταγραφές με προορισμό την Σαουδική Αραβία.

Εξάλλου στην Saudi Pro League, όπου το κράτος ουσιαστικά χρηματοδοτεί τις ομάδες με απεριόριστα ποσά, Financial Fair Play δεν υφίσταται και οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τα «τρελά» ποσά.

Ακόμα και οι ζάμπλουτες ομάδες όπως η Σίτι και η Παρί που ανήκουν σε Άραβες υπόκεινται στο FFP της UEFA και οφείλουν να βάζουν «φρένο» στα ποσά που ξοδεύουν.

Μέχρι όμως να υιοθετηθεί μια τέτοια πρόταση («εμπάργκο»), τα αμέτρητα χρήματα από τη Σαουδική Αραβία θα δελεάζουν όλο και περισσότερο ακόμα και τους σούπερ σταρς και όχι μόνο σε πολύ προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία όπως συνέβαινε παλιότερα.


Διαβάστε ακόμα…

metagrafes superleague novibet

Μεταγραφές Ποδοσφαίρου – Super League 2023/24

 

 

 

 

 

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ