el
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μεταγραφές ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ

Πίνακας Περιεχομένων

Το φετινό μεταγραφικό παζάρι στην Ευρώπη παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Τα χρήμα ρέει άφθονο και οι δύο μεγάλοι της Bundesliga, Μπάγερν και Ντόρτμουντ, έβαλαν την «πινελιά» τους πριν από λίγες μέρες και συνέχισαν τη μεταξύ τους παράδοση στις μεταγραφές.

Ο Ράφαελ Γκερέιρο μετακόμισε από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν υπογράφοντας συμβόλαιο με τους Βαυαρούς μέχρι το 2026. Η μετακίνηση του Πορτογάλου αριστερού μπακ όπως ηταν φυσικό σήκωσε αρκετή σκόνη στην Ευρώπη. Οι λόγοι αρκετοί!

Ο παίκτης ήταν περιζήτητος κι από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, στα μέσα της περιόδου αρνήθηκε να ανανεώσει με την Ντόρτμουντ και τελικά μετακόμισε (ελεύθερος) στη μεγάλη αντίπαλο των Βεστφαλών, την Μπάγερν.

Ωστόσο, ανάλογες περιπτώσεις έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν όχι μια αλλά 14 (!) φορές και το Novibet Blog με αφορμή τη μετακίνηση του Ράφαελ Γκερέιρο από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν παρουσιάζει όλα τα μεταγραφικά deal που έχουν γίνει στο παρελθόν ανάμεσα στα δύο «μεγαθήρια» της Bundesliga.


1988: Μίχαελ Ρουμενίγκε από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ

Το καλοκαίρι του 1988 η μετακίνηση του Μίχαελ Ρουμενίγκε από τους Βαυαρούς στους Βεστφαλούς προκάλεσε αίσθηση και ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Ο μεσοεπιθετικός, αδερφός του Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε, έφυγε από το Μόναχο (1982-1988) με 205 συμμετοχές 66 γκολ και 22 ασίστ και πήγε στην Ντόρτμουντ. Εκεί έμεινε από το καλοκαίρι του 1988 μέχρι το 1993 και έφτασε τις 193 συμμετοχές (45 γκολ, 25 ασίστ).


1989: Γιούργκεν Βέγκμαν από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ 

Το καλοκαίρι του 1989 ο Γερμανός επιθετικός αποφάσισε να αφήσει την Μπάγερν και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ντόρτμουντ, αφού στο Μόναχο (είχε πάει από την Εσεν) δεν ταίριαξε.

Ο Βέγκμαν στη δεύτερη θητεία του στην Ντόρτμουντ (89-92) δεν κατάφερε να κάνει την πορεία που έκανε στο πρώτο πέρασμά του, όμως αποτέλεσε ένα από τα πιο καυτά μεταγραφικά ονόματα της εποχής που εκτόξευσε την ίντριγκα στα ύψη.

Το ταξίδι του από Ντόρτμουντ σε Σάλκε, στη συνέχεια στην Μπάγερν και η επιστροφή του στην Ντόρτμουντ τα λέει όλα. Ο Βέγκμαν απλά τα δοκίμασε όλα!


1992: Τόμας Χέλμερ από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν έναντι 3.7 εκατ. €

Η μετακίνηση του Τόμας Χέλμερ από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν προκάλεσε αίσθηση το καλοκαίρι του 1992. Οι Βαυαροί δαπάνησαν 3.7 εκατ. ευρώ, μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της εποχής και απέκτησαν έναν από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ.

Ο Γερμανός στόπερ έφυγε από την Ντόρτμουντ μετά από έξι γεμάτα χρόνια (1986-1992) με 223 συμμετοχές και πήγε στο Μόναχο. Εκεί άφησε τη σφραγίδα του στο κέντρο της άμυνας κατακτώντας 4 πρωταθλήματα με την Μπάγερν (1994, 1997, 1999) και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1996).

Ο Χέλμερ στην Μπάγερν αγωνίστηκε από το 1992 μέχρι το 1999 με 244 συμμετοχές και 31 γκολ!


1998: Κρίστιαν Νέρλινγκερ από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ

Ο Κρίστιαν Νέρλινγκερ ήταν γέννημα θρέμμα των Ακαδημιών της Μπάγερν, όμως το 1998 δεν δίστασε να φύγει ελεύθερος και να μετακομίσει στην Ντόρτμουντ.

Οι συζητήσεις με τους Βαυαρούς για ανανέωση μετά από 207 συμμετοχές, 37 γκολ και 17 ασίστ δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο Γερμανός μέσος πήρε τη μεγάλη απόφαση να πάει στο αντίπαλο δέος.

Στο Βεστφάλεν ο Νέρλινγκερ έπαιξε από το 1998 μέχρι το καλοκαίρι του 2001 και σημείωσε 73 συμμετοχές. Η Ντόρτμουντ το 2001 τον πούλησε στη Ρέιντζερς έναντι 3 εκατ. ευρώ!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας εργάστηκε ως αθλητικός διευθυντής στην Μπάγερν, την τριετία 2009-12. Μετά τον χαμένο τελικό των Βαυαρών στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι στο Μόναχο ο Νέρλινγκερ αποτέλεσε παρελθόν.


2004: Τόρστεν Φρινγκς από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν έναντι 9.2 εκατ. €

Ένα από τα πιο hot ονόματα στην Bundesliga στις αρχές του 2000 ήταν ο Τόρστεν Φρινγκς, ο οποίος δεν ξέφυγε από τη διαδρομή Ντόρτμουντ-Μόναχο.

Ο Γερμανός αμυντικός μέσος το 2004 έφυγε από τους κίτρινους και πήγε στους Βαυαρούς, με την Μπάγερν να ξοδεύει 9.2 εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της.

Ο Φρινγκς έμεινε στο Μόναχο μόλις μια σεζόν, αφού δεν ταίριαξε όπως περίμεναν αρκετοί και το καλοκαίρι του 2005 επέστρεψε στην αγαπημένη του Βέρντερ.


2008: Ματς Χούμελς από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ (δανεικός) και το 2009 αγορά έναντι 4.2 εκατ. ευρώ €

Ο Ματς Χούμελς ξέρει με κλειστά μάτια τη διαδρομή Μόναχο-Ντόρτμουντ και τούμπαλιν! Το story του Γερμανού στόπερ είναι για να γράψεις βιβλίο.

Ο Χούμελς ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ακαδημία της Μπάγερν και διέπρεψε σε όλα τα τμήματα υποδομής στο Μόναχο. Τον Ιανουάριο του 2008 η Ντόρτμουντ μετά από εισήγηση του Γιούργκεν Κλοπ απέκτησε με τη μορφή δανεισμού τον Γερμανό αμυντικό και το καλοκαίρι του 2009 τον αγόρασε από τους Βαυαρούς με 4.2 εκατ. ευρώ.

Από το 2009 μέχρι το 2016 ο Χούμελς έγινε ο ηγέτης στο κέντρο της άμυνας της Ντόρτμουντ και στο Βεστφάλεν πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα (2011, 2012).

2016: Χούμελς από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν έναντι 35 εκατ. €

Το καλοκαίρι του 2016 ο Γερμανός στόπερ έκανε το ταξίδι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η Μπάγερν ξόδεψε 35 εκατ. ευρώ και προκάλεσε πάταγο στην Bundesliga φέρνοντας μετά από 8 χρόνια τον Χούμελς στο Μόναχο.

Με το συγκεκριμένο deal ο παίκτης έγινε μισητός σε μεγάλη μερίδα των φιλάθλων της Ντόρτμουντ!

Ο έμπειρος στόπερ υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι έγινε βασικός και αναντικατάστατος στο κέντρο της άμυνας των Βαυαρών και με την Μπάγερν κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (2017, 2018, 2019).

2019: Ματς Χούμελς από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ έναντι 30.5  εκατ. €

Το σίριαλ Χούμελς συνεχίστηκε και το καλοκαίρι του 2019. Ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός ένιωσε ότι ο κύκλος του στην Μπάγερν είχε κλείσει, ενώ και οι Βαυαροί δεν καίγονταν να τον διατηρήσουν στο ρόστερ τους.

Έτσι, επέστρεψε στο Βεστφάλεν και τo deal άγγιξε τα 30 εκατ. ευρώ. Ο Χούμελς ανέλαβε εκ νέου δράση στην άμυνα της Ντόρτμουντ, ενώ δόθηκε και… συγχωροχάρτι από τους φιλάθλους για όσα διαδραματίστηκαν το καλοκαίρι του 2016.

Ο Χούμελς τον Μάιο του 2023 ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και με δεδομένο ότι είναι 34 ετών όλα δείχνουν ότι θα ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ντόρτμουντ.


2013: Μάριο Γκέτσε από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν έναντι 37 εκατ. €

Μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές στην ιστορία της Bundesliga που εκτόξευσε το μίσος ανάμεσα στις δύο πλευρές στα ύψη ήταν αυτή του Μάριο Γκέτσε από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν.

Ο Γκέτσε με δεδομένο ότι αναδείχθηκε από την Ακαδημία της Ντόρτμουντ έμοιαζε σε πολλούς απίστευτο να παίξει στη μεγάλη αντίπαλο των Βεστφαλών, την Μπάγερν.

Κι όμως το deal των 37 εκατ. ευρώ άλλαξε την κατάσταση και ο Γκέτσε έγινε προδότης στα μάτια των οπαδών της Ντόρτμουντ όταν μετακόμισε στο Μόναχο.

Οι Βαυαροί λειτούργησαν σαν… killer! Έκαναν χρήση της ρήτρας των 37 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το συμβόλαιό του στην Ντόρτμουντ και χωρίς να ρωτήσουν κανέναν έκαναν δικό τους τον τότε 21χρονο χαφ.

Μάλιστα, ο Γκέτσε στον τελικό του Champions League το 2013 ανάμεσα σε Μπάγερν και Ντόρτμουντ έμοιαζε με φάντασμα, αφού ήδη είχε συμφωνήσει σε όλα με τους Βαυαρούς.

Ο Γερμανός μέσος με προπoνητή του Πεπ Γκουαρδιόλα κατέκτησε 3 σερί πρωταθλήματα στην Μπάγερν, με 114 συμμετοχές, 36 γκολ και 24 ασίστ.

2016: Μάριο Γκέτσε από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ έναντι 22 εκατ. €

Ο Γκέτσε δεν δίστασε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής το 2016 και να ξαναφορέσει την κίτρινη φανέλα. To deal έγινε με την Μπάγερν να βάζει 20 εκατ. ευρώ στα ταμεία της.

Η Ντόρτμουντ αγωνιστικά τον ήθελε, ενώ ο ίδιος ο παίκτης είπε «ja» σε μια προσπάθεια να επανορθώσει και να μειώσει τους τόνους λάσπης που εκτοξεύθηκαν προς το πρόσωπό του το 2013.

Ο κοντόσωμος μέσος στο δεύτερο πέρασμά του από την Ντόρτμουντ έμεινε 4 χρόνια (μέχρι το 2020), όμως δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και μάλιστα συνέχισε την καριέρα του αρχικά στην Αϊντχόφεν (ελεύθερος) και τώρα παίζει στην Άιντραχτ.


2014: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν ελεύθερος 

Το καλοκαίρι του 2014 η μετακίνηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Ντόρτμουντ στην Μπάγερν προκάλεσε σοκ στη μεταγραφική πιάτσα της Ευρώπης.

Ο λόγος το γεγονός ότι η Ντόρτμουντ έχασε έναν από τους κορυφαίους επιθετικούς του πλανήτη χωρίς να βάλει ούτε ευρώ στα ταμεία της και παράλληλα αυτός πήγε στη μισητή αντίπαλο.

Η διοίκηση της Ντόρτμουντ στο θέμα Λεβαντόφσκι φάνηκε να τα κάνει όλα λάθος και στην αντίπερα όχθη η Μπάγερν έδειξε να λειτουργεί χωρίς ψεγάδι. Οι Βεστφαλοί δεν κατάφεραν να πείσουν έγκαιρα τον Πολωνό για ανανέωση συμβολαίου και ο ίδιος ο Λέβα είχε τρελαθεί από το χρυσό συμβόλαιο που του πρόσφερε η Μπάγερν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Λεβαντόφσκι μέσα του είχε αποφασίσει να φύγει από την Ντόρτμουντ για να αγωνιστεί στην Μπάγερν. Μάλιστα, οι επαφές είχαν ξεκινήσει περίπου έναν χρόνο πριν ανακοινωθεί το μεγάλο deal.

Στο τελευταίο στάδιο του σίριαλ η Ντόρτμουντ έταξε στον Πολωνό στράικερ 4.5 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να τον μεταπείσει. Η Μπάγερν με αποδοχές που πλησίαζαν τα 8 εκατ. ευρώ τον χρύσωσε και με τη συγκεκριμένη μεταγραφή οι Βαυαροί έκαναν επίδειξη δύναμης εντός κι εκτός Γερμανίας.

Όπως ήταν φυσικό στη Wikipedia το όνομά του Πολωνού άλλαξε για λίγο σε «Ρόμπερτ Ιούδας Λεβαντόφσκι», ενώ για κάποιο διάστημα έξω από το σπίτι του υπήρχε ιδιωτική ασφάλεια.

Ο Λέβα με τη φανέλα της Μπάγερν πέτυχε αμέτρητα ρεκόρ σκοράροντας κατά βούληση και κατέκτησε 8 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και ένα Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Μπάγερν το καλοκαίρι του 2022 και μετά από 8 χρόνια δεν έκανε το… λάθος της Ντόρτμουντ και φρόντισε να τον «δέσει». Η πώλησή του έγινε σίριαλ και τελικά ολοκληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα να ξοδεύει 45 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει.

Και πάλι ο Λεβαντόφσκι, παρότι η Μπάγερν έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει, ήταν κάθετος ότι ήθελε να μετακομίσει στους Καταλανούς.


2016: Σεμπάστιαν Ρόντε από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ έναντι 12 εκατ. €

Ο Ρόντε δεν ταίριαξε στην Μπάγερν και οι Βαυαροί το καλοκαίρι του 2016 τον πούλησαν στην Ντόρτμουντ βάζοντας στα ταμεία τους 12 εκατ. ευρώ.

Ο Γερμανός μέσος δεν κατάφερε να βρει τα πατήματά του ούτε στους Βεστφαλούς και τελικά το καλοκαίρι του 2019 η Άιντραχτ Φρανκφούρτης τον αγόρασε με μόλις 4 εκατ. ευρώ κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο δανεισμοί!

Στην Άιντραχτ, ο Ρόντε έγινε αρχηγός και εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή στη μεσαία γραμμή. Κορυφαία του στιγμή το γεγονός ότι με τους «Αετούς» κατέκτησε το 2022 το Europa League.


2022: Νίκλας Σίλε από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ ελεύθερος

Σίγουρα τα μεγέθη Σίλε και Λεβαντόφσκι είναι διαφορετικά στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, όμως ο τρόπος που το καλοκαίρι του 2022 ο Γερμανός στόπερ πήγε από την Μπάγερν στην Ντόρτμουντ έχει αρκετά στοιχεία από το story του Πολωνού στράικερ.

Ο Σίλε δεν συμφωνούσε στην ανανέωση του συμβολαίου που του πρότεινε η Μπάγερν και τελικά είχε αποφασίσει όχι μόνο να φύγει από το Μόναχο, αλλά να πάει στην Ντόρτμουντ για να γίνει ο ηγέτης της άμυνας.

Η είδηση της μεταγραφής έσκασε πριν τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων και ο δείκτης της ίντριγκας εκτοξεύθηκε.

Αποτελούσε είδηση και παράλληλα γκάφα της διοίκησης των Βαυαρών ότι έχασαν τον Σίλε χωρίς να πάρουν ούτε ευρώ από την πώλησή του και ενώ το καλοκαίρι του 2017 είχαν ξοδέψει 20 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Χόφενχαϊμ.

Ο Σίλε μόλις στην πρώτη του σεζόν (2022/23) με την κίτρινη φανέλα έφτασε μια ανάσα από την απόλυτη δικαίωση για την επιλογή του, αφού η Ντόρτμουντ είχε εξαιρετικά νούμερα στην άμυνα κι έχασε το πρωτάθλημα της Bundesliga την τελευταία αγωνιστική από την Μπάγερν.


Διαβάστε ακόμα…

metagrafes superleague novibet

Μεταγραφές Ποδοσφαίρου – Super League 2023/24

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ