el
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Παναθηναϊκός Μπάσκετ: Οι δέκα μεγαλύτερες μεταγραφές

Ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έχει κάνει πάρα πολλές σπουδαίες μεταγραφές, ωστόσο κάποιες ξεχωρίζουν και το Novibet Blog παρουσιάζει το Top-10 των «πράσινων» μεταγραφών.

Από το 1987 που ανέλαβε τα ηνία της ομάδας η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχουν γίνει πολλές μεγάλες και ηχηρές μεταγραφές.

Το Novibet Blog ξεχώρισε το Top-10 αυτών των μεταγραφών του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια, από την εποχή του Γκάλη ως το φετινό καλοκαίρι με την πολύκροτη μετακίνηση του Σλούκα, με βασικό κριτήριο την σπουδαιότητα του ονόματος και τον «θόρυβο» που είχε προκαλέσει η συμφωνία με το «τριφύλλι».


1. Ντομινίκ Γουίλκινς

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς είναι ως σήμερα το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί σε ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος στόχευε να φέρει στην Ελλάδα ένα σπουδαίο όνομα από το ΝΒΑ και το 1995 έπεισε τον «Human Highlight Film» να πει το μεγάλο «ναι» για να εκδοθεί η ιστορική ανακοίνωση της ομάδας που ανέφερε ότι «ο Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη συμφωνία με τον αθλητή Ντομινίκ Γουίλκινς». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, η σπουδαιότερη σελίδα της οποίας αποτελεί το πρώτο Ευρωπαϊκό στο Παρίσι το 1996.


2. Νίκος Γκάλης

Ο μεγαλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών το 1992 άφησε τον αγαπημένο του Άρη με τον οποίο είχε γράψει ιστορία και φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού σε μια μεταγραφή-ορόσημο για την τεράστια επένδυση από Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο για την κατάκτηση της κορυφής σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο «Γκάνγκστερ» ήταν ο ηγέτης που οδήγησε τους «πράσινους» στον πρώτο επαγγελματικό τίτλο (Κύπελλο Ελλάδας), αλλά και το πρώτο Final Four στις δύο γεμάτες σεζόν που πέρασε στα πράσινα.


3. Μπάιρον Σκοτ

Ο Μπάιρον Σκοτ έπειτα από πολυετή μυθική καριέρα στους καλύτερους Λέικερς όλων των εποχών που έμειναν στην ιστορία ως η ομάδα του «Showtime» πέρασε τον Ατλαντικό το 1997 για χάρη του Παναθηναϊκού, μια μεταγραφή που αν δεν είχε προηγηθεί εκείνη του Ντομινίκ θα ήταν η σπουδαιότερη ΝΒΑer όλων των εποχών για ευρωπαϊκή ομάδα.

Ο Αμερικανός σούπερ σταρ αν και σε προχωρημένη μπασκετικά ηλικία έδειξε την αστείρευτη ποιότητά του και αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος έπειτα από 14 χρόνια (1998) για το «τριφύλλι».


4. Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Το 1998 ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητής Κόσμου και Ευρώπης με τη Γιουγκοσλαβία και εκ των σπουδαιότερων σταρ στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ο Σέρβος σταρ ήρθε κι έδεσε με το «Τριφύλλι» οδηγώντας τους «πράσινους» σε πλειάδα τίτλων σε Ελλάδα και Ευρώπη (δύο Ευρωπαϊκά, τρία πρωταθλήματα), για να μπει στο πάνθεον της «πράσινης» ιστορίας ως ένας εκ των σπουδαιότερων ξένων που φόρεσαν τη φανέλα της ομάδας.


5. Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο πιο αγαπημένος ξένος της «πράσινης» εξέδρας πρώτα είχε έρθει στην Ελλάδα για χάρη του Άρη (1989/1990), συνέχισε στο ΝΒΑ και άφησε τον «μαγικό κόσμο» για να αποτελέσει τον «πύργο» του Παναθηναϊκού στην αυγή του επαγγελματικού πρωταθλήματος.

Ο Δαλματός γίγαντας αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια στο «τριφύλλι» (1992-1996) ερχόμενος ως παίκτης εγνωσμένης αξίας κι έμεινε για πάντα στις καρδιές των φίλων της ομάδας με την τάπα στον τελικό του 1996 στο Παρίσι που έφερε το πρώτο από τα έξι Ευρωπαϊκά.


6. Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποτέλεσε ένα από τα πλέον απτά παραδείγματα του μότο των αδελφών Γιαννακόπουλου «δύναμη στη δύναμη».

Ο Λιθουανός σούπερ που είχε κατακτήσει τρις την Euroleague με Μπαρτσελόνα και Μακάμπι με… μαγικές εμφανίσεις, πήγε στο ΝΒΑ και επέστρεψε για χάρη του Παναθηναϊκού.

Μπορεί ο Ολυμπιακός να τον ήθελε διακαώς, αλλά ο «Σάρας» ήθελε να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Στο ΟΑΚΑ πανηγύρισε ένα Triple Crown το 2009 κι άλλους τρεις τίτλους, αλλά εξίσου σημαντικός ήταν ο… τίτλος της παντοτινής αγάπης του κόσμου.


7. Ντίνο Ράτζα

Ένας εκ των σπουδαιότερων σέντερ όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού τη διετία 1997-1999. Ο λόγος για τον Ντίνο Ράτζα, με τον Κροάτη «πύργο» να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή της ομάδας στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Το φλερτ μαζί του είχε αρχίσει από το 1996 (ήταν παρών στα επινίκια του Ευρωπαϊκού στο Παρίσι στο πλευρό του αδελφικού του φίλου Στόγιαν Βράνκοβιτς) και ήταν μπροστάρης στα δύο πρωταθλήματα (1998, 1999) που ήταν η απαρχή για την κυριαρχία του «τριφυλλιού», με εμφανίσεις που θύμισαν κάτι από τη λάμψη των ετών της φοβερής και τρομερής Γιουγκοπλάστικα της οποίας ήταν εξέχον μέλος.


8. Έντγκαρ Τζόουνς

Το πρώτο μεγάλο όνομα επί οικογένειας Γιαννακόπουλου ήταν ο Έντγκαρ Τζόουνς, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα το 1988 όταν για πρώτη φορά επιτράπηκε η χρησιμοποίηση ξένων στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο επί 6ετία ΝΒΑερ φόρεσε τα πράσινα επί εποχής «Τάφου του Ινδού» για δύο χρόνια χωρίς να συνδυάσει την παρουσία του με κάποιον τίτλο, αλλά οι… πτήσεις του άφησαν εποχή, έχοντας το προσωνύμιο «ελικόπτερο». Εξάλλου είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game του ΝΒΑ το 1984.


9. Μάριο Χεζόνια

Τη σεζόν 2020/2021 ο Παναθηναϊκός μπορεί να διένυε περίοδο… λιτότητας, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συμφωνήσει με τον ΝΒΑερ Μάριο Χεζόνια τον Φεβρουάριο του 2021. Ο εκρηκτικός Κροάτης φόργουορντ φόρεσε τη φανέλα της ομάδας καθώς ανέκαθεν δήλωνε… οπαδός της, για το υπόλοιπο της σεζόν πανηγυρίζοντας το Double και αποτέλεσε σίγουρα την πλέον σπουδαία κίνηση της τριετία των εσόδων-εξόδων όπου το μπάτζετ ήταν περιορισμένο.


10. Κώστας Σλούκας

Το τρελό μεταγραφικό καλοκαίρι που πέρασε είχε μεγάλο πρωταγωνιστή τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος έγινε ορόσημο της μεγάλης αναβάθμισης του ρόστερ του Παναθηναϊκού με ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αναζητούσε τον ηγέτη της νέας σελίδας της ομάδας και τον βρήκε στο πρόσωπο του τρις πρωταθλητή Ευρώπης, ο οποίος άφησε τον Ολυμπιακό με στόχο να οδηγήσει το «τριφύλλι» ξανά σε επιτυχίες και τίτλους, στη δίχως αμφιβολία ηχηρότερη μεταγραφή της Euroleague ένεκα της αξίας του διεθνούς γκαρντ και της πολυετούς παρουσίας του στους Πειραιώτες.


Διαβάστε ακόμα…

sloukas giannakopoulos panathinaikos novibet

Κώστας Σλούκας: Το story του χρυσού deal με τον Παναθηναϊκό

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ