el
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Οι 10 καλύτεροι παίκτες μπάσκετ του Παναθηναϊκού όλων των εποχών

Αμέτρητοι είναι οι παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του Παναθηναϊκού και συνδύασαν το όνομά τους με μεγάλες επιτυχίες στο τμήμα μπάσκετ του «τριφυλλιού».

Αναμφισβήτητα επιλέγοντας το top 10 στον «εξάστερο» αδικούμε αρκετούς, όμως η λίστα καταρτίστηκε βάσει προσφοράς, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες, αλλά και το χρονικό διάστημα που έμειναν στην ομάδα.

Σίγουρα σπουδαίοι παίκτες, όπως οι Πέκοβιτς, Ράτζα, Σκοτ, Ρέμπρατσα, με μεγάλη καριέρα και στο ΝΒΑ, αδικούνται που δεν βρίσκονται στη λίστα. Ωστόσο, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που φόρεσαν την «πράσινη» φανέλα και συνδυαστικά με το timing των επιτυχιών, δεν πήραν θέση Τop 10 της Novibet.

Σπάνια συναντάς σε ευρωπαϊκές ομάδες δύο σημαίες. Οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Φραγκίσκος Αλβέρτης βρίσκονται στην κορυφή και οι φανέλες τους θα κοσμούν για πάντα την οροφή του ΟΑΚΑ.


Δημήτρης Διαμαντίδης

Όποιος μπαίνει στο ΟΑΚΑ βλέπει τη φανέλα του και ανατριχιάζει. Το Νο. 13 έχει συνδυαστεί στον μπασκετικό Παναθηναϊκό με τη λαμπρή καριέρα του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του στις μεγαλύτερες επιτυχίες. Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο Μήτσος ήταν ο παίκτης που χάρισε στον Παναθηναϊκό και το παρατσούκλι «εξάστερος»!

Με την ηγετική του παρουσία οδήγησε το «τριφύλλι» σε τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (2007, 2009, 2011), 9 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 10 Κύπελλα. Ήταν ο παίκτης-ορχήστρα, ο άνθρωπος που έβαζε την ομάδα πάνω απ’ όλους και για τους παραπάνω λόγους ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, πίνει νερό στο όνομά του.

Με τα κατορθώματά του και το αγωνιστικό του ήθος κέρδισε τον σεβασμό όλων και ανήκει στους Legends της Euroleague. Οι λόγοι αρκετοί: 2 φορές αναδείχθηκε MVP σε Final 4 της Euroleague (2007, 11), 4 φορές μπήκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης, 6 φορές ήταν ο καλύτερος αμυντικός της Euroleague και 2 φορές κορυφαίος παίκτης στις ασίστ!

Αναμφισβήτητα ένα πραγματικό διαμάντι για τον Παναθηναϊκό που συνδύασε την καριέρα του (2004-2016) με χρυσές επιτυχίες για τους «πράσινους».


Φραγκίσκος Αλβέρτης

«Φράγκι» σημαίνει Παναθηναϊκός! Τα κατορθώματά του μιλούν από μόνα τους και η φανέλα με το Νο. 4 βρίσκεται από το 2009 στον ουρανό του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς και εγχώριους τίτλους.

Ο Αλβέρτης ξεκίνησε (1990) και ολοκλήρωσε την καριέρα του (2009) στο «τριφύλλι» και χωρίς το φαρμακερό του σουτ δεν αποκλείεται να έλειπαν κάποιοι τίτλοι από την τροπαιοθήκη της ομάδας.

Ο Αλβέρτης σήκωσε 5 Πρωταθλήματα Ευρώπης (1996, 2000, 2002, 2007, 2009), 11 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 8 Κύπελλα και το όνομά του έχει συνδυαστεί με τη δημιουργία της «πράσινης» αυτοκρατορίας.

Με την πράσινη φανέλα έζησε τα πάντα και με το φαρμακερό του τρίποντο είχε «σκοτώσει» αρκετούς αντιπάλους και είχε γυρίσει παιχνίδια. Ανήκε στους κορυφαίους σκόρερ του ελληνικού μπάσκετ και η ατάκα του Μποντιρόγκα «θα ήθελα να κλέψω τον καρπό του Αλβέρτη» τα λέει όλα.


Ντέγιαν Μποντιρόγκα

Ο Σέρβος αγωνίστηκε από το καλοκαίρι του 1998 μέχρι το 2002 στον Παναθηναϊκό και ο Παύλος Γιαννακόπουλος τον έχρισε ηγέτη με την άφιξή του.

Ο Ντέγιαν ανταποκρίθηκε πλήρως στα «θέλω» του διοικητικού ηγέτη του «τριφυλλιού» και χωρίς καμία δόση υπερβολής ήταν ο παίκτης που πήρε τους «πράσινους» από το χέρι και τους οδήγησε στη γη της επαγγελίας.

Αμέτρητες οι στιγμές που έπαιρνε την μπάλα όταν έκαιγε και την έβαζε στο αντίπαλο καλάθι!

Το 1999 ο Παναθηναϊκός με ηγέτη τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα πανηγύρισε πρωτάθλημα μέσα στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού και ήταν το «Α και το Ω» και στις δύο κατακτήσεις που ακολούθησαν (2000, 2001). Παράλληλα, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο στην αλλαγή προπονητή και o Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν του άλλαξε το ηγετικό ρόλο που του είχε αναθέσει ο Σούμποτιτς.

Ο Μποντιρόγκα ήταν εκ των πρωταγωνιστών, μαζί με τους Ρέμπρατσα, Κάτας, Αλβέρτη που οδήγησαν τους «πράσινους» στο 2ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας τους το 2000 στη Θεσσαλονίκη.

Δύο χρόνια αργότερα αποτέλεσε το βασικό «όπλο» του Ομπράντοβιτς για το θαύμα στην Μπολόνια. Εκεί, ο Μποντιρόγκα έμοιαζε ασταμάτητος και ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε το 3ο ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα του!


Μάικ Μπατίστ

Συνολικά 10 χρόνια φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Μάικ Μπατίστ, που λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους φίλους του συλλόγου.

Ο Αμερικάνος σέντερ έβαλε τη δική του υπογραφή σε μια δεκαετία γεμάτους εγχώριους και ευρωπαϊκούς τίτλους. Ο «οδοστρωτήρας» του Παναθηναϊκού κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα Ευρώπης (2007, 2009, 2011), 9 Πρωταθλήματα Ελλάδα και 7 Κύπελλα.

Ήταν το πολυτιμότερο όπλο στα χρόνια του Ομπράντοβιτς μέσα στη ρακέτα και έγινε αχώριστο δίδυμο με τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Τα «pick and roll» που έφτιαξαν οι δύο τους και οι κινήσεις του Μπατίστ μέσα στο ζωγραφιστό πρόσφεραν νέα στοιχεία στο επιθετικό παιχνίδι και διδάσκονται σε σεμινάρια προπονητών.


Στόγιαν Βράνκοβιτς

Ο αγαπημένος Στόικο των φίλων του Παναθηναϊκού λατρεύτηκε όσο λίγοι και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές στην ιστορία του συλλόγου. Από το 1992 μέχρι το καλοκαίρι του 1996 φόρεσε την πράσινη φανέλα.

Το όνομά του ταυτίστηκε με το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού, το 1996 στο Παρίσι. Η κούρσα του από τη μια ρακέτα στην άλλη και η τάπα στον Μοντέρο είναι συγκινητική και ουσιαστικά χάρισε το βαρύτιμο τρόπαιο στον Παναθηναϊκό.

Ήταν κυρίαρχος στη ρακέτα και με την άφιξή του επέστρεψε ο Παναθηναϊκός στον δρόμο των επιτυχιών. Κατέκτησε το 1993 το Κύπελλο Ελλάδας και με ανάστημα 2.17 αποτελούσε φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο.

Πριν το Final 4 στο Παρίσι είχε οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε δύο ακόμη Final 4 (Τελ Αβίβ 1994, Σαραγόσα 1995).


Ντομινίκ Γουίλκινς

Η μεταγραφή του Ντομινίκ Γουίλκινς από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ στον Παναθηναϊκό προκάλεσε πάταγο σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Περίπου 20.000 φίλοι του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στην πρώτη προπόνηση του Αμερικάνου σταρ, ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Παύλου Γιαννακόπουλου με στόχο να οδηγήσει το «τριφύλλι» στην κορυφή της Ευρώπης.

 Έτσι κι έγινε. Ο Γουίλκινς αναδείχθηκε MVP στο Final 4 του Παρισιού οδηγώντας τους «πράσινους» στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ο Γουίλκινς πέτυχε 35 πόντους στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ, 16 πόντους στον τελικό με την Μπαρτσελόνα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

Επίσης, ο “Human Hilghlight Film” ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης και στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο κόντρα στον Ηρακλή.

Οι δρόμοι του Παναθηναϊκού με τον κορυφαίο Αμερικάνο που έχει παίξει στην Ευρώπη χώρισαν πριν ολοκληρωθεί καν η πρώτη σεζόν, αφού τα χνώτα του Γουίλκινς δεν ταίριαζαν με εκείνα του προπονητή, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.


Αντώνης Φώτσης

Ένας από τους Έλληνες παίκτες που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον Παναθηναϊκό ήταν ο Αντώνης Φώτσης.

Ο «Μπάτμαν», όπως ήταν το προσωνύμιό του, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ. Το 1997 και μόλις σε ηλικία 16 ετών, έκανε το μεγάλο βήμα και φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι», μία απόφαση-σταθμός για την καριέρα του.

Ο Φώτσης έμεινε στον Παναθηναϊκό συνολικά 12 χρόνια, σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους και κατέκτησε 20 τίτλους. Μεταξύ αυτών είναι τρεις Euroleague (2000, 2009, 2011), 10 πρωταθλήματα Ελλάδας (1998-01, 2003, 2009-11, 2014, 2017) και έξι Κύπελλα (2003, 2009, 2014-17).

Πρόκειται για έναν αθλητή, που ήταν πολύ αγαπητός από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού. Το όνομά του είχε γίνει σύνθημα ουκ ολίγες φορές και είχε μία πολύ ιδιαίτερη σχέση με την εξέδρα!


Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φιλάθλων του Παναθηναϊκού και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη σχετική λίστα.

Ο Λιθουανός σούπερ σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ τάραξε τα νερά το καλοκαίρι του 2007, όταν αποφάσισε να αφήσει το ΝΒΑ. Μία συζήτηση με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς εκείνο το καλοκαίρι έφτανε για να πειστεί -και παράλληλα να αποδεχτεί την πρόταση του «τριφυλλιού»- και να φορέσει τη φανέλα των «πρασίνων».

Έπαιξε στον Παναθηναϊκό για συνολικά τέσσερα χρόνια σε δύο διαφορετικές περιόδους. Την πρώτη τριετία, από το 2007 έως το 2010, και τη σεζόν 2011-12. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε μία φορά τη Euroleague (2009), τρία πρωταθλήματα Ελλάδας (2008-10) και τρία Κύπελλα (2008, 2009 και 2012).

Όταν τον Αύγουστο του 2007 ήρθε στην Ελλάδα για να συμμετέχει με τη Λιθουανία στο τουρνουά Ακρόπολις, ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού έσπευσε να του βάλει ένα κασκόλ των Πειραιωτών, το οποίο ο «Σάρας» έβγαλε αμέσως από πάνω του. Αυτή η κίνηση έφτανε για να γίνει το αγαπημένο παιδί της εξέδρας των «πρασίνων»!


Νίκος Γκάλης

Ο άνθρωπος που κατάφερε να μετατρέψει το όνομά του σε συνώνυμο του μπάσκετ φόρεσε την πράσινη φανέλα και βοήθησε στην αναγέννηση του Παναθηναϊκού.

Ο Νίκος Γκάλης αποτέλεσε την πρώτη από τις αμέτρητες μεγάλες μεταγραφές που πραγματοποίησε ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ουσιαστικά μετέφερε το μπάσκετ από τον βορρά στον νότο.

Ο διοικητικός ηγέτης του «τριφυλλιού» έδωσε τα αγωνιστικά κλειδιά της ομάδας στον Νίκο Γκάλη ξοδεύοντας το ιλιγγιώδες ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δραχμών. Με την άφιξη του «γκάνγκστερ» έγινε η απαρχή της πράσινης κυριαρχίας, αφού ο Παναθηναϊκός από την 8η θέση της σεζόν 91-92 έκανε πορεία πρωταθλητισμού.

Ο Γκάλης το 1993 οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας σημειώνοντας 36 πόντους απέναντι στον Άρη. Ένα χρόνο αργότερα ο κορυφαίος Έλληνας σκόρερ με επικά παιχνίδια πήρε τον Παναθηναϊκό από το χέρι και τον οδήγησε στο πρώτο ευρωπαϊκό Final 4 της ιστορίας του.

Αναμφισβήτητα η καριέρα του Γκάλη τελείωσε άδοξα από τον Παναθηναϊκό λόγω της περιβόητης κόντρας με τον Κώστα Πολίτη, στις 18 Οκτωβρίου του 1994. Ο Έλληνας Coach καθήλωσε τον Γκάλη στον πάγκο για ένα ημίχρονο και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού αποχώρησε στο ημίχρονο.

Το σίριαλ που ακολούθησε δεν είχε τελειωμό, με τις δύο πλευρές να μην ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, παρότι οι φίλοι του Παναθηναϊκού πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ του Γκάλη με το σύνθημα «Παύλο θεέ φέρε πίσω τον Γκάλη γιατί χωρίς αυτόν είμαστε καρναβάλι», δεν κατάφερε να πείσει τον «γκάνγκστερ» να επιστρέψει!


Κώστας Τσαρτσαρής

Ούτε για ένα χρόνο, ούτε για δύο αλλά μια γεμάτη δεκαετία (2002-2013) φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού ο Κώστας Τσαρτσαρής.

Αποτέλεσε ένα πολυεργαλείο μέσα στο παρκέ που τον εμπιστεύτηκε απόλυτα ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα χρόνια που ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στην Ευρώπη.

Ο Τσαρτσαρής έβγαλε ασπροπρόσωπο τον Ζοτς σε όποια αποστολή του ανέθεσε και το γεγονός ότι ήταν βασικός πρωταγωνιστής στις τρεις κατακτήσεις Euroleague (2007, 2009, 2011), σε 10 Πρωταθλήματα Ελλάδας και 8 Κύπελλα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Κώστας Τσαρτσαρής έχει μπει στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού, ενώ δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι το 2011 ο Διαμαντίδης τον φώναξε μαζί με τον Μπατίστ να σηκώσουν στον ουρανό της Βαρκελώνης το 6ο Ευρωπαϊκό!


Διαβάστε ακόμα…

olympiacos basketball afieroma novibet

Οι 10 καλύτεροι παίκτες μπάσκετ του Ολυμπιακού όλων των εποχών

Δημοφιλή Άρθρα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ