Η φάση των ομιλων στο Μουντιάλ του Κατάρ φτάνει στο τέλος με ματς που έκοψαν την ανάσα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας που αρκετά από αυτά επιβεβαιώθηκαν.
«Έτσι είναι το ποδόσφαιρο…», λέει ο σοφός λαός και γι’ αυτό το λόγο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα στον πλανήτη. Η στρογγυλή θεά γνωρίζει απλόχερα να μοιράζει συναισθήματα χαράς και λύπης.
Ωστόσο, το να βλέπεις τη Γερμανία να λέει «Auf Wiedersehen» σε δεύτερο σερί Παγκόσμιο Κύπελλο από τη φάση των ομίλων, τον Λουκάκου να χάνει γκολ πάνω στη γραμμή, τη Δανία να σέρνεται και το Μεξικό να θέλει αλλά να μην μπορεί, διαμορφώνεται ένα πακέτο απογοήτευσης που σε πρόσφατες μεγάλες διοργανώσεις δεν έχει επανεμφανιστεί.
Μάλιστα, σε προγνωστικά για το στοίχημα όποιος θα μπορούσε να ποντάρει μια τέτοια πεντάδα θα είχε λύσει και όλα τα προβλήματα της ζωής του.
Συλλέξαμε τις απογοητεύσεις του Μουντιάλ 2022
1. Γερμανία
Η Γερμανία είναι η «Νο1» απογοήτευση στη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η «νασιονάλμανσαφτ» έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει αναμφισβήτητα ο προπονητής Χάνσι Φλικ, ο οποίος δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια ομάδα ανάλογη με το υλικό που είχε στη διάθεσή του.
Η άμυνα ήταν σουρωτήρι κι αυτό αποδείχθηκε σε όλα τα ματς. Οι Ρίντιγκερ, Σίλε δεν μπόρεσαν σε κανένα ματς να διατηρήσουν το μηδέν και αυτό το πλήρωσαν πανάκριβα.
Οι Γερμανοί από την πρεμιέρα μπήκαν στον… βούρκο, αφού η εξαιρετική εικόνα που είχαν για μια ώρα κόντρα στην Ιαπωνία αμαυρώθηκε στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης. Στο συγκεκριμένο σημείο τα «πάντσερ» εμφάνισαν υπεροψία στο παιχνίδι τους και η Ιαπωνία (Video) με δύο γκολ πέτυχε την ανατροπή.
Κάπως έτσι οι Γερμανοί πήγαν σε οριακό ματς με την Ισπανία και έδειξαν να είναι περισσότερο διαβασμένοι για τα σενάρια, παρά για το αγωνιστικό κομμάτι. Η νίκη της Κόστα Ρίκα κόντρα στην Ιαπωνία τους ευνόησε, όμως η Γερμανία δεν έδειξε κόντρα στην Ισπανία ικανή να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.
Το 1-1 (video) με τη «Ρόχα» έφτιαξε αρκετά ευνοϊκά σενάρια πρόκρισης για τη Γερμανία, όμως η «μάνσαφτ» άφησε το μέλλον της στα πόδια της Ισπανίας και στη δίψα της Ιαπωνίας να γράψει ιστορία και να περάσει στους «16».
Το φινάλε απογοητευτικό για τους Γερμανούς, οι οποίοι τα ήθελαν και έπαθαν. Η νίκη με 4-2 επί της Κόστα Ρίκα δεν στάθηκε αρκετή να στείλει τους Γερμανούς στην επόμενη φάση, αφού οι «Σαμουράι» με επική ανατροπή κέρδισαν την Ισπανία και τερμάτισαν στην 1η θέση του ομιλου.
Η 2η πήγε στους Ισπανούς (ισόβαθμοι με τη Γερμανια), καθώς στο ματς της 3ης αγωνιστικής πήγαν σαφώς πιο άνετοι λόγω του θετικού πρόσημου που τους πρόσφερε η νίκη με 7-0 επί της Κόστα Ρίκα.
Όπως ήταν λογικό ο πρόωρος αποκλεισμός της Γερμανίας εκτόξευσε την κριτική στα υψη. Οι legends της Γερμανίας, Λόταρ Ματέους και Μπάστιαν Σαβαϊνστάιγκερ εκτόξευσαν τα βέλη τους προς τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο, ενώ οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους.
«Είναι μακράν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου, θέλω να βρω μια τρύπα και να εξαφανιστώ», τόνισε ο Ζόσουα Κίμιχ μετά τον αποκλεισμό της Γερμανίας από το Μουντιάλ, ενώ ο Ρίντιγκερ, συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Απογοητεύσαμε και το μεγάλο πρόβλημα ήταν η αμυντική λειτουργία. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη χημεία σαν ομάδα και το πληρώσαμε ακριβά».
Το μέλλον του προπονητή, Χάνσι Φλικ, είναι στο αέρα κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος λέγοντας «εμείς φταίμε για ό,τι έγινε, θα σκεφτώ αν θα παραιτηθώ…».
2. Βέλγιο
Η 2η θέση στο βάθρο της απογοήτευσης στο Μουντιάλ του Κατάρ ανήκει στο Βέλγιο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» με μια νίκη (1-0 κόντρα στον Καναδά), μια ήττα (0-2 από Μαρόκο Video) και μια ισοπαλία (0-0) στον «τελικό» πρόκρισης με την Κροατία αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.
Η εικόνα τους πάνω στο γήπεδο ήταν σαν να έπαιζαν… μαλωμένοι οι παίκτες μεταξύ τους. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε τελικά αρκετοί σταρ δεν μιλιόντουσαν και η κατάσταση στα αποδυτήρια μύριζε μπαρούτι.
Για την απογοητευτική εικόνα ο προπονητής Ρομπέρτο Μαρτίνεθ παραιτήθηκε λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συνεχίσω στην ομάδα, περίμενα εντελώς διαφορετικά τα πράγματα».
Ο δείκτης απογοήτευσης αγγίζει το κόκκινο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ρόστερ του Βελγίου υπάρχουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης σε όλες τις γραμμές, όπως οι Κουρτουά, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Βίτσελ και Λουκάκου.
Για αρκετούς από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές κλείνει ο κύκλος της εθνικής ομάδας με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Μάλιστα, αρκετοί τους χαρακτηρίζουν και “losers”, αφού σε κάθε μεγάλη διοργάνωση ξεκινούσαν με υψηλές βλέψεις και τελικά έμεναν μόνο στα λόγια.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ο Λουκάκου- από ωραίος σε προηγούμενες διοργανώσεις- έγινε μοιραίος, καθώς απέναντι στην Κροατία έχασε τα άχαστα και στέρησε από το Βέλγιο τη νίκη-πρόκριση στους «16».
Ο Βέλγος σταρ της Ιντερ κατάλαβε ότι για την κλάση του οι ευκαιρίες που δεν έκανε γκολ καταδίκασαν την ομάδα του και με τη λήξη της αναμέτρησης τα έκανε γυαλιά καρφιά στα αποδυτήρια.
Κάπως έτσι το Βέλγιο μαζεύει τα κομμάτια του και γυρίζει σελίδα με πρώτο μέλημα να βρει προπονητή.
3. Μεξικό
Το Μεξικό δικαίωσε την γκρίνια που υπήρχε γύρω και μέσα στην ομάδα πριν τη συμμετοχή της στη διοργάνωση. Ο Τάτα Μαρτίνο είχε ακούσει ήδη πολλά από τον Τύπο της χώρας, που του ασκούσε σκληρή κριτική για τη διαχείριση του ρόστερ του.
Ναι, δεν υπήρχαν φέτος τα αστέρια προηγούμενων συμμετοχών, όμως ο τρόπος που διαχειρίστηκε την ομάδα του ο Αργεντινός τεχνικός στα τρία ματς των ομίλων ήταν τέτοιος που στο τέλος της ημέρας ο αποκλεισμός θεωρείται φυσιολογικός.
Οι προσδοκίες φυσικά για πρόκριση στους «16» ήταν μεγάλες. Αν εξαιρέσουμε την Αργεντινή, ο όμιλος κόντρα σε Πολωνία και Σαουδική Αραβία άφηνε ορθάνοιχτο τον δρόμο για τους «Αζτέκους», που όμως με την άκρως παθητική προσέγγισή τους στα πρώτα ματς ουσιαστικά δεν διεκδίκησαν τις πιθανότητές τους.
Τόσο στην πρεμιέρα κόντρα στην Πολωνία (0-0 Video) όσο και τη 2η αγωνιστική απέναντι στην Αργεντινή (0-2), ο Τάτα Μαρτίνο παρέταξε την ομάδα του με μία άκρως αμυντική λογική, η οποία στο τέλος της κόστισε. Το Μεξικό βασίστηκε στην αμυντική του λειτουργία αφήνοντας στην… τύχη της τη μεσοεπιθετική γραμμή.
Η αδυναμία να απειλήσει τον αντίπαλο και να βρει γκολ ήταν το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας. Κι αν κόντρα στην Πολωνία δεν το πλήρωσε γιατί ο Οτσόα «έβγαλε» το πέναλτι του Λεβαντόφσκι, κόντρα στην Αργεντινή η ήττα ήρθε μοιραία.
Την τελευταία αγωνιστική χρειαζόταν ένα «θαύμα» για να περάσει. Η αλήθεια είναι πως το άγγιξε και στο τέλος βρέθηκε κοντά στην ανατροπή, με τη νίκη που εν τέλει ήρθε κόντρα στη Σαουδική Αραβία (2-1) να την κάνει να τα βάζει ακόμη περισσότερο με τον εαυτό της.
Τώρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις εξελίξεις που αναμένεται να υπάρξουν με φόντο την τεχνική ηγεσία. Το συμβόλαιο του Τάτα Μαρτίνο ολοκληρώθηκε και η ομοσπονδία αναζητεί ήδη τον αντικαταστατη.
4. Δανία
Η Δανία είναι αυτό που λέμε «πέρασε και δεν ακούμπησε» από το Μουντιάλ. Για τα «κυβικά» της, τα οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη αυτή μόνο αναμενόμενη δεν ήταν. Ειδικά, αν συνυπολογίσει κανείς και τη… φόρα με την οποία πήγαινε στο Κατάρ η ομάδα του Χιούλμαντ.
Στον όμιλο έμπαινε ως δεύτερο φαβορί και μάλιστα οι προσδοκίες των ανθρώπων της ομάδας ήταν τέτοιες που την άφηναν να σκέφτεται και την κορυφή! Και πώς να τους αδικήσει κανείς; Θα συναντούσε τη Γαλλία, την Τυνησία και την Αυστραλία με φόντο την πρόκριση στους «16».
Για τα δεδομένα των Δανών τα ματς κόντρα στους Αφρικανούς και τα «καγκουρό» ήταν must win, ενώ κόντρα στους «τρικολόρ», που είναι μέσα στα φαβορί της διοργάνωσης, είχαν φτιάξει τρομερή παράδοση με δύο νίκες τον περασμένο Ιούνιο και τον περασμένο Σεπτέμβριο για το Nations League.
Όλα αυτά βέβαια έπρεπε να επιβεβαιωθούν και στο χορτάρι…
Το «άνοστο» 0-0 (Video) της πρεμιέρας κόντρα στην Τυνησία σε μεγάλο βαθμό δικαιολογήθηκε και «κάλυψε» την κακή απόδοση της ομάδας του Χιούλμαντ με την ταμπέλα του «άγχους της πρεμιέρας».
Η συνέχεια όμως ξεσκέπασε τα πάντα… Η Γαλλία τη 2η αγωνιστική, σε ένα ματς μάλιστα όπου η απόδοσή της δεν ήταν καλή, έκανε τη Δανία μετά από χρόνια να δείχνει αρκετά «light» και βρήκε τον τρόπο να πάρει τη νίκη (2-1) και να τη… στριμώξει στα σχοινιά την τελευταία αγωνιστική.
Εκεί γράφτηκε η τελευταία πράξη του δράματος, καθώς στον «τελικό» που χρειαζόταν μόνο τη νίκη κόντρα στην Αυστραλία η απόδοσή της ήταν έτη φωτός μακριά από τα στάνταρ της. Για ακόμη μια φορά αδυνατούσε επιβάλει το ρυθμό της, ήταν soft αμυντικά, με αποτέλεσμα να δεχτεί γκολ στο 60’ και ανήμπορη να βγάλει αντίδραση στο φινάλε όπου έπαιζε τα… ρέστα της.
Έτσι, ήρθε ο αποκλεισμός που τη γυρνάει στο… σκοτάδι μετά από αρκετά χρόνια, αφού τα τελευταία χρόνια με την πρόκριση στους «16» του προηγούμενου Μουντιάλ και την είσοδο στα ημιτελικά του τελευταίου Euro είχε ανεβάσει κατακόρυφα τις απαιτήσεις.
- Με το λεξικό στοιχήματος δεν είσαι ποτέ αδιάβαστος.
- Διαβάστε για όλα τα προγνωστικά Μουντιάλ.
- Δείτε εδώ τους ομίλους του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Διαβάστε ακόμη…Προγνωστικά Μουντιάλ 2022 – Στοίχημα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου
Ισπανία Μουντιάλ 2022: Ρόστερ, Προγνωστικά, Ανάλυση
Αργεντινή Μουντιάλ 2022: Ρόστερ, Προγνωστικά, Ανάλυση